INSIDE OUT

Ο Αλέκος του πολιτισμού, του χρηματοπιστωτικού, και του Πουλαντζά - Η Ρένα και το ρεύμα - Σωσίβιο Μενδώνη σε Μπακογιάννη

20-12-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Αλέκος του πολιτισμού, του χρηματοπιστωτικού, και του Πουλαντζά - Η Ρένα και το ρεύμα - Σωσίβιο Μενδώνη σε Μπακογιάννη

Τραπεζικός. Σημαίνει Φως.

Κι είναι καημός, πολύ πικρός…και στεναγμός πολύ μικρός.

Κι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, τώρα που τους τομείς Πολιτισμού και χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο άνθρωπος με την εμπειρία και το βάθος να ανταπεξέλθει τόσο στο βάρος του τομέα Πολιτισμού, όσο και των Τραπεζών. Κι επιτέλους, ένα κόμμα που τολμά να πει την αλήθεια: Πολιτισμός χωρίς χρήμα δεν γίνεται. Άραγε αυτή ήταν η ιδέα του επιτελείου Κασσελάκη πίσω από την έμπνευση; Οι μετοχές του απόλυτα έμπιστου στον Αλέξη Τσίπρα στελέχους είναι ανεβασμένες μετά τις χθεσινές αναθέσεις τομέων στην Πολιτική Γραμματεία οι οποίες χαρακτηρίζονται από αναπάντεχου συνδυασμούς κι αστείρευτη έμπνευση. Ο Φλαμπ, πέρα από τους κρίσιμους τομείς Πολιτισμού και τραπεζών όμως αναλαμβάνει και κάτι επίσης βαρύ: το Ινστιτούτο Πουλαντζά! Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι σημαίνει αυτό, αλλά θα έλεγα ευτυχώς το επιτελείο Δουζίνα - Κολιτσίδα πρόλαβε να πραγματοποιήσει χθες την εκδήλωση για την ετεροκανονική αντίληψη φύλου. Γιατί μετά, ποιος ξέρει τι θα σκεφτεί ο Αλέκος.

Η ενέργεια στη Ρένα

Το rotation του Κασσελάκη μου έφτιαξε την μέρα. Μετά την ανάθεση σε Φλαμπ, η επόμενη έμπνευση αφορά την επονομαζόμενη και «μικρή Πρωθυπουργό», - πριν έρθει ο κανονικός της περιόδου 2015-2019- πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Η Ρένα, για όσους δεν το ξέρουν, είναι από τα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά τόσες πολλές ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά. Το come back της στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την δικαστική έκβαση της τραγωδίας στο Μάτι, είναι ηχηρό. Εξελέγη βουλευτής. Η ανάθεση του τομέα Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική φαίνεται αυτονόητη καθώς τα εξωτερικά είναι η μεγάλη της αγάπη. Όμως η Ενέργεια και το Περιβάλλον;

Άφαντος

Περιμένω πως και πως τη Ρένα και τις προτάσεις τις σε ό,τι αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος; Ποιο πρέπει να διαλέξει ο κόσμος στην αγαπημένη της γειτονιά, το Αιγάλεω; Πράσινο, κίτρινο, ή μπλε;

Κανονικά αυτή την πληροφορία την περίμενα από το Νικόλα Φαραντούρη, αλλά από τότε που πήρε την υπόσχεση της ευρωβουλής άφησε το ρεύμα και τρέχει εδώ κι εκεί.

Επειδή τον συμπαθώ, θέλω να του δώσω χρησμό: ο δρόμος για τις Βρυξέλλες περνάει μέσα απ’ τα χρώματα, κατά προτίμηση στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Όπως Αυτιάς

Κάτι που έχει πιάσει ήδη στον αέρα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέλαβε Ασφαλιστικό και Συνταξιούχους. Ενώ, για να μην χάνεται μέσα στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας και μόνο, τσίμπησε και τους Επιστημονικούς Φορείς. Βέβαια, έχει δρόμο ακόμα μπροστά του να φτάσει στο επίπεδο ενός Αλέξη Μητρόπουλου και να κερδίσει μια θέση στην καρδιά των Αυτιά-Παπαδάκη. Μέχρι στιγμής έλαμψε με τα εσωκομματικά. Τώρα θα δείξει τι ξέρει και για τις συνταξούλες.

Κουτοπονηριές

Αν η ανακοίνωση για τους τομείς που αναλαμβάνουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μου έφτιαξε το κέφι, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θάψει τα του Μεγάλου Περιπάτου, με μια τροπολογιούλα λίγο πριν κλείσει η Βουλή, και λίγο πριν αναλάβει ο Χάρης Δούκας Δήμαρχος Αθηναίων, ειλικρινά μ’ έριξε.

Η τροπολογία αφαιρεί από τον Δήμαρχο της Προεδρία της Ανάπλασης ΑΕ, και την δυνατότητα να ορίζει Δ/ντα Σύμβουλο και μέλη ΔΣ, και τα μεταφέρει σε υπουργεία. Τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο κι ο ίδιος ο Χάρης Δούκας και ο βουλευτής Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος άσκησαν σκληρή κριτική. Το ζουμί της κριτικής είναι ότι η κυβέρνηση πετάει έξω το Δήμο Αθηναίων από την Ανάπλαση ΑΕ -μοναδικό έργο της οποίας είναι τα γνωστά της Πανεπιστημίου-, για να αφαιρέσει από το νέο Δήμαρχο την δυνατότητα ελέγχου (κόστος, δαπάνες, εργολαβίες, μελέτες, κλπ κλπ).

Πλάτη Μενδώνη

Στο θέμα ενεπλάκη η υπουργός Πολιτισμού, η οποία το πήρε πάνω της. Όπως υπενθύμισε, η Ανάπλαση ΑΕ δεν ήταν δημοτική εταιρεία. Τα προηγούμενα χρόνια – την δεκαετία του 90- υπήρχε η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας που ήταν μια εταιρεία του δημοσίου (Πολιτισμού και Περιβάλλοντος). Έγιναν τα έργα, η εταιρεία αυτή κλείνει και το 2018 συστήνεται μια νέα εταιρεία του δημοσίου με εταίρους τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα. Στη συνέχεια γίνεται μια αλλαγή το 2020, όπου της δημόσιας αυτής εταιρείας προεδρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται επίσης από τον δήμαρχο. Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι είμαστε σε άλλο περιβάλλον προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας» σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Ελπίζω η προσπάθεια να εκτιμηθεί απ’ το Μαξίμου, που γενικώς βάζει τις γυναίκες μπροστά στα πολύ δύσκολα τελευταία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Apple: Βουτιά 4% στα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση 10% στις πωλήσεις iPhone

23:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θεωρεί άσκοπες τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία

23:22

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street

23:07

Έξοδος Πάσχα: 84.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική σε 12 ώρες

22:52

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:37

Γκιουλέρ (Τούρκος υπ. Άμυνας): Θα χαρούμε εάν η Ελλάδα αποκτήσει F-35

22:22

Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς

22:07

Στη Μητρόπολη Αθηνών ο Μητσοτάκης

21:52

Η αβεβαιότητα για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τον χρυσό

21:37

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

21:22

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

«Παράθυρο» Τραμπ για αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών εάν ηττηθεί

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία σε 24 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ