BACKSTORY

Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

06-09-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

Και εγένετο μείωση

Οι τράπεζες προχώρησαν - όσες δεν είχαν προχωρήσει σε ανακοινώσεις μειώσεων προμηθειών. Ήταν επί καιρώ απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών και τελικώς δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς.

Έτσι λοιπόν ας είμαστε περίπου βέβαιοι πως θα υπάρξει αναφορά στο θέμα και στη ΔΕΘ. Όλο αυτό αν μη τι άλλο είναι καλό.

Διαμαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα

Άκουσα τον πρόεδρο των ενοικιαστών να διαμαρτύρεται για τον Τειρεσία των ασυνεπών.

Μια πλατφόρμα θα είναι... και εν πάση περιπτώσει μια πιστοποίηση απαραίτητη δείχνει προκειμένου να συναφθεί ένα ενοικιοστάσιο. Από την άλλη θα γεμίσουμε Τειρεσίες και δεν ξέρω αυτό πόσο είναι καλό για τη λειτουργία της αγοράς. Γιατί η αγορά ως γνωστόν δεν λειτουργεί χωρίς ρίσκο.

Η επέκταση του IRIS

Πραγματικά μεγάλη φιέστα για το IRIS. Σωστά κιόλας διότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει μεταφορά χρημάτων χωρίς προμήθεια. Ακούω πως θα επεκταθεί και σε πληρωμές με POS ώστε για μικροποσά και οι έμποροι να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτοτέλεια χωρίς να χάνουν από το ελάχιστο κέρδος τους.

Oι συστάσεις της Morgan Stanley

H Μorgan Stanley συστήνει ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγεί σε έκθεσή της οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει από τα φετινά υψηλά τους 8%, παρά τη βελτίωση κατά 12% του β’ τριμήνου φέτος και την αύξηση κατά 9% των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της φετινής χρήσης. Και φυσικά στο βάθος κήπος... μερίσματα.

Άρα...

Ο σύμβουλος και η γενική γραμμή

Mπορεί η JP Morgan να λέει πως μέχρι 18% της Εθνικής μπορεί να διατεθεί από το ΤΧΣ αλλά όπως όλα δείχνουν εννοεί 10% με 13%. Γιατί ο σύμβουλος ξεκινάει από το γενικό να πάει στο ειδικότερο.

Τι θα γίνει το υπόλοιπο 5%. Πάντα υπάρχει η Εθνική να δώσει τη λύση.

Επιτέλους

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση στις 30 Νοεμβρίου όσο και αν φαίνεται αυτό ψέμα καθώς αποτέλεσε επί χρόνια της Άρτας το γεφύρι. Χθες οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη διαδρομή η οποία μάλιστα θα είναι χωρίς οδηγό και με προδιαγραφές ασφαλείας που όπως και το κάνουμε εντυπωσιάζουν. Ο ρόλος της ΆΚΤΩΡ πολύ σημαντικός στην παράδοση του έργου. Θυμίζουμε ότι κάποιοι χλεύαζαν την εταιρεία όταν έλεγε ότι θα παραδώσει το έργο φέτος τον Νοέμβριο. Αυτό θύμισε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Παντοπωλεία και... περίπτερα ενισχύουν τον τζίρο του efood

Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος επέκτασης στη λιανική, μέσω φυσικών καταστημάτων, αναμένεται να παρουσιάσει στο τέλος του μήνα η efood, η μεγαλύτερη υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα έπιασε ένα νέο ορόσημο - αυτό των 2,6 εκατ. μοναδικών χρηστών κατά μέσο όρο το μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2024 έτους. Οι χρήστες αυτοί πραγματοποίησαν από μία και πλέον παραγγελίες μέσα από την πλατφόρμα που απασχολεί σήμερα 5.000 εργαζόμενους και συνεργάζεται με 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις της Ελλάδας. Οι αγορές αφορούσαν είτε έτοιμα γεύματα από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες, είτε ψώνια από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Βέβαια ο τζίρος του efood δεν προκύπτει πλέον αποκλειστικά από το online κομμάτι. Δεδομένης και της εξαγοράς των Kiosky’s έχει αποκτήσει ουκ ολίγα dark stores, ενώ πρόσφατα έχει αναπτύξει και μικρά «παντοπωλεία» - efood local – σε διάφορες γειτονιές. Εντός Αττικής δε, εντοπίζει κανείς και μερικά περίπτερα, Kiosky’s powered by efood, τα οποία αποτελούν το νέο ενδιαφέρον εγχείρημα του γερμανικού, πλέον, ομίλου της Delivery Hero.

Ένας παλιός γνώριμος

Έναν από τους insiders των Βρυξελλών επέλεξε για πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο λόγος για τον Μισέλ Μπαρνιέ που εκτός από ευρωπαίος επίτροπος στο παρελθόν, ήταν και ο διαπραγματευτής για της ΕΕ για το Brexit. Ο Μπαρνιέ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και η τοποθέτηση του σε μια εποχή που η Γαλλία μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Αναμένοντας την ΕΚΤ

Όλα δείχνουν πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη μείωση επιτοκίων. Από κει και πέρα όμως όλα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων στους κεντρικούς τραπεζίτες. Έτσι η προσοχή θα πέσει στο τι θα πει, ή μάλλον θα υπονοήσει η Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζοχράν Μαμντάνι: Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

23:55

Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες και οκτώ αγνοούμενοι στη φωτιά στο Κραν Μοντανά

23:45

Χαρακόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για τη χώρα αν διατηρηθεί η σταθερότητα

23:23

Περού: Τρεις νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε επίθεση σε ανθρακωρύχους

22:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί τραυματίστηκαν και ισάριθμοι αγννούνται στην πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

22:36

Κραν Μοντανά: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες στα νοσοκομεία της

22:16

NYT: Η Μόσχα ζητά από την Ουάσινγκτον να σταματήσει την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα

21:58

Στις 7 Ιανουαρίου στην Κύπρο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

21:39

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 87 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν λόγω Πρωτοχρονιάς

21:17

Τραμπ: Αποκάλυψε γιατί παίρνει περισσότερη ασπιρίνη από όση του συστήνουν οι γιατροί

21:00

Τραγωδία στο Κραν Μονταν: Η Κομισιόν βρίσκεται «σε επαφή» με τις ελβετικές αρχές για την παροχή «ιατρικής βοήθειας»

20:42

Αγρότες: Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στα Μάλγαρα

20:26

Το δολάριο σε δοκιμασία, το ευρώ σε θέση άμυνας: Το μεγάλο στοίχημα του 2026

20:11

Ιράν: Τουλάχιστον 1.500 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2025 - Αριθμός ρεκόρ τα τελευταία 35 χρόνια

19:46

Τραμπ: Αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα

19:31

Eρντογάν: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα

19:09

Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σκηνοθέτησε τον θάνατο ενός Ρώσου ηγέτη πολιτοφυλακής

18:50

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αποχαιρετά τον Αλκιβιάδη Χήτο

18:32

BYD: Τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και μία πενταετία σημείωσαν οι πωλήσεις

18:15

Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ

17:50

Κυπριακή Προεδρία: Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

17:37

Ρωσία: Θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

17:18

ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά: Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από το τραγικό συμβάν

17:07

Τι «αποκαλύπτει» το heatmap της πενταετούς ανόδου στο ΧΑ

16:59

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στα ζυμαρικά

16:51

Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με drone σε ενεργειακές υποδομές

16:43

Γκίκας: Οι Έλληνες ναυτικοί είναι αυτοί που έχουν κάνει τη ναυτιλία μας μεγάλη και κραταιά

16:24

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Μαρία Σάκκαρη: Παντρεύονται το 2027

16:15

Συγκρούσεις στο Ιράν: Τουλάχιστον 6 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

15:57

Αναδιάταξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς: Το αποτύπωμα του 2025 και οι προσδοκίες για το 2026