BACKSTORY

O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

28-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης

Η Γαλλία διοργανώνει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025, τη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα συγκεντρώσει στο Παρίσι περί τους εκατό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και σχεδόν χίλιους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από εκατό χώρες. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να αποτελέσει μία απάντηση σε όλα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά τού Ατλαντικού αλλά θα έπρεπε. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει απαντήσεις έτοιμες που μπορούν να την κάνουν μάχιμη απέναντι στον αναθεωρητισμό των ΗΠΑ ο οποίος δείχνει να ξεφεύγει από κάθε άποψη.

Και τώρα τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές

Η PureHealth Holding PJSC, ο μεγαλύτερος όμιλος υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 60% της Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια συναλλαγή που τον αποτιμά στα 2,2 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι τι αλλαγές θα προκαλέσει η συγκεκριμένη ιστορία σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες μιας και έχουν συμβόλαια με όλα αυτά τα νοσοκομεία. Το ερώτημα που τίθεται είναι θα θελήσει ο όμιλος της Μέσης Ανατολής να αποκτήσει και ασφαλιστική εταιρεία και εάν ναι με ποιους όρους. Αν πάλι δεν αποκτήσει πως θα διαχειριστεί τα υπάρχοντα συμβόλαια, τιμολογιακά μιλώντας.

Κλειδί οι μερισματικές αποδόσεις

Όπως έχουμε άλλωστε γράψει, τα μερίσματα είναι το βασικό κίνητρο για τις επενδύσεις στις τράπεζες. Σε αυτό συμφωνεί και η HSBC. Πιστεύει δε πως παρά την πτώση των εσόδων λόγω πτώση των επιτοκίων οι μερισματικές αποδόσεις μπορούν να ενισχυθούν στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει σε ανατίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Κάνει λάθος η αγορά;

Δεν πιστεύουμε ότι η αποτίμηση στο ΧΑ αντανακλά στα νούμερα που θα έχουμε. Τάδε έφη Λάμπρος Παπακωνσταντίνου για την αποτίμηση της Ideal παρουσιάζοντας την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης. Μάλιστα, μίλησε για discount της τάξεως του 28% στο ταμπλό σε σχέση με την αξία της μετοχής. Το ερώτημα είναι βέβαια αν οι αγορές κάνουν λάθος και αυτό μένει να αποδειχθεί με τις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Διπλασίασε αξία

Υπάρχει μετοχή εκδοτικής εταιρείας που έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της από την αρχή της φετινής χρονιάς και μάλιστα με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Δεν ξέρουμε αν το γεγονός είναι τυχαίο αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται αλλαγή βασικού μετόχου. Μένει να αποδειχθεί αν τελικά ισχύουν οι πληροφορίες που δεν είναι σημερινές ή απλά κάποιοι είναι... παγνιδιάρηδες για να φτιάξουν για άλλους λόγους αποτιμήσεις.

Με το καλημέρα

Πριν καλά καλά αφιχθούν οι Άραβες της Masdar έκλεισε και το deal για τον Υπεράκτιο Αιολικό με την Motor Oil η οποία μπήκε στο project με 50%. Θα μείνουν οι δύο όμιλοι μόνο σε αυτό; Μάλλον όχι καθώς παραδοσιακά ο όμιλος Motor Oil είχε σχέσεις και κύρος στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:51

Hellenic Properties - Ακίνητα: Νέος στρατηγικός εταίρος και projects 500 εκατ. - «Χτίζει» ξενοδοχειακή πλατφόρμα

07:44

Υποδομές: Ποια σήραγγα υπογειοποίησης είναι «στα σκαριά» στην Αθήνα

07:35

Metlen - Τσάκος: Ορόσημο το mega υβριδικό έργο ΑΠΕ - Η «φόρμουλα» αξιοποίησης

07:26

ΕΕ: Αντιστεκόμαστε χωρίς κλιμάκωση και με μεγάλη ενότητα - Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας

07:10

Ψηφιακό πελατολόγιο σε γάμους, βαφτίσια και δεξιώσεις - Πότε μπαίνει σε εφαρμογή

07:04

Πρώτο τεστ θετικό - Έρχονται και νέα υψηλά - Το άλμα και το Νταβός

23:49

Greenpeace: Στο 1% των παραληπτών πηγαίνει το 40% των επιδοτήσεων της ΚΑΠ

23:45

ΗΠΑ: H ICE συνέλαβε τέσσερα παιδιά στη Μινεσότα - Ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο

23:36

Intel: Πτώση 6% της μετοχής μετά το «αδύναμο» guidance για το πρώτο τρίμηνο

23:35

Σικελία: Στα 720 εκατ. ευρώ η αποτίμηση των ζημιών από το κύμα κακοκαιρίας

23:28

Κάρνεϊ προς Τραμπ: Ο Καναδάς υπάρχει, αλλά όχι χάρη στις ΗΠΑ

23:17

Ζελένσκι: Εξασφαλίσαμε συμφωνίες για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Νταβός

23:09

Wall Street: Δεύτερη σερί άνοδο μετά την αποκλιμάκωση των απειλών Τραμπ

22:59

Λιβάνιος: Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών αποκάλυψε τους σκελετούς στη ντουλάπα

22:41

Γουίτκοφ και Κούσνερ έφθασαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν

22:23

Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις κατέγραψε το 2025 το γκρουπ Renault

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες 2% καθώς ο Τραμπ μετριάζει τις απειλές προς Γροιλανδία και Ιράν

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 14,2 εκατ. ευρώ

21:59

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ - Παραμένουν άλυτα εδαφικά ζητήματα

21:54

Τραμπ: «Κτηματομεσίτης εκ φύσεως», παρουσίασε το σχέδιό του για τη «Νέα Γάζα» - Τι αποκάλυψε

21:48

Ο Στάρμερ ανησυχεί για τη συμμετοχή του Πούτιν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21:45

Χρυσός: Έσπασε και το «φράγμα» των 4.900 δολ. - Συνεχίζουν τα ρεκόρ ασήμι και πλατίνα

21:32

Metron Analysis: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, η δημοφιλία Καρυστιανού

21:10

Τραμπ: Καταφέρθηκε κατά των New York Times μετά τη δημοσίευση δυσμενούς δημοσκόπησης

21:07

Η Ιαπωνία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026

20:56

Τι είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ - Οι συμμετοχές, το καταστατικό και οι άγνωστοι Χ

20:42

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης

20:31

Κάλας: Οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα

20:20

Μητσοτάκης: «Ενωμένη η ΕΕ στο πλευρό Δανίας και Γροιλανδίας» - Η πρότασή του για το Συμβούλιο Ειρήνης

20:10

SpaceX: Τέσσερις αμερικανικές τράπεζες ηγούνται μίας από τις μεγαλύτερες IPO στην ιστορία