BACKSTORY

To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα

17-03-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To αποτύπωμα της Moody's

Ήρθε η πολυπόθητη αναβάθμιση από τη Moody's και άλλαξε προς το θετικότερο το σκηνικό. Όχι πως η Moody's δεν εξέφρασε αμφιβολίες για πολλά πράγματα, δεν μπορούσε ωστόσο να παραγνωρίσει ούτε την ανάπτυξη, ούτε την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ούτε ασφαλώς την πολύ καλή πορεία των τραπεζών.

Έτσι, οι τράπεζες παρά την άνοδο των τιμών τους, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις πολλές και καλές προοπτικές τους. Υπενθυμίζεται πως η UBS τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη

To Συνέδριο

Τα υπόλοιπα, θα ειπωθούν στο μεγάλο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο που θα βρεθούν όλες οι συστημικές τράπεζες και όχι μόνον, στις 18 Μαρτίου. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι και τα πιο αξιόλογα funds υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό συνέδριο, όπου θα υπάρξει η ευκαιρία για μια μεγάλη ανάλυση γύρω από το πού πάει ο κλάδος.

Αλλαγή φρουράς

Με νέο τσάρο της Οικονομίας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκινάει η εβδομάδα, έναν δοκιμασμένο και κυρίως έναν αποτελεσματικό πολιτικό ο οποίος διαδέχεται έναν επίσης δοκιμασμένο και αποτελεσματικό υπουργό.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον απόηχο της Moody's αλλά και με ένα επιπλέον καλό νέο: Το 2024 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα (μαζί με τόκους) 0,2% του ΑΕΠ. Και αν συνεχίσει έτσι, η πορεία των εσόδων «γεμίζει» και ο κουμπαράς της ΔΕΘ.

Έτοιμος για τα δύσκολα

Μιλώντας για τις προκλήσεις του νέου του ρόλου, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι μαθημένος στα δύσκολα, κάτι το οποίο, όπως είπε εξάλλου, το έχει αποδείξει έχοντας αναλάβει υπουργικές θέσεις οκτώ φορές με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς. «Πάντα αναλαμβάνω δύσκολες αποστολές» είπε.

Και βέβαια, είχε έναν καλό λόγο για το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου θα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους ως συντονιστής των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων: Από το αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Χρίστο Δήμα που «έκανε το άλμα και αναλαμβάνει μια καυτή πατάτα» ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τον Θάνο Πετραλιά που είναι «θεματοφύλακας του προϋπολογισμού σε μια θέση που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας» έως τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα και τον Μιχάλη Αργυρού που όπως είπε «πήγε στο Μαξίμου μερικούς μήνες πριν και άνοιξε το δρόμο».

Αντιδράσεις

Να πούμε πως στο μεταξύ, η διαβούλευση για το νέο νόμο της Κεφαλαιαγοράς έκλεισε και θα έχει ενδιαφέρον αν το νομοσχέδιο πάει ως έχει στη Βουλή, μιας και είχαμε ανασχηματισμό. Εγώ, πάντως, έχω μπερδευτεί με τις διατάξεις για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και βλέπω ότι οι υπάλληλοι έχουν αντιδράσει έντονα στη διαβούλευση. Είχαν απειλήσει και με απεργία διαρκείας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μείνει στις απειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:38

Μαρινάκης: Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει κόμμα, θα δικαιώσει τη διαγραφή του

09:21

Παρίσταναν «λογιστές και υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ»: 7 συλλήψεις - Λεία άνω των 1,6 εκατ. ευρώ

09:14

Υπουργείο Εργασίας: Συνολικά 332.843 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2026

09:13

Η Σκόπελος «παραδεισένιος προορισμός» για τους Σουηδούς το 2026

09:05

Ημέρα πένθους στο Κίεβο μετά τη φονικότερη ρωσική επίθεση με τους 30 νεκρούς

09:00

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον οι 2.595 νεκροί - «Βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια 8 ημέρες μετά»

08:47

ΟΗΕ: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό

08:30

Πατάει… γκάζι στο self service o Σκλαβενίτης

08:26

Μισθωτός έγινε εκατομμυριούχος με πέντε κινήσεις - Τι έκανε

08:19

Ο Τραμπ βρίσκει «γελοίο» το ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το NATO

08:16

Πώς θα μειώσετε τα έξοδα των διακοπών σας

08:07

Καύσιμα: Αισιοδοξία για νέα αποκλιμάκωση στις τιμές, αλλά η αγορά βλέπει πιο αργή επιστροφή στην κανονικότητα

08:04

Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία

07:57

«Ανοίγει δρόμος» για τη μεγάλη μονάδα αποβλήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:51

ΕΛΙΝΟΙΛ: Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων - Στο «ραντάρ» και πιθανές εξαγορές

07:41

Ποιο «49%» διεκδικεί η ΝΔ - Η Ντόρα «αλλάζει» τον Αβραμόπουλο - Το «μηδέν» του Γεωργούλη

07:38

ΕΥΔΑΠ: «Πράσινο φως» για τις μελέτες του mega project «Ψυττάλεια 3.0»

07:32

Ρωσικό αέριο: Αύξηση παρά το «ban» το πρώτο πεντάμηνο του έτους στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας

07:26

ΑΒΑΞ: «Βλέπει» EBITDA 150 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται ΑΜΚ - Η μετοχή, το μέρισμα, το Μετρό Αθήνας

07:20

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Από τα συνεργεία αυτοκινήτων, σε γάμους και βαπτίσεις

07:12

Τα σχέδια της Viber για την ελληνική αγορά

07:04

Οι αντιφάσεις μια δημόσιας εγγραφής - Οι αχρείαστες αυξήσεις επιτοκίων - Η δύσκολη αλήθεια της επιχειρηματικότητας

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά