INSIDE OUT

Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους

04-09-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επιτέλους πέφτει η θερμοκρασία, θ’ αρχίσει να μεγαλώνει σιγά σιγά κι η νύχτα, να πάρουν τα πράγματα τη φυσική τους πορεία. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εβδομάδα, για ν’ ακούσει κανείς τους μετεωρολόγους κι εμένα. Ο υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει Τουρκία, ο Κυριάκος ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για ΔΕΘ και την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαρροές του Μαξίμου θέλουν τη φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού να εστιάζει σε: επενδυτική βαθμίδα, μέτρα για πυρόπληκτους, ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις. Πέρα από τις διαρροές που γεμίζουν το κενό, μεγαλύτερη σημασία δίνω στα λόγια του ίδιου του Κυριάκου, ο οποίος ξεκίνησε ξανά το κυριακάτικο ημερολόγιο για τον απολογισμό της εβδομάδας. Το πρώτο σημείωμα μετά από μακρά προεκλογική περίοδο, είναι πολλά υποσχόμενο καθώς κλείνει ως εξής: «Θα τα ξαναπούμε σε δύο εβδομάδες, μετά δηλαδή το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!».

Πασοκικά γενέθλια

Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με τους λαμπρούς εορτασμούς για τα 49 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και την υπόσχεση να το κάψουν του χρόνου, στα 50χρονα. Ανδρουλάκης-Σπυρόπουλος εμφανίστηκαν με άσπρα πουκάμισα, ενώ η εκδήλωση ήταν ωραία στημένη στο Ζάππειο. Για την ακρίβεια έξω, με φόντο το κτίριο, και λήψεις με drone. Η κινητοποίηση απέδωσε και ο περιβάλλοντας χώρος γέμισε. Στην πρώτη σειρά ο ΓΑΠ με μαύρο πουκάμισο, ξεχώριζε. Οι αναφορές Ανδρουλάκη για τον ιδρυτή της παράταξης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον πατέρα του, θυμίζουν πάντα την καταγωγή του ΠΑΣΟΚ, κι έρχονται σε μια φάση ψυχροπολεμικής έντασης με τον άλλο γιο, και ευρωβουλευτή του κόμματος, τον Νίκο Παπανδρέου που απουσίαζε.

Σειρές, χαλαρότητα και μάσκες

Δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου η λατρεμένη Ευαγγελία Λιακούλη (μόνη της ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλίας), ο Μάντζος, ο Γκλαβίνας, κι ο Δουδωνής. Ο τελευταίος συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές άκομψα χυμένος στην καρέκλα να κοιτάει το κινητό του την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος. Δικαιολογείται ως νέος βουλευτής Επικρατείας. Αντίθετα, με την σοβαρότητα και συγκέντρωση που παρακολούθησαν την ομιλία καθισμένοι δίπλα-δίπλα Πέτρος Ευθυμίου και Τόνια Αντωνίου, πιο πίσω. Πιο πίσω ήταν κι ο Σκανδαλίδης με Σαχινίδη, αλλά και ο πρώην ΠτΒ Απόστολος Κακλαμάνης φορώντας σοφά, μάσκα προσώπου. Στην πρώτη σειρά και ο Σταύρος Αρναουτάκης- ο υπερκομματικός πλέον Περιφερειάρχης Κρήτης, που τιμά την πολιτική καταγωγή του.

Καρφιά σε Κυριάκο

Από την ομιλία Ανδρουλάκη ξεχώρισε ένα μεγάλο καρφί προς τον Πρωθυπουργό για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίστευτη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης». Μέχρι χθες δεν είδα κάποια διαρροή ως απάντηση, οπότε λογικά θ’ απαντήσει ο ίδιος ο ΠΘ στη ΔΕΘ.

Υπόσχεται να πιέσει

Στην πρώτη σειρά, δίπλα στην Ελένη Χρονοπούλου, καθόταν και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας, ανεβάζει μιντιακές στροφές για να ανεβάσει και την αναγνωρισιμότητά του. Σίγουρα θα τον βοηθήσει πολύ το debate με Μπακογιάννη και Ζαχαριάδη. Το στίγμα του είναι κυρίως «πράσινη» πόλη, αλλά στο πρόγραμμά του απλώνονται κι άλλα, πχ το οξύ πρόβλημα έλλειψης στέγης στο κέντρο. Τί θα κάνει λοιπόν αν γίνει Δήμαρχος;

«Υλοποιούμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου», δήλωσε στην Καθημερινή.

Νομίζω πως αν είναι να αποδώσει μια πίεση α) θα είναι του ανιψιού και β) το εν λόγω project έχει αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος.

Στόχοι

Α, μην ξεχάσω, είναι και οι 5 υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ! Υπάρχουν, πολλά, πάρα πολλά από το live τους μπροστά στους Συνέδρους του κόμματος προχθές το Σάββατο. Εστιάζω στο στόχο τριών φαβορί+ ενός αουτσάιντερ για το κόμμα, και προσωπικά απέναντι στον Κυριάκο.

Έφη Αχτσιόγλου: Πήχης οι ευρωεκλογές

(Καθημερινή): Μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Μητσοτάκη;

«Ναι, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια. Κατεβαίνω υποψήφια για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακτήσει τη δυναμική του, να ασκήσει μια δομική ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά».

Στέφανος Κασσελάκης

«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026.

Το αουτσάιντερ

Την ίδια ώρα ο Στέφανος ο Τζουμάκας, ψημένος στα Πασοκικά αλώνια από την 3η του Σεπτέμβρη, εμφανίστηκε με το μικρότερο ποσοστό ηττοπάθειας (εξαιρείται ο Κας).

«Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα», είπε το, απόλυτο αουτσάιντερ, γνωρίζοντας πως τον φόβο σου πρέπει να τον ξορκίζεις και ο πήχης πρέπει να μπαίνει ψηλά.

Φυσικά τον άκουσε μόνο ο Κοτσακάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:37

Ο Ρούτε υπόσχεται συμβόλαια πολλών δισ. δολαρίων για ενίσχυση του ΝΑΤΟ

17:27

Την Τρίτη στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ: Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ

17:23

Χρηματιστήριο: Συνέχισε ανοδικά με τις τράπεζες σε θέση οδηγού

17:23

«Όχι» Νετανιάχου στην πώληση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία

17:14

Nestlé Ελλάς: Αύξηση πωλήσεων το 2025 - Το αυξημένο κόστος πρώτων υλών πίεσε την κερδοφορία

17:00

Wall Street: Θετικό ξεκίνημα μετά το τριήμερο της 4ης Ιουλίου

16:45

Microsoft: Στην έξοδο 4.800 εργαζόμενοι - «Ψαλίδι» στο 20% του Xbox

16:29

Νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων με μισθό 1.250 ευρώ και ηλικιακό «κόφτη» - Όλη η απόφαση

16:17

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

16:14

Γεραπετρίτης: Δεν υφίσταται ζήτημα άρσης απαγόρευσης στην Τουρκία για προμήθεια F35

16:10

Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση»

16:03

Άβαξ: Πρόωρη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

15:58

FT: Η CVC πούλησε την D-Marin - Άνω του 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση

15:57

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ανοδική κατεύθυνση παρέμεινε ο δείκτης κλαδικής δυναμικής SDI το α’ τρίμηνο

15:57

5 μικρά νησιά στο Ιόνιο για ήρεμες διακοπές

15:46

Την Πέμπτη συνάντηση Θεοδωρικάκου για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών, που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο

15:43

ΕΛΑΣ: «Fake news» και «παραποιήσεις» στον απολογισμό της 7ετίας του πρωθυπουργού

15:25

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης

15:19

ΕΕ: Το νέο σύστημα ελέγχου συνόρων προκαλεί μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια- Εξετάζονται μέτρα και η συνδρομή της Frontex

15:15

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζει και ενισχύει τις ελεγκτικές εξουσίες της

15:13

Λίβανος: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα με drone

15:11

H Ισπανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος 100 εκατομμύρια τουρίστες

15:05

Μαρινάκης: Δεν απασχολούν τους πολίτες οι προσωπικές ατζέντες

15:02

ΕΕΚΕ: Τι δικαιούμαι ως ενοικιαστής εάν ο ιδιοκτήτης δεν επισκευάζει βλάβες

14:53

Τι είναι το "food noise"

14:51

Helleniq Energy: Νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση

14:35

Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια στην Αττική - Έχουν καεί περισσότερα από 700.000 στρέμματα

14:34

ΥΠΑ: Στα 2,26 λεπτά η μέση καθυστέρηση ανά πτήση στο FIR Αθηνών

14:28

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Κίνα «που δεν απειλεί κανέναν»

14:24

Κομισιόν για πυρκαγιές: «Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, η Ευρώπη ανταποκρίνεται από κοινού»