BACKSTORY

To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα

17-03-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To αποτύπωμα της Moody's - Αλλαγή φρουράς - Έτοιμος για τα δύσκολα

To αποτύπωμα της Moody's

Ήρθε η πολυπόθητη αναβάθμιση από τη Moody's και άλλαξε προς το θετικότερο το σκηνικό. Όχι πως η Moody's δεν εξέφρασε αμφιβολίες για πολλά πράγματα, δεν μπορούσε ωστόσο να παραγνωρίσει ούτε την ανάπτυξη, ούτε την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ούτε ασφαλώς την πολύ καλή πορεία των τραπεζών.

Έτσι, οι τράπεζες παρά την άνοδο των τιμών τους, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις πολλές και καλές προοπτικές τους. Υπενθυμίζεται πως η UBS τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη

To Συνέδριο

Τα υπόλοιπα, θα ειπωθούν στο μεγάλο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο που θα βρεθούν όλες οι συστημικές τράπεζες και όχι μόνον, στις 18 Μαρτίου. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι και τα πιο αξιόλογα funds υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό συνέδριο, όπου θα υπάρξει η ευκαιρία για μια μεγάλη ανάλυση γύρω από το πού πάει ο κλάδος.

Αλλαγή φρουράς

Με νέο τσάρο της Οικονομίας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ξεκινάει η εβδομάδα, έναν δοκιμασμένο και κυρίως έναν αποτελεσματικό πολιτικό ο οποίος διαδέχεται έναν επίσης δοκιμασμένο και αποτελεσματικό υπουργό.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον απόηχο της Moody's αλλά και με ένα επιπλέον καλό νέο: Το 2024 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα (μαζί με τόκους) 0,2% του ΑΕΠ. Και αν συνεχίσει έτσι, η πορεία των εσόδων «γεμίζει» και ο κουμπαράς της ΔΕΘ.

Έτοιμος για τα δύσκολα

Μιλώντας για τις προκλήσεις του νέου του ρόλου, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι μαθημένος στα δύσκολα, κάτι το οποίο, όπως είπε εξάλλου, το έχει αποδείξει έχοντας αναλάβει υπουργικές θέσεις οκτώ φορές με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς. «Πάντα αναλαμβάνω δύσκολες αποστολές» είπε.

Και βέβαια, είχε έναν καλό λόγο για το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου θα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους ως συντονιστής των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων: Από το αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Χρίστο Δήμα που «έκανε το άλμα και αναλαμβάνει μια καυτή πατάτα» ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τον Θάνο Πετραλιά που είναι «θεματοφύλακας του προϋπολογισμού σε μια θέση που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας» έως τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα και τον Μιχάλη Αργυρού που όπως είπε «πήγε στο Μαξίμου μερικούς μήνες πριν και άνοιξε το δρόμο».

Αντιδράσεις

Να πούμε πως στο μεταξύ, η διαβούλευση για το νέο νόμο της Κεφαλαιαγοράς έκλεισε και θα έχει ενδιαφέρον αν το νομοσχέδιο πάει ως έχει στη Βουλή, μιας και είχαμε ανασχηματισμό. Εγώ, πάντως, έχω μπερδευτεί με τις διατάξεις για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και βλέπω ότι οι υπάλληλοι έχουν αντιδράσει έντονα στη διαβούλευση. Είχαν απειλήσει και με απεργία διαρκείας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μείνει στις απειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:43

Τσίπρας: Απαράδεκτη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού

12:40

ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι χαϊδεύουν τον Τραμπ και στηρίζουν ή σχετικοποιούν την εισβολή στη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνοι

12:37

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας

12:32

DATAHub@EKT: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα στατιστικών δεδομένων από το ΕΚΤ

12:27

Κίνα: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Μαδούρο

12:21

Νέες δράσεις για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου

12:00

Ρεύμα: Πώς να επιλέξετε «χρώμα» τιμολογίου – Ποιο προϊόν συμφέρει σε κάθε περίπτωση

11:53

Σε εμπρησμό οφείλεται το μπλακ-άουτ στο Βερολίνο - Ακροαριστερή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

11:45

Πρόβλημα στο FIR Αθηνών - Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

11:35

Τραμπ: Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα εγκατασταθούν στη Βενεζουέλα

11:24

Επιχειρησιακά Κέντρα Συμβάντων σε όλη την Ελλάδα

11:14

ΗΠΑ: Σε φυλακή του Μπρούκλιν μεταφέρθηκε ο Μαδούρο

11:05

Τυνησία: Νεκρός ένας τζιχαντιστής σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση

10:59

Συρία: Γαλλοβρετανικό αεροπορικό χτύπημα σε οπλοστάσιο του ΙΚ

10:53

Μαμντάνι: Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

10:48

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους, για πρώτη φορά εφέτος

10:40

Eπιβλητικά μοναστήρια της Ελλάδας χτισμένα στα βράχια

10:36

Τουλάχιστον 4 νεκροί σε διαδηλώσεις στο δυτικό Ιράν

10:21

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έφυγε αλλά ποιος κυβερνά τη χώρα;

09:45

Euronext Athens: Τα 10+1 ρεκόρ του 2025

09:29

Σύλληψη Μαδούρο: Το «μήνυμα» Τραμπ προς το Πεκίνο και προς πάσα κατεύθυνση

09:10

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026 από κλαδικές συμβάσεις και κατώτατο

08:59

Bloomberg: Ο Τραμπ έπιασε τον Μαδούρο αλλά προσώρας αφήνει το καθεστώς του

08:35

Λευκός Οίκος για Μαδούρο: FAFO

08:19

Τα πλοία μεταφοράς ζώντων ζώων, είναι ένας ασφαλέστατος τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών

08:13

Η ΕΕ «τρέχει» την κυκλική οικονομία των πλαστικών: Τι αλλάζει από το 2025 έως το 2027

08:05

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέα δράση επιδότησης της part time εργασίας - Τα 5+1 προγράμματα του 2026

08:00

Οι νέες παροχές και τα επιδόματα: Τι αλλάζει μήνα-μήνα το 2026

23:58

Πέντε συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο στο ΟΑΚΑ

23:38

Νεκρός ηλικιωμένος από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στη Ραφήνα