INSIDE OUT

Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους

04-09-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα πει πολλά μετά τη ΔΕΘ - Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πήχης τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επιτέλους πέφτει η θερμοκρασία, θ’ αρχίσει να μεγαλώνει σιγά σιγά κι η νύχτα, να πάρουν τα πράγματα τη φυσική τους πορεία. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εβδομάδα, για ν’ ακούσει κανείς τους μετεωρολόγους κι εμένα. Ο υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει Τουρκία, ο Κυριάκος ανεβαίνει Θεσσαλονίκη για ΔΕΘ και την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαρροές του Μαξίμου θέλουν τη φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού να εστιάζει σε: επενδυτική βαθμίδα, μέτρα για πυρόπληκτους, ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις. Πέρα από τις διαρροές που γεμίζουν το κενό, μεγαλύτερη σημασία δίνω στα λόγια του ίδιου του Κυριάκου, ο οποίος ξεκίνησε ξανά το κυριακάτικο ημερολόγιο για τον απολογισμό της εβδομάδας. Το πρώτο σημείωμα μετά από μακρά προεκλογική περίοδο, είναι πολλά υποσχόμενο καθώς κλείνει ως εξής: «Θα τα ξαναπούμε σε δύο εβδομάδες, μετά δηλαδή το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!».

Πασοκικά γενέθλια

Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με τους λαμπρούς εορτασμούς για τα 49 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και την υπόσχεση να το κάψουν του χρόνου, στα 50χρονα. Ανδρουλάκης-Σπυρόπουλος εμφανίστηκαν με άσπρα πουκάμισα, ενώ η εκδήλωση ήταν ωραία στημένη στο Ζάππειο. Για την ακρίβεια έξω, με φόντο το κτίριο, και λήψεις με drone. Η κινητοποίηση απέδωσε και ο περιβάλλοντας χώρος γέμισε. Στην πρώτη σειρά ο ΓΑΠ με μαύρο πουκάμισο, ξεχώριζε. Οι αναφορές Ανδρουλάκη για τον ιδρυτή της παράταξης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον πατέρα του, θυμίζουν πάντα την καταγωγή του ΠΑΣΟΚ, κι έρχονται σε μια φάση ψυχροπολεμικής έντασης με τον άλλο γιο, και ευρωβουλευτή του κόμματος, τον Νίκο Παπανδρέου που απουσίαζε.

Σειρές, χαλαρότητα και μάσκες

Δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου η λατρεμένη Ευαγγελία Λιακούλη (μόνη της ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλίας), ο Μάντζος, ο Γκλαβίνας, κι ο Δουδωνής. Ο τελευταίος συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές άκομψα χυμένος στην καρέκλα να κοιτάει το κινητό του την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος. Δικαιολογείται ως νέος βουλευτής Επικρατείας. Αντίθετα, με την σοβαρότητα και συγκέντρωση που παρακολούθησαν την ομιλία καθισμένοι δίπλα-δίπλα Πέτρος Ευθυμίου και Τόνια Αντωνίου, πιο πίσω. Πιο πίσω ήταν κι ο Σκανδαλίδης με Σαχινίδη, αλλά και ο πρώην ΠτΒ Απόστολος Κακλαμάνης φορώντας σοφά, μάσκα προσώπου. Στην πρώτη σειρά και ο Σταύρος Αρναουτάκης- ο υπερκομματικός πλέον Περιφερειάρχης Κρήτης, που τιμά την πολιτική καταγωγή του.

Καρφιά σε Κυριάκο

Από την ομιλία Ανδρουλάκη ξεχώρισε ένα μεγάλο καρφί προς τον Πρωθυπουργό για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίστευτη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης». Μέχρι χθες δεν είδα κάποια διαρροή ως απάντηση, οπότε λογικά θ’ απαντήσει ο ίδιος ο ΠΘ στη ΔΕΘ.

Υπόσχεται να πιέσει

Στην πρώτη σειρά, δίπλα στην Ελένη Χρονοπούλου, καθόταν και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας, ανεβάζει μιντιακές στροφές για να ανεβάσει και την αναγνωρισιμότητά του. Σίγουρα θα τον βοηθήσει πολύ το debate με Μπακογιάννη και Ζαχαριάδη. Το στίγμα του είναι κυρίως «πράσινη» πόλη, αλλά στο πρόγραμμά του απλώνονται κι άλλα, πχ το οξύ πρόβλημα έλλειψης στέγης στο κέντρο. Τί θα κάνει λοιπόν αν γίνει Δήμαρχος;

«Υλοποιούμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου», δήλωσε στην Καθημερινή.

Νομίζω πως αν είναι να αποδώσει μια πίεση α) θα είναι του ανιψιού και β) το εν λόγω project έχει αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος.

Στόχοι

Α, μην ξεχάσω, είναι και οι 5 υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ! Υπάρχουν, πολλά, πάρα πολλά από το live τους μπροστά στους Συνέδρους του κόμματος προχθές το Σάββατο. Εστιάζω στο στόχο τριών φαβορί+ ενός αουτσάιντερ για το κόμμα, και προσωπικά απέναντι στον Κυριάκο.

Έφη Αχτσιόγλου: Πήχης οι ευρωεκλογές

(Καθημερινή): Μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Μητσοτάκη;

«Ναι, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια. Κατεβαίνω υποψήφια για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακτήσει τη δυναμική του, να ασκήσει μια δομική ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά».

Στέφανος Κασσελάκης

«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026.

Το αουτσάιντερ

Την ίδια ώρα ο Στέφανος ο Τζουμάκας, ψημένος στα Πασοκικά αλώνια από την 3η του Σεπτέμβρη, εμφανίστηκε με το μικρότερο ποσοστό ηττοπάθειας (εξαιρείται ο Κας).

«Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα», είπε το, απόλυτο αουτσάιντερ, γνωρίζοντας πως τον φόβο σου πρέπει να τον ξορκίζεις και ο πήχης πρέπει να μπαίνει ψηλά.

Φυσικά τον άκουσε μόνο ο Κοτσακάς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:46

Πούτιν: «Η Ρωσία θα καταστρέψει όποιον επιχειρήσει να επιτεθεί στο Καλίνινγκραντ»

20:36

ΜΜΜ: Πρόστιμο 100 ευρώ από αύριο σε όσους δεν κόβουν εισιτήριο

20:32

ΙΑΕΑ: Το Καζακστάν δηλώνει ανοιχτό να πάρει τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

20:20

Απορρίφθηκε σε β' βαθμό η τουρκική προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean

20:07

Κυρανάκης: «Η Κρήτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα»

20:01

Πούτιν: «Κανείς δεν μπορεί να πει αν το drone που συνετρίβη στη Ρουμανία ήταν ρωσικό»

19:58

Φθηνό, γρήγορο και... επικίνδυνο; Η ακτινογραφία της μεγάλης σύγκρουσης ΕΕ και Temu

19:53

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 1 έως 5 Iουνίου

19:39

Κομισιόν για σχέσεις ΕΕ-Κίνας: «Μείωση κινδύνων, όχι αποσύνδεση»

19:35

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

19:25

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται τα πρώτα 10 χλμ. του ΒΟΑΚ στον Άγιο Νικόλαο

19:16

Intracom Holdings: Υπερψηφίστηκε από τη ΓΣ η διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ/μετοχή

19:09

ΕΚΤΕΡ: Μέρισμα 0,076 ευρώ/μετοχή - Από 12/06 η καταβολή

19:02

AVE: Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Yalco με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ

18:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες έφθασαν τις 223.539 στρατιωτικούς

18:49

Allwyn: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της καταστατικής έδρας στην Ελβετία

18:43

Λάρισα: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στους Γόννους Τεμπών - Επιχειρούν εναέρια μέσα

18:39

Παπαθανάσης: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης»

18:33

ΔΕΗ: Στο 33,4% η συμμετοχή του Δημοσίου μετά την ΑΜΚ

18:30

Έλαστρον: Πώληση βιομηχανικού ακινήτου στη Σίνδο έναντι 8,4 εκατ. ευρώ

18:22

Νέο alert: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως το 2030

18:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να λάβει την «τελική του απόφαση» για μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν

18:07

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος: Από 30/6 ξεκινούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Φλώρινα

18:00

Κέρδη 8,41% τον Μάιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Τζίρος 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του μήνα

17:58

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για περισσότερα επεισόδια με drone

17:46

Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ν. Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ

17:44

Alpha Bank: Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, αύξηση εσόδων και ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα

17:44

Ζαχάροβα: Κανένα στοιχείo για ρωσικά drones στην ΕΕ

17:35

Νετανιάχου: «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Λιτάνι στον Λίβανο»

17:22

Πηγές ΥΠΕΝ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων: Επιπόλαιο το ΠΑΣΟΚ