BACKSTORY

O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

28-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης

Η Γαλλία διοργανώνει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025, τη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα συγκεντρώσει στο Παρίσι περί τους εκατό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και σχεδόν χίλιους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από εκατό χώρες. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να αποτελέσει μία απάντηση σε όλα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά τού Ατλαντικού αλλά θα έπρεπε. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει απαντήσεις έτοιμες που μπορούν να την κάνουν μάχιμη απέναντι στον αναθεωρητισμό των ΗΠΑ ο οποίος δείχνει να ξεφεύγει από κάθε άποψη.

Και τώρα τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές

Η PureHealth Holding PJSC, ο μεγαλύτερος όμιλος υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 60% της Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια συναλλαγή που τον αποτιμά στα 2,2 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι τι αλλαγές θα προκαλέσει η συγκεκριμένη ιστορία σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες μιας και έχουν συμβόλαια με όλα αυτά τα νοσοκομεία. Το ερώτημα που τίθεται είναι θα θελήσει ο όμιλος της Μέσης Ανατολής να αποκτήσει και ασφαλιστική εταιρεία και εάν ναι με ποιους όρους. Αν πάλι δεν αποκτήσει πως θα διαχειριστεί τα υπάρχοντα συμβόλαια, τιμολογιακά μιλώντας.

Κλειδί οι μερισματικές αποδόσεις

Όπως έχουμε άλλωστε γράψει, τα μερίσματα είναι το βασικό κίνητρο για τις επενδύσεις στις τράπεζες. Σε αυτό συμφωνεί και η HSBC. Πιστεύει δε πως παρά την πτώση των εσόδων λόγω πτώση των επιτοκίων οι μερισματικές αποδόσεις μπορούν να ενισχυθούν στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει σε ανατίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Κάνει λάθος η αγορά;

Δεν πιστεύουμε ότι η αποτίμηση στο ΧΑ αντανακλά στα νούμερα που θα έχουμε. Τάδε έφη Λάμπρος Παπακωνσταντίνου για την αποτίμηση της Ideal παρουσιάζοντας την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης. Μάλιστα, μίλησε για discount της τάξεως του 28% στο ταμπλό σε σχέση με την αξία της μετοχής. Το ερώτημα είναι βέβαια αν οι αγορές κάνουν λάθος και αυτό μένει να αποδειχθεί με τις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Διπλασίασε αξία

Υπάρχει μετοχή εκδοτικής εταιρείας που έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της από την αρχή της φετινής χρονιάς και μάλιστα με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Δεν ξέρουμε αν το γεγονός είναι τυχαίο αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται αλλαγή βασικού μετόχου. Μένει να αποδειχθεί αν τελικά ισχύουν οι πληροφορίες που δεν είναι σημερινές ή απλά κάποιοι είναι... παγνιδιάρηδες για να φτιάξουν για άλλους λόγους αποτιμήσεις.

Με το καλημέρα

Πριν καλά καλά αφιχθούν οι Άραβες της Masdar έκλεισε και το deal για τον Υπεράκτιο Αιολικό με την Motor Oil η οποία μπήκε στο project με 50%. Θα μείνουν οι δύο όμιλοι μόνο σε αυτό; Μάλλον όχι καθώς παραδοσιακά ο όμιλος Motor Oil είχε σχέσεις και κύρος στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

BofA: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το τέταρτο τρίμηνο

13:52

ΓΓ Βιομηχανίας: Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2026 ο νέος κανονισμός για την Ασφάλεια Παιχνιδιών

13:50

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά στο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο

13:49

ΔΥΠΑ: Από τις 16/1 οι αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα γυναικείας απασχόλησης με έμφαση στις μητέρες ανήλικων τέκνων

13:42

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα συνολικού ύψους 12.500 ευρώ τον Δεκέμβριο

13:34

Αρμενία: Οι ΗΠΑ προχωρούν τα σχέδια για διάδρομο που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχτσεβάν

13:30

Μπλακάουτ στο FIR Αθηνών: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ

13:23

Αγροτικά μπλόκα: Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα και ο κόμβος Τρίγλιας - Ανοιχτά τα τελωνεία

13:20

Οι χειμερινές εκπτώσεις της Greco Strom είναι εδώ!

13:19

Κατάρ: Εκκενώνεται μερικώς η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή - Απειλές από Ιράν

13:10

UBS: «Buy» για ελληνικές τράπεζες, top-pick η Τρ. Πειραιώς

13:10

Η Δανία θα «ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Γροιλανδία», λέει ΥΠΑΜ

13:07

Υπ. Πολιτισμού: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου» στην Πλάκα

13:07

Γιατί αντέχει το θεοκρατικό σύστημα στο Ιράν - Τι ζυγίζει ο Τραμπ

13:07

Δημόσιο χρέος: Η επιτυχία του 10ετούς ομολόγου και οι νέες έξοδοι στις αγορές

13:05

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, λέει στέλεχος του κόμματός της

12:59

ΕΚΤΕΡ: Λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής EKTER VENTURES S.R.L στη Ρουμανία

12:46

Έρχεται το SkyImpact Challenge για την καινοτομία στις αερομεταφορές

12:42

Ideal Holdings: Νέα διοικητική δομή Ομίλου Πληροφορικής

12:39

Συνάντηση Κικίλια - Γεραπετρίτη μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα

12:37

Το Λιχτενστάιν απονέμει δικαίωμα χρήσης ραδιοφάσματος στην Open Cosmos

12:36

Μαρινάκης: Βανδαλισμοί και τραμπουκισμοί είναι ντροπή

12:30

Μείωση 3,3% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2025

12:27

Ο Στιβ Γούιτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Πούτιν στη Μόσχα

12:24

Η ΕΖΑ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με την ένταξη της SAN MIGUEL

12:18

Saks: Από την πολυτέλεια στην κατάρρευση - Αίτηση πτώχευσης μετά από 150 χρόνια ιστορίας

12:05

Δήμας: Ολιστικό σχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας

12:02

Βανδαλισμοί σε τρακτέρ αγροτών που συναντήθηκαν με τον Μητσοτάκη

11:42

Επιστολή διαμαρτυρίας από Πρακτορεία ΕΛΤΑ Courier σε υπουργεία και υπερταμείο: Σε αδιέξοδο βιωσιμότητας

11:31

ΧΑ: Ήπια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη - Η σκυτάλη σε μη τραπεζικά blue chips