INSIDE OUT

Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους

04-09-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επιτέλους πέφτει η θερμοκρασία, θ’ αρχίσει να μεγαλώνει σιγά σιγά κι η νύχτα, να πάρουν τα πράγματα τη φυσική τους πορεία. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εβδομάδα, για ν’ ακούσει κανείς τους μετεωρολόγους κι εμένα. Ο υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει Τουρκία, ο Κυριάκος ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για ΔΕΘ και την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαρροές του Μαξίμου θέλουν τη φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού να εστιάζει σε: επενδυτική βαθμίδα, μέτρα για πυρόπληκτους, ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις. Πέρα από τις διαρροές που γεμίζουν το κενό, μεγαλύτερη σημασία δίνω στα λόγια του ίδιου του Κυριάκου, ο οποίος ξεκίνησε ξανά το κυριακάτικο ημερολόγιο για τον απολογισμό της εβδομάδας. Το πρώτο σημείωμα μετά από μακρά προεκλογική περίοδο, είναι πολλά υποσχόμενο καθώς κλείνει ως εξής: «Θα τα ξαναπούμε σε δύο εβδομάδες, μετά δηλαδή το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!».

Πασοκικά γενέθλια

Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με τους λαμπρούς εορτασμούς για τα 49 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και την υπόσχεση να το κάψουν του χρόνου, στα 50χρονα. Ανδρουλάκης-Σπυρόπουλος εμφανίστηκαν με άσπρα πουκάμισα, ενώ η εκδήλωση ήταν ωραία στημένη στο Ζάππειο. Για την ακρίβεια έξω, με φόντο το κτίριο, και λήψεις με drone. Η κινητοποίηση απέδωσε και ο περιβάλλοντας χώρος γέμισε. Στην πρώτη σειρά ο ΓΑΠ με μαύρο πουκάμισο, ξεχώριζε. Οι αναφορές Ανδρουλάκη για τον ιδρυτή της παράταξης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον πατέρα του, θυμίζουν πάντα την καταγωγή του ΠΑΣΟΚ, κι έρχονται σε μια φάση ψυχροπολεμικής έντασης με τον άλλο γιο, και ευρωβουλευτή του κόμματος, τον Νίκο Παπανδρέου που απουσίαζε.

Σειρές, χαλαρότητα και μάσκες

Δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου η λατρεμένη Ευαγγελία Λιακούλη (μόνη της ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλίας), ο Μάντζος, ο Γκλαβίνας, κι ο Δουδωνής. Ο τελευταίος συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές άκομψα χυμένος στην καρέκλα να κοιτάει το κινητό του την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος. Δικαιολογείται ως νέος βουλευτής Επικρατείας. Αντίθετα, με την σοβαρότητα και συγκέντρωση που παρακολούθησαν την ομιλία καθισμένοι δίπλα-δίπλα Πέτρος Ευθυμίου και Τόνια Αντωνίου, πιο πίσω. Πιο πίσω ήταν κι ο Σκανδαλίδης με Σαχινίδη, αλλά και ο πρώην ΠτΒ Απόστολος Κακλαμάνης φορώντας σοφά, μάσκα προσώπου. Στην πρώτη σειρά και ο Σταύρος Αρναουτάκης- ο υπερκομματικός πλέον Περιφερειάρχης Κρήτης, που τιμά την πολιτική καταγωγή του.

Καρφιά σε Κυριάκο

Από την ομιλία Ανδρουλάκη ξεχώρισε ένα μεγάλο καρφί προς τον Πρωθυπουργό για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίστευτη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης». Μέχρι χθες δεν είδα κάποια διαρροή ως απάντηση, οπότε λογικά θ’ απαντήσει ο ίδιος ο ΠΘ στη ΔΕΘ.

Υπόσχεται να πιέσει

Στην πρώτη σειρά, δίπλα στην Ελένη Χρονοπούλου, καθόταν και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας, ανεβάζει μιντιακές στροφές για να ανεβάσει και την αναγνωρισιμότητά του. Σίγουρα θα τον βοηθήσει πολύ το debate με Μπακογιάννη και Ζαχαριάδη. Το στίγμα του είναι κυρίως «πράσινη» πόλη, αλλά στο πρόγραμμά του απλώνονται κι άλλα, πχ το οξύ πρόβλημα έλλειψης στέγης στο κέντρο. Τί θα κάνει λοιπόν αν γίνει Δήμαρχος;

«Υλοποιούμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου», δήλωσε στην Καθημερινή.

Νομίζω πως αν είναι να αποδώσει μια πίεση α) θα είναι του ανιψιού και β) το εν λόγω project έχει αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος.

Στόχοι

Α, μην ξεχάσω, είναι και οι 5 υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ! Υπάρχουν, πολλά, πάρα πολλά από το live τους μπροστά στους Συνέδρους του κόμματος προχθές το Σάββατο. Εστιάζω στο στόχο τριών φαβορί+ ενός αουτσάιντερ για το κόμμα, και προσωπικά απέναντι στον Κυριάκο.

Έφη Αχτσιόγλου: Πήχης οι ευρωεκλογές

(Καθημερινή): Μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Μητσοτάκη;

«Ναι, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια. Κατεβαίνω υποψήφια για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακτήσει τη δυναμική του, να ασκήσει μια δομική ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά».

Στέφανος Κασσελάκης

«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026.

Το αουτσάιντερ

Την ίδια ώρα ο Στέφανος ο Τζουμάκας, ψημένος στα Πασοκικά αλώνια από την 3η του Σεπτέμβρη, εμφανίστηκε με το μικρότερο ποσοστό ηττοπάθειας (εξαιρείται ο Κας).

«Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα», είπε το, απόλυτο αουτσάιντερ, γνωρίζοντας πως τον φόβο σου πρέπει να τον ξορκίζεις και ο πήχης πρέπει να μπαίνει ψηλά.

Φυσικά τον άκουσε μόνο ο Κοτσακάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τρία εμβληματικά μνημεία της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν από το ΥΠΠΟ και αποδόθηκαν από τον ΠτΔ στην τοπική κοινωνία

23:37

Καζακστάν: Ο τερματικός σταθμού πετρελαίου της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας λειτουργεί κανονικά έπειτα από επίθεση με drones

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

19:23

Γαλλία: Ο δήμος του Παρισιού διπλασίασε τον φόρο επί των κενών κατοικιών - Ελπίζει να μπουν στην αγορά 20.000 σπίτια

19:15

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, αφού εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

19:08

Οι χώρες του Κόλπου αποκαλούν «εγκλήματα πολέμου» τις ιρανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές

18:59

Ιράν: «Θάνατος στους ξεπουλημένους» - Οι σκληροπυρηνικοί απειλούν τους μετριοπαθείς

18:17

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια

17:55

Κυψέλη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα

17:50

Καναδας: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα του Οντάριο καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές «πνίγει« τις ΗΠΑ

17:39

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

17:35

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ- Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

17:09

Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Φλώρινα

17:00

Ρεύμα: Τα «μπλε» τιμολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους

16:54

Telecom Italia: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση εξαγοράς από την Poste Italiane

16:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Επισκοπή Εύβοίας

15:48

Γερμανία: Ο Γενς Σπαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU

15:43

Γκάνος (Alpha Real Estate Services): Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων