BACKSTORY

Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

30-08-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

Πράσινο καταπράσινο

Το θέμα της Attica Bank για τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και τώρα αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων των δύο τραπεζών να εγκρίνει σχετικώς τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Και οι δύο συνελεύσεις μετόχων έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Προχωρούν και οι διαδικασίες για Εθνική

Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Το τελικό ποσοστό της πώλησης θα κριθεί σε μια διαδικασία που ξεκινάει τώρα και αναμένεται να λήξει το πολύ αρχές Οκτωβρίου, αναλόγως ζήτησης και προθέσεων. Ενδέχεται πάντως και να είναι χαμηλότερο από το όλον.

Μεγαλώνει ο Ηρακλής

Εν τω μεταξύ αίτημα πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μεγαλώσει ο Ηρακλής 3 και, πέραν αυτού του Ηρακλή, άλλος δεν θα υπάρξει. Και πραγματικά ελπίζουμε να μην υπάρξει γιατί το αντίθετο θα μαρτυρά και άλλα κόκκινα δάνεια.

Ναι μεν αλλά... όπως καταμαρτυρά το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank

Την άνοδο του ελληνικού τουρισμού και το 2024 επισημαίνει η Alpha Bank στο πρόσφατο δελτίο της οικονομικών εξελίξεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία καθώς οι τουρίστες προτιμούν ή το all inclusive ή κάτι τις άλλο...

Η «μικρή» λεπτομέρεια

Εν τω μεταξύ διαβάζοντας την ανακοίνωση της Austria Card για τα αποτελέσματα εξαμήνου άρχισα να χάνω το λογαριασμό. Γιατί στην αρχή ήταν όλα καταπληκτικά και υπέροχα με αυξήσεις σε όλες τις γραμμές στις οποίες γινόταν αναφορά. Όμως προχωρώντας παρακάτω είδα μια λεπτομέρεια. Ότι το καθαρό κέρδος εξαμήνου ήταν μειωμένο σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο. Ειδικά σε επίπεδο εταιρείας, από την οποία ο μέτοχος της μειοψηφίας περιμένει να λάβει μέρισμα, η μείωση ήταν 13%. Φαντάζομαι ότι δεν το λες και επιτυχία αυτό και σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δείχνει και την αντίληψη της σχέσης με τους μετόχους της μειοψηφίας.

Η Alpha Bank μοναδικός Έλληνας ανάδοχος στην ΑΜΚ της Cenergy

Από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου της Cenergy Holdings, αυτό που ξεχώρισε ήταν η ανακοίνωση ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας για την Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, καθώς και την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, δίπλα στην Goldmans Sachs International η οποία ενεργεί ως μοναδικός παγκόσμιος συντονιστής, η μοναδική ελληνική τράπεζα που επέλεξε η Cenergy ως ανάδοχο για τη σημαντική αυτή συναλλαγή, μαζί με την HSBC, είναι η Alpha Bank. Επιβεβαιώνεται έτσι η μακρά σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τον Όμιλο Βιοχάλκο.

Οι... διευκρινίσεις

Η Φουρλής κατά τα λοιπά εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σε συνέχεια της προηγούμενης, για το στρατηγικό πλάνο επέκτασης της Foot Locker στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποθέτω ότι αυτά δεν γίνονται αυτοβούλως αλλά, επειδή εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μάλλον τον έχουν στα ώπα-ώπα (φαντάζομαι θυμάστε πώς μπήκε η Trade Estates στο ΧΑ και πότε ανακοινώθηκε η κάλυψη), μπορεί να το ζήτησαν και σαν χάρη. Μας είπε μεταξύ άλλων η εταιρεία ότι το 2025 τα έσοδα θα είναι περί τα 25 εκατ. ευρώ. Δεν μας είπε πόσα είναι σήμερα αν και με ένα απλό ψάξιμο στην Ελλάδα είναι κάτι λιγότερο από 14 εκατ. ευρώ. Στη Ρουμανία δεν ξέρουμε. Οπότε καλό θα ήταν να γίνει πιο αναλυτικό το πλάνο, γιατί ακόμα μπερδεμένοι είμαστε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:59

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πλήγμα με ρωσικό drone στο Χάρκοβο

09:54

Υπολογίστε τα καθαρά σας

09:44

Δύο πλοία χτυπήθηκαν από «άγνωστα βλήματα» κοντά στο στενό του Ορμούζ

09:33

Η Qatar Airways προγραμματίζει 29 πτήσεις αύριο Πέμπτη

09:31

Βουλγαρία: Μεγάλο προβάδισμα του Ράντεφ ενόψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου

09:22

ΔΕΣΦΑ: Κανένα ζήτημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ευκαιρία για τη χώρα ο κάθετος διάδρομος

09:13

Ιράν: «Ο νέος ανώτατος ηγέτης, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, έχει τραυματιστεί αλλά είναι καλά»

09:06

Aυτοπυρπολήθηκε επιβάτης σε λεωφορείο στην Ελβετία - Τουλάχιστον έξι νεκροί

09:03

Ιράκ: Drone έπληξε διπλωματική εγκατάσταση των ΗΠΑ δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

08:45

Το Μπαχρέιν καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν κατά χωρών του Κόλπου στο ΣΑ του ΟΗΕ

08:32

Τι σηματοδοτεί το deal Βενέτη - Coffee Lab

08:27

Κίνα: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:24

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων της Lufthansa Πέμπτη και Παρασκευή

08:10

Επιχειρηματικό δαιμόνιο ο Τζέιμς Χάρντεν - Τα 200 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

08:07

Agrotica 2026: Τρακτέρ από το μέλλον… αγρότες εγκλωβισμένοι στο χθες

08:00

ILO: Οι θέσεις εργασίας των γυναικών πιο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη

07:48

Υποδομές: Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή - «Καλπάζουν» οι τιμές ασφάλτου και καυσίμων

07:45

Φλέγεται η Μέση Ανατολή με μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων - Η πιο βίαιη επίθεση από την αρχή του πολέμου, λέει το Ιράν

07:36

Φυσικό αέριο: Πώς θα απορροφήσουν αγορά και υποδομές πιθανή παραγωγή στην Ελλάδα

07:28

«Κούρεμα» οφειλών 5,48 δισ. ευρώ μέσω Εξωδικαστικού - Ρυθμίσεις 309 εκατ. από servicers

07:20

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά: «Κλειδώνει» σε ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης το έργο «ανάσα» για Δυτ. Αττική

07:15

Έρχονται μέτρα για την αισχροκέρδεια - Σε ρυθμούς Τραμπ - Της ορθής επανάληψης

07:14

Ο ΔΟΕ εισηγείται άνευ προηγουμένου αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων - Τηλεδιάσκεψη της G7

07:06

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Νέοι κωδικοί στο Ε1 μειώνουν φόρους για επαγγελματίες και φορολογούμενους με παιδιά

07:03

Ηγετικό ρόλο για πυρηνοκίνητη ναυτιλία αναλαμβάνει η Ελλάδα - Το σκληρό στοίχημα της κυβέρνησης - Δημοφιλείς υπουργοί

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ