BACKSTORY

Οι θεσμικοί και οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια - Η υπεράσπιση της Unicredit

27-09-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια – Η νέα εθελουσία της Alpha Bank

Ανανέωση προσωπικού για την Alpha Bank

Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποζημίωση που φτάνει έως τα 180.000 ευρώ (μικτά) για άμεση αποχώρηση και έως τα 260.000 (μικτά) για μακροχρόνια άδεια, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τον ευρύτερο μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου. Για αυτό εξάλλου έχει αναπτύξει πληθώρα σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και παράλληλα θα ενισχύσει τα καταστήματά της με περίπου 300 νέους εργαζόμενους σε βάθος διετίας.

Περιμένουν μετοχές στο πιάτο;

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της διοίκησης της AS Company που μιλώντας χθες στους αναλυτές παραδέχτηκε ότι τόσο χρόνια κοίταζαν μόνο την εταιρεία και όχι την μετοχή ενώ στο εξής θα κάνουν και τα δύο. Για την ακρίβεια ήδη το κάνουν καθώς η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή και η εμπορευσιμότητα περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα ερώτημα τι ακριβώς κάνουν οι Έλληνες θεσμικοί. Περιμένουν τις εταιρείες να τους παρακαλέσουν και να τους πάνε στο πιάτο τα στοιχεία αντί να ψάχνουν μόνοι τους τις ευκαιρίες; Μάλλον το δεύτερο ισχύει και προφανώς δείχνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λίγο λίγο τα δάνεια

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ όμως η πιστωτική επέκταση ακολουθεί βήματα αργά. Δεν ξεπέρασε τα 102 εκατ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση στα δάνεια. Το γιατί πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι πάντες αναμένουν το «Σπίτι μου» και τα δάνεια έως τότε θα πάνε σιγά σιγά.

Σαββατοκύριακο εξελίξεων

Ένα Σαββατοκύριακο πάθους θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα. Το placement υπενθυμίζουμε την προσεχή εβδομάδα θα λάβει σάρκα και οστά. Αναμένουμε λοιπόν λεπτομέρειες δηλαδή το ποσοστό διάθεσης και την τιμή.

Η υπεράσπιση της Unicredit

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Aντόλφο Ούρσο υπερασπίστηκε την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από τη μιλανέζικη UniCredit, κίνηση που έχει απειλήσει να επιδεινώσει τις σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης. Το θέμα είναι αν θέλουμε ή όχι τελικώς την τραπεζική ένωση και κυρίως αν την θέλει το Βερολίνο, διότι σίγουρα η Ευρώπη τη θέλει και τη χρειάζεται.

Ένα παραγωγικό έτος

Ιδιαίτερα παραγωγικό θα είναι το 2024 για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το προηγούμενο εξάμηνο προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των €5 δισ.. Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό. Ακόμη, ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός Ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8- 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

20:35

Βανς για Ουκρανία: Αποκύημα φαντασίας η «νίκη με περισσότερα όπλα»

20:23

Stress test για το μέλλον της Wall Street η πορεία του Bitcoin

20:09

Προαστιακός: Συρμός με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο λόγω βλάβης

19:55

Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία: Ανοιχτός ο Τραμπ - Τα σημεία «τριβής»

19:42

Ρεκόρ για τη Φρίντα Κάλο - Αυτοπροσωπογραφία της πωλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

19:30

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με 230 χλμ στην Αθηνών - Λαμίας

19:17

COP30: Εγκρίθηκε συμφωνία χωρίς δέσμευση για μείωση ορυκτών καυσίμων

19:05

Κολμάρ: Απόδραση στην παραμυθένια πόλη της Αλσατίας

18:52

Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Ηπείρου

18:40

Στεφάν Μπουζνά (CEO Euronext): Σημαντική η εξαγορά της ΕΧΑΕ

18:28

Επικοινωνία Μερτς - Τραμπ: Σαφής η δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία

18:15

Διστακτική σε νέα μείωση επιτοκίων η Κόλινς (Fed)

18:03

Στη Γενεύη ο υπ. Στρατού των ΗΠΑ - Συναντήσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

17:50

«Σωσίβιο» 150 εκατ. ευρώ στην Le Parisien από LVMH

17:38

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

17:25

Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων για ΑΙ σε όλη την Αφρική από ΗΑΕ

17:12

Έκκληση της G20 για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Στα «μπλε» 1,38 εκατ. νοικοκυριά – Υποχώρηση 15% των «πράσινων» το 2025

16:50

Χατζής (ΠΟΞ): Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας μας

16:40

Ολλανδία: Ο στρατός άνοιξε πυρ σε drones πάνω από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας

16:28

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η φιλοξενία στηρίζει οικονομία και κοινωνία - Ανεβάζει ψηλά την Ελλάδα