INSIDE OUT

Inside Out: Το αρχιτεκτονικό και στυλιστικό debate Κυριάκου, Αλέξη

30-06-2021 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έχω μια αδυναμία στην αρχιτεκτονική. Αισθάνομαι τυχερή που ζω σ’ αυτή την χώρα και ως Πυθία, έχω πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Καθώς ο καιρός περνά αργά, προσπαθώντας να οργανώσω τον ύπνο μου σε πέντε 90λεπτα, τράβηξε την προσοχή μου το σχήμα του χώρου που διάλεξαν Μητσοτάκης και Κεραμέως να παρουσιάσουν τις αλλαγές στην Παιδεία. Βάζω άριστα στην επιλογή του ‘Στρογγυλού Σχολείου’ στο Μπραχάμι. Έργο ενός πολύ αγαπημένου. Του Τάκη Ζενέτου. Ο Τάκης
γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι και ήταν μαθητής του Λε Κορμπιζιέ. Το Στρογγυλό Σχολείο το έφτιαξε το 1969. Ενας χώρος ο οποίος να μπορεί να εξελίσσεται συνεχώς, καθώς ορίζεται μεν από σταθερά δομικά στοιχεία (σκελετός), αλλά περιλαμβάνει ένα σύστημα εσωτερικών στοιχείων (χωρίσματα) που είναι ευέλικτα και μπορούν να αλλάζουν συνεχώς, έτσι ώστε να ορίζονται οι αίθουσες οι οποίες επίσης αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου και τη λειτουργία του. Ο Ζενέτος ουσιαστικά μέσα από τον κύκλο, πρότεινε ένα ισχυρό κέντρο το οποίο επιτρέπει στη σχολική κοινότητα να αυτοκαθοριστεί. Επίσης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εξάπλωση της ηλεκτρονικής κουλτούρας. Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης του είναι το όραμα για την πόλη του μέλλοντος με τίτλο Ηλεκτρονική Πολεοδομία. Αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του στο Κολωνάκι το 1977.

Με διαδηλώσεις

Σ’ αυτό ακριβώς το ισχυρό κέντρο του Ζενέτου ο Μητσοτάκης, φορώντας τα αγαπημένα του loafers εργασίας χωρίς κάλτσες, όρθιος και περπατώντας, παρουσίασε τις αλλαγές για την Παιδεία. Ωστόσο το κτίριο δεν κατάφερε να συμβάλλει στην αλληλεπίδραση του «όλον»: όση ώρα μίλαγε ο Πρωθυπουργός άκουγα καθαρά από το μικρόφωνό του, φωνές διαδηλωτών ακριβώς απ’ έξω. Οι αντιδράσεις, ακόμα και σ’ αυτή την εξάπλωση της «ηλεκτρονικής κουλτούρας» που επέτρεψε να γίνονται πχ μαθήματα εξ αποστάσεως στην πανδημία παραμένουν ισχυρές. Όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές φυσικά. Δεν ανησυχώ. Θα τους ξεπεράσει ο χρόνος. Το έργο του Ζενέτου πάλι όχι. Φτιάχτηκε για το μέλλον.

Με φόντο μελίσσι παιδιών

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, την ίδια περίπου ώρα ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο για να παρουσιάσει τις δικές του ιδέες για την εργασία. Όσοι με παρακολουθούν ανελλιπώς μπορεί να μην κερδίζουν 150 ευρώ, αλλά γνωρίζουν ήδη τι έγινε ένα σαββατοκύριακο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας με τις παράλληλες εκδηλώσεις Μέρα25 και Κιναλ. Με φόντο μια τσιμινιέρα, ή υψικάμινο, ή καμινάδα, και έχοντας πίσω του μια ακίνητη θάλασσα, κι ένα μελίσσι παιδιών να βολτάρουν τριγύρω, ο Αλέξης πέρασε δύσκολα, κι αυτό φάνηκε στο πρόσωπο που ίδρωσε. Το ίδιο και οι συνομιλητές του, καθώς η εκδήλωση κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες. Σίγουρα έφταιγε το δετό παπούτσι κουστουμιού ΜΕ κάλτσες, και το ‘ακίνητο’ σκηνικό. Τον λυπήθηκα, ειλικρινά σας λέω. Δίπλα στην θάλασσα με 40 βαθμούς, όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια. Το θερμόμετρο του ενθουσιασμού μάλιστα ανέβηκε κι άλλο όταν ανακοίνωσε πως θα πάει τον κατώτατο στα 800 και τις ώρες εργασίας στις 35 εβδομαδιαίως. Για να μην είμαι πικρόχολη όμως χαιρετίζω τις αλλαγές σκηνικού στις παρουσιάσεις του Συριζα γενικώς. Παλιά γίνονταν στο Σινε Κεραμεικός.

Τι δεν είπε στον Παπαλεξόπουλο

Αλέξης και Κυριάκος συνέχισαν ακάθεκτοι και χθες. Αυτή την φορά στον πολιτισμένο κλιματικά χώρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που επέτρεψε και κουστούμι και κάλτσα. Σημειώνω μόνο το εξής για τον Αλέξη: Στην συζήτηση με τον Παπαλεξόπουλο ο Πρόεδρος του Συριζα-ΠΣ δεν εκστόμισε ούτε την λέξη 800άρι, ούτε την λέξη 35ωρο. Τα ανέφερε κάπου στο τέλος της ομιλίας του νωρίτερα ως « μεταξύ άλλων, προτείναμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών». Ωιμέ! Πού είναι οι καιροί που έμπαινε στον ΣΕΒ κι έτριζαν τα πατώματα, πείτε μου, που πήγαν; Που πήγε ο Αλέξης που αγαπούσα μια φορά;

Το καλύτερο δώρο εορτής

Περνάω στα δάκρυα χαράς. Υπήρξε ένας άνθρωπος που χάρηκε βαθιά για την επιστροφή του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη. Κι αυτό συνέπεσε με την ονομαστική του εορτή! Το καλύτερο δώρο για την εξιχνίαση της υπόθεσης, έκανε η αστυνομία στον Παύλο Γερουλάνο. Ο Γερουλάνος , θυμίζω, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις υπουργών που παραιτήθηκε από ευθιξία μετά από κλοπή έργων τέχνης. Κλοπές έργων τέχνης, ουκ ολίγες, για να μην μιλήσω για άλλα θέματα σε θητείες υπουργών που έγιναν γαργάρα. Εκτός από εσάς, τον «ξέχασαν» και οι Μενδώνη-Χρυσοχοίδης, που μια λέξη θα μπορούσαν να την πουν, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτισμού πήρε τότε πάνω του όλη την ευθύνη. Με πράξεις. Οχι όπως κάνουν συνήθως οι υπουργοί. Τον είδα το βράδυ με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών. Έφαγε και κρέπα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:17

Χαρδαλιάς από Πεντέλη: Τρία εμβληματικά έργα άνω των 7 εκατ. ευρώ

12:12

ΣΕΒ: Θετικές επιδόσεις αλλά και ελλείψεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό

12:08

Δανία: Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να μείνουν ενωμένες για να προχωρήσουν

11:58

Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία

11:54

ASML: Ρεκόρ παραγγελιών τσιπ στο δ' τρίμηνο - Στα 2,84 δισ. ευρώ τα κέρδη, ράλι για τη μετοχή

11:39

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος συνεργασίας με την ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

11:36

«Βουτιά» 6% για τη LVMH μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

11:34

Σε ρυθμούς MSCI η Λεωφόρος Αθηνών – Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

11:24

Κεφαλογιάννης από ημερίδα ΣΠΑΥ: Προετοιμαζόμαστε πριν πιεστούμε, συντονιζόμαστε πριν δοκιμαστούμε

11:22

Βρετανία: Στην Κίνα ο Στάρμερ με στόχο μια «ρεαλιστική σύμπραξη» με το Πεκίνο

11:19

Κάλας: Η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει την άμυνά της - Δομική η αλλαγή της Ουάσινγκτον

11:08

Τροχαίο στη Ρουμανία: Αισιοδοξία για τους τρεις τραυματίες οπαδούς - «Μπλόκαρε το τιμόνι»

11:06

ΕΚΤΕΡ: Κάτω του 5% το ποσοστό του Παπαγεωργίου Άγγελου

11:01

160 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Φεβρουάριο

11:01

Δ. Παληαρούτα στο 9ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Οικονομικά οφέλη από τα δυναμικά τιμολόγια - Αναγκαία η συνεργασία με τους δήμους

11:00

Γκίλφοϊλ: Προτεραιότητα για τον Τραμπ η κατάργηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια

10:57

Η ALUMIL στο εμβληματικό Grand Egyptian Museum, ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας

10:56

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

10:48

Space Hellas: Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

10:35

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Κυκλοφοριακό - Τα σενάρια για αποσυμφόρηση των δρόμων

10:32

ΕΒΕΠ για συμφωνία ΕΕ–Ινδίας: Ο ρόλος της Ελλάδας σε εμπόριο, λιμάνια και ναυτιλία

10:26

Metlen: Η ίδρυση της GIGA επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη

10:25

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προανήγγειλε αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεσότα

10:21

Θεοδωρικάκος: Εθνική υποχρέωση να στηρίξουν τα κόμματα την επιστολική ψήφο των ομογενών

10:20

Γιώργος Καραγεώργος: O επικεφαλής της Freedom24 στην Ελλάδα αναλύει τις επενδυτικές τάσεις του 2026

10:15

Γαλλία: Πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο στις γαλλικές Άλπεις

10:14

Όταν η Mercedes αρνήθηκε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ

10:06

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Αμαρουσίου

10:05

H SpaceX εξετάζει IPO τον Ιούνιο του 2026

10:00

Κοντογεώργης: Όσοι επιδιώκουν τοξικότητα και λαϊκισμό θα μας βρουν απέναντί τους