BACKSTORY

Οι θεσμικοί και οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια - Η υπεράσπιση της Unicredit

27-09-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια – Η νέα εθελουσία της Alpha Bank

Ανανέωση προσωπικού για την Alpha Bank

Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποζημίωση που φτάνει έως τα 180.000 ευρώ (μικτά) για άμεση αποχώρηση και έως τα 260.000 (μικτά) για μακροχρόνια άδεια, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τον ευρύτερο μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου. Για αυτό εξάλλου έχει αναπτύξει πληθώρα σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και παράλληλα θα ενισχύσει τα καταστήματά της με περίπου 300 νέους εργαζόμενους σε βάθος διετίας.

Περιμένουν μετοχές στο πιάτο;

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της διοίκησης της AS Company που μιλώντας χθες στους αναλυτές παραδέχτηκε ότι τόσο χρόνια κοίταζαν μόνο την εταιρεία και όχι την μετοχή ενώ στο εξής θα κάνουν και τα δύο. Για την ακρίβεια ήδη το κάνουν καθώς η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή και η εμπορευσιμότητα περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα ερώτημα τι ακριβώς κάνουν οι Έλληνες θεσμικοί. Περιμένουν τις εταιρείες να τους παρακαλέσουν και να τους πάνε στο πιάτο τα στοιχεία αντί να ψάχνουν μόνοι τους τις ευκαιρίες; Μάλλον το δεύτερο ισχύει και προφανώς δείχνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λίγο λίγο τα δάνεια

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ όμως η πιστωτική επέκταση ακολουθεί βήματα αργά. Δεν ξεπέρασε τα 102 εκατ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση στα δάνεια. Το γιατί πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι πάντες αναμένουν το «Σπίτι μου» και τα δάνεια έως τότε θα πάνε σιγά σιγά.

Σαββατοκύριακο εξελίξεων

Ένα Σαββατοκύριακο πάθους θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα. Το placement υπενθυμίζουμε την προσεχή εβδομάδα θα λάβει σάρκα και οστά. Αναμένουμε λοιπόν λεπτομέρειες δηλαδή το ποσοστό διάθεσης και την τιμή.

Η υπεράσπιση της Unicredit

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Aντόλφο Ούρσο υπερασπίστηκε την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από τη μιλανέζικη UniCredit, κίνηση που έχει απειλήσει να επιδεινώσει τις σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης. Το θέμα είναι αν θέλουμε ή όχι τελικώς την τραπεζική ένωση και κυρίως αν την θέλει το Βερολίνο, διότι σίγουρα η Ευρώπη τη θέλει και τη χρειάζεται.

Ένα παραγωγικό έτος

Ιδιαίτερα παραγωγικό θα είναι το 2024 για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το προηγούμενο εξάμηνο προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των €5 δισ.. Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό. Ακόμη, ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός Ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8- 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

Η BYD «πρωταθλήτρια» σε πωλήσεις EV στην Ελλάδα το 2025

17:23

Η ώριμη πλέον ηλεκτροκίνηση και τα εμπόδια που απομένουν να ξεπεραστούν

17:16

Υγεία: Η έκθεση στον καπνό πυρκαγιών στην εγκυμοσύνη, μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο αυτισμού

17:14

Χατζηδάκης: Οι 3 προτεραιότητες για το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας

17:09

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα αναχωρήσει σήμερα για Νταβός λόγω κακοκαιρίας

17:08

Μερτς: Δεν θα παρευρεθεί, λόγω προγράμματος, στην τελετή υπογραφής του Συμβουλίου Ειρήνης

17:06

Ισπανία: Ανησυχία για το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά τους διαδοχικούς εκτροχιασμούς τρένων

16:57

Τσιάρας: «Εργαλείο εθνικής στρατηγικής» η Διακομματική Επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα

16:56

Ουκρανία: Σχεδόν το 60% του Κιέβου παραμένει χωρίς ρεύμα μετά από ρωσικές επιθέσεις

16:50

Ανακούφιση στην Wall Street αφού ο Τραμπ αποκλείει τη χρήση βίας στην Γροιλανδία

16:46

Κωνσταντίνος Δαβάκης: Ο ήρωας της Πίνδου που πνίγηκε σε ναυάγιο

16:40

Τα πρώτα καταστήματα Allwyn είναι εδώ - Νέα εποχή για το δίκτυο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ

16:32

Μαρινάκης: Δεν βάζουμε στο ζύγι ζητήματα Διεθνούς Δικαίου

16:18

Ιαπωνία: Το τέλος του εξαιρετισμού και οι προκλήσεις της ομαλοποίησης

16:13

Siemens Ελλάδας: Αύξηση κατά 29,6% στον κύκλο εργασιών το 2025

16:08

Γάζα: Έντεκα νεκροί, εκ των οποίων 3 δημοσιογράφοι και 2 παιδιά, από ισραηλινά πυρά

15:47

Τυνησία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις

15:33

Γιατί εμφανίστηκαν ειδοποιήσεις 112 σε τερματικά POS

15:29

Βαλεντίνο: Η ζωή του «τελευταίου αυτοκράτορα» της μόδας μέσα από φωτογραφίες

15:27

Τραμπ στο Νταβός: Άμεσες διαπραγματεύσεις για Γροιλανδία - «Δεν θα κάνω χρήση βίας»

15:24

Συμμετοχή Στ. Παπασταύρου στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδάτων

15:20

«Κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μερτς - Τραμπ στο Νταβός

15:09

Στάρμερ: «Δεν θα ενδώσω» στις πιέσεις Τραμπ αναφορικά με τη Γροιλανδία

15:09

Αποχωρούν από το μπλόκο στον Ε65 οι αγρότες από Καρδίτσα και Τρίκαλα

15:07

Νταβός: Αιφνιδιαστική αποχώρηση Λαγκάρντ από δείπνο εξαιτίας Αμερικανού αξιωματούχου

15:06

Η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε οδικό χάρτη για την αναγέννηση της Τυροκομίας

15:05

Θεοδωρικάκος: Τον Φεβρουάριο το ν/σ για απλοποίηση διαδικασιών στον τομέα της βιομηχανίας

14:54

Ερντογάν: Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να διαλυθούν τώρα

14:51

Eurobank: Στις 26 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα του 2025

14:36

ΤτΕ: Στα 20 δισ. ευρώ το ταξιδιωτικό πλεόνασμα στο 11μηνο