INSIDE OUT

Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

27-04-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

Ήταν μια μπεχνουριάδα για ατρόμητους νεοδημοκράτες. Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία ήταν άρτια και πρωτότυπη. Είχε σκηνοθεσία, δομή, μικρές εκπλήξεις. Ήταν μια παράσταση για δύο: τον Πρωθυπουργό, και τον Άκη Σκέρτσο. Μόνο αυτοί ανέβηκαν στην επιβλητική σκηνή.

Σαφώς όμως ο πρωταγωνιστής ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος απολάμβανε κάθε στιγμή. Περισσότερο απ’όλες, την στιγμή που μιλώντας για τα δημόσια έργα, έσκυψε μπροστά στο κοινό και είπε συνωμοτικά: «αν ήταν να ξεχωρίσω ένα, θα ήταν το Μετρό της Θεσσαλονίκης». Πολύ χαρούμενος, χαλαρός και διαβασμένος, σε άψογη φόρμα με στενό λευκό πουκάμισο, αναμφισβήτητα άλλαξε σελίδα στην παρουσίαση προεκλογικού προγράμματος. Σήμερα οι προβολείς θα πέσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την παρουσίαση του προγράμματος του Συριζα-ΠΣ για την επόμενη τετραετία. Ελπίζω να μην παρασύρθηκε από της ΝΔ- καλό είναι ο καθένας να έχει το δικό του στυλ.

Μια ιστορία

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοίγοντας την εκδήλωση, δεν θα ακολουθήσουμε τη συμβατική παρουσίαση προγράμματος που γνωρίζετε. Αντί αυτής ο Κυριακος Μητσοτάκης θα μας αφηγηθεί μια ιστορία για την Ελλάδα του 2027 και του 2030». Πριν φτάσει στο 2027 πάντως, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας του.

Επιτελική υπόθεση

Ιδιαίτερη μνεία και πολύ σωστά, έγινε στους αθέατους πρωταγωνιστές της παρουσίασης η οποία ήταν εντυπωσιακή. «Το φυλλάδιο που κρατάτε μπορεί να είναι σχετικά ολιγοσέλιδο και ευανάγνωστο όμως κρύβει πολλές ώρες, μέρες και μήνες σκληρής δουλειάς από πίσω. Γι’ αυτό θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Χάρη Θεοχάρη ως επικεφαλής της ομάδας προγράμματος και βεβαίως τον Θανάση Κοντογεώργη, τον Θάνο Πετραλιά, τον Eric Parks και την Κύρα Κάπη χωρίς τη συμβολή των οποίων η παρουσίαση δεν θα ήταν εφικτή» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Απ’ όλ’ αυτά συνάγω ότι η εκπόνηση του εντυπωσιακού προεκλογικού προγράμματος ήταν κυρίως επιτελική υπόθεση. Για την ουσία διαβάστε παραδίπλα. Απ’ ό,τι κατάλαβα πάντως όλοι θα πάρουμε αύξηση.

Αν λείπουν 5-10 βουλευτές

Μακριά από την Αθήνα, στα μέρη μου, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του Συριζα, στο Φόρουμ των Δελφών. Εκεί αναφέρθηκε ξεκάθαρα πλέον στο σενάριο που ξεφούρνισε προ ημερών ο Νίκος Αλιβιζάτος στον Κύκλο του Βενιζέλου.

Όπως είπε λοιπόν, «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Απορρίπτουν, αλλά...

Το σενάριο για δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη με ψήφο ανοχής, είναι kinky και παίζει πολύ. Η βάση του είναι πως τα μικρά κόμματα θα λάβουν πολλές έδρες, που θα μπουν στον πειρασμό να τις κρατήσουν, καθώς η ενισχυμένη αναλογική της β’ κάλπης, θα τις «μεταφέρει» στο πρώτο κόμμα. Μάλιστα για ορισμένους μικρούς, όπως πχ το Μέρα25, ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι να μην μπουν καν στην Βουλή στην β’ κάλπη. Το σενάριο θέλει το Μερα25 και το ΚΚΕ να μην στηρίζουν, αλλά να απέχουν, ώστε να πέσει στους 120 βουλευτές ο αριθμός που χρειάζεται για σχηματισμό κυβέρνησης (2/5). Προς το παρόν φυσικά όλοι απορρίπτουν κάθε σενάριο. Κανένας με κανέναν, κι ο Αλέξης μόνος του να μιλάει για προοδευτική κυβέρνηση.

Υπερπροσφορά

Εν τω μεταξύ την ψήφο του ελληνικού αλλού θα διεκδικήσουν 45 κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, σύμφωνα με τους φακέλους που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες στον Άρειο Πάγο. Η απλή αναλογική φουντώνει ελπίδες, αν και δεν φτάσαμε ακόμα το Σουδάν με τα 80 κόμματα. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και στα δεξιά και στ’ αριστερά, ενώ δεν λείπουν και οι προσπάθειες εκτός πολιτικού χάρτη όπως του επιχειρηματία με τα πέδιλα και το ξύλινο ποδήλατο Πολ Ευμορφίδη.

Υποψήφια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ημέρα παρουσιάσεων χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε την υποψηφιότητα της χώρας ως μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2016. Η παρουσίαση έγινε με φόντο την Ακρόπολη, και ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της άφιξης στην Αθήνα Φινλανδών και Ρουμάνων πολιτών που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επέστρεψαν με ελληνικό αεροσκάφος. Τους υποδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:22

Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να «ισοσκελίσει» το έλλειμμα ενεργειακών πόρων της Κίνας

08:15

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους από 1η Μαΐου, νέα κριτήρια για τα vouchers

08:00

Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre

07:51

"Bras de fer" στη Βουλή, τρυπάνι στο Ιόνιο, αντιπολίτευση για κλάματα

07:44

Μετρό Αθήνας: Συνθήκες «βρασμού» στους συρμούς για 3 ακόμα (τουλάχιστον) καλοκαίρια - Πότε έρχεται κλιματισμός

07:34

Δορυφόροι «σκανάρουν» τη γη από τέλος Απριλίου - Τι θα βλέπει πλέον το Κτηματολόγιο

07:25

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν φέρνουν πιο κοντά την... κλιμάκωση

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για έλεγχο από 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

07:12

Ακίνητα: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ - Η προσιτότητα κατοικίας

07:05

Με όρους καζίνο το ΧΑ - Σενάριο για 110 δολάρια το βαρέλι - Yπερπλεόνασμα τέρας

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον 11 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:12

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street - Κέρδη 2% για τον Nasdaq

22:58

Ζελένσκι: «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»

22:42

Πτώση ως 8% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

22:24

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, το σχέδιο 3 ζωνών του Τελ Αβίβ

22:12

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 14/04/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν - Δείτε τα αποτελέσματα

22:11

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:00

Ρωσία: O Λαβρόφ καταγγέλλει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Ασία

21:45

Γκουτέρες: «Ιδιαίτερα πιθανό» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Iράν

21:31

Η Renault θα απολύσει ως και 2.400 μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

21:20

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο μαζί με τον γιο του Έρικ

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»

20:20

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: Κρίσιμοι παράγοντες για την ευρωπαϊκή οικονομία, η διάρκεια και η ένταση της ενεργειακής κρίσης

20:08

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές του mobile internet είναι προσωρινές

19:58

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή έσωσαν τα κέρδη