BACKSTORY

Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

06-09-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και εγένετο μείωση - Η επέκταση του IRIS - Oι συστάσεις της Morgan Stanley

Και εγένετο μείωση

Οι τράπεζες προχώρησαν - όσες δεν είχαν προχωρήσει σε ανακοινώσεις μειώσεων προμηθειών. Ήταν επί καιρώ απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών και τελικώς δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς.

Έτσι λοιπόν ας είμαστε περίπου βέβαιοι πως θα υπάρξει αναφορά στο θέμα και στη ΔΕΘ. Όλο αυτό αν μη τι άλλο είναι καλό.

Διαμαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα

Άκουσα τον πρόεδρο των ενοικιαστών να διαμαρτύρεται για τον Τειρεσία των ασυνεπών.

Μια πλατφόρμα θα είναι... και εν πάση περιπτώσει μια πιστοποίηση απαραίτητη δείχνει προκειμένου να συναφθεί ένα ενοικιοστάσιο. Από την άλλη θα γεμίσουμε Τειρεσίες και δεν ξέρω αυτό πόσο είναι καλό για τη λειτουργία της αγοράς. Γιατί η αγορά ως γνωστόν δεν λειτουργεί χωρίς ρίσκο.

Η επέκταση του IRIS

Πραγματικά μεγάλη φιέστα για το IRIS. Σωστά κιόλας διότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει μεταφορά χρημάτων χωρίς προμήθεια. Ακούω πως θα επεκταθεί και σε πληρωμές με POS ώστε για μικροποσά και οι έμποροι να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτοτέλεια χωρίς να χάνουν από το ελάχιστο κέρδος τους.

Oι συστάσεις της Morgan Stanley

H Μorgan Stanley συστήνει ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγεί σε έκθεσή της οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει από τα φετινά υψηλά τους 8%, παρά τη βελτίωση κατά 12% του β’ τριμήνου φέτος και την αύξηση κατά 9% των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της φετινής χρήσης. Και φυσικά στο βάθος κήπος... μερίσματα.

Άρα...

Ο σύμβουλος και η γενική γραμμή

Mπορεί η JP Morgan να λέει πως μέχρι 18% της Εθνικής μπορεί να διατεθεί από το ΤΧΣ αλλά όπως όλα δείχνουν εννοεί 10% με 13%. Γιατί ο σύμβουλος ξεκινάει από το γενικό να πάει στο ειδικότερο.

Τι θα γίνει το υπόλοιπο 5%. Πάντα υπάρχει η Εθνική να δώσει τη λύση.

Επιτέλους

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση στις 30 Νοεμβρίου όσο και αν φαίνεται αυτό ψέμα καθώς αποτέλεσε επί χρόνια της Άρτας το γεφύρι. Χθες οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη διαδρομή η οποία μάλιστα θα είναι χωρίς οδηγό και με προδιαγραφές ασφαλείας που όπως και το κάνουμε εντυπωσιάζουν. Ο ρόλος της ΆΚΤΩΡ πολύ σημαντικός στην παράδοση του έργου. Θυμίζουμε ότι κάποιοι χλεύαζαν την εταιρεία όταν έλεγε ότι θα παραδώσει το έργο φέτος τον Νοέμβριο. Αυτό θύμισε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Παντοπωλεία και... περίπτερα ενισχύουν τον τζίρο του efood

Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος επέκτασης στη λιανική, μέσω φυσικών καταστημάτων, αναμένεται να παρουσιάσει στο τέλος του μήνα η efood, η μεγαλύτερη υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα έπιασε ένα νέο ορόσημο - αυτό των 2,6 εκατ. μοναδικών χρηστών κατά μέσο όρο το μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2024 έτους. Οι χρήστες αυτοί πραγματοποίησαν από μία και πλέον παραγγελίες μέσα από την πλατφόρμα που απασχολεί σήμερα 5.000 εργαζόμενους και συνεργάζεται με 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις της Ελλάδας. Οι αγορές αφορούσαν είτε έτοιμα γεύματα από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες, είτε ψώνια από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Βέβαια ο τζίρος του efood δεν προκύπτει πλέον αποκλειστικά από το online κομμάτι. Δεδομένης και της εξαγοράς των Kiosky’s έχει αποκτήσει ουκ ολίγα dark stores, ενώ πρόσφατα έχει αναπτύξει και μικρά «παντοπωλεία» - efood local – σε διάφορες γειτονιές. Εντός Αττικής δε, εντοπίζει κανείς και μερικά περίπτερα, Kiosky’s powered by efood, τα οποία αποτελούν το νέο ενδιαφέρον εγχείρημα του γερμανικού, πλέον, ομίλου της Delivery Hero.

Ένας παλιός γνώριμος

Έναν από τους insiders των Βρυξελλών επέλεξε για πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο λόγος για τον Μισέλ Μπαρνιέ που εκτός από ευρωπαίος επίτροπος στο παρελθόν, ήταν και ο διαπραγματευτής για της ΕΕ για το Brexit. Ο Μπαρνιέ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και η τοποθέτηση του σε μια εποχή που η Γαλλία μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Αναμένοντας την ΕΚΤ

Όλα δείχνουν πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη μείωση επιτοκίων. Από κει και πέρα όμως όλα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων στους κεντρικούς τραπεζίτες. Έτσι η προσοχή θα πέσει στο τι θα πει, ή μάλλον θα υπονοήσει η Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:05

ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΦΚ στήριξαν το πρωτογενές πλεόνασμα του α' τριμήνου

11:04

Δίκη Τεμπών: Το Δημόσιο δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ

11:02

Η Aktor Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 51% της Sun Force Two - Στα 20,4 εκατ. ευρώ το τίμημα

10:57

Mermeren: Διανέμει μεικτό μέρισμα 1,60 ευρώ ανά μετοχή

10:56

Συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027 στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ παρουσία Σχοινά

10:38

Γεωργιόπουλος (Alpha Bank): Εμπιστοσύνη και δημογραφικό τα δύο μεγάλα στοιχήματα για τις τράπεζες

10:33

Allianz Trade: Πάνω από 15.000 επιχειρηματικές αφερεγγυότητες παγκοσμίως το 2026-2027

10:32

Ευρωαγορές: Προσεκτική άνοδος περιμένοντας Ιράν και κεντρικές τράπεζες

10:30

Ξενοκώστας (ONEX): Στόχος η επαναφορά της Ελλάδας σε ισχυρή βιομηχανική παραγωγή έως το 2030

10:28

Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κρήτη

10:24

Κοινωνία της Πληροφορίας: Εντός χρονοδιαγράμματος το 85% - 90% των έργων

10:16

Νέα πτώση πωλήσεων για την Toyota τον Μάρτιο

10:05

ΕΤΕπ - ΤΠΔ: Συνεργασία για βιώσιμες αστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του InvestEU

10:03

Κοινωνικός Τουρισμός: Νέα παράταση αιτήσεων μέχρι την Τετάρτη

10:01

Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2023 η καταναλωτική εμπιστοσύνη

09:54

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξημένη η κίνηση σε Αττική και Εγνατία Οδό το πρώτο τρίμηνο

09:53

Σκέρτσος: Ο εξωραϊσμός του παρελθόντος και το στρατηγικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ

09:48

Stoxx: Ανεπτυγμένη αγορά το Χρηματιστήριο από τον Σεπτέμβριο

09:47

Τραμπ για ένοπλη επίθεση στον Λευκό Οίκο: «Όταν έχεις επιρροή, σε κυνηγούν»

09:40

Κίνα: Προειδοποιεί την ΕΕ για λήψη αντίμετρων για το σχέδιο «Made in Europe»

09:38

Eurobank: Αγορά 1,52 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 6 εκατ. ευρώ

09:38

Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

09:35

Τσίπρας: Το μεγάλο κόλπο με τη ΔΕΗ θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο όσο πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί

09:33

Φαρμακευτικό deal 11,75 δισ. δολαρίων - Η Sun Pharma αποκτά την Organon

09:26

Axios: Το Ιράν προτείνει άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και αναβολή συνομιλιών για τα πυρηνικά

09:16

Σε υψηλό 3 μηνών το Bitcoin

09:06

Ράλι εξαμήνου με +15,8% για τη βιομηχανία της Κίνας τον Μάρτιο

08:55

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 107 δολάρια το Brent μετά το αδιέξοδο στο Ισλαμαμπάντ

08:45

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Ποιους αφορά

08:32

Στην Ρωσία ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αραγτσί για συνομιλίες με τον Πούτιν