INSIDE OUT

Επενδυτικές ευκαιρίες - Ο Κυριάκος σε ρόλο ρεπόρτερ του BBC για τα μάρμαρα - Καρφιά Αντώνη Σαμαρά

27-11-2023 | 07:19
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικές ευκαιρίες - Ο Κυριάκος σε ρόλο ρεπόρτερ του BBC για τα Μάρμαρα - Καρφιά Αντώνη Σαμαρά

Σαν το ψάρι στο νερό ο Αλέξης Πατέλης σήμερα στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι μέλος της ελληνικής αποστολής, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Πατέλης είναι αισιόδοξος για όσα έρχονται το 2024, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: «Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές, για τις προοπτικές της χώρας μας, καλώντας τους να αδράξουν τις εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει», όπως έγραψε ο ίδιος στα σόσιαλ χθες. Οι επαφές και ομιλίες θα γίνουν στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές οι «εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες» θα διαβάσετε ασφαλώς στις παραδίπλα στήλες.

Τα asset

Ένα περίγραμμα που κάνει την Ελλάδα πλέον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό έδωσε σε αδρές γραμμές ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ. «Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη».

Επαφές

Η μέρα του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο θα έχει συναντήσεις κορυφής με την αξιωματική αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα τον πολλά υποσχόμενο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer, και στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.

Η συνάντηση με τον Sir (παρακαλώ) Starmer έχει ενδιαφέρον. Συνομήλικος του Κυριάκου, διακεκριμένος νομικός, άθεος, χορτοφάγος, ενάντια στο Brexit, οπαδός της Άρσεναλ και κάπως μπλερικός. Γενικά μετριοπαθής πολιτικός, φουλ κεντρώος, με τον οποίο ελπίζουν να δουν άσπρη μέρα οι Εργατικοί το 2024. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την εποχή Μπλερ άλλωστε.

Υπέρ της επιστροφής

Το όνομα Starmer έπεσε και στο τραπέζι της δημοσιογράφου του BBC Laura Kuenssberg, στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραχώρησε χθες συνέντευξη.

«Και τέλος, για τα Μάρμαρα, τα Γλυπτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Keir Starmer έχει αναφέρει ότι θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα αν γίνει Πρωθυπουργός. Είναι αλήθεια αυτό; Σας το έχει πει;» ρώτησε.

«Δεν ξέρω. Θα συναντήσω τον Keir Starmer και, φυσικά, τον Πρωθυπουργό. Ίσως μπορέσω να σας ενημερώσω μετά», απάντησε ο Κυριάκος, κάνοντας την Laura να αναφωνήσει «αυτό θα ήταν υπέροχο».

Δεν είναι και λίγο να σου υπόσχεται ρεπορτάζ από πρώτο χέρι ένας πρωθυπουργός σε ζωντανή μετάδοση.

Μεταναστευτικό

Στη διάρκεια της συνέντευξης, μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό. Οι Βρετανοί θέλουν να κλείσουν την πρόσβαση σε χιλιάδες βάρκες που αποπλέουν από τις γαλλικές ακτές με προορισμό το νησί. Η Laura το ’φερε με τρόπο, αναφερόμενη στο πρόβλημα της Ελλάδας με όσους ξεκινούν με βάρκες από Τουρκία.

«Αν κοιτάξετε τα νούμερα, είναι εντυπωσιακά. Το 2015, έφτασαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φέτος μιλάμε για 35.000 μέχρι στιγμής. Αλλά μέρος του τρόπου με τον οποίο το χειριστήκατε ήταν μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με την Τουρκία. Το Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύεται να πετύχει μια συμφωνία επιστροφών με τη Γαλλία. Και εκτός ΕΕ αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Αλλά πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει πραγματικά να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το ζήτημα;», ρώτησε.

Η ερώτηση ήταν δύσκολη. Ο Κυριάκος έπρεπε να ισορροπήσει μεταξύ της ΕΕ, της ελληνοτουρκικής και ευρώ τουρκικής διάστασης, και φυσικά χωρίς να ακουμπήσει ευαισθησίες της Γαλλίας με την οποία η Ελλάδα έχει ισχυρή συμμαχική σχέση.

Απάντησε ως εξής:

«Στην περίπτωσή μας θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα διέλευσης. Το κάνουμε τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου φαίνεται ότι έχετε ένα διαφορετικού τύπου πρόβλημα. Όταν κοιτούσα τους αριθμούς, ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει μέσω νόμιμων οδών. (…) Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των συνόρων μας και στο να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Και βέβαια, να επιστρέφουμε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο στις χώρες καταγωγής τους».

Δεν είναι καλή ιδέα

Η σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεργασία και συνομιλίες με την Τουρκία, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουν αποφασίσει οι δύο χώρες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν τους βρίσκει πάντως όλους σύμφωνους στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «δεν είναι καλή ιδέα» η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου (Καθημερινή).

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς για το μεταναστευτικό, και τις συμφωνίες που επιδιώκει η ΕΕ με την Τουρκία «Θυμάστε πόσες τέτοιες "συμφωνίες" έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Έχει τηρήσει καμία; Αμφιβάλλει κανείς ότι οι ροές των λαθρομεταναστών σχεδιάζονται από το τουρκικό καθεστώς και αποτελούν μοχλό εκβιασμού σε βάρος της Ελλάδος και της Ευρώπης;».

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν και για το τι μπορεί να πει ο Ερντογάν στην Αθήνα σε ό, τι αφορά την Χαμάς και το Ισραήλ, αφού δεν είχε διστάσει να τα κάνει λαμπόγυαλο στο Βερολίνο ενώπιων του Όλαφ Σολτς.

Καρφιά

Όμως τα καρφιά που ίσως πόνεσαν περισσότερο το Μαξίμου ήταν η δήλωση πως δεν θα ψηφίσει νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, καθώς, όπως είπε η κοινωνία κινείται δεξιότερα και η ΝΔ στοχεύει αποκλειστικά στο κέντρο.

Μέχρι στιγμής πάντως ολ’ αυτά είναι μια απλή μουρμούρα στη δεξιά πολυκατοικία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:40

Επιμένει η αφρικανική σκόνη - Η Αθήνα «πνίγεται» με 30άρια

10:30

«Αγύρτης» - «Ανισόρροπος»: Nέα ανταλλαγή… φιλοφρονήσεων μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

10:20

Επίσκεψη Ταχιάου σε Χανιά και Ρέθυμνο: Πρέπει να τρέξουμε για τον ΒΟΑΚ

10:10

Ζαχαράκη: Μάχη κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών

10:00

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

09:50

Ισραήλ: Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό - Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο Γκαντζ

09:45

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Φθορές σε οχήματα και πρόσοψη πολυκατοικίας

09:40

Αύξηση 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μία 10ετία λόγω AI

09:35

Νέες μάχες στη δυτική Λιβύη

09:30

Προκλήσεις για την ελληνική γεωργία λόγω κλιματικής αλλαγής

09:25

Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE

09:20

Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας

09:15

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ εκτοξεύουν την συνδρομητική

09:10

Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

09:05

Φυσικό Αέριο: Στα ύψη οι εισαγωγές από τη Μόσχα το 2024

09:00

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 1,089 δισ. και συνολικά έσοδα 2,592 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2024

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain