INSIDE OUT

Γαλλικό ανακάτεμα στο Μέτωπο του Μελανσόν - Είναι ο Γκλικσμάν η λύση; Κασσελάκης και Δούκας ταυτίστηκαν

Μαρία Νταλιάνη
08-07-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλλικό ανακάτεμα στο Μέτωπο του Μελανσόν - Είναι ο Γκλικσμάν η λύση; Κασσελάκης και Δούκας ταυτίστηκαν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

À tout à l’heure! Κι όχι μόνο για την ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ που πήρε με το σπαθί της την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Η Γαλλία βρίσκεται στο προσκήνιο με επίκεντρο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι το θέμα των επόμενων εβδομάδων σε μια πολιτική σκήνη που κοχλάζει. Το απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα, με πρώτο το Λαϊκό Μέτωπο υπό το Μελανσόν, δεύτερο το κόμμα του Μακρόν και τρίτη την Μαρίν Λεπέν δημιούργησε έντονα και ποικίλα συναισθήματα καθώς δεν έδωσε καθαρή αυτοδυναμία. Το πολιτικό θρίλερ, με δυνατούς πρωταγωνιστές αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Σε αυτή την τελετή έναρξης, πρωταγωνιστής θα είναι ο Πρόεδρος Μακρόν. Θα τα καταφέρει;

Όλοι νικητές

To À tout à l’heure βρήκε την Ελλάδα να απολαμβάνει τον θρίαμβο της εθνικής μπάσκετ, και την Γαλλία σε πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Όλοι χαίρονται, περισσότερο

ο Μελανσόν. Ήταν αυτός που πρότεινε και δούλεψε για την δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, με την συμμετοχή Σοσιαλιστών, Πράσινων, Κουμουνιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας του ίδιου του Μελανσόν. «Πρόκειται για προσωπική νίκη Μελανσόν» σημείωσε ο καθ. Γερ. Μοσχονάς (ertnews). «Αυτός ήταν ο πρωτεργάτης της πρώτης ενότητας, δεν θα γινόταν αλλιώς το Μέτωπο».

Όπως έδειξαν τα κουκιά, είναι αυτή η συγκόλληση δυνάμεων, που ίσως επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη των Ολυμπιακών. Σοσιαλιστές και Πράσινοι είναι οι πρώτοι «ύποπτοι» να το εγκαταλείψουν, και αυτοί που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες πιέσεις, εάν ο Πρόεδρος Μακρόν εργαστεί για την διάσπασή του.

Η ενότητα της αριστεράς

Ο Μοσχονάς που ξέρει καλά τα της Αριστεράς και της γαλλικής πολιτικής σκηνής, επισημαίνει πως αν σχηματιστεί πλειοψηφία χωρίς τον Μελανσόν θα δημιουργηθεί μεγάλη ένταση. Εάν το Σοσιαλιστικό κόμμα (το οποίο εξέλεξε ακόμα βουλευτή ακόμα και τον… Ολάντ που κατέβηκε υποψήφιος υπό την ομπρέλα Μελανσόν, au mon Dieu!), αποφασίσει να κάνει συμμαχία με τον Μακρόν, «τότε όλοι οι παλιοί δαίμονες θα βγουν στην επιφάνεια. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με σοσιαλιστές και ρεπουμπλικανούς βουλευτές, θα πληγωθεί βαθιά η αριστερά και η ενότητα. Βέβαια, ενόψει των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία το 2027, πολλοί ηγέτες δεν σκέφτονται την πλειοψηφία, αλλά τις δικές τους προσωπικές στρατηγικές».

Το κλειδί

Το κλειδί, κατά τον Μοσχονά, είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού. Ποιος θα επιλεγεί ως Πρωθυπουργός. Συμφωνεί ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Μελανσόν, καθώς ο ανυπότακτος Γάλλος, ο οποίος στο παρελθόν «στόλισε» με τα χειρότερα λόγια ακόμα και τον Τσίπρα λόγω των επιλογών διακυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τον Μακρόν.

Το άλλο κλειδί, κατά τον ίδιο αναλυτή, θα ήταν μια κυβέρνηση με «θεματικές πλειοψηφίες». Δηλαδή μια κινούμενη πλειοψηφία ανα νομοσχέδιο, όπου πχ σε κάποιο θα ψηφίζουν ορισμένα από τα κόμματα του Μετώπου με το κόμμα του Μακρόν , και σε άλλο, θα δίνουν θετική ψήφο, άλλα. Αυτό το σχήμα φυσικά, ακόμα κι ο Μοσχονάς το καταλαβαίνει, είναι κινούμενη άμμος.

Το πρόγραμμα

Άσε που ο ίδιος ο Μελανσόν στον θριαμβευτικό του λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll, δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει όλο το πρόγραμμα! Όπως είπε, δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε στις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους, θα καταργήσει την σύνταξη στα 64 (επαναφέροντας τα παλιά όρια ηλικίας), θα ρίξει τις τιμές, θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, θα φέρει κλαδικές συμβάσεις εργασίας, θα εφαρμόσει το σχέδιο για το νερό και θα εφαρμόσει μορατόριουμ στα άχρηστα έργα. «Αρνούμαστε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις και τεχνάσματα, αγωνιστήκαμε εφτά χρόνια κατά της κυβέρνησης του Μακρόν» είπε με πύρινα λόγια.

«Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που ονομάζει κυβερνητικό πρόγραμμα το Μέτωπο, φτιάχτηκε σε 1-2 ώρες» είπε ο καθ. Λουκάς Τσούκαλης (ert news).

Το ανερχόμενο αστέρι

Μήπως είναι ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο άνθρωπος κλειδί στην γαλλική εξίσωση;

Το νέο αστέρι των Σοσιαλιστών έχει ενδιαφέρον καθώς τόσο στα βασικά ευρωπαϊκά θέματα, όσο και στο Ουκρανικό μοιράζεται περίπου κοινές θέσεις με τον Μακρόν. Μάλιστα, υπήρξε συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Σαακασβίλι, ο οποίος υποστήριξε τις εξεγέρσεις στην Ουκρανία κατά της τότε φιλορωσικής κυβέρνησης. Δικαιωματιστής, και φιλοευρωπαίος, γιος του φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν, ο φωτογενής Ραφαέλ θα βρεθεί νομοτελειακά στο επίκεντρο καθώς το κόμμα ανέβασε 109% τα ποσοστά του μετά από μια δεκαετή περιδίνηση.

Ελληνικές αντιδράσεις

Προβολή κρυφών και φανερών επιθυμιών κρύβουν οι αντιδράσεις εγχώριων πολιτικών δυνάμεων στον χώρο της κεντροαριστεράς, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Γαλλία. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης, ενώ μια μέρα πριν απέρριπτε την πρόταση των «87» να γίνει δημοψήφισμα στην βάση με ερώτημα την συμπόρευση με άλλες δυνάμεις για δημιουργία μετώπου, έκανε την εξής ανάρτηση:

«Παρά τις σοβαρές μεταξύ τους διαφωνίες, οι γαλλικές προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, την προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και την επίλυση του Παλαιστινιακού.Έτσι κατάφεραν να επικρατήσουν ενάντια στην ατζέντα της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του απομονωτισμού της Ακροδεξιάς. Και ταυτόχρονα έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η καταστροφή του Ε.Σ.Υ., η μη λειτουργία του κράτους δικαίου. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας. Σήμερα οι Γάλλοι πολίτες "ουρλιάζουν". Η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα».

Στην ίδια περίπου γραμμή και ο υποψήφιος Πρόεδρος του Πασοκ, Χάρης Δούκας.

Τα σκέφτηκα πολύ όλα αυτά. Ζήτησαν από τους σκλάβους να ανάψουν φρέσκα φύλλα και είδα το εξής:

Ο χρησμός μου είναι: υπάρχει πράσινος καπνός.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:12

Volkswagen: Ο Μπλουμ δοκιμάζει τις αντοχές του ομίλου με σαρωτικές περικοπές

11:10

Συρία: Εκρήξεις στην Δαμασκό - Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με τον Αχμαντ αλ-Σάρα

11:09

Χρηματιστήριο: Με εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης - Μικτή εικόνα σε τράπεζες και blue chips

11:08

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με το βλέμμα στην τεχνολογία και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

11:08

Aegean: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΑΑ από την ICAP Ratings

11:08

Πανέτα (ΕΚΤ): Ο κόσμος αλλάζει και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν

11:06

Eurobank: Νέο πρόγραμμα Business Banking για τον κατασκευαστικό κλάδο

10:57

Καφούνης: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από το τέλος των 3 ευρώ στα μικροδέματα

10:47

Ο πληθωρισμός εξαφανίζει τις αυξήσεις στους μισθούς - «Παράθυρο» για νέα μέτρα ενίσχυσης

10:46

Η Μύκονος αποκτά τη δική της σοκολάτα – Και ένα νέο εξαγώγιμο brand

10:34

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Μπραμιανά - Αυξημένος και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη

10:21

Χατζηδάκης - Σχοινάς: Χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων απαλλάσσονται από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

10:20

Πόσο κοστίζει να σπουδάσει κανείς στην Αθήνα - Ο «χάρτης» των φοιτητικών ενοικίων το 2026

10:08

Ο καρκίνος ευθύνεται για 10 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ

09:52

Tara Massoudi (Revolut): Η Ελλάδα στις στρατηγικές αγορές της fintech - Στόχος η διεύρυνση των υπηρεσιών

09:50

Ιράν: Λαοθάλασσα στην ιερή πόλη Κομ για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Χαμενεΐ

09:41

Τραμπ: «Πιο κοντά» μια λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

09:24

Γκουτέρες: «Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό, αλλά οι πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αντικαθιστούν τις διαπραγματεύσεις

09:20

Πώς θα είναι το λιανεμπόριο στο μέλλον - Τάσεις και προοπτικές

09:17

Axia - Alpha Finance: Οι τράπεζες έχουν ακόμη «καύσιμα» για υψηλότερα - Νέες τιμές στόχοι

09:16

Βουλή: Στο επίκεντρο της Επιτροπής Αναθεώρησης η λειτουργία των κομμάτων και ο ρόλος του βουλευτή

09:06

Κίνα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις - Ο Τζινπίνγκ ζητά να «γίνει το παν» για τις διασώσεις

09:01

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για τη δοκιμή πυραύλου της Κίνας

08:57

Ισημερινός: Τουλάχιστον εννέα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο νότιο τμήμα της χώρας

08:53

Μπαράζ ουκρανικών drone κατά της Μόσχας λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

08:49

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ξένοι διασώστες φεύγουν, σεισμοπαθείς ψάχνουν ακόμα δικούς τους στα συντρίμμια

08:34

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Μηχανογραφικό - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

08:32

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ

08:21

Με Dior ο γάμος της δεκαετίας - Μεγάλη νίκη για LVMH

08:14

Χωροταξικό για ΑΠΕ: Πόσο χώρο αφήνουν οι «κόκκινες γραμμές» του ΥΠΕΝ για τα αιολικά;