BACKSTORY

Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

01-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

Η σκοπιμότητα

Όπως αναμενόταν έβρεξε αποτελέσματα χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τις εισηγμένες. Και καταλάβαμε τις πράγμασι αυτό που λέγαμε για τη σκοπιμότητα. Γιατί βλέπω κάποιους λεβέντες που έκαναν placements να έχουν αποτελέσματα που δεν βλέπονται και να τους ψάχνουν οι επενδυτές που τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες να λέμε.

Εμφανές discount

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom κρατάμε ότι είχε στις 30/06 ρευστότητα 161,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού που ξεπερνά πλέον το 0,5 δισ. H αξία του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες εταιρείες (Χρηματιστήριο Αθηνών και Κοπεγχάγης) ανερχόταν σε 130 εκα. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας χθες στο ΧΑ ήταν κάτι λιγότερο από 260 εκατ. ευρώ και το discount είναι απολύτως εμφανές χωρίς κάποιος να μετρά τα οφέλη από την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Πώς τα υπολογίζουν;

Άσχετο αλλά μια απορία την έχω πως προκύπτει το εύρος τιμών σε μια δημόσια εγγραφή. Δυστυχώς δεν μου τη λύνει κανένας γιατί σε κανένα ενημερωτικό δελτίο δεν έχω διαβάσει τον τρόπο που προσδιορίζεται το εύρος τιμών. Είναι τόσο μεγάλο μυστικό ή απλά βολεύονται οι ανάδοχοι να είναι ανεξέλεγκτοι και οι επενδυτές να μην έχουν κανένα όπλο στη φαρέτρα τους αν πέσουν στον κουβά; Γιατί θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που μπήκαν στο παρελθόν σε τιμές που δεν ξαναείδαν ποτέ οι επενδυτές στο ταμπλό αλλά δεν άνοιξε μύτη.

Σε καλό δρόμο

Σε πολύ καλό δρόμο όπως φαίνεται βρίσκεται το placement της Εθνικής. Άλλωστε η μικρή έκδοση ήταν βέβαιο πως θα είχε σημαντική υπερκάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις μεταβολής του εύρους της τιμής των προσφορών.

Καταδρομικές

Καλά αυτό το κουλό πάλι; Στελέχη της Tesla εισέβαλαν στο σπίτι εργαζόμενων οι οποίοι δήλωναν αναρρωτική άδεια. Και μη χειρότερα θα ήθελα να πω γιατί όπως και να το κάνεις υπάρχουν και χειρότερα.

Αναβαθμίσεων συνέχεια

Συνεχίζουν οι αναβαθμίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε BB (high) -από ΒΒ- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.

Παράλληλα αύξησε σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.

Quiz

Ποια τράπεζα, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει έκδοση στο πλαίσιο επίσπευσης των MREL, θα το επιχειρήσει εκ νέου εντός του έτους;

Στον δρόμο της μείωσης

Ας σημειώσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο θα αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και η Gaslog. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του έργου είναι δεσμευμένη κατά 100%, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Venture Global, με την αμερικανική εταιρεία να εξασφαλίζει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG, για διάστημα πέντε χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:58

Πιερρακάκης: «Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

16:54

Societe Generale: Neutral για τις ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα σε ενέργεια και επιτόκια

16:52

ΥΠΑΑΤ: Επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

16:45

Κώτσηρας: «Σημαντικές μειώσεις φόρων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ»

16:40

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε με αιχμές ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας

16:31

Το καλοκαίρι ξεκινά τον Απρίλιο: Η μάχη με τα ακαθάριστα οικόπεδα πριν ανάψει η πρώτη φωτιά

16:29

Θεμιστοκλέους: «Έχουμε ξεπεράσει πλέον τα 550.000 δωρεάν ραντεβού πολιτών κάθε μήνα»

16:26

Στα «τάρταρα» το επενδυτικό ηθικό στη Γερμανία τον Μάρτιο

16:09

Νετανιάχου: «Η εξόντωση Λαριτζανί δίνει στους Ιρανούς την ευκαιρία να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους»

16:00

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το rebound της Wall Street

15:59

ΕΤΑΔ: Online αιτήσεις εκμίσθωσης παλαιών αιγιαλών ή αιγιαλών από όμορες επιχειρήσεις

15:56

Λευκός Οίκος: Πετρελαιοφόρα αρχίζουν με μικρή ροή να διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ

15:48

Αλί Λαριτζανί: Το #2 του Ιράν - «Ο de facto ηγέτης που κινεί τα νήματα»

15:47

Αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροδότηση στην Κούβα

15:46

Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα για την πρόληψη της υπέρτασης στο πλαίσιο του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

15:42

Γερμανία: Συνάντηση Γεραπετρίτη - Βάντεφουλ για Μ. Ανατολή και ελληνοτουρκικές σχέσεις

15:38

Νέα άνοδος πτωχεύσεων στη Γερμανία το 2025

15:30

Η Klarna «έσπασε» το φράγμα του 1 εκατ. συνεργαζόμενων εμπόρων παγκοσμίως

15:25

Θρίλερ με την τύχη του Αλί Λαριτζανί - Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή

15:16

Ακρίτας: Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ

15:10

Λίβανος: Ένας νεκρός στρατιώτης και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στα νότια

14:55

Τέλος στη σπατάλη τροφίμων βάζουν τα γαλλικά σούπερ μάρκετ

14:50

PwC: Χρονιά των megadeals το 2025 για την ελληνική αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων

14:50

Ο πόλεμος στο Ιράν πιθανόν να οδηγήσει 45 εκατ. ανθρώπους σε οξεία πείνα μέχρι τον Ιούνιο

14:34

Θεοδωρικάκος: «Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά»

14:25

Συνάντηση Θεοχάρη με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

14:25

Οκτώ εντυπωσιακά κάστρα στην Πελοπόννησο

14:21

Boujnah (Euronext): Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών προϋπόθεση για την ελευθερία της Ευρώπης

14:11

Ντεμπούτο για τη Capital Tankers του Β. Μαρινάκη στο Όσλο

14:06

UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως Top Employers 2026 για τέταρτη συνεχή χρονιά