BACKSTORY

To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα

17-03-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

To αποτύπωμα της Moody's

Ήρθε η πολυπόθητη αναβάθμιση από τη Moody's και άλλαξε προς το θετικότερο το σκηνικό. Όχι πως η Moody's δεν εξέφρασε αμφιβολίες για πολλά πράγματα, δεν μπορούσε ωστόσο να παραγνωρίσει ούτε την ανάπτυξη, ούτε την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ούτε ασφαλώς την πολύ καλή πορεία των τραπεζών.

Έτσι, οι τράπεζες παρά την άνοδο των τιμών τους, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις πολλές και καλές προοπτικές τους. Υπενθυμίζεται πως η UBS τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη

To Συνέδριο

Τα υπόλοιπα, θα ειπωθούν στο μεγάλο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο που θα βρεθούν όλες οι συστημικές τράπεζες και όχι μόνον, στις 18 Μαρτίου. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι και τα πιο αξιόλογα funds υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό συνέδριο, όπου θα υπάρξει η ευκαιρία για μια μεγάλη ανάλυση γύρω από το πού πάει ο κλάδος.

Αλλαγή φρουράς

Με νέο τσάρο της Οικονομίας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκινάει η εβδομάδα, έναν δοκιμασμένο και κυρίως έναν αποτελεσματικό πολιτικό ο οποίος διαδέχεται έναν επίσης δοκιμασμένο και αποτελεσματικό υπουργό.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον απόηχο της Moody's αλλά και με ένα επιπλέον καλό νέο: Το 2024 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα (μαζί με τόκους) 0,2% του ΑΕΠ. Και αν συνεχίσει έτσι, η πορεία των εσόδων «γεμίζει» και ο κουμπαράς της ΔΕΘ.

Έτοιμος για τα δύσκολα

Μιλώντας για τις προκλήσεις του νέου του ρόλου, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι μαθημένος στα δύσκολα, κάτι το οποίο, όπως είπε εξάλλου, το έχει αποδείξει έχοντας αναλάβει υπουργικές θέσεις οκτώ φορές με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς. «Πάντα αναλαμβάνω δύσκολες αποστολές» είπε.

Και βέβαια, είχε έναν καλό λόγο για το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου θα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους ως συντονιστής των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων: Από το αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Χρίστο Δήμα που «έκανε το άλμα και αναλαμβάνει μια καυτή πατάτα» ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τον Θάνο Πετραλιά που είναι «θεματοφύλακας του προϋπολογισμού σε μια θέση που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας» έως τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα και τον Μιχάλη Αργυρού που όπως είπε «πήγε στο Μαξίμου μερικούς μήνες πριν και άνοιξε το δρόμο».

Αντιδράσεις

Να πούμε πως στο μεταξύ, η διαβούλευση για το νέο νόμο της Κεφαλαιαγοράς έκλεισε και θα έχει ενδιαφέρον αν το νομοσχέδιο πάει ως έχει στη Βουλή, μιας και είχαμε ανασχηματισμό. Εγώ, πάντως, έχω μπερδευτεί με τις διατάξεις για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και βλέπω ότι οι υπάλληλοι έχουν αντιδράσει έντονα στη διαβούλευση. Είχαν απειλήσει και με απεργία διαρκείας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μείνει στις απειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων