
«Ποιος αντέχει περισσότερο; Η Ρωσία χωρίς ρευστότητα, ή η Δύση χωρίς προϊόντα της Ρωσίας;». Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον καθηγητή και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη χθες (ΣΚΑΪ). Η φωνή του κάπως βαριά. Πριν λίγες μέρες ο κορονοϊός του στέρησε τη δυνατότητα να συνοδεύσει τον Ανδρουλάκη στη Λισαβόνα, ίσως να τον ταλαιπωρεί ακόμα. Ο Χριστοδουλάκης έκανε πρόβλεψη. «Η Ρωσία θα υποχωρήσει τελικά, γιατί αιμορραγεί και θα είναι δύσκολο ν’ αντέξει χωρίς συνάλλαγμα και χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και οι ευρωπαϊκές χώρες τρέχουνε για εναλλακτικές αγορές. Όλα θα έχουν μεγαλύτερο κόστος λόγω απόστασης, φυσικά θα υπάρξει επιβάρυνση» τόνισε. «Αλλά μέχρι να μιλάμε για επισιτιστική κρίση η απόσταση είναι μεγάλη».
Υψηλή πιθανότητα
Δίνω ελάχιστες πιθανότητες να τον άκουσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έκανε περιοδεία στην Πάτρα. Σε άλλο μήκος κύματος, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον σταθμό ΙΟΝΙΑΝ, βλέπει επισιτιστική κρίση να ‘ρχεται. «Για να είμαστε ειλικρινείς, η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης είναι υψηλή και έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εδώ είναι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής».
Ένας Νίκος για το Νίκο
Ο Χριστοδουλάκης που έκανε PhD στο Κέιμπριτζ με θέμα τον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής σε συνθήκες αβεβαιότητας έχει αναλάβει αθόρυβα σημαντικό έργο δίπλα στον Πρόεδρο Ανδρουλάκη. Τυπικά τοποθετήθηκε επικεφαλής του Ινστιτούτου In Social, όμως ποιος αμφιβάλλει ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην χάραξη οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Δεν περιμένω εσωκομματικές κόντρες με τον υπεύθυνο για τα Οικονομικά της ΚΟ Κώστα Σκανδαλίδη, ούτε του κόμματος Γιάννη Κουτσούκο. Δεν είναι του χαρακτήρα του νομίζω. Αλλά το ότι ο Ανδρουλάκης τον ήθελε μαζί του στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και τις εκεί επαφές, δείχνει πολλά.
Έχει απήχηση
Η τοποθέτηση του στο ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τον χώρο. Μπορεί οι προβλέψεις του Χριστοδουλάκη και του Αλέξη, για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης να είναι λίγο «δύση-ανατολή» , όμως πρόκειται για πρόσωπο με ιδιαίτερες συμπάθειες στον χώρο. Αντιδικτατορικές περγαμηνές, και μεταγραφή Σημίτη από το ΚΚΕ-Εσωτ., ο βαρύς Νίκος με το ιδιόρρυθμο χιούμορ συνομιλεί άνετα με την σοσιαλδημοκρατία και την, όπως την χαρακτηρίζει τέλος πάντων η Κουμουνδούρου, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω δε ότι τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του ’15, με πρωθυπουργό την Θάνου, έχοντας προφανώς το πράσινο φως της κυβέρνησης που οδήγησε στις εκλογές, δηλαδή την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Είναι γέφυρα;
Είναι η τοποθέτηση προσώπων όπως ο Χριστοδουλάκης, «γέφυρα» μεταξύ του 2ου και του 3ου κόμματος, με τα σημερινά δεδομένα; Η ιδέα είναι τολμηρή. Ωστόσο υπάρχουν διεργασίες κάτω απ’ το ραντάρ. Χθες ο Ανδρουλάκης έκανε σαφές πως είναι υπέρ της κουλτούρας των συνεργασιών. «Για μένα, η πρώτη Κυριακή των εκλογών, που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν είναι μια τυπική διαδικασία» είπε κατηγορηματικά. «Είναι πολύ κρίσιμη για το πολιτικό προσωπικό της χώρας η κουλτούρα των συνεργασιών, την οποία, όμως δεν έχουμε στη χώρα μας». Φυσικά απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε περισσότερο με τη ΝΔ . Άρα;
Αναφανδόν υπέρ
Για τον Αλέξη πάλι, που κράτησε το τιμόνι της χώρας επί 4,5 χρόνια με κυβέρνηση συνεργασίας, εκ των οποίων οι τελευταίοι μήνες ως κυβέρνηση μειοψηφίας με επιστολική δήλωση στήριξης βουλευτών του Πάνου Καμμένου, η απλή αναλογική είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή. «Εμείς λέμε, καθαρά ότι μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, που εμείς θεσπίσαμε, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας» υπογραμμίζει. Όμως, επειδή ουδείς ξεχνάει την αυθόρμητη αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο, που σόκαρε σχεδόν το μισό του κόμμα, και την «βλέποντας και κάνοντας» συγκυβέρνηση, επιχειρεί να δείξει ότι έπαθε κι έμαθε. Γι’ αυτό τώρα ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική βάση, προοδευτικής σύγκλισης. Τί θα κάνει αυτή; «Θα φροντίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα φροντίσει να βάλει πλαφόν στα υπερκέρδη στην ενέργεια και να μειώσει το κόστος στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, θα φροντίσει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να στηρίξει το κοινωνικό κράτος» όπως δήλωσε χθες στην Πάτρα.
Μακρινό άστρο
Με ή χωρίς επισιτιστική κρίση, η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα του εκλογικού νόμου. Οι κρίσεις ταΐζουν τον λαϊκισμό. Λίγη σημασία έχει εάν αυτός που σκαρφίστηκε το σημερινό κλιμακωτό μπόνους έχει πεντασύλλαβο ή εξασύλλαβο επώνυμο, εάν επηρεάζει, και πόσο τον Πρωθυπουργό. Η διακυβέρνηση της χώρας σε εποχές αναταράξεων δεν είναι ζαριά και στην τελική, το αποτέλεσμα θα μετρήσει. Η εμπειρία κυβερνήσεων συνεργασίας στα χρόνια των μνημονίων, και η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους έχουν δώσει αποτελέσματα. Εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο γρήγορα π.χ. τρία ή τέσσερα κόμματα θ' αποφάσιζαν εάν θα γίνει γενικό lockdown πριν ή μετά το καρναβάλι της Πάτρας, ή, τι θα κάνουν στον Έβρο.

Η κοινοβουλευτική ευκαιρία για την αλλαγή δεν θεωρείται δεδομένη. Αν χαθεί, θα μοιάζει σαν το Earendel ,το πιο μακρινό άστρο που καταγράφηκε χθες από το τηλεσκόπιο Χάμπλ. Απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Κατανοώ την προσωπική αγωνία του Πρωθυπουργού. Προσπαθώ να μην είμαι απόλυτη σαν αυτόν το John C. Maxwell, που λέει ότι οι ηγέτες που αποτυγχάνουν να κλαδέψουν την περηφάνια τους θα εξαφανιστούν. Θυμίζω αυτό που λέμε εμείς στους Δελφούς : Καιρόν Γνώθι ( αναγνώριζε την ευκαιρία).
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.