BACKSTORY

Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι - Πίσω τα στεγαστικά - Φουλ οι μηχανές

16-10-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι - Πίσω τα στεγαστικά - Φουλ οι μηχανές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι

Εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό από αύριο και μέχρι τις 21 του μηνός θα μείνουν οι μετοχές της Attica Bank, έως ότου ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες (αποκοπής split κλπ). Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως η εξυγίανση της τράπεζας φέρνει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Ήδη, ο πρώτος ενδιαφερόμενος είναι η γνωστή στην Ελλάδα FIERA Capital που θα βάλει 12 εκατ. ευρώ για να καλύψει τυχόν αδιάθετα όπως ανακοίνωσε ήδη η Τράπεζα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα, η Fiera Capital δεν θα είναι ο μόνος ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Φουλ οι μηχανές

Στο φουλ οι μηχανές των ελληνικών τραπεζών για να ανακοινώσουν αποτελέσματα την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου. Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα μιας και οι διεθνείς επενδυτές πρεσβεύουν το δόγμα της ταχύτητας από κάθε άποψη. Και βέβαια, πέρα από την ταχύτητα στο χρόνο ανακοίνωση υπάρχει και η ταχύτητα των υψηλών επιδόσεων

Πολλοί πόντοι

Αυτό το έργο εάν λάβει χώρα επιτυχώς οι πόντοι του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, θα είναι πολλοί. Εννοώ την ταχύτητα των δηλώσεων και τα πρόστιμα σε όσους δεν τροφοδοτούν εγκαίρως με τα στοιχεία των εισοδημάτων στο Δημόσιο τομέα! Για να δούμε, επίσης, αν θα μπορέσει να υπάρξει επέκταση και σε άλλες υπηρεσίες

Πίσω τα στεγαστικά

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη κατά το επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II»

Τα δύσκολα έρχονται

Μιας και μιλάμε για στεγαστικά έχει ενδιαφέρον η ταυτότητα των αγοραστών. Ξένοι και Έλληνες με ίδια κεφάλαια είναι η πλειοψηφία και αυτό είναι υγιές. Ωστόσο, οι τράπεζες θα έχουν μπροστά τους δυσκολίες όσο οι τιμές εκτινάσσονται γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να δανειστούν ποσά δυσανάλογα με το εισόδημά τους που έχει φέρει η εκτίναξη των τιμών.

Χωρίς ιδιώτες στο Βέλγιο

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της δημόσια προσφοράς της Cenergy και όπως διεφάνη ξεκάθαρα στο Βέλγιο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από ιδιώτες καθώς οι μετοχές που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Δεν ξέρω αν η ξενιτιά κάνει τελικά καλό και ποιο είναι το όφελος σε μια εταιρεία πλην ίσως της παρουσίας σε μια μεγάλη αγορά για να την βλέπουν οι θεσμικοί και να την δανείζουν πιο εύκολα οι τράπεζες. Και αυτό δεν αφορά μόνο στη Cenergy, αλλά γενικώς τις εταιρείες που κάνουν διπλό listing. Βέβαια, το Βέλγιο δεν είναι Λονδίνο όπως να το κάνουμε.

ΒΟΑΚ: Πότε «πέφτουν υπογραφές» με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για τις αρχές του 2025 (ή μέχρι τις αρχές του νέου έτους) προσδιόρισε ο υπουργός Υποδομών και μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας (μιλώντας σε τοπικό μέσο της Κρήτης) την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (τμήμα Χανιά έως Ηράκλειο - Χερσόνησος, 155,5 χλμ.), το μεγάλο οδικό έργο δηλαδή στο οποίο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει οριστεί ανάδοχος - επενδυτής. Πρόκειται για μια σύμβαση που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παρουσίαση του υπουργού (σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Η Κρήτη και τα μεγάλα έργα», που διοργάνωσε η Eurobank, στο Ηράκλειο της Κρήτης), αναφορικά με την παραχώρηση των 30 ετών (5 έτη οι εργασίες, συγχρηματοδότηση 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα πρέπει να γίνει και το 15% του έργου μέσα στην επόμενη περίοδο βάσει δεσμεύσεων, ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του Ανεξάρτητου Μηχανικού), στην παρούσα φάση ο προσωρινός ανάδοχος υποβάλλει στοιχεία απαραίτητα για την κατακύρωση ως οριστικού μειοδότη. Μετά την κατακύρωση, θα υποβληθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προ-συμβατικό έλεγχο. Αν προλάβουν να γίνουν όλα αυτά σύντομα, τότε ίσως προσεχώς πάμε για υπογραφές. Για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος (30,8 χλμ., αποτελεί έργο προαίρεσης παραχώρησης), έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει συνταχθεί φάκελος από την υπηρεσία του Υπουργείου και έχει υποβληθεί, στις 07/08/2024, για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από Κίσσαμο έως ηράκλειο γίνονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:11

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο σκάνερ χιλιάδες συμβόλαια του 2025 για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

07:07

Νέα δεδομένα με την είσοδο Meridiam - Προσπέραση στον MSCI Greece - Της… ανακαινίσεως

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη