BACKSTORY

Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

01-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

Η σκοπιμότητα

Όπως αναμενόταν έβρεξε αποτελέσματα χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τις εισηγμένες. Και καταλάβαμε τις πράγμασι αυτό που λέγαμε για τη σκοπιμότητα. Γιατί βλέπω κάποιους λεβέντες που έκαναν placements να έχουν αποτελέσματα που δεν βλέπονται και να τους ψάχνουν οι επενδυτές που τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες να λέμε.

Εμφανές discount

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom κρατάμε ότι είχε στις 30/06 ρευστότητα 161,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού που ξεπερνά πλέον το 0,5 δισ. H αξία του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες εταιρείες (Χρηματιστήριο Αθηνών και Κοπεγχάγης) ανερχόταν σε 130 εκα. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας χθες στο ΧΑ ήταν κάτι λιγότερο από 260 εκατ. ευρώ και το discount είναι απολύτως εμφανές χωρίς κάποιος να μετρά τα οφέλη από την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Πώς τα υπολογίζουν;

Άσχετο αλλά μια απορία την έχω πως προκύπτει το εύρος τιμών σε μια δημόσια εγγραφή. Δυστυχώς δεν μου τη λύνει κανένας γιατί σε κανένα ενημερωτικό δελτίο δεν έχω διαβάσει τον τρόπο που προσδιορίζεται το εύρος τιμών. Είναι τόσο μεγάλο μυστικό ή απλά βολεύονται οι ανάδοχοι να είναι ανεξέλεγκτοι και οι επενδυτές να μην έχουν κανένα όπλο στη φαρέτρα τους αν πέσουν στον κουβά; Γιατί θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που μπήκαν στο παρελθόν σε τιμές που δεν ξαναείδαν ποτέ οι επενδυτές στο ταμπλό αλλά δεν άνοιξε μύτη.

Σε καλό δρόμο

Σε πολύ καλό δρόμο όπως φαίνεται βρίσκεται το placement της Εθνικής. Άλλωστε η μικρή έκδοση ήταν βέβαιο πως θα είχε σημαντική υπερκάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις μεταβολής του εύρους της τιμής των προσφορών.

Καταδρομικές

Καλά αυτό το κουλό πάλι; Στελέχη της Tesla εισέβαλαν στο σπίτι εργαζόμενων οι οποίοι δήλωναν αναρρωτική άδεια. Και μη χειρότερα θα ήθελα να πω γιατί όπως και να το κάνεις υπάρχουν και χειρότερα.

Αναβαθμίσεων συνέχεια

Συνεχίζουν οι αναβαθμίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε BB (high) -από ΒΒ- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.

Παράλληλα αύξησε σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.

Quiz

Ποια τράπεζα, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει έκδοση στο πλαίσιο επίσπευσης των MREL, θα το επιχειρήσει εκ νέου εντός του έτους;

Στον δρόμο της μείωσης

Ας σημειώσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο θα αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και η Gaslog. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του έργου είναι δεσμευμένη κατά 100%, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Venture Global, με την αμερικανική εταιρεία να εξασφαλίζει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG, για διάστημα πέντε χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

22:50

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2022 για το πετρέλαιο

22:25

Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ιράν στο Ισλαμαμπάντ είναι καθοριστικές για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας

22:01

Λίβανος: Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη

21:41

Το Πακιστάν και η Γαλλία καταδίκασαν τις «παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο»

21:20

Ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά σούπερ μάρκετ με οδηγό τις αυξήσεις τιμών

21:03

ΟΗΕ: Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση διατροφικής ασφάλειας

20:41

Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ

20:32

IDF: 30 εκτοξεύσεις βλημάτων έγιναν την Παρασκευή από τον Λίβανο

20:15

Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στα Κανάρια Νησιά: 1 νεκρός - 3 σοβαρά τραυματίες

19:52

Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία μας με τα καλύτερα πυρομαχικά, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν»

19:38

Hellenic Train: Με καθυστέρηση 64 λεπτών αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC57 λόγω τεχνικού προβλήματος

19:22

Ιράν: Ζητά κατάπαυση πυρός στον Λίβανο και αποδέσμευση assets πριν τις διαπραγματεύσεις

19:08

Η πρώτη στρατηγική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν

19:02

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στον αμυντικό κλάδο

18:42

Smartwings: Επαναφορά πτήσεων προς Τελ Αβίβ από 15 Απριλίου

18:23

Με το Ιράν συνδέονται τα περισσότερα πλοία που έχουν πλεύσει μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:05

Ρωσία: Σε 19 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε πρώην υφυπουργός Άμυνας

17:44

Βραζιλία - ΗΠΑ: Ανάληψη κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

17:25

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα

17:11

Βανς: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά δεν θα δεχτούμε παιχνίδια από το Ιράν»

16:54

5 πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έκαναν

16:44

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στην εκεχειρία - Καθ' οδόν για κέρδη στην εβδομάδα

16:30

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων - Πρόστιμα 244.770 ευρώ

16:16

Στο τέλος του 2026 «κληρώνει» για την καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

16:04

Γερμανία: Πρόταση για αύξηση της φοροαπαλλαγής για όσους μετακινούνται καθημερινά