BACKSTORY

Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις

17-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις

Οι επιλογές

Η Morgan Stanley επιλέγει και αυτή σε έκθεσή της τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank για το 2025, ενώ χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ως το προτιμώμενο επενδυτικό στόρι ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κατά το μεγαλύτερο τμήμα της περυσινής χρονιάς.

Στο τελευταίο αυτό report, ο οίκος δεν αναφέρει τιμές-στόχους αλλά στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η τιμή για Eurobank ήταν στα 2,61 ευρώ και της Αlpha Bank στα 2,11 ευρώ.

Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι

Κάθε λεπτό και ένα καινούριο σπίτι κατά μια παλιά διαφήμιση κάθε λεπτό και ένας καινούριος φίλος. Βάσει της στατιστικής λοιπόν, χθες οι αιτήσεις επιλεξιμότητας ξεπέρασαν 25.000 για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», μετά από 25 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έχουν έτοιμους τους φακέλους τους εδώ και μήνες προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εξασφαλίζοντας την επιδότηση.

Η Ελλάδα σπάει το μονοπώλιο της Κίνας

Η METLEN Energy & Metals κάνει μια ιστορική επένδυση που θέτει νέα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Με τη νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα παιχνίδι που μέχρι σήμερα ελεγχόταν από την Κίνα. Το Γάλλιο, ένα πολύτιμο υλικό που θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, όπως τα LED και οι υπερυπολογιστές, περνά για πρώτη φορά στα χέρια ευρωπαϊκού παραγωγού. Η METLEN, με μια στρατηγική επένδυση ύψους €295,5 εκατ., επιτυγχάνει να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση, ενώ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως κέντρου βιομηχανικής καινοτομίας. Η αξία του Γαλλίου, που φτάνει τα $1.000 το κιλό, μεταφράζεται σε έναν νέο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποκτά ελληνικό πρόσημο. Η METLEN -ενόψει και του listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- επιβεβαιώνει ότι η ελληνική βιομηχανία δεν είναι μόνο ανταγωνιστική, αλλά και ικανή να ηγηθεί παγκόσμιων αλλαγών.

Λίγα είναι

Δεν ξέρω αν αρκούν αυτά που η Ε.Ε. δίνει για ανθρωπιστική βοήθεια αν και χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος παγκόσμιος δωρητής. Ο αριθμός εκείνων που τη χρειάζονται ξεπερνούν τα 300 εκατ. και η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες έναν αρχικό προϋπολογισμό για ανθρωπιστική βοήθεια το 2025, ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα διατεθεί στις πιο πιεστικές κρίσεις στον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, όπως στη Γάζα και τη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Αλήθεια εμένα μου φαίνονται λίγα...

Δεν ήξερε δεν ρώταγε;

Νέα άνοδος χθες για τον ΟΛΘ και από ότι φαίνεται πάμε για άλλα για τους επίδοξους αγοραστές του 21%. Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τους φέρει στην Ελλάδα γιατί μου λένε για άνθρωπο που ήταν μέσα στη διοίκηση του ΟΛΘ αλλά κάποιος έπρεπε να του εξηγήσει πως όταν υπάρχει βασικός μέτοχος το πολύ πολύ να του χώσει χαρτιά στο κεφάλι αν μπει στη διαδικασία ανεβάσει το τίμημα και στο τέλος να τον αφήσει με τα χαρτιά στο χέρι, καθώς ουδείς μπορεί να πουλήσει 21% αν δεν υπάρχει μεγάλος αγοραστής. Εκτός και αν στο τέλος η Ρωσίδα που έγινε Ελβετή βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και τα ακουμπήσει για να πάρει όλο το πακέτο του ΟΛΘ πράγμα που προς το παρόν δεν προκύπτει.

Συνεχείς αποχωρήσεις

Άλλες δύο αποχωρήσεις είχαμε χθες από την Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Με αυτές τις αποχωρήσεις «αισίως» είμαστε σε διψήφιο αριθμό τον τελευταίο χρόνο. Γίνεται προσπάθεια να έρθει νέος κόσμος αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πραγματικά αναρωτιέμαι προς τι αποχωρήσεις. Έχει πέσει περονόσπορος;

Ρεύμα: Τέλος από σήμερα στα «μίνι» σταθερά

«Τίτλους τέλους» στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος, έβαλε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) με χθεσινή της απόφαση, όπως είχε γράψει πρώτο το insider.gr. Επομένως, από σήμερα 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για τις σχετικές Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι προμηθευτές δεν μπορούν να διαθέτουν σε νέους πελάτες 6μηνα ή 8μηνα σταθερά συμβόλαια, που να χαρακτηρίζονται με μπλε «χρώμα» και να περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές που ήδη βρίσκονται σε κάποιο «μίνι» σταθερό, το συμβόλαιό τους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη του. Οι πάροχοι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε νέους πελάτες τιμολόγια με σταθερή τιμή για μικρότερη διάστημα από ένα έτος. Ωστόσο, τα τιμολόγια αυτά θα κατηγοριοποιούνται πλέον στα μικτά συμβόλαια, κατά συνέπεια θα έχουν κίτρινο «χρώμα» και δεν θα μπορούν να συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα

23:27

Πλεύρης: Πολύ σημαντικό ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει αντίληψη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής

23:16

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ

22:49

ΗΠΑ: Το υπ. Υποθέσεων Βετεράνων προγραμματίζει τη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών

22:17

Τασούλας: Επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος

21:48

Διάσωση 24 αλλοδαπών νότια του Ταίναρου με συνδρομή της Frontex

21:29

Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων της Μαγνησίας απ' τη συνέχιση των αγροτικών μπλόκων

21:18

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

20:58

Έλληνες αστρονόμοι ανατρέπουν θεμελιώδη παραδοχή για τον τρόπο που τρέφονται οι μαύρες τρύπες

20:54

Σκρέκας: Η ΝΔ είναι σήμερα πόλος έλξης για όλους τους πολίτες

20:49

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε σήμερα με drone τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

20:42

Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Να θεσπιστεί κοινός Κώδικας Δεοντολογίας δικαστών - δικηγόρων

20:37

Αγαπηδάκη: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2026 με 600 εκατ. ευρώ επιπλέον

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι