BACKSTORY

Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

01-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

Η σκοπιμότητα

Όπως αναμενόταν έβρεξε αποτελέσματα χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τις εισηγμένες. Και καταλάβαμε τις πράγμασι αυτό που λέγαμε για τη σκοπιμότητα. Γιατί βλέπω κάποιους λεβέντες που έκαναν placements να έχουν αποτελέσματα που δεν βλέπονται και να τους ψάχνουν οι επενδυτές που τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες να λέμε.

Εμφανές discount

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom κρατάμε ότι είχε στις 30/06 ρευστότητα 161,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού που ξεπερνά πλέον το 0,5 δισ. H αξία του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες εταιρείες (Χρηματιστήριο Αθηνών και Κοπεγχάγης) ανερχόταν σε 130 εκα. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας χθες στο ΧΑ ήταν κάτι λιγότερο από 260 εκατ. ευρώ και το discount είναι απολύτως εμφανές χωρίς κάποιος να μετρά τα οφέλη από την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Πώς τα υπολογίζουν;

Άσχετο αλλά μια απορία την έχω πως προκύπτει το εύρος τιμών σε μια δημόσια εγγραφή. Δυστυχώς δεν μου τη λύνει κανένας γιατί σε κανένα ενημερωτικό δελτίο δεν έχω διαβάσει τον τρόπο που προσδιορίζεται το εύρος τιμών. Είναι τόσο μεγάλο μυστικό ή απλά βολεύονται οι ανάδοχοι να είναι ανεξέλεγκτοι και οι επενδυτές να μην έχουν κανένα όπλο στη φαρέτρα τους αν πέσουν στον κουβά; Γιατί θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που μπήκαν στο παρελθόν σε τιμές που δεν ξαναείδαν ποτέ οι επενδυτές στο ταμπλό αλλά δεν άνοιξε μύτη.

Σε καλό δρόμο

Σε πολύ καλό δρόμο όπως φαίνεται βρίσκεται το placement της Εθνικής. Άλλωστε η μικρή έκδοση ήταν βέβαιο πως θα είχε σημαντική υπερκάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις μεταβολής του εύρους της τιμής των προσφορών.

Καταδρομικές

Καλά αυτό το κουλό πάλι; Στελέχη της Tesla εισέβαλαν στο σπίτι εργαζόμενων οι οποίοι δήλωναν αναρρωτική άδεια. Και μη χειρότερα θα ήθελα να πω γιατί όπως και να το κάνεις υπάρχουν και χειρότερα.

Αναβαθμίσεων συνέχεια

Συνεχίζουν οι αναβαθμίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε BB (high) -από ΒΒ- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.

Παράλληλα αύξησε σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.

Quiz

Ποια τράπεζα, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει έκδοση στο πλαίσιο επίσπευσης των MREL, θα το επιχειρήσει εκ νέου εντός του έτους;

Στον δρόμο της μείωσης

Ας σημειώσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο θα αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και η Gaslog. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του έργου είναι δεσμευμένη κατά 100%, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Venture Global, με την αμερικανική εταιρεία να εξασφαλίζει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG, για διάστημα πέντε χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:59

Εκτροχιάστηκε τρένο έπειτα από χιονοστιβάδα στην Ελβετία

10:48

Τ. Δρακουλάκης: Μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον η βιωσιμότητα – Οι δράσεις της «Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη»

10:47

Φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο eBay

10:29

Ευρωαγορές: Θετικές κινήσεις στον απόηχο της Διάσκεψης του Μονάχου

10:25

Χρηματιστήριο: Ανάγκη αντίδρασης μετά την εξαέρωση της Παρασκευής

10:13

Επίσκεψη Ρούμπιο στην Ουγγαρία του «φίλου» Όρμπαν

09:57

QnR: Εξαγορά του 51% της MTIS SA έναντι 2,66 εκατ. ευρώ

09:50

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,2% πάνω από τον στόχο

09:45

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση και αιφνίδιοι έλεγχοι σε εταιρεία παραγωγής ραδιοφαρμάκων

09:38

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

09:23

Χρυσός: Πέφτει κάτω από τα 5.000 δολάρια λόγω profit taking

09:03

Η Warner Bros εξετάζει την επανέναρξη συνομιλιών με την Paramount - «Τρίζει» το deal με Netflix

08:51

Στη Γενεύη ο Ιρανός ΥΠΕΞ για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον

08:41

Αττική Οδός: Έως την Κυριακή ο αποκλεισμός των κόμβων εισόδου από Μάνδρα έως Αιγάλεω

08:38

Πιερρακάκης: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup/ECOFIN

08:32

Έρχεται τριήμερη απεργία ταξί από την Τρίτη στην Αττική

08:21

myBusinessSupport: Τα βήματα για αίτηση ενίσχυσης πυρκαγιών Χίου

08:17

Citi: «Ψηλώνει» στα 4,70 ευρώ την τιμή στόχο για Eurobank

08:11

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη - Σύντομα το Μητρώο Απινιδωτών

08:06

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2026: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές

07:58

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την ΑΒΕΚ Βεκράκος

07:52

Ηλίανθος - Ηλιέλαιο: Μεγάλη πτώση παραγωγής σε Ευρώπη και Ουκρανία

07:41

Προϋπολογισμός: Τα στοιχεία Ιανουαρίου «κλειδώνουν» το πλεόνασμα

07:35

Υδρογονάνθρακες: Το roadmap των ερευνών από Chevron & Helleniq Energy - Το ορόσημο για γεωτρήσεις

07:29

Fly Over Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ): «Παράθυρο» για αποζημιώσεις σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ;

07:24

Ένα Eurogroup με ειδικό ενδιαφέρον: Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες ανισορροπίες και η ομάδα των 6

07:19

Σε εφαρμογή από σήμερα το Εργάνη ΙΙ: Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

07:15

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε έρχεται ο λογαριασμός σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

07:07

Πάλι ετοιμάζεται για λάθος κίνηση η Γερμανία - Συνέδριο με φοβικούς αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο

07:00

Εβδομάδα Αρείου Πάγου - Πιέσεις για την «αρχιτεκτονική» της ενέργειας - Ο κίνδυνος των margins