INSIDE OUT

Inside Out: Το αρχιτεκτονικό και στυλιστικό debate Κυριάκου, Αλέξη

30-06-2021 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Έχω μια αδυναμία στην αρχιτεκτονική. Αισθάνομαι τυχερή που ζω σ’ αυτή την χώρα και ως Πυθία, έχω πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Καθώς ο καιρός περνά αργά, προσπαθώντας να οργανώσω τον ύπνο μου σε πέντε 90λεπτα, τράβηξε την προσοχή μου το σχήμα του χώρου που διάλεξαν Μητσοτάκης και Κεραμέως να παρουσιάσουν τις αλλαγές στην Παιδεία. Βάζω άριστα στην επιλογή του ‘Στρογγυλού Σχολείου’ στο Μπραχάμι. Έργο ενός πολύ αγαπημένου. Του Τάκη Ζενέτου. Ο Τάκης
γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι και ήταν μαθητής του Λε Κορμπιζιέ. Το Στρογγυλό Σχολείο το έφτιαξε το 1969. Ενας χώρος ο οποίος να μπορεί να εξελίσσεται συνεχώς, καθώς ορίζεται μεν από σταθερά δομικά στοιχεία (σκελετός), αλλά περιλαμβάνει ένα σύστημα εσωτερικών στοιχείων (χωρίσματα) που είναι ευέλικτα και μπορούν να αλλάζουν συνεχώς, έτσι ώστε να ορίζονται οι αίθουσες οι οποίες επίσης αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου και τη λειτουργία του. Ο Ζενέτος ουσιαστικά μέσα από τον κύκλο, πρότεινε ένα ισχυρό κέντρο το οποίο επιτρέπει στη σχολική κοινότητα να αυτοκαθοριστεί. Επίσης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εξάπλωση της ηλεκτρονικής κουλτούρας. Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης του είναι το όραμα για την πόλη του μέλλοντος με τίτλο Ηλεκτρονική Πολεοδομία. Αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του στο Κολωνάκι το 1977.

Με διαδηλώσεις

Σ’ αυτό ακριβώς το ισχυρό κέντρο του Ζενέτου ο Μητσοτάκης, φορώντας τα αγαπημένα του loafers εργασίας χωρίς κάλτσες, όρθιος και περπατώντας, παρουσίασε τις αλλαγές για την Παιδεία. Ωστόσο το κτίριο δεν κατάφερε να συμβάλλει στην αλληλεπίδραση του «όλον»: όση ώρα μίλαγε ο Πρωθυπουργός άκουγα καθαρά από το μικρόφωνό του, φωνές διαδηλωτών ακριβώς απ’ έξω. Οι αντιδράσεις, ακόμα και σ’ αυτή την εξάπλωση της «ηλεκτρονικής κουλτούρας» που επέτρεψε να γίνονται πχ μαθήματα εξ αποστάσεως στην πανδημία παραμένουν ισχυρές. Όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές φυσικά. Δεν ανησυχώ. Θα τους ξεπεράσει ο χρόνος. Το έργο του Ζενέτου πάλι όχι. Φτιάχτηκε για το μέλλον.

Με φόντο μελίσσι παιδιών

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, την ίδια περίπου ώρα ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο για να παρουσιάσει τις δικές του ιδέες για την εργασία. Όσοι με παρακολουθούν ανελλιπώς μπορεί να μην κερδίζουν 150 ευρώ, αλλά γνωρίζουν ήδη τι έγινε ένα σαββατοκύριακο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας με τις παράλληλες εκδηλώσεις Μέρα25 και Κιναλ. Με φόντο μια τσιμινιέρα, ή υψικάμινο, ή καμινάδα, και έχοντας πίσω του μια ακίνητη θάλασσα, κι ένα μελίσσι παιδιών να βολτάρουν τριγύρω, ο Αλέξης πέρασε δύσκολα, κι αυτό φάνηκε στο πρόσωπο που ίδρωσε. Το ίδιο και οι συνομιλητές του, καθώς η εκδήλωση κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες. Σίγουρα έφταιγε το δετό παπούτσι κουστουμιού ΜΕ κάλτσες, και το ‘ακίνητο’ σκηνικό. Τον λυπήθηκα, ειλικρινά σας λέω. Δίπλα στην θάλασσα με 40 βαθμούς, όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια. Το θερμόμετρο του ενθουσιασμού μάλιστα ανέβηκε κι άλλο όταν ανακοίνωσε πως θα πάει τον κατώτατο στα 800 και τις ώρες εργασίας στις 35 εβδομαδιαίως. Για να μην είμαι πικρόχολη όμως χαιρετίζω τις αλλαγές σκηνικού στις παρουσιάσεις του Συριζα γενικώς. Παλιά γίνονταν στο Σινε Κεραμεικός.

Τι δεν είπε στον Παπαλεξόπουλο

Αλέξης και Κυριάκος συνέχισαν ακάθεκτοι και χθες. Αυτή την φορά στον πολιτισμένο κλιματικά χώρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που επέτρεψε και κουστούμι και κάλτσα. Σημειώνω μόνο το εξής για τον Αλέξη: Στην συζήτηση με τον Παπαλεξόπουλο ο Πρόεδρος του Συριζα-ΠΣ δεν εκστόμισε ούτε την λέξη 800άρι, ούτε την λέξη 35ωρο. Τα ανέφερε κάπου στο τέλος της ομιλίας του νωρίτερα ως « μεταξύ άλλων, προτείναμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών». Ωιμέ! Πού είναι οι καιροί που έμπαινε στον ΣΕΒ κι έτριζαν τα πατώματα, πείτε μου, που πήγαν; Που πήγε ο Αλέξης που αγαπούσα μια φορά;

Το καλύτερο δώρο εορτής

Περνάω στα δάκρυα χαράς. Υπήρξε ένας άνθρωπος που χάρηκε βαθιά για την επιστροφή του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη. Κι αυτό συνέπεσε με την ονομαστική του εορτή! Το καλύτερο δώρο για την εξιχνίαση της υπόθεσης, έκανε η αστυνομία στον Παύλο Γερουλάνο. Ο Γερουλάνος , θυμίζω, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις υπουργών που παραιτήθηκε από ευθιξία μετά από κλοπή έργων τέχνης. Κλοπές έργων τέχνης, ουκ ολίγες, για να μην μιλήσω για άλλα θέματα σε θητείες υπουργών που έγιναν γαργάρα. Εκτός από εσάς, τον «ξέχασαν» και οι Μενδώνη-Χρυσοχοίδης, που μια λέξη θα μπορούσαν να την πουν, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτισμού πήρε τότε πάνω του όλη την ευθύνη. Με πράξεις. Οχι όπως κάνουν συνήθως οι υπουργοί. Τον είδα το βράδυ με ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών. Έφαγε και κρέπα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

20:35

Βανς για Ουκρανία: Αποκύημα φαντασίας η «νίκη με περισσότερα όπλα»

20:23

Stress test για το μέλλον της Wall Street η πορεία του Bitcoin

20:09

Προαστιακός: Συρμός με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο λόγω βλάβης

19:55

Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία: Ανοιχτός ο Τραμπ - Τα σημεία «τριβής»

19:42

Ρεκόρ για τη Φρίντα Κάλο - Αυτοπροσωπογραφία της πωλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

19:30

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με 230 χλμ στην Αθηνών - Λαμίας

19:17

COP30: Εγκρίθηκε συμφωνία χωρίς δέσμευση για μείωση ορυκτών καυσίμων

19:05

Κολμάρ: Απόδραση στην παραμυθένια πόλη της Αλσατίας

18:52

Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Ηπείρου

18:40

Στεφάν Μπουζνά (CEO Euronext): Σημαντική η εξαγορά της ΕΧΑΕ

18:28

Επικοινωνία Μερτς - Τραμπ: Σαφής η δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία

18:15

Διστακτική σε νέα μείωση επιτοκίων η Κόλινς (Fed)

18:03

Στη Γενεύη ο υπ. Στρατού των ΗΠΑ - Συναντήσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

17:50

«Σωσίβιο» 150 εκατ. ευρώ στην Le Parisien από LVMH

17:38

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

17:25

Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων για ΑΙ σε όλη την Αφρική από ΗΑΕ

17:12

Έκκληση της G20 για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Στα «μπλε» 1,38 εκατ. νοικοκυριά – Υποχώρηση 15% των «πράσινων» το 2025

16:50

Χατζής (ΠΟΞ): Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας μας

16:40

Ολλανδία: Ο στρατός άνοιξε πυρ σε drones πάνω από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας

16:28

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η φιλοξενία στηρίζει οικονομία και κοινωνία - Ανεβάζει ψηλά την Ελλάδα

16:14

Ζελένσκι: Η αληθινή ειρήνη βασίζεται πάντα στην εγγυημένη ασφάλεια και δικαιοσύνη

16:00

Κοινή δήλωση ΕΕ, Καναδά, Ιαπωνίας για Ουκρανία: Το σχέδιο Τραμπ θέλει περισσότερη δουλειά

15:49

Άμεση στήριξη των πληγέντων στην Κέρκυρα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Ήπειρο και Καστοριά

15:35

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα χρέους