BACKSTORY

Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι - Πίσω τα στεγαστικά - Φουλ οι μηχανές

16-10-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι - Πίσω τα στεγαστικά - Φουλ οι μηχανές

Η Fiera που ήρθε και οι επόμενοι

Εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό από αύριο και μέχρι τις 21 του μηνός θα μείνουν οι μετοχές της Attica Bank, έως ότου ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες (αποκοπής split κλπ). Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως η εξυγίανση της τράπεζας φέρνει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Ήδη, ο πρώτος ενδιαφερόμενος είναι η γνωστή στην Ελλάδα FIERA Capital που θα βάλει 12 εκατ. ευρώ για να καλύψει τυχόν αδιάθετα όπως ανακοίνωσε ήδη η Τράπεζα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα, η Fiera Capital δεν θα είναι ο μόνος ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Φουλ οι μηχανές

Στο φουλ οι μηχανές των ελληνικών τραπεζών για να ανακοινώσουν αποτελέσματα την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου. Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα μιας και οι διεθνείς επενδυτές πρεσβεύουν το δόγμα της ταχύτητας από κάθε άποψη. Και βέβαια, πέρα από την ταχύτητα στο χρόνο ανακοίνωση υπάρχει και η ταχύτητα των υψηλών επιδόσεων

Πολλοί πόντοι

Αυτό το έργο εάν λάβει χώρα επιτυχώς οι πόντοι του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, θα είναι πολλοί. Εννοώ την ταχύτητα των δηλώσεων και τα πρόστιμα σε όσους δεν τροφοδοτούν εγκαίρως με τα στοιχεία των εισοδημάτων στο Δημόσιο τομέα! Για να δούμε, επίσης, αν θα μπορέσει να υπάρξει επέκταση και σε άλλες υπηρεσίες

Πίσω τα στεγαστικά

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη κατά το επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II»

Τα δύσκολα έρχονται

Μιας και μιλάμε για στεγαστικά έχει ενδιαφέρον η ταυτότητα των αγοραστών. Ξένοι και Έλληνες με ίδια κεφάλαια είναι η πλειοψηφία και αυτό είναι υγιές. Ωστόσο, οι τράπεζες θα έχουν μπροστά τους δυσκολίες όσο οι τιμές εκτινάσσονται γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να δανειστούν ποσά δυσανάλογα με το εισόδημά τους που έχει φέρει η εκτίναξη των τιμών.

Χωρίς ιδιώτες στο Βέλγιο

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της δημόσια προσφοράς της Cenergy και όπως διεφάνη ξεκάθαρα στο Βέλγιο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από ιδιώτες καθώς οι μετοχές που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Δεν ξέρω αν η ξενιτιά κάνει τελικά καλό και ποιο είναι το όφελος σε μια εταιρεία πλην ίσως της παρουσίας σε μια μεγάλη αγορά για να την βλέπουν οι θεσμικοί και να την δανείζουν πιο εύκολα οι τράπεζες. Και αυτό δεν αφορά μόνο στη Cenergy, αλλά γενικώς τις εταιρείες που κάνουν διπλό listing. Βέβαια, το Βέλγιο δεν είναι Λονδίνο όπως να το κάνουμε.

ΒΟΑΚ: Πότε «πέφτουν υπογραφές» με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για τις αρχές του 2025 (ή μέχρι τις αρχές του νέου έτους) προσδιόρισε ο υπουργός Υποδομών και μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας (μιλώντας σε τοπικό μέσο της Κρήτης) την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (τμήμα Χανιά έως Ηράκλειο - Χερσόνησος, 155,5 χλμ.), το μεγάλο οδικό έργο δηλαδή στο οποίο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει οριστεί ανάδοχος - επενδυτής. Πρόκειται για μια σύμβαση που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παρουσίαση του υπουργού (σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Η Κρήτη και τα μεγάλα έργα», που διοργάνωσε η Eurobank, στο Ηράκλειο της Κρήτης), αναφορικά με την παραχώρηση των 30 ετών (5 έτη οι εργασίες, συγχρηματοδότηση 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα πρέπει να γίνει και το 15% του έργου μέσα στην επόμενη περίοδο βάσει δεσμεύσεων, ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του Ανεξάρτητου Μηχανικού), στην παρούσα φάση ο προσωρινός ανάδοχος υποβάλλει στοιχεία απαραίτητα για την κατακύρωση ως οριστικού μειοδότη. Μετά την κατακύρωση, θα υποβληθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προ-συμβατικό έλεγχο. Αν προλάβουν να γίνουν όλα αυτά σύντομα, τότε ίσως προσεχώς πάμε για υπογραφές. Για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος (30,8 χλμ., αποτελεί έργο προαίρεσης παραχώρησης), έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει συνταχθεί φάκελος από την υπηρεσία του Υπουργείου και έχει υποβληθεί, στις 07/08/2024, για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από Κίσσαμο έως ηράκλειο γίνονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Η NASA αναστέλλει το σχέδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Gateway στη Σελήνη

22:47

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

22:39

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ

22:31

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση σχετικά με τη διαπίστευση της ΑΑΔΕ ως οργανισμού πληρωμών

22:22

FT: «Μη εχθρικά πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ» λέει η Τεχεράνη

22:16

Wall Street: Επέστρεψε η νευρικότητα καθώς παραμένει «θολό τοπίο» το Ιράν

22:02

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

21:53

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Οι εκλογές στη Δανία είναι οι πιο σημαντικές» στην ιστορία των δύο εδαφών»

21:41

Δανία-exit polls: Πρώτη δύναμη η κεντροαριστερά, αλλά χωρίς πλειοψηφία

21:32

Γερμανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

21:22

ΑΑΔΕ: Μέχρι 30/4 η δήλωση μεταβολών για υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

21:18

Κούβα: Στολίσκος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στην Αβάνα

21:11

Παπασταύρου: Σε τροχιά υλοποίησης η ερευνητική γεώτρηση το α’ τρίμηνο του 2027 στο Ιόνιο

20:58

Τραμπ: Μιλάμε με «τους σωστούς ανθρώπους» στο Ιράν - Θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή καθεστώτος

20:50

Ντάιμον: Επικίνδυνος ο πόλεμος βραχυπρόθεσμα αλλά βελτιώνει τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη

20:48

Στο 36% η Τραμπ υποχώρησε καθώς οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ αυξάνονται

20:41

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

20:31

Ποιοι ποντάρουν στην αύξηση της λάμψης του χρυσού

20:29

H QatarEnergy επικαλείται ανωτέρα βία στις προμήθειες LNG - Ποιες χώρες επηρεάζονται

20:20

Πιερρακάκης για Έκθεση ΔΝΤ: «Εξαιρετικά θετική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας»

20:18

Τραμπ: «Μιλάμε με τους κατάλληλους ανθρώπους στο Ιράν» - Το Πεντάγωνο στέλνει ακόμα 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

20:02

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί «ένα νέο πετρελαϊκό σοκ»

19:58

Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσικά drones στην Δυτική Ουκρανία

19:54

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε 63χρονο ωφελούμενο κοινωνικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

19:39

Νέα Αριστερά: Έκτακτο συνέδριο μετά την παραίτηση Χαρίτση - Μεταβατικός πρόεδρος ο Σακελλαρίδης

19:36

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

19:25

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

19:24

Μαρινάκης στο TikTok: «Απαντάμε στις απορίες για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός»

19:22

H HelleniQ Energy δημιουργεί τη νέα γενιά στελεχών της Ενέργειας

19:17

Ευρωαγορές: Επιφυλακτική άνοδος εν αναμονή ξεκάθαρων μηνυμάτων για το Ιράν