INSIDE OUT

Πράσινες Συριζαίες, τσάι κυριών και εύστοχος Φαναράς

18-05-2021 | 07:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι «πράσινες» Συριζαίες

Ωραία πέρασα χθες το απόγευμα βλέποντας Νατάσα Ρωμανού και Θεοδώρα Νάντσου να κλέβουν την παράσταση στην παρουσίαση της ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο κυρίες, η μια γνωστή μπαρουτοκαπνισμένη στα περιβαλλοντικά, η επικεφαλής Πολιτικής του WWF, η άλλη άγνωστη, ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής και στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA έφεραν την συζήτηση στα μέτρα τους επικεντρώνοντας στα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Α, όλα κι όλα. Η κ. Ρωμανού με την φράση «τα χρήματα να πάνε σε μόνιμες μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση και ψηφιακές πολιτικές» ανέβασε το επίπεδο της συζήτησης... Και η κυρία της NASA είπε κι άλλα, ενδιαφέροντα. Σταχυολογώ το «δεν χρειαζόμαστε περισσότερους δρόμους χρειαζόμαστε καλύτερους δρόμους» αλλά αυτό το αποδίδω στο γεγονός ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Μυρίζομαι ότι η κ. NASA είναι πουλέν Κόκκαλη (του Πέτρου εννοείται).

Ο πρώην Πρωθυπουργός ξεχώρισε με την πρόταση του να γίνει μια διακομματική επιτροπή στην Βουλή η οποία θα ελέγχει που «πάνε τα χρήματα», όπως είπε. Δεν βλέπω την ώρα...

Και οι βυσσινί κάλτσες

Πάντως η εκδήλωση είχε και χρώμα: το βυσσινί στις κάλτσες του Ευκλείδη Τσακαλώτου που όχι, δεν φόρεσε την παλαιστινιακή μαντήλα, αλλά προτίμησε μια κλασσάτη πινελιά βρετανικού στυλ για να υπογραμμίσει την έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή παρουσία του. Ομολογώ ότι με διέψευσε. Όχι μόνο για τις κάλτσες αντί για την μαντήλα. Αλλα για την ίδια την παρουσία του στην εκδήλωση, όπως και του σχεδόν εξαφανισμένου Γιώργου Σταθάκη.

Το πιο ωραίο το είπε με πασοκικό τακτ ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο υπερκομματικός Περιφερειάρχης Κρήτης στο τέλος, όταν επισήμανε έξυπνα ότι το 70% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει κλείσει έως το 2022- άρα στον πολιτικό χρόνο Κυριάκου. Ενώ θα μπορούσαν οι του Συριζα να επικεντρώσουν στο ΕΣΠΑ ’22-’27 και να δώσουν μια προοπτική βρε αδελφέ, γιατί μπορεί και να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον. Λέμε τώρα... Ποτέ δεν ξέρεις.

Σαν τσάι κυριών

Γενικά η συζήτηση έμοιαζε περισσότερο σαν φιλολογικό τσάι κυριών, καθώς απουσίαζαν αιχμές και ενδιαφέροντα προγραμματικά στοιχεία. Ο καλύτερος από τους άντρες, σας το λέω αντικειμενικά ήταν ο Σταθάκης! Ειλικρινά, στα φύλλα που μασάω. Είχε στοιχεία και ήταν κατανοητός.

Μαθαίνω ότι σε ότι αφορά την επεξεργασία των προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας, αφού την ανέθεσε στην ‘ομάδα Δραγασάκη’, στο τέλος έκανε αυτό που συνηθίζει: τους άφησε στα κρύα του λουτρού. Κάπως έτσι εμφανίστηκε Ευκλείδης και Σταθάκης αντί για Αλέξη Χαρίτση. Κοινώς, στα αζήτητα η ομάδα Δραγασάκη. Αν μη τι άλλο ο Αλέξης ξέρει να ‘παίζει’ με τα εσωκομματικά. Στα υπόλοιπα θέλει όμως δουλίτσα.

Πες τα Στράτο...

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που τον βαυκαλίζουν με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, για να τον πείσουν ότι «φταίνε» οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις και η κατάσταση δεν είναι αυτή που φαίνεται. Τους αφιερώνω την ανάρτηση ενός από τους πιο έγκυρους στον κλάδο, του κ. Στράτου Φαναρά της Metron Analysis στα σόσιαλ:

«Το να διαβάζεις τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου αντί για τα αποτελέσματα του πάλαι ποτέ ενδόξου Voxpop είναι μια αδιαμφισβήτητη πρόοδος και μπράβο.
Εάν μάλιστα συνέκρινες κοινές ερωτήσεις στην ίδια πάνω-κάτω περίοδο διεξαγωγής (έστω και με διαφορετική μεθοδολογία η μια εκ των οποίων πάσχει καταφανώς και ανάγκασε τους συντάκτες της αναφοράς του Ευρωβαρόμετρου να κάνουν ειδική μνεία στη δειγματοληψία της Ελλάδας), η πρόοδος θα ήταν κολοσσιαία». Ο Φαναράς μου κλέβει την δουλειά, αλλά θέλω να είμαι δίκαιη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:56

Βενεζουέλα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Ο Άλεξ Σάαμπ, εκ των στενών συνεργατών του ανατραπέντος προέδρου Μαδούρο

08:43

Στον τουρισμό ποντάρει για καλύτερες μέρες το λιανεμπόριο

08:27

Μητσοτάκης: Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του Europe Gulf Forum

08:14

Η Ελλάδα ξανανοίγει τον φάκελο της γεωθερμίας - Οι περιοχές, τα εμπόδια και το στοίχημα των επενδύσεων

08:06

Πωλήσεις δανείων και ακινήτων άνω των 500 εκατ. δρομολογεί η Πειραιώς

08:00

Τουρισμός: Last minute θα είναι η σεζόν του 2026

07:51

Eurovision 2026: Νικήτρια η Βουλγαρία - 10η η Ελλάδα, 19η η Κύπρος

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές