BACKSTORY

Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις

17-01-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επιλογές της Morgan Stanley - Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι - Συνεχείς αποχωρήσεις

Οι επιλογές

Η Morgan Stanley επιλέγει και αυτή σε έκθεσή της τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank για το 2025, ενώ χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ως το προτιμώμενο επενδυτικό στόρι ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κατά το μεγαλύτερο τμήμα της περυσινής χρονιάς.

Στο τελευταίο αυτό report, ο οίκος δεν αναφέρει τιμές-στόχους αλλά στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η τιμή για Eurobank ήταν στα 2,61 ευρώ και της Αlpha Bank στα 2,11 ευρώ.

Κάθε λεπτό... και ένα σπίτι

Κάθε λεπτό και ένα καινούριο σπίτι κατά μια παλιά διαφήμιση κάθε λεπτό και ένας καινούριος φίλος. Βάσει της στατιστικής λοιπόν, χθες οι αιτήσεις επιλεξιμότητας ξεπέρασαν 25.000 για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», μετά από 25 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έχουν έτοιμους τους φακέλους τους εδώ και μήνες προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εξασφαλίζοντας την επιδότηση.

Η Ελλάδα σπάει το μονοπώλιο της Κίνας

Η METLEN Energy & Metals κάνει μια ιστορική επένδυση που θέτει νέα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών. Με τη νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα παιχνίδι που μέχρι σήμερα ελεγχόταν από την Κίνα. Το Γάλλιο, ένα πολύτιμο υλικό που θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, όπως τα LED και οι υπερυπολογιστές, περνά για πρώτη φορά στα χέρια ευρωπαϊκού παραγωγού. Η METLEN, με μια στρατηγική επένδυση ύψους €295,5 εκατ., επιτυγχάνει να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση, ενώ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως κέντρου βιομηχανικής καινοτομίας. Η αξία του Γαλλίου, που φτάνει τα $1.000 το κιλό, μεταφράζεται σε έναν νέο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αποκτά ελληνικό πρόσημο. Η METLEN -ενόψει και του listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- επιβεβαιώνει ότι η ελληνική βιομηχανία δεν είναι μόνο ανταγωνιστική, αλλά και ικανή να ηγηθεί παγκόσμιων αλλαγών.

Λίγα είναι

Δεν ξέρω αν αρκούν αυτά που η Ε.Ε. δίνει για ανθρωπιστική βοήθεια αν και χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος παγκόσμιος δωρητής. Ο αριθμός εκείνων που τη χρειάζονται ξεπερνούν τα 300 εκατ. και η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες έναν αρχικό προϋπολογισμό για ανθρωπιστική βοήθεια το 2025, ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα διατεθεί στις πιο πιεστικές κρίσεις στον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, όπως στη Γάζα και τη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Αλήθεια εμένα μου φαίνονται λίγα...

Δεν ήξερε δεν ρώταγε;

Νέα άνοδος χθες για τον ΟΛΘ και από ότι φαίνεται πάμε για άλλα για τους επίδοξους αγοραστές του 21%. Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τους φέρει στην Ελλάδα γιατί μου λένε για άνθρωπο που ήταν μέσα στη διοίκηση του ΟΛΘ αλλά κάποιος έπρεπε να του εξηγήσει πως όταν υπάρχει βασικός μέτοχος το πολύ πολύ να του χώσει χαρτιά στο κεφάλι αν μπει στη διαδικασία ανεβάσει το τίμημα και στο τέλος να τον αφήσει με τα χαρτιά στο χέρι, καθώς ουδείς μπορεί να πουλήσει 21% αν δεν υπάρχει μεγάλος αγοραστής. Εκτός και αν στο τέλος η Ρωσίδα που έγινε Ελβετή βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και τα ακουμπήσει για να πάρει όλο το πακέτο του ΟΛΘ πράγμα που προς το παρόν δεν προκύπτει.

Συνεχείς αποχωρήσεις

Άλλες δύο αποχωρήσεις είχαμε χθες από την Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Με αυτές τις αποχωρήσεις «αισίως» είμαστε σε διψήφιο αριθμό τον τελευταίο χρόνο. Γίνεται προσπάθεια να έρθει νέος κόσμος αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πραγματικά αναρωτιέμαι προς τι αποχωρήσεις. Έχει πέσει περονόσπορος;

Ρεύμα: Τέλος από σήμερα στα «μίνι» σταθερά

«Τίτλους τέλους» στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος, έβαλε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) με χθεσινή της απόφαση, όπως είχε γράψει πρώτο το insider.gr. Επομένως, από σήμερα 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για τις σχετικές Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι προμηθευτές δεν μπορούν να διαθέτουν σε νέους πελάτες 6μηνα ή 8μηνα σταθερά συμβόλαια, που να χαρακτηρίζονται με μπλε «χρώμα» και να περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές που ήδη βρίσκονται σε κάποιο «μίνι» σταθερό, το συμβόλαιό τους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη του. Οι πάροχοι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε νέους πελάτες τιμολόγια με σταθερή τιμή για μικρότερη διάστημα από ένα έτος. Ωστόσο, τα τιμολόγια αυτά θα κατηγοριοποιούνται πλέον στα μικτά συμβόλαια, κατά συνέπεια θα έχουν κίτρινο «χρώμα» και δεν θα μπορούν να συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

02:19

«Βουτιά» 16% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 100 δολάρια το brent

01:43

Εκεχειρία δύο εβδομάδων με το Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ - Ο όρος για το Ορμούζ, συμφώνησε το Ισραήλ

23:57

Η Ρωσία επιβεβαιώνει τον θάνατο 16 Καμερουνέζων που πολεμούσαν στην Ουκρανία

23:45

Πακιστάν - Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας

23:32

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διερωτώνται για την ψυχική υγεία του Τραμπ μετά τις ακραίες δηλώσεις του

23:20

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Η πρόταση του Πακιστάν αναπτέρωσε το ηθικό

23:10

Η Ρωσία ανέβαλε ως το 2036 την εκτόξευση τριών αποστολών προς τη Σελήνη

22:55

Το έργο GREGY στο 7ο Συνέδριο «Power & Gas Forum» του Energypress

22:44

Τραμπ: «Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με το Ιράν» - Θετικά εξετάζει η Τεχεράνη την πρόταση του Πακιστάν

22:34

Μπαχρέιν: Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του την Τετάρτη

22:23

Πετρέλαιο: Άνοδος για WTI, πτώση για Brent λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ

22:09

Το Κουβέιτ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα «για προληπτικούς λόγους»

21:56

Η Apple σχεδιάζει foldable iPhone που θα κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων