INSIDE OUT

Που στρέφει τα πυρά του ο Νίκος Βούτσης - Γιατί συνάντησε ο Αλέξης τον Γαβριήλ - Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μέσα απ’ τις θεματικές της Διάνας

16-11-2023 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Που στρέφει τα πυρά του ο Νίκος Βούτσης - Γιατί συνάντησε ο Αλέξης τον Γαβριήλ - Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μέσα απ’ τις θεματικές της Διάνας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αποχώρηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πέρασε σχετικά στα ψιλά. Ο Βούτσης επίλεξε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Σκουρλέτη και έκτοτε κράτησε χαμηλούς τόνους μέχρι χθες που αποφάσισε να μιλήσει (Παραπολιτικά 90.1). Ο πρώην ΠτΒ δεν είναι τυχαίος και ξέρει άριστα το παιχνίδι. Τα πυρά του κατευθύνθηκαν αριστοτεχνικά σε δυο συγκεκριμένα πρόσωπα.

- «Είναι και ένα ρήγμα πια με την περίοδο Τσίπρα και με τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα»; ρωτήθηκε.

- «Από την πρώτη στιγμή, απλώς δεν ήθελαν να το καταλάβουν. Μιλάω ανοιχτά να ξέρετε. Δηλαδή η στενή αυτή ομάδα, η πολιτική ομάδα υπό τους συντρόφους, εγώ πάντοτε έτσι θα τους λέω Πολάκη και Παππά, επί τετραετία τουλάχιστον και παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ουδέποτε μπήκαν αυτά σε ψηφοφορίες, διότι ήξεραν ότι ήταν πολύ μειοψηφικά. Είχανε τις απόψεις γύρω από τις οποίες "κεντάει" τώρα ο κύριος Κασσελάκης».

Μαξιλάρια και πατριωτισμός

Ποιες είναι αυτές οι απόψεις Πολάκη-Παππά με τις οποίες τώρα «κεντάει» ο Κασσελάκης;

α) Ότι η Αριστερά πρέπει οπωσδήποτε να έχει και στο πρόσημο της το πατριωτικό, αλλιώς είναι ίσως λίγο ύποπτη.

β) Ότι ο Ευκλείδης και όλο το επιτελείο το οικονομικό χαρίσανε στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση, διότι ήτανε λάθος όλη η οικονομική πολιτική.

γ) Ότι η πάλη και ο αγώνας για τα δικαιώματα δεν είναι, δε συνάδει, με ένα κόμμα εξουσίας.

δ) Ότι στα εξοπλιστικά έπρεπε να δίνουμε το πράσινο φως σε ό, τι ερχόταν ως συμφωνία ο σημερινός Πρόεδρος, ανάλογα είτε με το τι δέχεται να του τα υπαγορεύουν. Είναι σαφές, είναι προφανές ότι δεν θα έπρεπε, αλλά δεν τα ξέρει, δεν τα γνωρίζει.

Εν κατακλείδι, η άποψη Βούτση για την ομάδα Κασσελάκη (στην οποία ηγεμονεύουν Πολάκης και Παππάς), «είναι μία ομάδα πολιτική με απόψεις σεβαστές, κατά τη γνώμη μου ωστόσο στα όρια της όποιας Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έχει λαϊκίστικα στοιχεία και εχθροπάθεια. Η ομάδα αυτή ήταν εναντίον και του Τσίπρα και της εποχής του».

Δεν κάνει

Σε ό, τι αφορά τον ίδιο τον Κασσελάκη, ο πολύπειρος ΝΒ αναρωτιέται εάν μπορεί να υπάρξει πρόεδρος σε μαθητεία. «Χρειάζεται μία μαθητεία, η οποία δεν μπορεί κανείς να δώσει ούτε εικοσιτέσσερεις ώρες. Δηλαδή όταν λέμε ότι πρέπει να πέσει το καθεστώς Μητσοτάκη ή ότι δεν πρέπει να παράγουμε οπαδούς της αποχής ή του ΚΚΕ, αυτά δεν μπορούν να περιμένουν, δεν είναι ένα savoir vivre. Αν είναι για κάθε πράμα άλλοι να του λένε να πάει στο Economist και να πει ότι ήταν θρίαμβος το μαξιλάρι 37 δισ. του Τσίπρα και του Τσακαλώτου και σε 22 μέρες να λέει ότι είναι το μεγαλύτερο μνημονιακό φιάσκο και θα πρέπει να ντρέπονται όλοι».

Ποιον ωφελεί ο «μαξιλαροπόλεμος»

Η αναφορά του προέδρου κατά του buffer των 37 δισ. δημιούργησε νέα τρικυμία. Πριν μιλήσει απαξιωτικά ο Στέφανος κατά του «μαξιλαριού» στην Κεντρική Επιτροπή, προηγήθηκαν Πολάκης και Σκορίνης. Αφού μίλησε όμως, είδα στελέχη όπως ο Δραγασάκης (με το ένα πόδι έξω) κι ο Σταθάκης (ήδη έξω), να παίρνουν πάνω τους την υπόθεση. Τα αδέξια μπρος - πίσω του Κασσελάκη για το θέμα, σίγουρα εκθέτουν τον ίδιο.

Οι άλλοι όμως που υπερασπίζονται το «μαξιλάρι» - για τη δημιουργία του οποίου υπερφολογήθηκαν οι πάντες το διάστημα 2015-2019-, είναι σίγουροι για την επιλογή τους και το κάνουν σημαία; Οι πολίτες τι λένε για το «μαξιλάρι»;

Φήμες, φήμες, φήμες

Η δημόσια συνάντηση Τσίπρα με Γαβριήλ Σακελλαρίδη την επομένη του «μαξιλαροπόλεμου» στον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε φήμες και σενάρια. Επειδή αυτή την εποχή δύσκολα μπαίνω στο μυαλό του Τσίπρα, μεταφέρω φήμες και σενάρια ως έχουν.

- Τον είδε για να στείλει μήνυμα στον Κασσελάκη, να σοβαρευτεί, γιατί θα αντικατασταθεί.

- Τον είδε για να πιέσει την Αχτσιόγλου να μείνει, καθώς ο Γαβριήλ τάχθηκε μαζί της στην εσωκομματική- άλλο αν το έκανε με διακριτικό τρόπο και δεν βγήκε μπροστά όπως οι Χαρίτσης-Ηλιόπουλος. Αυτή είναι φήμη Παππά.

Επιλέγω θεματική

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γλιστράει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια, ο ίδιος ο Κασσελάκης που θα δώσει απόψε συνέντευξη καθιστός στον Νίκο Χατζηνικολάου, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη στην Κουμουνδούρου.

Χθες έκανε Εκτελεστική, ενώ η Διάνα Βουτυράκου,

ανακοίνωσε ήδη τις θεματικές των think tank και παρότρυνε όσους θέλουν να συστρατευτούν, να εγγραφούν ηλεκτρονικά. Τις χαζεύω, καθώς μερικές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες για ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνία και Εξωστρέφεια, Ψηφιακή Μετάβαση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παιδεία, Τεχνολογία, Υγεία, Εργασία, Πολιτική, Φιλοζωία και Περιβάλλον, Πολιτισμός, Προσφυγικό και Μεταναστευτική Πολιτική, Επιχειρηματικότητα, Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις, Ενέργεια, Έρευνα, Υποδομές και Μεταφορές, Αναπηρική Πολιτική, Αγροτική Παραγωγή και Μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Εθνική Άμυνα, Προστασία Πολίτη, Ναυτιλία, Τουρισμός, Αθλητισμός, Στεγαστική Κρίση, Απόδημος Ελληνισμός, Ευρωπαϊκές Πολιτικές.

Έχω επιλογή μέχρι δύο και εννοείται επιλέγω Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις, και είμαι ανάμεσα σε Ναυτιλία ή Επιχειρηματικότητα. Οι αιτήσεις γίνονται στο iSyriza, κι αν έχεις κάποια απορία ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις, μπορείς να επικοινωνήσεις στο [email protected]».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:09

Εξάρχου: Η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα

14:08

Μέση Ανατολή: Τουρκία και Σ. Αραβία κάνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

14:03

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δρομολογεί ο όμιλος Fourlis - Σε τι αφορά

14:03

Δίκη για υπόθεση Βαλυράκη - Σαμαράς: «Ήταν μία βίαιη δολοφονία»

14:03

ΤτΕ: Αύξηση 5,1% στα γραφεία και 4,8% στα καταστήματα το 2025

13:52

Καμπανάκι» ΣΦΕΕ για τα νέα φάρμακα – «3 στα 5 δεν θα έρθουν στην Ελλάδα»

13:50

Ορμούζ: Η ιρανική ναυτιλιακή αρχή επιβεβαιώνει το πλήρες κλείσιμο του Στενού «μέχρι νεωτέρας»

13:46

Οι λογαριασμοί στο στόχαστρο των κυβερνοεπιθέσεων

13:40

Παπαστεργίου: Ο επανασχεδιασμός των 1.000 καμερών κρίθηκε αναγκαίος λόγω τεχνολογικών εξελίξεων

13:40

Την Παρασκευή στις 12:30 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

13:26

Μελόνι: Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πώς μπορεί να αποκτήσει μια ρεαλιστική επαφή με τη Μόσχα

13:25

Μαρινάκης: Με τη ΝΔ η Δημόσια Τηλεόραση έγινε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης

13:02

Γεραπετρίτης προς Άγκυρα: «Οι μονομερείς οριοθετήσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ»

12:58

Η πολιτιστική κληρονομιά ως τεράστιο αναπτυξιακό κεφάλαιο

12:57

Μερτς: «Αγκαλιάστε τις αλλαγές» ζητά από τους Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς

12:51

Πιερρακάκης: «Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή κοινωνικής πολιτικής»

12:49

ΠΟΥ: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της από τη ζέστη

12:42

Ο Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Γαλλία

12:42

Συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας: Η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

12:40

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου

12:34

ΓΕΕΘΑ: Ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου

12:34

Eπιστολή Τσιόδρα και 44 ευρωβουλευτών προς τη Μέτσολα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

12:30

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

12:29

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:26

FT: Η Κίνα ακύρωσε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ΕΕ

12:22

Η Visa συνεργάζεται με την OpenAI για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς εμπορίου μέσω ΤΝ

12:22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προς το αρχείο οδεύει η υπόθεση της τουρκικής Halkbank

12:15

Ριζική μεταρρύθμιση στο κληρονομικό δίκαιο - Τι άλλαξε

12:11

Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

12:11

Κυρανάκης: «Η ΝΔ χρειάζεται πανστρατιά και ενότητα – Δεν περισσεύει κανείς»