BACKSTORY

To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα

17-03-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To αποτύπωμα της Moody's

Ήρθε η πολυπόθητη αναβάθμιση από τη Moody's και άλλαξε προς το θετικότερο το σκηνικό. Όχι πως η Moody's δεν εξέφρασε αμφιβολίες για πολλά πράγματα, δεν μπορούσε ωστόσο να παραγνωρίσει ούτε την ανάπτυξη, ούτε την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ούτε ασφαλώς την πολύ καλή πορεία των τραπεζών.

Έτσι, οι τράπεζες παρά την άνοδο των τιμών τους, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις πολλές και καλές προοπτικές τους. Υπενθυμίζεται πως η UBS τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη

To Συνέδριο

Τα υπόλοιπα, θα ειπωθούν στο μεγάλο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο που θα βρεθούν όλες οι συστημικές τράπεζες και όχι μόνον, στις 18 Μαρτίου. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι και τα πιο αξιόλογα funds υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό συνέδριο, όπου θα υπάρξει η ευκαιρία για μια μεγάλη ανάλυση γύρω από το πού πάει ο κλάδος.

Αλλαγή φρουράς

Με νέο τσάρο της Οικονομίας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκινάει η εβδομάδα, έναν δοκιμασμένο και κυρίως έναν αποτελεσματικό πολιτικό ο οποίος διαδέχεται έναν επίσης δοκιμασμένο και αποτελεσματικό υπουργό.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον απόηχο της Moody's αλλά και με ένα επιπλέον καλό νέο: Το 2024 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα (μαζί με τόκους) 0,2% του ΑΕΠ. Και αν συνεχίσει έτσι, η πορεία των εσόδων «γεμίζει» και ο κουμπαράς της ΔΕΘ.

Έτοιμος για τα δύσκολα

Μιλώντας για τις προκλήσεις του νέου του ρόλου, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι μαθημένος στα δύσκολα, κάτι το οποίο, όπως είπε εξάλλου, το έχει αποδείξει έχοντας αναλάβει υπουργικές θέσεις οκτώ φορές με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς. «Πάντα αναλαμβάνω δύσκολες αποστολές» είπε.

Και βέβαια, είχε έναν καλό λόγο για το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου θα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους ως συντονιστής των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων: Από το αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Χρίστο Δήμα που «έκανε το άλμα και αναλαμβάνει μια καυτή πατάτα» ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τον Θάνο Πετραλιά που είναι «θεματοφύλακας του προϋπολογισμού σε μια θέση που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας» έως τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα και τον Μιχάλη Αργυρού που όπως είπε «πήγε στο Μαξίμου μερικούς μήνες πριν και άνοιξε το δρόμο».

Αντιδράσεις

Να πούμε πως στο μεταξύ, η διαβούλευση για το νέο νόμο της Κεφαλαιαγοράς έκλεισε και θα έχει ενδιαφέρον αν το νομοσχέδιο πάει ως έχει στη Βουλή, μιας και είχαμε ανασχηματισμό. Εγώ, πάντως, έχω μπερδευτεί με τις διατάξεις για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και βλέπω ότι οι υπάλληλοι έχουν αντιδράσει έντονα στη διαβούλευση. Είχαν απειλήσει και με απεργία διαρκείας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μείνει στις απειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:31

Ισπανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Θαραπέρο κατηγορείται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

16:26

Νετανιάχου: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο - Ο πρόεδρος Τραμπ κι εγώ συμφωνούμε στο θέμα

16:23

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΘΟΟ

16:19

Ουκρανία: Θα ζητήσει 20 δισ. δολάρια για να παγιώσει τη δυναμική που έχει στο πεδίο της μάχης έναντι της Ρωσίας

16:18

SKY express: Η διοίκηση της ΥΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

16:15

Παπασταύρου: Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του ΥΠΕΝ

16:12

ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

16:09

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ενέκρινε την πρώτη διεθνή συνθήκη για εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

15:55

Ζαχαράκη: Δημιουργούνται 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία

15:44

Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ΛΔ Κονγκό - 676 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

15:40

5 χωριά για δροσερό καλοκαίρι στα ελληνικά βουνά

15:30

ΥΠΕΣ: Άρχισε ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες

15:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 19 Ιουνίου

15:00

Το ΕΒΕΠ έγινε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Waterborne

14:51

ΕΕΚΕ: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον επανυπολογισμό τόκων στα δάνεια νόμου Κατσέλη

14:45

Κοντογεώργης: Κρίσιμη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η ελληνική Προεδρία της ΕΕ για το 2027

14:28

Οι άνθρωποι που παραμένουν απίστευτα ήρεμοι μετά τα 70, έχουν αποκτήσει αυτές τις 7 δεξιότητες

14:24

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2026

14:24

ΟΔΔΗΧ: Δεν θα γίνει η δημοπρασία ομολόγων στις 17 Ιουνίου

14:18

Πρ. Πρατηριούχων Καυσίμων Αττικής: Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση στα καύσιμα

14:12

Coffeeco Upcycle: Νέες στρατηγικές συνεργασίες με Empiria Group, Blue Hotels & Resorts και Attica Group

14:02

Νέα πρόστιμα 295.898 ευρώ από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

13:56

Θεοδωρικάκος: «Παραγωγικότητα, δημογραφικό, μείωση ανισοτήτων - Η εθνική πρόκληση για την Ελλάδα του 2030»

13:49

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 22 Ιουνίου για καθαρισμούς και δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

13:37

Το «Προλαμβάνω» συνεχίζεται: Νέα φάση από τον Σεπτέμβριο 2026 έως το 2030

13:34

Μαρινάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών

13:31

Ορκίσθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού τα νέα μέλη της κυβέρνησης

13:24

Έλον Μασκ: Η ανθρωπότητα υποδέχεται τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο της

13:22

Σαμαράς για απόφαση Αρείου Πάγου: Η κυβέρνηση έχει αυστηρή υποχρέωση να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της

13:16

Δημόσιο Χρέος: Η σημασία της επιτυχημένης εξόδου στις αγορές και το διπλό «χτύπημα» του 2026