
Περί αποτιμήσεως η συζήτηση
Η εξέλιξη στο Euronext (αν προχωρήσει), είναι σημαντική για το ελληνικό χρηματιστήριο για μια σειρά από λόγους: Μεγαλύτερη αγορά, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές συμφωνίες, περισσότερες επαφές με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και εν τέλει υπηρετεί έναν πολύ σημαντικό στόχο: Την Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαίων.
Πολλοί λένε πως το Χρηματιστήριο εν τέλει έχει μεγάλο free float και άρα δύσκολα θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο αγοραστής το απαραίτητο ποσοστό για μια δημόσια πρόταση. Αυτοί που γνωρίζουν, ωστόσο, σημειώνουν πως όλα έχουν την τιμή τους και υπ' αυτήν την έννοια λένε πως η συμφωνία τούτη είναι κλεισμένη. Και ποια είναι αυτή η τιμή; Από 8 ευρώ και πάνω, λένε όσοι γνωρίζουν τη διαδικασία. Ωστόσο οι μεγάλοι οίκοι τοποθετούν το τίμημα χαμηλότερα στα 6,9 και θεωρούν εύλογη την τιμή που πρότεινε το Euronext.
Εξετάζονται επιδοτήσεις στο ρεύμα
Ανοικτό αφήνουν πηγές του ΥΠΕΝ το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδοτήσεις τον Ιούλιο στα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, λόγω των αυξημένων χρεώσεων που θα ισχύσουν για τον μήνα που διανύουμε. Όπως έγραψε χθες το insider.gr, η μέση χρέωση στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώθηκε στα 18 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Κύρια αιτία είναι οι προβλέψεις για σημαντική άνοδο της χονδρεμπορικής, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να δείχνουν άλμα έως και 34% τον τρέχοντα μήνα. Οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 14,2 και φτάνουν μέχρι τα 20,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Δεν ικανοποίησε
Η προσφορά του Euronext για την ΕΧΑΕ στην πράξη πάντως δεν φαίνεται να ενθουσίασε και πολύ. Όχι μόνο την αγορά αλλά και τους μεγάλους παίκτες, όπως για παράδειγμα η πλειοψηφία των τραπεζών. Η μετοχή έκλεισε πάνω από τα επίπεδα της προσφοράς αλλά η διαφορά είναι ότι η τιμή στο ΧΑ μεταφράζεται σε μετρητό και ζεστό χρήμα, ενώ η ανταλλαγή σε μετοχές δεν είναι μετρητό. Πάντως η προσφορά δίνει έδαφος και για παιγνίδι arbitrage το οποίο θα βλέπουμε το αμέσως επόμενο αρκετό διάστημα.
Ενα ομόλογο διπλής αξίας
Ας επανέλθουμε σε εκείνο το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank. Αυτό το ομόλογο, το senior preffered θα μπορούσε να ονομαστεί και ομόλογο προετοιμασίας προκειμένου ο δείκτης MREL της τράπεζας να διατηρηθεί στα επίπεδα που πρέπει, αν η τράπεζα καταφέρει να αγοράσει ένα παλιό ομόλογο Tier 2, ιδιαίτερα ακριβό με το οποίο χρηματοδότησε την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που είχε εκδώσει το δημόσιο.
Αναβάθμιση Metlen
Αναβαθμισμένη εμφανίζεται η αποτίμηση για τη Metlen, σύμφωνα με την Piraeus Securities, με την τιμή-στόχο να ανεβαίνει στα 61,50 από 48,20 προηγουμένως, ενσωματώνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 35%. Η αναθεώρηση αυτή αποδίδεται στους εξής λόγους: Την πρόοδο της στρατηγικής "Asset Rotation" στον τομέα των ΑΠΕ, την επιτάχυνση του μοντέλου ολοκληρωμένης κοινής ωφέλειας στον ενεργειακό τομέα και τις επενδύσεις-κλειδιά στον μεταλλουργικό κλάδο.
Οι βιαστικοί της Intralot
Κατά τα λοιπά μεγάλη πίεση δέχτηκε η μετοχή της Intralot μετά την ανακοίνωση του deal. Έχω την αίσθηση ότι δεν φταίει αυτό καθαυτό το deal αλλά όσοι τις προηγούμενες ημέρες μπήκαν για να παίξουν το βραχυπρόθεσμο παιγνίδι. Απλά δεν είχαν προβλέψει ότι θα προηγηθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που τους χάλασε τα γρήγορα σχέδια της αρπαχτής. Κατά τα λοιπά από την παρουσίαση της συμφωνίας και με βάση τα όσα παίζουν διεθνώς στον κλάδο μάλλον θα δούμε στους προσεχείς μήνες πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών. Και εν πάση περιπτώσει δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο deal που έχουμε δει ιστορικά στο χρηματιστήριο.
Ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά CO2
Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς και αποθήκευσης CO2, θα βρεθεί στο επίκεντρο υψηλού επιπέδου εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα. Η εκδήλωση έχει τίτλο «CO2 Transport and Storage in the Mediterranean: Unlocking Regional Solutions for Europe’s Net-Zero Future», διοργανώνεται από το Parliament Magazine με οικοδεσπότη τον ΔΕΣΦΑ και απευθύνεται σε ευρωβουλευτές και policy makers.
Ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, αναδεικνύοντας τη θέση της Ελλάδας ως κομβικού παράγοντα στην ανάπτυξη ενός κόμβου CCS ανοικτής πρόσβασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στις ώριμες ενεργειακές υποδομές και το δυναμικό έργων CCS της χώρας, και καθοδηγείται από την ανάγκη υποστήριξης της τοπικής βιομηχανίας -που έχει να αντιμετωπίσει την περιορισμένη αποθηκευτική ικανότητα CO2 στην Νότια Ευρώπη- θέτοντας τις βάσεις για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση του δεσμευμένου CO₂.
Η χρηματοδότηση έργων
Την ενεργοποίηση ειδικών επενδυτικών ταμείων ακόμη και την τιτλοποίηση χρεών (που σχετίζονται με προηγούμενες χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής, αν και είναι ερωτηματικό πώς θα γίνει) έβαλε στο τραπέζι, μεταξύ άλλων λύσεων, ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, κ. Γιώργος Συριανός ως λύση στο έλλειμμα χρηματοδότησης νέων έργων υποδομής, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας με κύριο θέμα τα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Προφανώς, οι κατασκευαστές επανέλαβαν μοντέλα που έχουν προτείνει, όπως τη χρήση κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιων assets, την ίδρυση ενός Εθνικού Ταμείου Έργων Υποδομής, την έκδοση ομολόγων («πράσινων», projects bonds), πέραν, βέβαια, άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, Πρότυπες Προτάσεις) αλλά και το δημόσιο ως έναν βαθμό). Αλλά θα τα ξαναπούμε με το θέμα αυτό προσεχώς.
Η αλλαγή χρήσης στην πρώην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ
Την έγκριση της μελέτης εκτέλεσης εργασιών για το project «Αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτηρίου βιομηχανίας σε κτήριο κατοικιών, χώρου εστίασης, κατάστημα αγοράς τροφίμων, γραφειακών χώρων, γυμναστηρίου, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και στατικές ενισχύσεις», σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας Mercan Athens Port Residences MIKE (πρώην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ), που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών – Πειραιώς 37-39, Αλμυρίδος, Κωνσταντινουπόλεως και Νικολετόπουλου (Ο.Τ. 151), στον Δήμο Πειραιά», αποφάσισε το υπ. Πολιτισμού.
Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων αποφένθη ότι τα έργα δεν τροποποιούν τη σχέση των νεωτέρων μνημείων με το υφιστάμενο κτήριο, η αναβάθμιση του οποίου δύναται να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Προφανώς, ως είθισται, μπήκαν όροι και προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, τυχόν σήμανση της νέας επιχείρησης - επιχειρήσεων να τοποθετηθεί σε θέση που δεν θα επιβαρύνει μορφολογικά το κτήριο, τα ιστορικού χαρακτήρα διακοσμητικά στοιχεία όπως κιγκλιδώματα, μεταλλική αρχική θύρα, κλπ. που η διατήρησή τους αποτελεί υπόμνηση της ιστορίας του κτηρίου και της ιστορικής επιχείρησης που φιλοξένησε, θα ήταν σκόπιμο να διαφυλαχθούν, στο πνεύμα διατήρησης της μεγάλης επιγραφής της επωνυμίας ΚΕΡΑΝΗ, που περιλαμβάνει η πρόταση, να εξεταστεί η περίπτωση διχρωμίας κ.α..
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.