BACKSTORY

Οι θεσμικοί και οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια - Η υπεράσπιση της Unicredit

27-09-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια – Η νέα εθελουσία της Alpha Bank

Ανανέωση προσωπικού για την Alpha Bank

Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποζημίωση που φτάνει έως τα 180.000 ευρώ (μικτά) για άμεση αποχώρηση και έως τα 260.000 (μικτά) για μακροχρόνια άδεια, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τον ευρύτερο μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου. Για αυτό εξάλλου έχει αναπτύξει πληθώρα σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και παράλληλα θα ενισχύσει τα καταστήματά της με περίπου 300 νέους εργαζόμενους σε βάθος διετίας.

Περιμένουν μετοχές στο πιάτο;

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της διοίκησης της AS Company που μιλώντας χθες στους αναλυτές παραδέχτηκε ότι τόσο χρόνια κοίταζαν μόνο την εταιρεία και όχι την μετοχή ενώ στο εξής θα κάνουν και τα δύο. Για την ακρίβεια ήδη το κάνουν καθώς η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή και η εμπορευσιμότητα περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα ερώτημα τι ακριβώς κάνουν οι Έλληνες θεσμικοί. Περιμένουν τις εταιρείες να τους παρακαλέσουν και να τους πάνε στο πιάτο τα στοιχεία αντί να ψάχνουν μόνοι τους τις ευκαιρίες; Μάλλον το δεύτερο ισχύει και προφανώς δείχνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λίγο λίγο τα δάνεια

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ όμως η πιστωτική επέκταση ακολουθεί βήματα αργά. Δεν ξεπέρασε τα 102 εκατ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση στα δάνεια. Το γιατί πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι πάντες αναμένουν το «Σπίτι μου» και τα δάνεια έως τότε θα πάνε σιγά σιγά.

Σαββατοκύριακο εξελίξεων

Ένα Σαββατοκύριακο πάθους θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα. Το placement υπενθυμίζουμε την προσεχή εβδομάδα θα λάβει σάρκα και οστά. Αναμένουμε λοιπόν λεπτομέρειες δηλαδή το ποσοστό διάθεσης και την τιμή.

Η υπεράσπιση της Unicredit

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Aντόλφο Ούρσο υπερασπίστηκε την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από τη μιλανέζικη UniCredit, κίνηση που έχει απειλήσει να επιδεινώσει τις σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης. Το θέμα είναι αν θέλουμε ή όχι τελικώς την τραπεζική ένωση και κυρίως αν την θέλει το Βερολίνο, διότι σίγουρα η Ευρώπη τη θέλει και τη χρειάζεται.

Ένα παραγωγικό έτος

Ιδιαίτερα παραγωγικό θα είναι το 2024 για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το προηγούμενο εξάμηνο προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των €5 δισ.. Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό. Ακόμη, ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός Ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8- 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Νέα ισχυρή άνοδος του γεν - Προειδοποιήσεις για παρέμβαση της Ιαπωνίας στις αγορές

12:57

Τσίπρας: Πρωτομαγιά σημαίνει αντίσταση, αγώνας, ελπίδα

12:49

Καμερούν: 14 νεκροί σε «μάχη» ανάμεσα στον στρατό και αυτονομιστές στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας

12:34

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Θα εργαστούμε για να ανακτήσουμε κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας

12:27

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το αμερικανικό σχέδιo για τα Στενά δεν είναι ανταγωνιστικό στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία

12:06

«Πόλεμος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Οι πιο ανθεκτικές και οι πιο ευάλωτες μετοχές στο γεωπολιτικό σοκ

11:47

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

11:41

Ουκρανία: Στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

11:35

Παπασταύρου: Οι τιμές ρεύματος τον Μάιο παρέμειναν σταθερές - Δεν είμαστε σε επίπεδο επιδότησης

11:28

Σκέρτσος: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

11:15

Oxfam: Το εισοδηματικό χάσμα μεγεθύνεται, οι απολαβές των CEO απογειώθηκαν

11:06

Νάγκελ (ΕΚΤ): Υπέρ της αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός εάν οι προοπτικές βελτιωθούν αισθητά

10:53

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

10:38

Νότιο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μειώνει το πλαφόν των κυανοκράνων

10:30

Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα

10:17

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 8 Μαίου

10:10

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παγιδευμένα στον Κόλπο - Πτώση 18% στην κίνηση

09:55

SMS blaster και smishing: Πώς να προστατευτείτε από τις νέες online απάτες

09:39

Κεραμέως: Η πρόταση Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία είναι επικίνδυνη, ατεκμηρίωτη, και ανησυχητική

09:34

Εκσυγχρονίζονται οι αστικές συγκοινωνίες - Ανανεώνεται πλήρως ο στόλος

09:29

«Θρίλερ για τους ναυτικούς σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone

09:01

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

08:46

Λήγει σήμερα η διορία Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο - Παράταση ή νέα πλήγματα στο Ιράν;

08:35

Στο «γήπεδο» των traders: Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας κλείνει το LNG deal της Bulgartransgaz

08:22

Χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ - Πόσοι λαμβάνουν κάτω από 920 ευρώ μεικτά

08:13

Καύσιμα: Πρωτομαγιά με «φωτιά» στην αντλία - Πόσο θα πληρώσουν οι οδηγοί

08:07

Πειραιώς: «Ατμομηχανή» προμηθειών asset management και Εθνική Ασφαλιστική