BACKSTORY

Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

01-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

Η σκοπιμότητα

Όπως αναμενόταν έβρεξε αποτελέσματα χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τις εισηγμένες. Και καταλάβαμε τις πράγμασι αυτό που λέγαμε για τη σκοπιμότητα. Γιατί βλέπω κάποιους λεβέντες που έκαναν placements να έχουν αποτελέσματα που δεν βλέπονται και να τους ψάχνουν οι επενδυτές που τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες να λέμε.

Εμφανές discount

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom κρατάμε ότι είχε στις 30/06 ρευστότητα 161,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού που ξεπερνά πλέον το 0,5 δισ. H αξία του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες εταιρείες (Χρηματιστήριο Αθηνών και Κοπεγχάγης) ανερχόταν σε 130 εκα. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας χθες στο ΧΑ ήταν κάτι λιγότερο από 260 εκατ. ευρώ και το discount είναι απολύτως εμφανές χωρίς κάποιος να μετρά τα οφέλη από την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Πώς τα υπολογίζουν;

Άσχετο αλλά μια απορία την έχω πως προκύπτει το εύρος τιμών σε μια δημόσια εγγραφή. Δυστυχώς δεν μου τη λύνει κανένας γιατί σε κανένα ενημερωτικό δελτίο δεν έχω διαβάσει τον τρόπο που προσδιορίζεται το εύρος τιμών. Είναι τόσο μεγάλο μυστικό ή απλά βολεύονται οι ανάδοχοι να είναι ανεξέλεγκτοι και οι επενδυτές να μην έχουν κανένα όπλο στη φαρέτρα τους αν πέσουν στον κουβά; Γιατί θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που μπήκαν στο παρελθόν σε τιμές που δεν ξαναείδαν ποτέ οι επενδυτές στο ταμπλό αλλά δεν άνοιξε μύτη.

Σε καλό δρόμο

Σε πολύ καλό δρόμο όπως φαίνεται βρίσκεται το placement της Εθνικής. Άλλωστε η μικρή έκδοση ήταν βέβαιο πως θα είχε σημαντική υπερκάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις μεταβολής του εύρους της τιμής των προσφορών.

Καταδρομικές

Καλά αυτό το κουλό πάλι; Στελέχη της Tesla εισέβαλαν στο σπίτι εργαζόμενων οι οποίοι δήλωναν αναρρωτική άδεια. Και μη χειρότερα θα ήθελα να πω γιατί όπως και να το κάνεις υπάρχουν και χειρότερα.

Αναβαθμίσεων συνέχεια

Συνεχίζουν οι αναβαθμίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε BB (high) -από ΒΒ- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.

Παράλληλα αύξησε σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.

Quiz

Ποια τράπεζα, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει έκδοση στο πλαίσιο επίσπευσης των MREL, θα το επιχειρήσει εκ νέου εντός του έτους;

Στον δρόμο της μείωσης

Ας σημειώσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο θα αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και η Gaslog. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του έργου είναι δεσμευμένη κατά 100%, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Venture Global, με την αμερικανική εταιρεία να εξασφαλίζει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG, για διάστημα πέντε χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:20

Δυτική Όχθη: Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση του ισραηλινού στρατού

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:39

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής θα συναντηθεί και πάλι με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μαϊάμι

20:24

Περιοδεία Ν. Ανδρουλάκη στο Μοσχάτο τη Δευτέρα

20:01

Πετρέλαιο: Πλεόνασμα προσφοράς, αδύναμες τιμές και μια αγορά σε αναζήτηση ισορροπίας

19:39

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ - Δύο συλλήψεις

19:15

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα

18:44

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

18:13

Νέο αεροπλανοφόρο για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

17:51

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά τη Δευτέρα 22/12 η επιστροφή πινακίδων σε οδηγούς

17:38

Επίσκεψη σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

17:22

Τι είναι αυτοί οι αριθμοί που μας καλούν από Βρετανία, Τυνησία και αλλού

16:52

DW: Η Βουλγαρία επιτέλους στο ευρώ

16:36

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

16:13

Γάζα: Ο Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

16:03

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιματική κρίση: Διπλή πίεση στο τραπέζι των Ελλήνων

15:38

Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε.

15:17

Περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θέλει ο Ζελένσκι

15:01

6 προορισμοί στην Ελλάδα για οικογενειακές αποδράσεις την Πρωτοχρονιά

14:42

Θετική αλλά με όρους η αντίδραση της Γαλλίας σε ενδεχόμενο διαλόγου Μακρόν - Πούτιν

14:20

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις καθημερινά βιταμίνη D για μεγάλο διάστημα

13:53

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη που θα συμβολίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

13:35

Αυστραλία: Ενός σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ - Αποδοκιμασίες κατά του Αλμπανέζι

13:15

Αέριο: Αυξημένη η κατανάλωση – Κυριαρχία του LNG στις εισαγωγές

12:50

ΕΚΤ: Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην ΕΕ «βλέπει» το 2026

12:26

Πηγές ΥΠΕΘΑ για αναβολές: Ουδείς που σπουδάζει ή διαμένει ήδη στο εξωτερικό θίγεται με το νομοσχέδιο

12:08

«Πλημμύρισε» από κόσμο το Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή 24ωρη λειτουργία

11:48

ΗΠΑ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου της Βενεζουέλας - «Κλοπή» καταγγέλλει το Καράκας

11:35

Κεφαλογιάννη: Νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

11:20

Αγρότες: Συνεχίζεται και σήμερα το άνοιγμα των διοδίων - Παραμένουν στους δρόμους