BACKSTORY

Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU

01-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σκοπιμότητα της τελευταίας στιγμής – To εμφανές discount – Εμπορική πρεμιέρα για το FSRU
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η σκοπιμότητα

Όπως αναμενόταν έβρεξε αποτελέσματα χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τις εισηγμένες. Και καταλάβαμε τις πράγμασι αυτό που λέγαμε για τη σκοπιμότητα. Γιατί βλέπω κάποιους λεβέντες που έκαναν placements να έχουν αποτελέσματα που δεν βλέπονται και να τους ψάχνουν οι επενδυτές που τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα έχουμε τις επόμενες ημέρες να λέμε.

Εμφανές discount

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Intracom κρατάμε ότι είχε στις 30/06 ρευστότητα 161,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού που ξεπερνά πλέον το 0,5 δισ. H αξία του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες εταιρείες (Χρηματιστήριο Αθηνών και Κοπεγχάγης) ανερχόταν σε 130 εκα. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας χθες στο ΧΑ ήταν κάτι λιγότερο από 260 εκατ. ευρώ και το discount είναι απολύτως εμφανές χωρίς κάποιος να μετρά τα οφέλη από την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Πώς τα υπολογίζουν;

Άσχετο αλλά μια απορία την έχω πως προκύπτει το εύρος τιμών σε μια δημόσια εγγραφή. Δυστυχώς δεν μου τη λύνει κανένας γιατί σε κανένα ενημερωτικό δελτίο δεν έχω διαβάσει τον τρόπο που προσδιορίζεται το εύρος τιμών. Είναι τόσο μεγάλο μυστικό ή απλά βολεύονται οι ανάδοχοι να είναι ανεξέλεγκτοι και οι επενδυτές να μην έχουν κανένα όπλο στη φαρέτρα τους αν πέσουν στον κουβά; Γιατί θυμάμαι, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που μπήκαν στο παρελθόν σε τιμές που δεν ξαναείδαν ποτέ οι επενδυτές στο ταμπλό αλλά δεν άνοιξε μύτη.

Σε καλό δρόμο

Σε πολύ καλό δρόμο όπως φαίνεται βρίσκεται το placement της Εθνικής. Άλλωστε η μικρή έκδοση ήταν βέβαιο πως θα είχε σημαντική υπερκάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις μεταβολής του εύρους της τιμής των προσφορών.

Καταδρομικές

Καλά αυτό το κουλό πάλι; Στελέχη της Tesla εισέβαλαν στο σπίτι εργαζόμενων οι οποίοι δήλωναν αναρρωτική άδεια. Και μη χειρότερα θα ήθελα να πω γιατί όπως και να το κάνεις υπάρχουν και χειρότερα.

Αναβαθμίσεων συνέχεια

Συνεχίζουν οι αναβαθμίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε BB (high) -από ΒΒ- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.

Παράλληλα αύξησε σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.

Quiz

Ποια τράπεζα, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει έκδοση στο πλαίσιο επίσπευσης των MREL, θα το επιχειρήσει εκ νέου εντός του έτους;

Στον δρόμο της μείωσης

Ας σημειώσουμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο. «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εμπορική «πρεμιέρα» του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, το οποίο θα αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το FSRU αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade συμμετέχουν η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και η Gaslog. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του έργου είναι δεσμευμένη κατά 100%, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Venture Global, με την αμερικανική εταιρεία να εξασφαλίζει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG, για διάστημα πέντε χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»

18:21

Χατζηδάκης στο Βερολίνο: Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παράδειγμα επιτυχίας

18:20

Στη Λακωνία την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:06

ΔΟΑΕ: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό των ΗΑΕ προκάλεσε «σοβαρή ανησυχία»

18:03

Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών μετά από φόρους στο α’ τρίμηνο

18:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί

17:58

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ενισχύσει την άμυνα της στα βόρεια ενάντια στα ρωσικά επιθετικά σενάρια

17:55

Δούκας: «Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται»

17:48

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

17:38

Πρόθυμος να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν ο Τραμπ

17:36

Helleniq Energy: Δεν αναμένεται έλλειψη αεροπορικών καυσίμων το καλοκαίρι

17:34

Πούτιν-Σι: Το κοινό ανακοινωθέν για έναν «Πολυπολικό Κόσμο» - Τα «καρφιά» στις ΗΠΑ

17:25

Τουρκία: Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη

17:13

Το Ιράν επέτρεψε σε τουλάχιστον 25 πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο

17:07

ΠΑΣΟΚ: «Το Μέγαρο Μαξίμου τελεί σε προφανή πανικό»

17:04

Παυλόπουλος: «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το Σύνταγμα»

16:55

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Ντροπιαστικό» το βίντεο με τους κρατούμενους από τον στολίσκο της Γάζας

16:49

Wall Street: «Άλμα» του Dow περιμένοντας την Nvidia

16:46

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία και η Λευκορωσία φέρουν «άμεση ευθύνη» για τα περιστατικά με drones στη Βαλτική

16:44

Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης μετεξελίσσεται σε «πράσινη Ζωή»

16:29

Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας το ζήτημα των διαρροών από την ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ

16:26

Πλαστικά Κρήτης: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή - Στις 11/6 η καταβολή

16:24

Ρούτε: Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών

16:10

Τα top 5 ελληνικά νησιά για ζευγάρια

15:55

«Καμπανάκι» για το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη - Παρελθόν η «εύκολη» μείωση μέσω πληθωρισμού

15:50

Κομισιόν για Έμπολα: Ο κίνδυνος μόλυνσης στην ΕΕ είναι «πολύ χαμηλός»

15:35

Πρώτο βήμα από τη Βουλή του Ισραήλ προς πρόωρες εκλογές

15:26

ΕΤΑΔ: Η «Κόστα Παλλάς» ανάδοχος για τη μίσθωση της «Οικίας Brunetti»