INSIDE OUT

Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

27-04-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρουσίαση υπερ-παραγωγή του προγράμματος της ΝΔ, Οι αθέατοι πρωταγωνιστές

Ήταν μια μπεχνουριάδα για ατρόμητους νεοδημοκράτες. Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία ήταν άρτια και πρωτότυπη. Είχε σκηνοθεσία, δομή, μικρές εκπλήξεις. Ήταν μια παράσταση για δύο: τον Πρωθυπουργό, και τον Άκη Σκέρτσο. Μόνο αυτοί ανέβηκαν στην επιβλητική σκηνή.

Σαφώς όμως ο πρωταγωνιστής ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος απολάμβανε κάθε στιγμή. Περισσότερο απ’όλες, την στιγμή που μιλώντας για τα δημόσια έργα, έσκυψε μπροστά στο κοινό και είπε συνωμοτικά: «αν ήταν να ξεχωρίσω ένα, θα ήταν το Μετρό της Θεσσαλονίκης». Πολύ χαρούμενος, χαλαρός και διαβασμένος, σε άψογη φόρμα με στενό λευκό πουκάμισο, αναμφισβήτητα άλλαξε σελίδα στην παρουσίαση προεκλογικού προγράμματος. Σήμερα οι προβολείς θα πέσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την παρουσίαση του προγράμματος του Συριζα-ΠΣ για την επόμενη τετραετία. Ελπίζω να μην παρασύρθηκε από της ΝΔ- καλό είναι ο καθένας να έχει το δικό του στυλ.

Μια ιστορία

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοίγοντας την εκδήλωση, δεν θα ακολουθήσουμε τη συμβατική παρουσίαση προγράμματος που γνωρίζετε. Αντί αυτής ο Κυριακος Μητσοτάκης θα μας αφηγηθεί μια ιστορία για την Ελλάδα του 2027 και του 2030». Πριν φτάσει στο 2027 πάντως, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας του.

Επιτελική υπόθεση

Ιδιαίτερη μνεία και πολύ σωστά, έγινε στους αθέατους πρωταγωνιστές της παρουσίασης η οποία ήταν εντυπωσιακή. «Το φυλλάδιο που κρατάτε μπορεί να είναι σχετικά ολιγοσέλιδο και ευανάγνωστο όμως κρύβει πολλές ώρες, μέρες και μήνες σκληρής δουλειάς από πίσω. Γι’ αυτό θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Χάρη Θεοχάρη ως επικεφαλής της ομάδας προγράμματος και βεβαίως τον Θανάση Κοντογεώργη, τον Θάνο Πετραλιά, τον Eric Parks και την Κύρα Κάπη χωρίς τη συμβολή των οποίων η παρουσίαση δεν θα ήταν εφικτή» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Απ’ όλ’ αυτά συνάγω ότι η εκπόνηση του εντυπωσιακού προεκλογικού προγράμματος ήταν κυρίως επιτελική υπόθεση. Για την ουσία διαβάστε παραδίπλα. Απ’ ό,τι κατάλαβα πάντως όλοι θα πάρουμε αύξηση.

Αν λείπουν 5-10 βουλευτές

Μακριά από την Αθήνα, στα μέρη μου, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος του Συριζα, στο Φόρουμ των Δελφών. Εκεί αναφέρθηκε ξεκάθαρα πλέον στο σενάριο που ξεφούρνισε προ ημερών ο Νίκος Αλιβιζάτος στον Κύκλο του Βενιζέλου.

Όπως είπε λοιπόν, «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Απορρίπτουν, αλλά...

Το σενάριο για δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη με ψήφο ανοχής, είναι kinky και παίζει πολύ. Η βάση του είναι πως τα μικρά κόμματα θα λάβουν πολλές έδρες, που θα μπουν στον πειρασμό να τις κρατήσουν, καθώς η ενισχυμένη αναλογική της β’ κάλπης, θα τις «μεταφέρει» στο πρώτο κόμμα. Μάλιστα για ορισμένους μικρούς, όπως πχ το Μέρα25, ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι να μην μπουν καν στην Βουλή στην β’ κάλπη. Το σενάριο θέλει το Μερα25 και το ΚΚΕ να μην στηρίζουν, αλλά να απέχουν, ώστε να πέσει στους 120 βουλευτές ο αριθμός που χρειάζεται για σχηματισμό κυβέρνησης (2/5). Προς το παρόν φυσικά όλοι απορρίπτουν κάθε σενάριο. Κανένας με κανέναν, κι ο Αλέξης μόνος του να μιλάει για προοδευτική κυβέρνηση.

Υπερπροσφορά

Εν τω μεταξύ την ψήφο του ελληνικού αλλού θα διεκδικήσουν 45 κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, σύμφωνα με τους φακέλους που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες στον Άρειο Πάγο. Η απλή αναλογική φουντώνει ελπίδες, αν και δεν φτάσαμε ακόμα το Σουδάν με τα 80 κόμματα. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και στα δεξιά και στ’ αριστερά, ενώ δεν λείπουν και οι προσπάθειες εκτός πολιτικού χάρτη όπως του επιχειρηματία με τα πέδιλα και το ξύλινο ποδήλατο Πολ Ευμορφίδη.

Υποψήφια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ημέρα παρουσιάσεων χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε την υποψηφιότητα της χώρας ως μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2016. Η παρουσίαση έγινε με φόντο την Ακρόπολη, και ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της άφιξης στην Αθήνα Φινλανδών και Ρουμάνων πολιτών που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επέστρεψαν με ελληνικό αεροσκάφος. Τους υποδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:33

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά την εφαρμογή της

09:14

Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών - Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας

09:10

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων οι εταιρείες πληροφορικής

09:02

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

08:56

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα»

08:33

Το σχέδιο της Κομισιόν για το ενεργειακό σοκ από τη Μέση Ανατολή

08:23

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν «μικρή παράκαμψη»

08:19

Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: «Θετικός ο αντίκτυπος μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη»

08:18

Μεξικό: Η PEMEX παραδέχτηκε πως αυτή ευθύνεται για εκτεταμένη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

08:07

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

08:05

Οι δουλειές με τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα

08:01

Ακίνητα: Πού φτάνουν οι τιμές στην Θεσσαλονίκη - Οι 3 καταλυτικοί παράγοντες

07:55

Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της ΑΑΔΕ - Πάνω από 194.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους

07:41

Εκκινεί (επιτέλους) το logistics project των 325 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο (Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ);

07:39

Καστρίσιος (ThermicSol): Η «δύναμη» του Made in Greece στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το στοίχημα των εξαγωγών

07:35

Premia: Έρχονται νέες επενδύσεις σε τουρισμό, φοιτητικές εστίες - Στόχος η προσέλκυση νέων μετόχων

07:34

Καύσιμα: Η αγορά «γράφει» αύξηση στη ζήτηση, αλλά φοβάται για ακριβό καλοκαίρι

07:29

Γερμανική «σφραγίδα» για την «αναγέννηση» των Σιδηρόδρομων Ελλάδας και την προώθηση επενδύσεων 13 δισ.

07:26

Αεροπορικά καύσιμα: Πόσο κοντά είναι οι ακυρώσεις πτήσεων

07:16

Ποια μέτρα στήριξης φέρνει το υπερπλεόνασμα του 2025 - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

07:15

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, οι εκλογές και οι επαφές του Αλέξη στο Παρίσι

07:07

Μπορεί και πάνω από 5% - Ακραία αβεβαιότητα - Προώθηση εξαγορών και συγχωνεύσεων

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent