BACKSTORY

Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

06-09-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

Και εγένετο μείωση

Οι τράπεζες προχώρησαν - όσες δεν είχαν προχωρήσει σε ανακοινώσεις μειώσεων προμηθειών. Ήταν επί καιρώ απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών και τελικώς δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς.

Έτσι λοιπόν ας είμαστε περίπου βέβαιοι πως θα υπάρξει αναφορά στο θέμα και στη ΔΕΘ. Όλο αυτό αν μη τι άλλο είναι καλό.

Διαμαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα

Άκουσα τον πρόεδρο των ενοικιαστών να διαμαρτύρεται για τον Τειρεσία των ασυνεπών.

Μια πλατφόρμα θα είναι... και εν πάση περιπτώσει μια πιστοποίηση απαραίτητη δείχνει προκειμένου να συναφθεί ένα ενοικιοστάσιο. Από την άλλη θα γεμίσουμε Τειρεσίες και δεν ξέρω αυτό πόσο είναι καλό για τη λειτουργία της αγοράς. Γιατί η αγορά ως γνωστόν δεν λειτουργεί χωρίς ρίσκο.

Η επέκταση του IRIS

Πραγματικά μεγάλη φιέστα για το IRIS. Σωστά κιόλας διότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει μεταφορά χρημάτων χωρίς προμήθεια. Ακούω πως θα επεκταθεί και σε πληρωμές με POS ώστε για μικροποσά και οι έμποροι να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτοτέλεια χωρίς να χάνουν από το ελάχιστο κέρδος τους.

Oι συστάσεις της Morgan Stanley

H Μorgan Stanley συστήνει ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγεί σε έκθεσή της οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει από τα φετινά υψηλά τους 8%, παρά τη βελτίωση κατά 12% του β’ τριμήνου φέτος και την αύξηση κατά 9% των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της φετινής χρήσης. Και φυσικά στο βάθος κήπος... μερίσματα.

Άρα...

Ο σύμβουλος και η γενική γραμμή

Mπορεί η JP Morgan να λέει πως μέχρι 18% της Εθνικής μπορεί να διατεθεί από το ΤΧΣ αλλά όπως όλα δείχνουν εννοεί 10% με 13%. Γιατί ο σύμβουλος ξεκινάει από το γενικό να πάει στο ειδικότερο.

Τι θα γίνει το υπόλοιπο 5%. Πάντα υπάρχει η Εθνική να δώσει τη λύση.

Επιτέλους

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση στις 30 Νοεμβρίου όσο και αν φαίνεται αυτό ψέμα καθώς αποτέλεσε επί χρόνια της Άρτας το γεφύρι. Χθες οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη διαδρομή η οποία μάλιστα θα είναι χωρίς οδηγό και με προδιαγραφές ασφαλείας που όπως και το κάνουμε εντυπωσιάζουν. Ο ρόλος της ΆΚΤΩΡ πολύ σημαντικός στην παράδοση του έργου. Θυμίζουμε ότι κάποιοι χλεύαζαν την εταιρεία όταν έλεγε ότι θα παραδώσει το έργο φέτος τον Νοέμβριο. Αυτό θύμισε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Παντοπωλεία και... περίπτερα ενισχύουν τον τζίρο του efood

Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος επέκτασης στη λιανική, μέσω φυσικών καταστημάτων, αναμένεται να παρουσιάσει στο τέλος του μήνα η efood, η μεγαλύτερη υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα έπιασε ένα νέο ορόσημο - αυτό των 2,6 εκατ. μοναδικών χρηστών κατά μέσο όρο το μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2024 έτους. Οι χρήστες αυτοί πραγματοποίησαν από μία και πλέον παραγγελίες μέσα από την πλατφόρμα που απασχολεί σήμερα 5.000 εργαζόμενους και συνεργάζεται με 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις της Ελλάδας. Οι αγορές αφορούσαν είτε έτοιμα γεύματα από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες, είτε ψώνια από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Βέβαια ο τζίρος του efood δεν προκύπτει πλέον αποκλειστικά από το online κομμάτι. Δεδομένης και της εξαγοράς των Kiosky’s έχει αποκτήσει ουκ ολίγα dark stores, ενώ πρόσφατα έχει αναπτύξει και μικρά «παντοπωλεία» - efood local – σε διάφορες γειτονιές. Εντός Αττικής δε, εντοπίζει κανείς και μερικά περίπτερα, Kiosky’s powered by efood, τα οποία αποτελούν το νέο ενδιαφέρον εγχείρημα του γερμανικού, πλέον, ομίλου της Delivery Hero.

Ένας παλιός γνώριμος

Έναν από τους insiders των Βρυξελλών επέλεξε για πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο λόγος για τον Μισέλ Μπαρνιέ που εκτός από ευρωπαίος επίτροπος στο παρελθόν, ήταν και ο διαπραγματευτής για της ΕΕ για το Brexit. Ο Μπαρνιέ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και η τοποθέτηση του σε μια εποχή που η Γαλλία μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Αναμένοντας την ΕΚΤ

Όλα δείχνουν πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη μείωση επιτοκίων. Από κει και πέρα όμως όλα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων στους κεντρικούς τραπεζίτες. Έτσι η προσοχή θα πέσει στο τι θα πει, ή μάλλον θα υπονοήσει η Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:53

Ιtalgas: Μετά την εξαγορά της 2i Rete Gas, ποντάρει στα δίκτυα και τις σταθερές αποδόσεις

07:50

Η Κομισιόν εγκρίνει σήμερα χρηματοδοτικό πακέτο για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών - Τι περιλαμβάνει

07:45

Γεμίζουν τα πορτοφόλια με κάρτες, «εκτίναξη» συναλλαγών στα 2,7 δισ. το 2025

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Metlen: «Καθαρός ορίζοντας» στη σύμβαση 320 εκατ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου

07:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αυξημένο risk premium, «σφιχτές» αποτιμήσεις

07:37

Έρχονται ανάδοχοι στα 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκαν οι προσφυγές - Ο παράγοντας ΣτΕ

07:29

Μισός φόρος για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα και δουλέψουν στο Δημόσιο

07:21

Τα γαλάζια «πηγαδάκια» για την επίσκεψη Τράμπ - Το «όχι» Καραμανλή - Η επιστροφή του… 2015 πάνω από τον Τσίπρα

07:14

Ανοίγει ο δρόμος για τα θεραπευμένα δάνεια - Προσφυγές και εξαιρέσεις - To δράμα του επιχειρηματία

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία

23:40

AMD: Έσοδα 10,25 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο με άνοδο 38%

23:33

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» έχει τελειώσει - Οι ΗΠΑ περνούν στην άμυνα

23:25

Πιθανή συνάντηση Λούλα - Τραμπ τη Πέμπτη: Οργανωμένο έγκλημα και σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

23:22

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

23:17

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq καθώς η εκεχειρία φαίνεται να «κρατά»

22:55

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

22:48

Παπαστεργίου: Έργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων

22:36

Το Ιράν θεσπίζει μηχανισμό για τη ρύθμιση των διελεύσεων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

22:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις

22:22

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

22:11

Ισραήλ: Η πολεμική αεροπορία «θα απαντήσει» σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν

22:01

Πιερρακάκης: «Ψηφιακό ευρώ, τραπεζική ενοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη οι προτεραιότητες των επόμενων μηνών»

21:52

Πτώση ρεκόρ στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Μέσης Ανατολής

21:40

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ - Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις

21:34

Ποιον προτείνει ο Μακρόν για την προεδρία της Τράπεζας της Γαλλίας

21:20

ΕΕ: Στο τραπέζι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής αστάθειας

21:07

Σε ψυχιατρική κλινική οδηγείται ο δράστης της επίθεσης στη Λειψία

21:00

Euronext: Εγκρίθηκε η απόκτηση μεριδίου 20% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας