BACKSTORY

Αναζητείται λύση με… προσοχή - Εξαγορές και επεκτάσεις - Τι φέρνει το καλώδιο

27-05-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναζητείται λύση με… προσοχή - Εξαγορές και επεκτάσεις - Τι φέρνει το καλώδιο

Άποψη κεντρική

Φαίνεται πως η άποψη που εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας για ευκαιρία αναβάθμισης του ευρώ λόγω της υποχώρησης του δολαρίου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στον Economist είναι απολύτως ευρωπαϊκοκεντρική.

Μιλώντας στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε τις ασταθείς πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ως μια ευκαιρία για ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να αποκτήσει μερίδιο από τα οφέλη που μέχρι τώρα απολάμβανε μόνον το δολάριο .

Οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ

Ιδιαίτερες ήταν οι προβλέψεις της Euroxx για τον ΟΠΑΠ ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το μέρισμα μιας και η απόδοση στους επενδυτές είναι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως όσους τοποθετούνται στη μετοχή.

Προβλέπει λοιπόν ότι θα συνεχιστεί ως το 2027 η παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών ενώ βλέπει μερισματική απόδοση από 7,7 ως 8,1% στην περίοδο αυτή.

Ελβετικό: Λύση με προσοχή

Τον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό του ελβετικού φράγκου αναζητάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ένα είναι σίγουρο: Πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα πολυσύνθετο που πρέπει να λάβει υπόψη και τους δανειολήπτες αλλά και τις τράπεζες κυρίως για να μην υπάρξει «τρύπα» στον Ηρακλή.

Γιατί αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του Ηρακλή, θα αρχίσουν και τα προβλήματα με τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Της … ορθής επανάληψης

Αποτελέσματα τριμήνου δημοσίευσε χθες η ΕΧΑΕ και αλλά δεν έφτανε μια ανακοίνωση αλλά χρειάστηκε και ορθή επανάληψη. Όπως ήταν αναμενόμενο οι υψηλές συναλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων και των κερδών.

Κρατάμε επίσης ότι οι λειτουργικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω αυξήσεων αμοιβών όπου κάποιοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιδράσεις αν ο μη γένοιτο ο τζίρος υποχωρήσει. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τα επίπεδα τιμών τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Εξαγορές και επεκτάσεις

Έκλεισαν οι εξαγορές του 25% της Ευρώπη Ασφαλιστική και του 60% της Άμυνα από την Ευρώπη Holdings αλλά αυτές οι κινήσεις φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Έπεται συνέχεια καθώς η εταιρία λόγω της αύξησης κεφαλαίου έχει αποθέματα για μεγαλύτερες κινήσεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο και ουσιαστικά θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της περαιτέρω συγκέντρωσής του.

Σημειωτέον ότι η ασφαλιστική Ευρώπη φιλοδοξεί να παίξει ρόλο και στις εγγυητικές επιστολές των κατασκευών όπου ζορίζονται οι τράπεζες και οι αποδόσεις είναι σημαντικές.

Δυνατό τρίμηνο

Αύριο Τετάρτη η Aegean θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι εξόχως ικανοποιητικά παρ' ότι το τρίμηνο αυτό δεν είναι το δυνατό της. Άλλωστε μια πρώτη γεύση έχουμε πάρει από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης αλλά και τις πληρότητες.

Μόνιμη «ανάσα» από το Κρήτη - Αττική

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική ανοίγει τον δρόμο για σημαντική και μόνιμη βελτίωση των οικονομικών του Ειδικού Λογαριασμού ο οποίος διασφαλίζει πως οι κάτοικοι των αυτόνομων νησιών ηλεκτροδοτούνται με ίδιες χρεώσεις ρεύματος με τους καταναλωτές του ηπειρωτικού δικτύου. Ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος ονομάζεται Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) συνεχίζει να είναι ελλειμματικός, καταγράφοντας σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή μία «τρύπα» λίγο πάνω από 200 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με 400 εκατ.

Το έλλειμμα σημαίνει πως οι πάροχοι εξακολουθούν εδώ και πάνω από δύο χρόνια να μην αποζημιώνονται πλήρως για τις χρεώσεις που προσφέρουν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ωστόσο, με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, τα ποσά που πρέπει να καλύπτονται από τον ΕΛΥΚΩ θα μειωθούν κατακόρυφα - με την εξοικονόμηση να φτάνει ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Επομένως, είναι προδιαγεγραμμένο πως το ισοζύγιο εισροών - εκροών του Ειδικού Λογαριασμού θα «γυρίσει» σύντομα σε θετικό έδαφος.

Επομένως, σε πρώτη φάση θα αποκατασταθούν οι αποζημιώσεις των προμηθευτών και σε δεύτερη θα ανοίξει ο δρόμος για να μειωθούν οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το Σάββατο 24 Μαΐου, γεγονός το οποίο παράλληλα θα σηματοδοτήσει την έναρξη ανάκτησης του κόστους μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος. Για την ανάκτηση, η Ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα αναθεώρηση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ για το 2025. Μέσω της αναθεώρησης, θα ξεκινήσει και η ανάκτηση κόστους για τη διασύνδεση Κρήτη - Κύπρος, για την οποία έχει προβλεφθεί να υπάρχει κάλυψη των δαπανών ήδη από την περίοδο κατασκευής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:10

ΗΠΑ: Οι εκτελέσεις αυξάνονται, η στήριξη στη θανατική ποινή μειώνεται

21:05

Θεοδωρικάκος: Η προσπάθεια για να τιθασευθεί το κόστος ζωής πρέπει να είναι συνεχής

20:54

Μερτς: 5 προϋποθέσεις για ενδεχόμενης συμφωνίας για Ουκρανία - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

20:43

Δημοσκόπηση Alco: Το 78% θεωρεί δικαιολογημένες τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Πρώτη η ΝΔ

20:32

Χάνει και το ορόσημο των 86.000 δολαρίων το Bitcoin με πτώση 3%

20:29

ΚΕΔΕ: Συμβολικό «λουκέτο» την Τρίτη στους δήμους όλης της χώρας

20:20

Αγρότες: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των εισαγωγών από Λατινική Αμερική

20:12

Κάλας: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν

20:01

Γεράρδος (Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ): Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες

20:01

ΕΣΑ: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

19:52

Δ. Τσιόδρας: Η εκλογή Πιερρακάκη είναι νίκη σε τρία επίπεδα - της Ελλάδας, της Ευρώπης, του ΕΛΚ

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης

19:47

Άνοδος στις ευρωαγορές - Πιέσεις σε φαρμακευτικό και αμυντικό κλάδο

19:40

Ομόλογο Aktor: Υπερκάλυψη κατά 3,15 φορές - Στο 4,7% η τελική απόδοση

19:28

Το FBI απέτρεψε βομβιστική επίθεση στο Λος Άντζελες

19:15

Θεοδωρικάκος: Aσφαλής, παραγωγική και ισχυρή χώρα το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030

19:14

Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες μετά τις δηλώσεις Τσιάρα - Τι εξετάζεται

19:08

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων Ρωσίας - Ουκρανίας έχει επιλυθεί

19:02

Δήμας: Ένταξη του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

18:58

Προς ιστορικό ρεκόρ η μετοχή της Tesla μετά από 12 μήνες

18:54

Aegean: Νέο μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Χριστόπουλος

18:47

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν παραγωγικές

18:46

Ideal Holdings: Στις 12 Ιανουαρίου η Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή 8,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους

18:40

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου

18:34

BC Partners: «Κλειδώνει» το deal των 800 εκατ. ευρώ για Fortidia

18:33

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026

18:26

Jumbo: Έναρξη διαδικασιών απορρόφησης της θυγατρικής «HERALD GREECE 2»

18:20

Ουκρανία: Έπληξε ρωσικές μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου και καυσίμων για πυραύλους

18:19

Γερμανία: Κυβερνοεπίθεση στην Bundestag την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Ζελένσκι

18:15

Υπερταμείο: Εκκίνηση διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς