INSIDE OUT

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει Ημερίδες για να μιλήσει στο λαό - Τι λέει ο Καρανίκας για το Πρόγραμμα

04-11-2022 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει Ημερίδες για να μιλήσει στο λαό - Τι λέει ο Καρανίκας για το Πρόγραμμα

Την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες ψάχνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς η εκτίμηση είναι πως εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσης αποτελούν τα «πετσωμένα» ΜΜΕ. Είναι τελικά και μακρύς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές και πως να τον γεμίσεις. Η ιδέα είναι πρωτότυπη. Να γίνουν ανοιχτές Ημερίδες σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα με ομιλητές κεντρικά στελέχη.

Βλέπω από τώρα τα χασμουρητά. Αυτό που δεν βλέπω είναι τα 170.000 στελέχη της βάσης που ψήφισαν απευθείας Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή την Άνοιξη. Τελευταία φορά που τα είδα ήταν καλοκαίρι, σε πλατείες, καφετέριες, θεατράκια και πολιτιστικούς χώρους, με μπυρίτσα ή καφέ στις to know us better χαλαρές συγκεντρώσεις.

Στο Ρέθυμνο

Η αρχή με τις Ημερίδες είναι σήμερα στο Ρέθυμνο με Κώστα Ζαχαριάδη, Ανδρέα Ξανθό και Θεανώ Φωτίου. Καλεσμένοι οι πάντες από τοπικούς φορείς, τους οποίους δεν φοβάμαι. Οι απλοί πολίτες είναι το στοίχημα. Η Κουμουνδούρου έχει κάνει σαφές ότι στόχος αυτών των ημερίδων είναι «να αναλύονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και να εκκινεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, στοχεύουν στην ανάγκη να καταδειχθεί η διασύνδεση των θέσεων των ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τόπους η κάθε Νομαρχιακή Ενότητα».

Προγραμματικές, what;

Εδώ ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Προγραμματικές δεσμεύσεις, χωρίς Πρόγραμμα γίνεται; Εκτός εάν ο επικεφαλής κατάρτισης του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το έχει ετοιμάσει και είναι μυστικό. Όμως ο Δημήτρης, που είναι επικεφαλής, λογικά δεν θα πρέπει να εργάζεται μαζί με μια Επιτροπή; Όχι πως όταν κάποτε βέβαια εκπόνησε πρόγραμμα ο Δραγασάκης, σείστηκε ο κόσμος, αλλά για την τήρηση των τύπων έστω. Το ερώτημα ποιος θα φτιάξει το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πάνω από το κόμμα και βασανίζει πολλούς.

Jamais

Το βάσανο είναι μεγάλο, και οι διαρροές πολλές. Μια από αυτές (cnn.gr), θέλει την εκπόνηση του προγράμματος από τα μέλη του Think Tank (Λάλη, Χριστόπουλος, Παπαϊωάννου, Τσιριγώτη, Φαραντούρης, Κίντζιος, Μυλόπουλος, Αλμπάνης, Πλουμπίδης, Γεροτζιάφας, Σταμπουλής, Αυγουλέας και άλλοι). Το βρίσκω λογικό. Άλλωστε στο job description του think tank είναι «οι σύμβουλοι που το απαρτίζουν, να συμβάλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές». Οπότε, γιατί όχι και το Πρόγραμμα;

Αμ δε

Όμως δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου. Ηχηρή διαφωνία εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Νίκος Καρανίκας.

Η διαφωνία εκφράστηκε επί διαρροής. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνομαι γιατί, οι του think tank, έχουν ψιλοεξαφανιστεί από το προσκήνιο (πλην Φαραντούρη που θα είναι υποψήφιος στην Κεφαλλονιά). Η άποψη Καρανίκα είναι πως το πρόγραμμα είναι υπόθεση της βάσης, άντε και της Κεντρικής Επιτροπής.

Εποχή Πολάκη

Γενικά στην Κουμουνδούρου αναβιώνει η εποχή Καρχιμάκη (επί ΠΑΣΟΚ) με Πολάκη. Το άγχος είναι μεγάλο. Η δημοσκόπηση της MRB (Open) έδειξε διαφορά 6,1 από 6,8) όμως στην ατζέντα με το τι απασχολεί τους πολίτες, έβγαλε μακράν την ακρίβεια (51,9%) και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά: Πάτσης, ανεργία, ελληνοτουρκικά, Ουκρανία. Οι επισυνδέσεις δεν υπάρχουν καν στην πεντάδα.

Στο Σαρμ Ελ Σέϊχ αδελφές μου

Εν τω μεταξύ στα γεωπολιτικά και εθνικά γίνεται της μουρλής. Ο Κυριάκος μόλις που γυρνάει από Βερολίνο, και την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζει βαλίτσα για Αίγυπτο. Ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αθήνα σε ενημερωτική συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες αφού τόνισε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για μεγαλύτερη συνεργασία (πολιτισμός, εμπόριο, και τουρισμός). Ήδη υπάρχει συμφωνία για Αιγύπτιους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα. Ο κ. Γιούσεφ εξήρε τον ρόλο του Κυριάκου στην Διάσκεψη COP27, την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ όπως είπε θα προεδρεύσει σε μία από τις πιο σημαντικές υψηλού επιπέδου συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Τα ‘λεγε ο Καιρίδης

Την ανάγνωση της σημασίας που έχει η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου έχει κάνει εδώ και καιρό ο βουλευτής Βορείου Τομέα της Ν.Δ., Δημήτρης Καιρίδης, από την ανάποδη, λέγοντας το εξής: η μεγαλύτερη αποτυχία της πολιτικής Ερντογάν στην περιοχή είναι η σχέση με την Αίγυπτο.

Πικρή; Ξινή; Αλμυρή; Σίγουρα όχι γλυκιά, η γεύση που αφήνει η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου στους γείτονες. Αλλά ειλικρινά, ας πρόσεχαν.

Ντροπαλός Κυριάκος

Κλείνω την εβδομάδα με μια αναπάντεχα ντροπαλή πόζα του Πρωθυπουργού, την οποία έπιασε ο φακός στα εγκαίνια της συλλογής Κυκλαδικών ειδωλίων Stern, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το ίδιο αναπάντεχα αθόρυβα δούλεψαν για τον άθλο της επιστροφής, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου. Η Φωτεινή Πιπιλή η οποία εισηγήθηκε τις νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου η ανεκτίμητης αξίας συλλογή, που ήταν για δεκαετίες κρυμμένη στο πολυτελές διαμέρισμα του ηλικιωμένου συλλέκτη, στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης να έρθει στην Αθήνα εξαίρει την δουλειά της Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευγενία Βελώνη. θα περάσω οπωσδήποτε να δω τι υπήρχε πριν από μένα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:27

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια

23:16

Χαρακόπουλος: Αυξήσεις μισθών έφεραν οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ

22:46

Οι πολιτικές που θα φέρουν πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, στο επίκεντρο της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων

22:16

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί για διπλάσια ταχύτητα από την επιτρεπόμενη

21:47

Ιταλία: Αστυνομικοί και λιμενικοί δικάζονται για πολύνεκρο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες

21:18

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκε το 2025 ο αριθμός των οδηγών που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες

20:57

Ιράν: Διαμορφώνεται πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

20:47

Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

20:27

Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Νίκου Ακριτίδη

20:21

Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι χαιρετίζουν μια «εποικοδομητική» συνάντηση στη Φλόριντα για την Ουκρανία

19:43

Ιράν: Ένας νεκρός από έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Μπαντάρ Αμπάς

19:32

Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) αύριο Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική - Θα εκδηλωθούν ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα

19:21

8ο Greek Investment Day: Έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές εισηγμένες

18:53

Ποιες χώρες θέλουν να επαναπατρίσουν τον χρυσό τους – Γιατί αμφισβητούν τη φύλαξη στις ΗΠΑ

18:30

Ανάρτηση Κυρ. Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του στη συνάντηση ηγετών του ΕΛΚ

18:29

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

18:25

Βιολάντα: «Σε στιγμές πένθους προέχει η ευθύνη και η αξιοπρέπεια»

17:46

Πιερρακάκης: Η δύναμη της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ η τελειότητα, ήταν η επιμονή

17:18

Guardian: Μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ;

17:03

Κλιματική αλλαγή: Ποιες πόλεις βυθίζονται – Ο κίνδυνος στην Ελλάδα

16:13

ΕΛΑΣ: Eξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

16:08

Γάζα: Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν 12 ανθρώπους

16:00

Πεζεσκιάν: Τραμπ, ο Νετανιάχου και Ευρωπαίοι ηγέτες υποδαύλισαν τις εντάσεις στις διαδηλώσεις στο Ιράν

15:34

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Φεβρουαρίου

15:25

Ζαχαράκη: Η Ελλάδα επενδύει ήδη συστηματικά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

15:19

Πιερρακάκης: Το στεγαστικό αποτελεί εθνική πρόκληση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τους ιδιοκτήτες ακινήτων

15:14

Συρεγγέλα: Εργαλειοποίηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης του εργατικού δυστυχήματος στα Τρίκαλα

15:02

Μητσοτάκης: Υποκλινόμαστε και φέτος στους πεσόντες, με τη σκέψη σε όσες και όσους φορούν περήφανα το εθνόσημο στο στήθος

14:55

Τασούλας: Σήμερα τιμούμε τους ήρωες των Ιμίων

14:52

Μαρινάκης: Ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης