INSIDE OUT

Το στοιχείο του νερού στο μετρό του Πειραιά - Το μυστικό Εντι Ράμα και Λουίτζι Ντι Μάιο

11-10-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοιχείο του νερού στο μετρό του Πειραιά - Τίνος είναι το έργο; - Το μυστικό Εντι Ράμα και Λουίτζι Ντι Μάιο 

Ιστορίες για το αθέατο νερό. Το Μετρό δεν φέρνει τους Πειραιώτες εγγύτερα στον υπόλοιπο κόσμο. Τους φέρνει σ ‘ επαφή με την ποιητική διάσταση της πόλης τους η οποία συνομιλεί με το νερό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο μπλε σταθμός, οι αναπαραστάσεις στιγμών από τον δικό μου κόσμο, με αμφορείς και αγγεία, τελετές και εξαγνισμούς, τμήματα του αρχαίου υδραγωγείου, κάνουν το σταθμό στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ένα μπλε έργο τέχνης. Ένα μικρό μουσείο. Δεν το χορταίνω.

Παρ’ ότι έπρεπε να δώσει το βάρος στην δυσκολία της κατασκευής , ειδικά του σταθμού στο λιμάνι, και στο χρηστικό κομμάτι, το ένιωσε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το vibe του νερού στα χθεσινά εγκαίνια. Ομολογώ πως το εξέφρασε κάπως στεγνά και καθόλου ποιητικά, λέγοντας «έχετε δίκιο κ. υπουργέ να λέτε ότι έχουμε πια δημιουργήσει μια σχολή η οποία αναγνωρίζεται παγκόσμια για το πως μπορούν να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Όμως τα κάλυψε όλα όμορφα η Μενδώνη.

Βόλτες

Πέρασα τη μέρα κάνοντας την βόλτα αεροδρόμιο- λιμάνι και δεν βαρέθηκα καθόλου. Πόσες πόλεις στον κόσμο έχουν τέτοια κλίμακα, ώστε να ενώσουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιό τους με το μεγαλύτερο λιμάνι; Συνήθως το μετρό ενώνει δύσκολες κυκλοφοριακά γειτονιές μεταξύ τους, το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης και με μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Με λιμάνι όμως; Ελπίζω να το χαρούν με την ψυχή τους οι Πειραιώτες, οι Αθηναίοι, αλλά και οι τουρίστες που δεν θα έχουν πλέον εκείνο το χαμένο βλέμμα της απόγνωσης όταν βλέπουν τα μικρά γράμματα τις πινακίδες «προς λιμάνι» στο Ελ Βενιζέλος.

ΣΥΡΙΖΑϊκά πανηγύρια

Το έργο δεν το πανηγύρισε μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τον χαρισματικό μάνατζερ της Αττικό Μετρό την περίοδο 2016-2019 και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, ανακοίνωση έβγαλαν τομεάρχες, βουλευτές και πρώην υπουργοί του κόμματος. Σπίρτζης, Παππάς, Γιαννούλης, Δρίτσας, Κασιμάτη, Ραγκούσης, και Τρύφωνας Αλεξιάδης. Όλοι υπογράμμισαν ότι το κατασκευαστικό κομμάτι σχεδόν ολοκληρώθηκε την δική τους περίοδο, και περίπου αυτό που έκανε η σημερινή, ήταν μόνο ένα καλό σφουγγάρισμα στο πάτωμα. Παρ’ ότι είπαν πως θα είναι παρόντες στα εγκαίνια, δεν τους είδα στις φωτό. Εκτός εάν κάνουν δικά τους. Γιατί όχι;

Τα λεφτά

Το μετρό που πήγε Πειραιά όμως, το πανηγύρισε και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέϊρα. Τρομεροί αυτοί οι Βρυξελλιώτες. Τίποτα δεν τους ξεφεύγει. Ούτε τα εγκαίνια του σταθμού στα Μανιάτικα!

«Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 470 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.» θυμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και για να μην ξεχνιόμαστε κατά καιρούς με δημοψηφίσματα και άλλες αηδίες, όπως λέει και η Ελίζα, «χάρη στα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά».

Το άλλο βλέμμα

Απόγνωση, αλλά εντελώς διαφορετική για να μην χάσουν το νόημά τους οι λέξεις, έχει από χθες ακόμα περισσότερο το βλέμμα των κατοίκων του Κιέβου και άλλων πόλεων της μη προσαρτημένης Ουκρανίας.

Το χτύπημα οργής του Πούτιν με στόχο έναν δρόμο δίπλα στο πανεπιστήμιο, και μια παιδική χαρά έγινε με ιρανικά drone. Όπως εξηγεί σε ωραία μετάφραση ένα ρεπορτάζ του ΑΠΕ, πρόκειται για τα Shahed 136, ένα αρκετά μεγάλο drone αυτοκτονίας, και χαμηλού κόστους κατασκευής. Φτάνει στον στόχο του χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS, που εισάγονται πριν από την απογείωση και χτυπά μόνο σταθερούς (όχι κινητούς) στόχους.

Κούρσα Ιράν – Τουρκίας

Όπως εξηγεί ο Βίκραμ Μιτάλ, καθηγητής στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία Westpoint «υπάρχει αναμφίβολα μια μορφή κούρσας μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στο τμήμα των φθηνών drones για να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους». Η Τουρκία έχει πουλήσει στην Ουκρανία, ενώ το Ιράν ετοιμάζεται να πουλήσει σε Υεμένη, Λίβανο μέχρι Ιράκ. Παρ’ ότι αυτά τα drone δεν έχουν την τεχνική αρτιότητα των αμερικανικών και ισραηλινών, σκορπούν μια χαρά το θάνατο. Εν τω μεταξύ Τουρκία, και Ιράν, αγαπούν Πούτιν κι ας μη το δείχνουν πάντα.

Λαθρεμπόριο εμβολίων

Η ατάκα της ημέρας πάντως ανήκε στον Εντι Ράμα. «Τι σόι Ιταλός ή Αλβανός είναι κανείς αν ακολουθεί πάντα τον νόμο;» είπε χαμογελαστά, μετά από δημόσια αποκάλυψη ότι μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο διακινούσαν (παράνομα) εμβόλια της Pfizer για τον covid! Τον Αλβανό ηγέτη που ικέτευε για μερικές παρτίδες εμβολίων, κυνηγούν οι δικηγόροι της Pfizer καθώς η συμφωνία τους για διανομή εμβολίων ήταν αυστηρά με τις χώρες της ΕΕ. Στην επιμονή τους να αποκαλύψει από ποια χώρα βρήκε τα εμβόλια η απάντηση του αλβανο-ιταλικής καταγωγής Ράμα ήταν η εξής: «έχουμε μάθει από τους Ναπολιτάνους ότι δεν πρέπει ποτέ, ποτέ, ποτέ, να προδίδεις τους φίλους σου στην αστυνομία». Ο Ντι Μάιο είναι ναπολιτάνος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Το 82% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο και το 71% ζητά να καταργηθεί

16:10

Λουκασένκο: Η Λευκορωσία είναι μια «σκληρή δημοκρατία»

16:00

Κοινωνική αντιπαροχή: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια με χαμηλό μίσθωμα

15:50

Φιντάν: Ζήτησε απ' το Ιράκ να χαρακτηρίσει τους Κούρδους του ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση

15:44

Φάμελλος για Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: Πραγματικό υπόδειγμα προσφοράς, αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο

15:35

Τουρκία: Δεκαπέντε συλλήψεις σχετικά με την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου με 78 νεκρούς

15:28

Πάτρα: Συνελήφθησαν δύο άνδρες κατηγορούμενοι για βιασμό 16χρονου κοριτσιού

15:20

Ισραήλ: Χαιρετίζει την απόφαση του Τραμπ να άρει την αναστολή στην παράδοση ισχυρών βομβών

15:12

Ανδρουλάκης: Η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια είναι το οξυγόνο

15:09

Ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

14:56

Ισλαμικός Τζιχάντ: Η πρόταση του Τραμπ για τη Γάζα παρακινεί σε εγκλήματα πολέμου

14:36

Στυλιανίδης: Με τον ΓΓ του ΙΜΟ θα συναντηθεί την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας

14:18

Κοντογεώργης: Ενιαίος σχεδιασμός για τη στήριξη και ανάπτυξη της περιφέρειας

14:11

Η Αθήνα Φιλοξενεί το Gaming Regulators European Forum 2025: Διεθνής Αναγνώριση για την Εξωστρεφή Στρατηγική της ΕΕΕΠ

14:05

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη 52χρονου οδηγού που νωρίτερα είχε κλέψει διαμέρισμα

13:55

Μενουδάκος: Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές, κυρίως λόγω της τεχνολογικής προόδου

13:48

Γερμανία: Το Ασάφενμπουργκ αλλάζει τα πάντα στον προεκλογικό αγώνα

13:43

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος για κατοχή πέντε αρχαίων νομισμάτων

13:33

Απτόητος ο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Οι ΗΠΑ θα την αποκτήσουν

13:22

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό με αυτό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

13:16

Αστικές αναπλάσεις διεθνώς: Από το γκρίζο τσιμέντο και την εγκατάλειψη, στη δημιουργία φουτουριστικών πόλεων

13:07

Βραζιλία: Απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την «ταπεινωτική μεταχείριση» υπηκόων της που απελάθηκαν

12:57

Τραμπ: Ήρε την αναστολή που είχε επιβάλει ο Μπάιντεν στην παράδοση ισχυρών βομβών στο Ισραήλ

12:40

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι συνταξιούχων διέσχισε τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο

12:29

Τραμπ: Μιλάω με πολλούς για το TikTok - Σε 30 μέρες θα αποφασίσω

12:12

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα θύματα των Τεμπών - Ένταση στο Σύνταγμα

12:07

Λίβανος: 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο

12:00

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου – «Αέναον»: Πώς θα υλοποιηθεί, τι θα περιλαμβάνει η επένδυση 370 εκατ. - Ο operator και το Tae Kwon Do

11:53

Έρχονται αυστηρότατες ποινές σε όσους πωλούν αλκοόλ και καπνικά σε ανηλίκους - Σαρωτικές αλλαγές

11:45

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ετοιμάζεται για έβδομη θητεία