BACKSTORY

Οι θεσμικοί και οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια - Η υπεράσπιση της Unicredit

27-09-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια – Η νέα εθελουσία της Alpha Bank

Ανανέωση προσωπικού για την Alpha Bank

Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποζημίωση που φτάνει έως τα 180.000 ευρώ (μικτά) για άμεση αποχώρηση και έως τα 260.000 (μικτά) για μακροχρόνια άδεια, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τον ευρύτερο μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου. Για αυτό εξάλλου έχει αναπτύξει πληθώρα σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και παράλληλα θα ενισχύσει τα καταστήματά της με περίπου 300 νέους εργαζόμενους σε βάθος διετίας.

Περιμένουν μετοχές στο πιάτο;

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της διοίκησης της AS Company που μιλώντας χθες στους αναλυτές παραδέχτηκε ότι τόσο χρόνια κοίταζαν μόνο την εταιρεία και όχι την μετοχή ενώ στο εξής θα κάνουν και τα δύο. Για την ακρίβεια ήδη το κάνουν καθώς η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή και η εμπορευσιμότητα περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα ερώτημα τι ακριβώς κάνουν οι Έλληνες θεσμικοί. Περιμένουν τις εταιρείες να τους παρακαλέσουν και να τους πάνε στο πιάτο τα στοιχεία αντί να ψάχνουν μόνοι τους τις ευκαιρίες; Μάλλον το δεύτερο ισχύει και προφανώς δείχνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λίγο λίγο τα δάνεια

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ όμως η πιστωτική επέκταση ακολουθεί βήματα αργά. Δεν ξεπέρασε τα 102 εκατ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση στα δάνεια. Το γιατί πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι πάντες αναμένουν το «Σπίτι μου» και τα δάνεια έως τότε θα πάνε σιγά σιγά.

Σαββατοκύριακο εξελίξεων

Ένα Σαββατοκύριακο πάθους θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα. Το placement υπενθυμίζουμε την προσεχή εβδομάδα θα λάβει σάρκα και οστά. Αναμένουμε λοιπόν λεπτομέρειες δηλαδή το ποσοστό διάθεσης και την τιμή.

Η υπεράσπιση της Unicredit

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Aντόλφο Ούρσο υπερασπίστηκε την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από τη μιλανέζικη UniCredit, κίνηση που έχει απειλήσει να επιδεινώσει τις σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης. Το θέμα είναι αν θέλουμε ή όχι τελικώς την τραπεζική ένωση και κυρίως αν την θέλει το Βερολίνο, διότι σίγουρα η Ευρώπη τη θέλει και τη χρειάζεται.

Ένα παραγωγικό έτος

Ιδιαίτερα παραγωγικό θα είναι το 2024 για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το προηγούμενο εξάμηνο προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των €5 δισ.. Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό. Ακόμη, ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός Ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8- 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:24

ΕΕ vs Ουγγαρίας για 10 δισ. ευρώ: Η επιστροφή κονδυλίων και η αντίδραση Όρμπαν

15:15

Από 1η Μαρτίου φέτος ο Κοινωνικός Τουρισμός

15:08

Υγεία: Πώς να αποτρέψετε την οστεοπόρωση πριν να είναι πολύ αργά

15:04

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανήσυχος» για την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Κούβα

14:49

Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

14:43

Reuters για OPEC: Στο τραπέζι η επανέναρξη αυξήσεων στην παραγωγή πετρελαίου

14:32

Η καταιγίδα Νιλς «σαρώνει» την Ευρώπη: 2 νεκροί στη Γαλλία, 1 στην Ισπανία

14:26

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ουκρανίας

14:19

Ρωσία: Στο 15,5% τα επιτόκια - Έκτη διαδοχική μείωση

14:16

Μητσοτάκης προς αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Μεγάλη κατάκτηση η επιστολική ψήφος των αποδήμων

14:15

Eurostat: Με 1,3% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο

14:10

Lonely Planet: Αυτό είναι το ιδανικό ελληνικό νησί για solo travellers

14:07

Την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

14:00

Επ. Ανταγωνισμού: Παρουσίαση και διαβούλευση της ενδιάμεσης έκθεσης της κλαδικής έρευνας στις τραπεζικές καταθέσεις

13:49

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Ο Ζελένσκι έφθασε στο Μόναχο

13:48

Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης είναι παράνομη

13:46

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σε Ιόνια Νησιά και Πρέβεζα

13:43

Σκληραίνει το πλαίσιο κατά του παράνομου τζόγου: Φυλακή έως 10 έτη και βαριά πρόστιμα

13:32

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

13:29

Η ByteDance σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας παιχνιδιών Moonton για πάνω από 6 δισ.

13:21

Το εβδομαδιαίο κουίζ του Insider: Πόσο καλά θυμάστε τα νέα;

13:06

Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13:05

Eurobank Equities: Στα 56,20 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για Metlen

12:57

Κάλεσμα Κυρανάκη σε στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ

12:56

Η ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα μελέτη για τον εθισμό στα τυχερά παίγνια

12:45

Συνάντηση των ηγετών Δανίας και Γροιλανδίας με Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

12:37

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,1% στις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

12:37

Κρεμλίνο: Νέες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία «την ερχόμενη εβδομάδα»

12:32

ΔΙΜΕΑ: Σχεδόν 200.000 ευρώ σε πρόστιμα για απομιμητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη

12:29

Έρευνα: Το προφίλ των γυναικών που δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα και κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο