BACKSTORY

Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις

17-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι επιλογές

Η Morgan Stanley επιλέγει και αυτή σε έκθεσή της τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank για το 2025, ενώ χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ως το προτιμώμενο επενδυτικό στόρι ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κατά το μεγαλύτερο τμήμα της περυσινής χρονιάς.

Στο τελευταίο αυτό report, ο οίκος δεν αναφέρει τιμές-στόχους αλλά στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η τιμή για Eurobank ήταν στα 2,61 ευρώ και της Αlpha Bank στα 2,11 ευρώ.

Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι

Κάθε λεπτό και ένα καινούριο σπίτι κατά μια παλιά διαφήμιση κάθε λεπτό και ένας καινούριος φίλος. Βάσει της στατιστικής λοιπόν, χθες οι αιτήσεις επιλεξιμότητας ξεπέρασαν 25.000 για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», μετά από 25 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έχουν έτοιμους τους φακέλους τους εδώ και μήνες προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εξασφαλίζοντας την επιδότηση.

Η Ελλάδα σπάει το μονοπώλιο της Κίνας

Η METLEN Energy & Metals κάνει μια ιστορική επένδυση που θέτει νέα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Με τη νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα παιχνίδι που μέχρι σήμερα ελεγχόταν από την Κίνα. Το Γάλλιο, ένα πολύτιμο υλικό που θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, όπως τα LED και οι υπερυπολογιστές, περνά για πρώτη φορά στα χέρια ευρωπαϊκού παραγωγού. Η METLEN, με μια στρατηγική επένδυση ύψους €295,5 εκατ., επιτυγχάνει να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση, ενώ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως κέντρου βιομηχανικής καινοτομίας. Η αξία του Γαλλίου, που φτάνει τα $1.000 το κιλό, μεταφράζεται σε έναν νέο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποκτά ελληνικό πρόσημο. Η METLEN -ενόψει και του listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- επιβεβαιώνει ότι η ελληνική βιομηχανία δεν είναι μόνο ανταγωνιστική, αλλά και ικανή να ηγηθεί παγκόσμιων αλλαγών.

Λίγα είναι

Δεν ξέρω αν αρκούν αυτά που η Ε.Ε. δίνει για ανθρωπιστική βοήθεια αν και χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος παγκόσμιος δωρητής. Ο αριθμός εκείνων που τη χρειάζονται ξεπερνούν τα 300 εκατ. και η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες έναν αρχικό προϋπολογισμό για ανθρωπιστική βοήθεια το 2025, ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα διατεθεί στις πιο πιεστικές κρίσεις στον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, όπως στη Γάζα και τη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Αλήθεια εμένα μου φαίνονται λίγα...

Δεν ήξερε δεν ρώταγε;

Νέα άνοδος χθες για τον ΟΛΘ και από ότι φαίνεται πάμε για άλλα για τους επίδοξους αγοραστές του 21%. Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τους φέρει στην Ελλάδα γιατί μου λένε για άνθρωπο που ήταν μέσα στη διοίκηση του ΟΛΘ αλλά κάποιος έπρεπε να του εξηγήσει πως όταν υπάρχει βασικός μέτοχος το πολύ πολύ να του χώσει χαρτιά στο κεφάλι αν μπει στη διαδικασία ανεβάσει το τίμημα και στο τέλος να τον αφήσει με τα χαρτιά στο χέρι, καθώς ουδείς μπορεί να πουλήσει 21% αν δεν υπάρχει μεγάλος αγοραστής. Εκτός και αν στο τέλος η Ρωσίδα που έγινε Ελβετή βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και τα ακουμπήσει για να πάρει όλο το πακέτο του ΟΛΘ πράγμα που προς το παρόν δεν προκύπτει.

Συνεχείς αποχωρήσεις

Άλλες δύο αποχωρήσεις είχαμε χθες από την Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Με αυτές τις αποχωρήσεις «αισίως» είμαστε σε διψήφιο αριθμό τον τελευταίο χρόνο. Γίνεται προσπάθεια να έρθει νέος κόσμος αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πραγματικά αναρωτιέμαι προς τι αποχωρήσεις. Έχει πέσει περονόσπορος;

Ρεύμα: Τέλος από σήμερα στα «μίνι» σταθερά

«Τίτλους τέλους» στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος, έβαλε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) με χθεσινή της απόφαση, όπως είχε γράψει πρώτο το insider.gr. Επομένως, από σήμερα 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για τις σχετικές Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι προμηθευτές δεν μπορούν να διαθέτουν σε νέους πελάτες 6μηνα ή 8μηνα σταθερά συμβόλαια, που να χαρακτηρίζονται με μπλε «χρώμα» και να περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές που ήδη βρίσκονται σε κάποιο «μίνι» σταθερό, το συμβόλαιό τους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη του. Οι πάροχοι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε νέους πελάτες τιμολόγια με σταθερή τιμή για μικρότερη διάστημα από ένα έτος. Ωστόσο, τα τιμολόγια αυτά θα κατηγοριοποιούνται πλέον στα μικτά συμβόλαια, κατά συνέπεια θα έχουν κίτρινο «χρώμα» και δεν θα μπορούν να συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:39

ΑΠΕ: Υπόσχονται φθηνότερο ρεύμα σε συνδυασμό με μπαταρίες έναντι των συμβατικών πηγών παραγωγής

09:31

Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

09:24

Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό

09:17

Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford επέστρεψε στις ΗΠΑ

09:02

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια

08:56

Βενεζουέλα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Ο Άλεξ Σάαμπ, εκ των στενών συνεργατών του ανατραπέντος προέδρου Μαδούρο

08:43

Στον τουρισμό ποντάρει για καλύτερες μέρες το λιανεμπόριο

08:27

Μητσοτάκης: Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του Europe Gulf Forum

08:14

Η Ελλάδα ξανανοίγει τον φάκελο της γεωθερμίας - Οι περιοχές, τα εμπόδια και το στοίχημα των επενδύσεων

08:06

Πωλήσεις δανείων και ακινήτων άνω των 500 εκατ. δρομολογεί η Πειραιώς

08:00

Τουρισμός: Last minute θα είναι η σεζόν του 2026

07:51

Eurovision 2026: Νικήτρια η Βουλγαρία - 10η η Ελλάδα, 19η η Κύπρος

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη