INSIDE OUT

Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

27-04-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

Ήταν μια μπεχνουριάδα για ατρόμητους νεοδημοκράτες. Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία ήταν άρτια και πρωτότυπη. Είχε σκηνοθεσία, δομή, μικρές εκπλήξεις. Ήταν μια παράσταση για δύο: τον Πρωθυπουργό, και τον Άκη Σκέρτσο. Μόνο αυτοί ανέβηκαν στην επιβλητική σκηνή.

Σαφώς όμως ο πρωταγωνιστής ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος απολάμβανε κάθε στιγμή. Περισσότερο απ’όλες, την στιγμή που μιλώντας για τα δημόσια έργα, έσκυψε μπροστά στο κοινό και είπε συνωμοτικά: «αν ήταν να ξεχωρίσω ένα, θα ήταν το Μετρό της Θεσσαλονίκης». Πολύ χαρούμενος, χαλαρός και διαβασμένος, σε άψογη φόρμα με στενό λευκό πουκάμισο, αναμφισβήτητα άλλαξε σελίδα στην παρουσίαση προεκλογικού προγράμματος. Σήμερα οι προβολείς θα πέσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την παρουσίαση του προγράμματος του Συριζα-ΠΣ για την επόμενη τετραετία. Ελπίζω να μην παρασύρθηκε από της ΝΔ- καλό είναι ο καθένας να έχει το δικό του στυλ.

Μια ιστορία

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοίγοντας την εκδήλωση, δεν θα ακολουθήσουμε τη συμβατική παρουσίαση προγράμματος που γνωρίζετε. Αντί αυτής ο Κυριακος Μητσοτάκης θα μας αφηγηθεί μια ιστορία για την Ελλάδα του 2027 και του 2030». Πριν φτάσει στο 2027 πάντως, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας του.

Επιτελική υπόθεση

Ιδιαίτερη μνεία και πολύ σωστά, έγινε στους αθέατους πρωταγωνιστές της παρουσίασης η οποία ήταν εντυπωσιακή. «Το φυλλάδιο που κρατάτε μπορεί να είναι σχετικά ολιγοσέλιδο και ευανάγνωστο όμως κρύβει πολλές ώρες, μέρες και μήνες σκληρής δουλειάς από πίσω. Γι’ αυτό θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Χάρη Θεοχάρη ως επικεφαλής της ομάδας προγράμματος και βεβαίως τον Θανάση Κοντογεώργη, τον Θάνο Πετραλιά, τον Eric Parks και την Κύρα Κάπη χωρίς τη συμβολή των οποίων η παρουσίαση δεν θα ήταν εφικτή» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Απ’ όλ’ αυτά συνάγω ότι η εκπόνηση του εντυπωσιακού προεκλογικού προγράμματος ήταν κυρίως επιτελική υπόθεση. Για την ουσία διαβάστε παραδίπλα. Απ’ ό,τι κατάλαβα πάντως όλοι θα πάρουμε αύξηση.

Αν λείπουν 5-10 βουλευτές

Μακριά από την Αθήνα, στα μέρη μου, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του Συριζα, στο Φόρουμ των Δελφών. Εκεί αναφέρθηκε ξεκάθαρα πλέον στο σενάριο που ξεφούρνισε προ ημερών ο Νίκος Αλιβιζάτος στον Κύκλο του Βενιζέλου.

Όπως είπε λοιπόν, «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Απορρίπτουν, αλλά...

Το σενάριο για δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη με ψήφο ανοχής, είναι kinky και παίζει πολύ. Η βάση του είναι πως τα μικρά κόμματα θα λάβουν πολλές έδρες, που θα μπουν στον πειρασμό να τις κρατήσουν, καθώς η ενισχυμένη αναλογική της β’ κάλπης, θα τις «μεταφέρει» στο πρώτο κόμμα. Μάλιστα για ορισμένους μικρούς, όπως πχ το Μέρα25, ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι να μην μπουν καν στην Βουλή στην β’ κάλπη. Το σενάριο θέλει το Μερα25 και το ΚΚΕ να μην στηρίζουν, αλλά να απέχουν, ώστε να πέσει στους 120 βουλευτές ο αριθμός που χρειάζεται για σχηματισμό κυβέρνησης (2/5). Προς το παρόν φυσικά όλοι απορρίπτουν κάθε σενάριο. Κανένας με κανέναν, κι ο Αλέξης μόνος του να μιλάει για προοδευτική κυβέρνηση.

Υπερπροσφορά

Εν τω μεταξύ την ψήφο του ελληνικού αλλού θα διεκδικήσουν 45 κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, σύμφωνα με τους φακέλους που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες στον Άρειο Πάγο. Η απλή αναλογική φουντώνει ελπίδες, αν και δεν φτάσαμε ακόμα το Σουδάν με τα 80 κόμματα. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και στα δεξιά και στ’ αριστερά, ενώ δεν λείπουν και οι προσπάθειες εκτός πολιτικού χάρτη όπως του επιχειρηματία με τα πέδιλα και το ξύλινο ποδήλατο Πολ Ευμορφίδη.

Υποψήφια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ημέρα παρουσιάσεων χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε την υποψηφιότητα της χώρας ως μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2016. Η παρουσίαση έγινε με φόντο την Ακρόπολη, και ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της άφιξης στην Αθήνα Φινλανδών και Ρουμάνων πολιτών που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επέστρεψαν με ελληνικό αεροσκάφος. Τους υποδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Σλοβακία: Από την 1η Ιανουαρίου απαγορεύεται το «πολύ γρήγορο περπάτημα»

23:45

Στην Αιθιοπία η COP32 το 2027 - «Άστεγη» μέχρι στιγμής η σύνοδος του 2026

23:32

Η BYD στοχεύει να πουλήσει έως και 1,6 εκατ. οχήματα στο εξωτερικό το 2026

23:22

ΕΛΤΑ: Οι εργαζόμενοι αναμένουν το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης για να καθορίσουν τη στάση τους

23:18

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου

23:14

Πιερρακάκης: Aπό το 2019 έγιναν όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ

23:04

Wall Street: Ράλι και ρεκόρ για τον Dow Jones πριν την εκπνοή του shutdown

22:48

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή - Αναγκαιότητα η πλήρης μεταρρύθμιση των ΕΔ

22:32

Ρουμανία: Προς εθνικοποίηση η τοπική θυγατρική της Lukoil

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη πάνω από 1% καθώς οι κυρώσεις πλήττουν τις ρωσικές εξαγωγές

22:09

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 11/11/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:02

Παλαιστίνη: «Μεταρρυθμίσεις» και ταχεία διεξαγωγή εκλογών υποσχέθηκε ο Αμπάς

21:52

Quality & Reliability: Τρεις εξαγορές με χρηματοδότηση από ομολογιακό δάνειο 19,1 εκατ.

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 11/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

ΟΗΕ: Σειρά κρατών ζητούν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών

21:15

Ιράν: Εξαρθρώθηκε «δίκτυο κατασκοπείας» των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ, Ισραήλ

20:57

UBS για Ευρωζώνη: Έρχεται… ανάπτυξη στις «πλάτες» των καταναλωτών – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:48

Τραμπ: Είμαστε αρκετά κοντά σε συμφωνία με την Ινδία για μείωση δασμών

20:36

Formula 1: Ο Τότο Βολφ πουλάει μέρος του ποσοστού του στην Mercedes για 6 δισ. δολάρια

20:28

Βόρεια Μακεδονία: Σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα - Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

20:22

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση ΔΕΕ «για την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς»

20:16

Ελβετία: Πάνω από 25 εκατ. δολ. για ένα μπλε διαμάντι σε δημοπρασία του Christie's

20:07

EXAE: Στηρίζει ομόφωνα την αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση της Euronext

20:00

Ουκρανία: Στα 100 εκατ. δολάρια το ύψος του σκανδάλου διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα

19:52

Θεοδωρικάκος: Υλοποιούμε την παραγωγική και ανταγωνιστική Ελλάδα του 2030

19:49

ΥΠΕΝ: 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

19:40

Μεταναστευτικό: H Ελλάδα στα πρώτα επιλέξιμα κράτη της ΕΕ για πρόσβαση στη «Δεξαμενή Αλληλεγγύης»

19:35

Συντριβή τουρκικού C130 στη Γεωργία - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

19:22

Ευρωαγορές: Δεύτερη σερί άνοδος με ισχυρή Ελβετία - «Άλμα» 8% για την Vodafone

19:17

Oura: Αναμένει διπλασιασμό εσόδων για δύο συναπτά έτη - Κοντά στα 2 δισ. το 2026