INSIDE OUT

Που στρέφει τα πυρά του ο Νίκος Βούτσης - Γιατί συνάντησε ο Αλέξης τον Γαβριήλ - Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μέσα απ’ τις θεματικές της Διάνας

16-11-2023 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Που στρέφει τα πυρά του ο Νίκος Βούτσης - Γιατί συνάντησε ο Αλέξης τον Γαβριήλ - Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μέσα απ’ τις θεματικές της Διάνας

Η αποχώρηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πέρασε σχετικά στα ψιλά. Ο Βούτσης επίλεξε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Σκουρλέτη και έκτοτε κράτησε χαμηλούς τόνους μέχρι χθες που αποφάσισε να μιλήσει (Παραπολιτικά 90.1). Ο πρώην ΠτΒ δεν είναι τυχαίος και ξέρει άριστα το παιχνίδι. Τα πυρά του κατευθύνθηκαν αριστοτεχνικά σε δυο συγκεκριμένα πρόσωπα.

- «Είναι και ένα ρήγμα πια με την περίοδο Τσίπρα και με τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα»; ρωτήθηκε.

- «Από την πρώτη στιγμή, απλώς δεν ήθελαν να το καταλάβουν. Μιλάω ανοιχτά να ξέρετε. Δηλαδή η στενή αυτή ομάδα, η πολιτική ομάδα υπό τους συντρόφους, εγώ πάντοτε έτσι θα τους λέω Πολάκη και Παππά, επί τετραετία τουλάχιστον και παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ουδέποτε μπήκαν αυτά σε ψηφοφορίες, διότι ήξεραν ότι ήταν πολύ μειοψηφικά. Είχανε τις απόψεις γύρω από τις οποίες "κεντάει" τώρα ο κύριος Κασσελάκης».

Μαξιλάρια και πατριωτισμός

Ποιες είναι αυτές οι απόψεις Πολάκη-Παππά με τις οποίες τώρα «κεντάει» ο Κασσελάκης;

α) Ότι η Αριστερά πρέπει οπωσδήποτε να έχει και στο πρόσημο της το πατριωτικό, αλλιώς είναι ίσως λίγο ύποπτη.

β) Ότι ο Ευκλείδης και όλο το επιτελείο το οικονομικό χαρίσανε στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση, διότι ήτανε λάθος όλη η οικονομική πολιτική.

γ) Ότι η πάλη και ο αγώνας για τα δικαιώματα δεν είναι, δε συνάδει, με ένα κόμμα εξουσίας.

δ) Ότι στα εξοπλιστικά έπρεπε να δίνουμε το πράσινο φως σε ό, τι ερχόταν ως συμφωνία ο σημερινός Πρόεδρος, ανάλογα είτε με το τι δέχεται να του τα υπαγορεύουν. Είναι σαφές, είναι προφανές ότι δεν θα έπρεπε, αλλά δεν τα ξέρει, δεν τα γνωρίζει.

Εν κατακλείδι, η άποψη Βούτση για την ομάδα Κασσελάκη (στην οποία ηγεμονεύουν Πολάκης και Παππάς), «είναι μία ομάδα πολιτική με απόψεις σεβαστές, κατά τη γνώμη μου ωστόσο στα όρια της όποιας Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έχει λαϊκίστικα στοιχεία και εχθροπάθεια. Η ομάδα αυτή ήταν εναντίον και του Τσίπρα και της εποχής του».

Δεν κάνει

Σε ό, τι αφορά τον ίδιο τον Κασσελάκη, ο πολύπειρος ΝΒ αναρωτιέται εάν μπορεί να υπάρξει πρόεδρος σε μαθητεία. «Χρειάζεται μία μαθητεία, η οποία δεν μπορεί κανείς να δώσει ούτε εικοσιτέσσερεις ώρες. Δηλαδή όταν λέμε ότι πρέπει να πέσει το καθεστώς Μητσοτάκη ή ότι δεν πρέπει να παράγουμε οπαδούς της αποχής ή του ΚΚΕ, αυτά δεν μπορούν να περιμένουν, δεν είναι ένα savoir vivre. Αν είναι για κάθε πράμα άλλοι να του λένε να πάει στο Economist και να πει ότι ήταν θρίαμβος το μαξιλάρι 37 δισ. του Τσίπρα και του Τσακαλώτου και σε 22 μέρες να λέει ότι είναι το μεγαλύτερο μνημονιακό φιάσκο και θα πρέπει να ντρέπονται όλοι».

Ποιον ωφελεί ο «μαξιλαροπόλεμος»

Η αναφορά του προέδρου κατά του buffer των 37 δισ. δημιούργησε νέα τρικυμία. Πριν μιλήσει απαξιωτικά ο Στέφανος κατά του «μαξιλαριού» στην Κεντρική Επιτροπή, προηγήθηκαν Πολάκης και Σκορίνης. Αφού μίλησε όμως, είδα στελέχη όπως ο Δραγασάκης (με το ένα πόδι έξω) κι ο Σταθάκης (ήδη έξω), να παίρνουν πάνω τους την υπόθεση. Τα αδέξια μπρος - πίσω του Κασσελάκη για το θέμα, σίγουρα εκθέτουν τον ίδιο.

Οι άλλοι όμως που υπερασπίζονται το «μαξιλάρι» - για τη δημιουργία του οποίου υπερφολογήθηκαν οι πάντες το διάστημα 2015-2019-, είναι σίγουροι για την επιλογή τους και το κάνουν σημαία; Οι πολίτες τι λένε για το «μαξιλάρι»;

Φήμες, φήμες, φήμες

Η δημόσια συνάντηση Τσίπρα με Γαβριήλ Σακελλαρίδη την επομένη του «μαξιλαροπόλεμου» στον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε φήμες και σενάρια. Επειδή αυτή την εποχή δύσκολα μπαίνω στο μυαλό του Τσίπρα, μεταφέρω φήμες και σενάρια ως έχουν.

- Τον είδε για να στείλει μήνυμα στον Κασσελάκη, να σοβαρευτεί, γιατί θα αντικατασταθεί.

- Τον είδε για να πιέσει την Αχτσιόγλου να μείνει, καθώς ο Γαβριήλ τάχθηκε μαζί της στην εσωκομματική- άλλο αν το έκανε με διακριτικό τρόπο και δεν βγήκε μπροστά όπως οι Χαρίτσης-Ηλιόπουλος. Αυτή είναι φήμη Παππά.

Επιλέγω θεματική

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γλιστράει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια, ο ίδιος ο Κασσελάκης που θα δώσει απόψε συνέντευξη καθιστός στον Νίκο Χατζηνικολάου, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη στην Κουμουνδούρου.

Χθες έκανε Εκτελεστική, ενώ η Διάνα Βουτυράκου,

ανακοίνωσε ήδη τις θεματικές των think tank και παρότρυνε όσους θέλουν να συστρατευτούν, να εγγραφούν ηλεκτρονικά. Τις χαζεύω, καθώς μερικές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες για ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνία και Εξωστρέφεια, Ψηφιακή Μετάβαση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παιδεία, Τεχνολογία, Υγεία, Εργασία, Πολιτική, Φιλοζωία και Περιβάλλον, Πολιτισμός, Προσφυγικό και Μεταναστευτική Πολιτική, Επιχειρηματικότητα, Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις, Ενέργεια, Έρευνα, Υποδομές και Μεταφορές, Αναπηρική Πολιτική, Αγροτική Παραγωγή και Μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Εθνική Άμυνα, Προστασία Πολίτη, Ναυτιλία, Τουρισμός, Αθλητισμός, Στεγαστική Κρίση, Απόδημος Ελληνισμός, Ευρωπαϊκές Πολιτικές.

Έχω επιλογή μέχρι δύο και εννοείται επιλέγω Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις, και είμαι ανάμεσα σε Ναυτιλία ή Επιχειρηματικότητα. Οι αιτήσεις γίνονται στο iSyriza, κι αν έχεις κάποια απορία ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις, μπορείς να επικοινωνήσεις στο [email protected]».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:07

Στη Θεσσαλονίκη ο Χρ. Δήμας - Στο επίκεντρο τα έργα υποδομών και μεταφορών στη Β. Ελλάδα

10:02

Anglo American: Ζημίες 3,7 δισ. δολ. από την υποτίμηση της De Beers

10:00

Απαγόρευση ανηλίκων στα social media - Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

09:51

Ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

09:44

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει «περιορισμένη επίθεση» για να αναγκάσει το Ιράν σε συμφωνία

09:42

Ο ΟΗΕ ιδρύει επιτροπή για τον «έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης από τον άνθρωπο»

09:34

Τακαΐτσι: «Η Κίνα θέλει να τροποποιήσει το στάτους κβο δια της ισχύος ή του εξαναγκασμού»

09:27

Κεφαλογιάννης: «Η διαχείριση φυσικών καταστροφών είναι πολιτική διάρκειας»

09:12

«Μητρώο 11»: Αποζημίωση 50.000 ευρώ σε πολίτη που δεχόταν επαναλαμβανόμενες διαφημιστικές κλήσεις

09:09

Πέθανε ο Έρικ Ντέιν σε ηλικία 53 ετών - Έδινε μάχη με τη νόσο ALS

09:03

Κίνα: Σταθερός παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:57

Διεθνής Αθλητική: Διαδικασίες διαδοχής στον δρόμο προς την εξυγίανση

08:50

Ιράν: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά σε περίπτωση επίθεσης θα απαντήσουμε αποφασιστικά

08:46

Tραμπ: Θα διατάξει τη δημοσιοποίηση των «αρχείων» της κυβέρνησης για τους εξωγήινους

08:38

Ο Όρμπαν απειλεί ότι θα σταματήσει να δίνει ρεύμα στην Ουκρανία

08:35

Οι πολυτιμότερες ομάδες του NBA για το 2026 - Από «χρυσό» το Τοπ 3

08:29

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο κατάστημα New Yorker στην Ελλάδα

08:20

Οδηγίες για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού

08:15

Ακίνητα: Στροφή των Ελλήνων στο ενοίκιο, δυσκολία στην ανταπόκριση του κόστους στέγασης

07:55

Βραχυχρόνια μίσθωση: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον «χάρτη» - Οι πληρότητες, οι αποδόσεις, η ζήτηση

07:48

FSRU Αλεξανδρούπολης: Περιβαλλοντική διαχείριση και επενδυτική αξία

07:43

Τα νέα ορόσημα ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις - Όφελος 1 δισ. ετησίως μέσω ΥΚΩ

07:31

Dromeus Capital: «Ωριμάζει» το Data Center 300 εκατ. στα Σπάτα εν μέσω αντιδράσεων και όρων

07:28

Τα «χρυσά» ντιλς ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου

07:25

Έλεγχοι για φοροδιαφυγή: Ειδικός αλγόριθμος επιλέγει φορολογούμενους και στόχους

07:14

Τον λένε ΝΔ - Νίκο Δένδια και αγωνιά για το εύρος της παράταξης - Αποχαιρετισμός στην Αρβελέρ

07:10

Η αύξηση της Credia - Ανησυχία στο ΧΑ - Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ιταλία

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν