BACKSTORY

Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

30-08-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

Πράσινο καταπράσινο

Το θέμα της Attica Bank για τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και τώρα αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων των δύο τραπεζών να εγκρίνει σχετικώς τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Και οι δύο συνελεύσεις μετόχων έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Προχωρούν και οι διαδικασίες για Εθνική

Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Το τελικό ποσοστό της πώλησης θα κριθεί σε μια διαδικασία που ξεκινάει τώρα και αναμένεται να λήξει το πολύ αρχές Οκτωβρίου, αναλόγως ζήτησης και προθέσεων. Ενδέχεται πάντως και να είναι χαμηλότερο από το όλον.

Μεγαλώνει ο Ηρακλής

Εν τω μεταξύ αίτημα πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μεγαλώσει ο Ηρακλής 3 και, πέραν αυτού του Ηρακλή, άλλος δεν θα υπάρξει. Και πραγματικά ελπίζουμε να μην υπάρξει γιατί το αντίθετο θα μαρτυρά και άλλα κόκκινα δάνεια.

Ναι μεν αλλά... όπως καταμαρτυρά το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank

Την άνοδο του ελληνικού τουρισμού και το 2024 επισημαίνει η Alpha Bank στο πρόσφατο δελτίο της οικονομικών εξελίξεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία καθώς οι τουρίστες προτιμούν ή το all inclusive ή κάτι τις άλλο...

Η «μικρή» λεπτομέρεια

Εν τω μεταξύ διαβάζοντας την ανακοίνωση της Austria Card για τα αποτελέσματα εξαμήνου άρχισα να χάνω το λογαριασμό. Γιατί στην αρχή ήταν όλα καταπληκτικά και υπέροχα με αυξήσεις σε όλες τις γραμμές στις οποίες γινόταν αναφορά. Όμως προχωρώντας παρακάτω είδα μια λεπτομέρεια. Ότι το καθαρό κέρδος εξαμήνου ήταν μειωμένο σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο. Ειδικά σε επίπεδο εταιρείας, από την οποία ο μέτοχος της μειοψηφίας περιμένει να λάβει μέρισμα, η μείωση ήταν 13%. Φαντάζομαι ότι δεν το λες και επιτυχία αυτό και σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δείχνει και την αντίληψη της σχέσης με τους μετόχους της μειοψηφίας.

Η Alpha Bank μοναδικός Έλληνας ανάδοχος στην ΑΜΚ της Cenergy

Από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου της Cenergy Holdings, αυτό που ξεχώρισε ήταν η ανακοίνωση ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας για την Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, καθώς και την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, δίπλα στην Goldmans Sachs International η οποία ενεργεί ως μοναδικός παγκόσμιος συντονιστής, η μοναδική ελληνική τράπεζα που επέλεξε η Cenergy ως ανάδοχο για τη σημαντική αυτή συναλλαγή, μαζί με την HSBC, είναι η Alpha Bank. Επιβεβαιώνεται έτσι η μακρά σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τον Όμιλο Βιοχάλκο.

Οι... διευκρινίσεις

Η Φουρλής κατά τα λοιπά εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σε συνέχεια της προηγούμενης, για το στρατηγικό πλάνο επέκτασης της Foot Locker στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποθέτω ότι αυτά δεν γίνονται αυτοβούλως αλλά, επειδή εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μάλλον τον έχουν στα ώπα-ώπα (φαντάζομαι θυμάστε πώς μπήκε η Trade Estates στο ΧΑ και πότε ανακοινώθηκε η κάλυψη), μπορεί να το ζήτησαν και σαν χάρη. Μας είπε μεταξύ άλλων η εταιρεία ότι το 2025 τα έσοδα θα είναι περί τα 25 εκατ. ευρώ. Δεν μας είπε πόσα είναι σήμερα αν και με ένα απλό ψάξιμο στην Ελλάδα είναι κάτι λιγότερο από 14 εκατ. ευρώ. Στη Ρουμανία δεν ξέρουμε. Οπότε καλό θα ήταν να γίνει πιο αναλυτικό το πλάνο, γιατί ακόμα μπερδεμένοι είμαστε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

21:16

ΗΠΑ: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία σε βορειοανατολικές πολιτείες λόγω χιονοπτώσεων

21:09

Φυσικό Αέριο: Κοινή δήλωση 13 χωρών για συνεργασία με ΗΠΑ - Δέσμευση για κινητοποίηση κεφαλαίων

20:56

Αποκαθήλωση από τα υψηλά 3 εβδομάδων για τον χρυσό

20:43

BBC: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

20:29

e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2026

20:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατηγικό τέλμα, διπλωματικά αδιέξοδα και η Ευρώπη χωρίς δίχτυ ασφαλείας

19:49

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο την Τετάρτη

19:38

Θεοδωρικάκος: «Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες»

19:23

Αντίδραση στις ευρωαγορές κόντρα στους δασμούς Τραμπ με όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία

19:23

Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

19:15

Y/KNOT Invest: Πούλησε την Kiriacoulis France SARL έναντι συμβολικού τιμήματος

19:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Απαλλακτικό» το πόρισμα ΝΔ για Βορίδη και Αυγενάκη - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ ζητούν Προκαταρκτική

19:00

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον ιδρυτή του Telegram για συνδρομή της τρομοκρατίας

18:52

Λάιεν: Η ΕΕ ζήτησε από την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στο αγωγό Ντρούζμπα