BACKSTORY

O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

28-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος του AI - Κλειδί τα μερίσματα - Κάνει λάθος η αγορά;

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης

Η Γαλλία διοργανώνει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025, τη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα συγκεντρώσει στο Παρίσι περί τους εκατό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και σχεδόν χίλιους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από εκατό χώρες. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να αποτελέσει μία απάντηση σε όλα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά τού Ατλαντικού αλλά θα έπρεπε. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει απαντήσεις έτοιμες που μπορούν να την κάνουν μάχιμη απέναντι στον αναθεωρητισμό των ΗΠΑ ο οποίος δείχνει να ξεφεύγει από κάθε άποψη.

Και τώρα τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές

Η PureHealth Holding PJSC, ο μεγαλύτερος όμιλος υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 60% της Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια συναλλαγή που τον αποτιμά στα 2,2 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι τι αλλαγές θα προκαλέσει η συγκεκριμένη ιστορία σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες μιας και έχουν συμβόλαια με όλα αυτά τα νοσοκομεία. Το ερώτημα που τίθεται είναι θα θελήσει ο όμιλος της Μέσης Ανατολής να αποκτήσει και ασφαλιστική εταιρεία και εάν ναι με ποιους όρους. Αν πάλι δεν αποκτήσει πως θα διαχειριστεί τα υπάρχοντα συμβόλαια, τιμολογιακά μιλώντας.

Κλειδί οι μερισματικές αποδόσεις

Όπως έχουμε άλλωστε γράψει, τα μερίσματα είναι το βασικό κίνητρο για τις επενδύσεις στις τράπεζες. Σε αυτό συμφωνεί και η HSBC. Πιστεύει δε πως παρά την πτώση των εσόδων λόγω πτώση των επιτοκίων οι μερισματικές αποδόσεις μπορούν να ενισχυθούν στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει σε ανατίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Κάνει λάθος η αγορά;

Δεν πιστεύουμε ότι η αποτίμηση στο ΧΑ αντανακλά στα νούμερα που θα έχουμε. Τάδε έφη Λάμπρος Παπακωνσταντίνου για την αποτίμηση της Ideal παρουσιάζοντας την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης. Μάλιστα, μίλησε για discount της τάξεως του 28% στο ταμπλό σε σχέση με την αξία της μετοχής. Το ερώτημα είναι βέβαια αν οι αγορές κάνουν λάθος και αυτό μένει να αποδειχθεί με τις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Διπλασίασε αξία

Υπάρχει μετοχή εκδοτικής εταιρείας που έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της από την αρχή της φετινής χρονιάς και μάλιστα με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Δεν ξέρουμε αν το γεγονός είναι τυχαίο αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται αλλαγή βασικού μετόχου. Μένει να αποδειχθεί αν τελικά ισχύουν οι πληροφορίες που δεν είναι σημερινές ή απλά κάποιοι είναι... παγνιδιάρηδες για να φτιάξουν για άλλους λόγους αποτιμήσεις.

Με το καλημέρα

Πριν καλά καλά αφιχθούν οι Άραβες της Masdar έκλεισε και το deal για τον Υπεράκτιο Αιολικό με την Motor Oil η οποία μπήκε στο project με 50%. Θα μείνουν οι δύο όμιλοι μόνο σε αυτό; Μάλλον όχι καθώς παραδοσιακά ο όμιλος Motor Oil είχε σχέσεις και κύρος στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Σπανάκης: Προς όφελος των πολιτών η αξιολόγηση στο Δημόσιο

17:30

Γαλλία: Κατηγορεί τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών για κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα

17:28

Yalco: Στις 20 Μαΐου η ΓΣ για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης

17:24

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προελάσουν στην περιοχή Σούμι

17:23

Άλμα 4,8% στις αεροπορικές αφίξεις το α' τρίμηνο 2025

17:22

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι αγοραστές στις τράπεζες - Αγορές στα dividend plays

17:14

Investors Meeting πραγματοποίησε η Premia Properties - Οι προοπτικές του 2025

17:10

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε SIBO και πώς θα το αντιμετωπίσετε

17:10

Γερογιάννης (Aegean): Αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση το πρώτο τρίμηνο – Θετικές οι προοπτικές για την συνέχεια

17:09

Σάντσεθ: Το μπλακάουτ δεν συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας

17:05

Κυβερνοανοσία: Μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική ενάντια στο κυβερνοέγκλημα - Έρευνα της Kaspersky

17:02

Κοντογεώργης για υπογραφή συμβάσεων Daniel: Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλία

17:00

Νευρικότητα στην Wall Street στον απόηχο των εταιρικών κερδών

16:59

Λεβεντέρης: Άνοδος τζίρου αλλά και ζημιές 1,05 εκατ. ευρώ στο 2024

16:56

ΗΠΑ: Μικρότερη άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Φεβρουάριο

16:51

Τζιτζικώστας: Προτεραιότητα η ανταπόκριση του συστήματος μεταφορών στο σύνολο των υποδομών της ΕΕ

16:46

PayPal: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις το α' τρίμηνο - Διατηρεί το guidance του έτους

16:44

Έπεσαν οι υπογραφές για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία - Δήμας: Ξεκινούν άμεσα

16:39

Λευκός Οίκος σε Amazon: «Εχθρική και πολιτική πράξη» η αναγραφή των δασμών στις τιμές

16:36

Ο ΑΒΑΞ υποστηρίζει το KerosProject

16:22

Φωτιά τώρα σε κατάστημα στην Πάτρα - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο, μια γυναίκα στο νοσοκομείο

16:18

ΗΡΩΝ και Alterric υπέγραψαν 7ετείς συμβάσεις αγοράς αιολικής ενέργειας

16:16

Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια – Οι προβλέψεις για «μπλε» και «κίτρινα» συμβόλαια

16:12

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Μαρτίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

16:07

Ο Όμιλος AKTOR ανέλαβε σημαντικό έργο αποκατάστασης υποδομών στη Θεσσαλία

15:59

ΗΠΑ: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο

15:48

Η τριπλή αναθεώρηση που έρχεται και τα δυσκολότερα που έπονται

15:48

FedHATTA: Δράση για την ενίσχυση σχέσεων με την επαρχία Shaanxi της Κίνας

15:39

ΟΗΕ για μεταναστευτικό: Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014

15:36

Εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ηρακλειο Κρήτης