BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:07

Σκέρτσος: Σε ιδιότυπο Grexit οδηγεί η μη υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

13:05

Ρομπ Ράινερ: Ποιος ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης που φέρεται να σκοτώθηκε από τον γιο του

13:00

Παπαστεργίου: Ο δημόσιος τομέας πραγματικά τρέχει και τρέχουμε πολύ γρήγορα σε πολλά πράγματα

12:59

Ρωσία: «Ακρογωνιαίος λίθος» των συνομιλιών για την ειρήνη, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

12:55

Νέες αμερικανοουκρανικές συνομιλίες σήμερα στο Βερολίνο μετά τη χθεσινή «πρόοδο»

12:50

Νοικοκυριά: Αύξηση εισοδήματος 8,1% το δεύτερο τρίμηνο - Πάνω 5% η κατανάλωση

12:49

Κλειστό σήμερα το Μουσείο του Λούβρου λόγω απεργιακής κινητοποίησης

12:44

FedHATTA: Αγρότες και τουρισμός σε ενιαία γραμμή συνεννόησης, με σεβασμό στις ελεύθερες μετακινήσεις

12:43

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τρεις θετικές εξελίξεις με το «Grids Package» - Τα επόμενα βήματα

12:39

Αύξηση 8,1% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το γ' τρίμηνο

12:38

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,4% σημείωσαν οι κενές θέσεις εργασίας το γ' τρίμηνο

12:31

Γάλλος ΥΠΕΞ για παγωμένα ρωσικά assets: «Οι Ευρωπαίοι παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους»

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,3% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το γ' τρίμηνο

12:30

ΤτΕ: Προσδοκίες για χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά με διαφορά από την Ευρωζώνη

12:24

ΙΟΒΕ: Σημαντικά βήματα αλλά και ανάγκη επιτάχυνσης στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

12:24

Η μαγεία των Χριστουγέννων σώθηκε! Ετοιμάσου να ζήσεις τη μαγεία του 2026 EuroLeague Final Four της Αθήνας

12:18

Εκτοξεύονται οι μετοχές κάνναβης καθώς ο Τραμπ φέρνει χαλαρότερους κανόνες

12:12

Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

12:12

Μαρόκο: Τουλάχιστον 37 νεκροί σε πλημμύρες

12:07

Παπαθανάσης: Ο μεταρρυθμιστικός προϋπολογισμός του 2026 έχει κοινωνικό πρόσημο

12:07

O TITAN στη «Λίστα Α» του CDP για το 2025

12:04

Απεργία 16/12: Ποιοι θα δώσουν το «παρών» - Τι ισχύει για Μετρό, ΗΣΑΠ και λεωφορεία

11:55

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 φέρνει οφέλη για κάθε πολίτη

11:49

Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ» - Μετέφερε τόνους κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική

11:48

Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025, σύμφωνα με το περιοδικό JAMA

11:45

Ισπανία: Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Airbnb

11:41

Άμεση πρόσβαση σε λύσεις ασφάλισης κατοικίας Allianz για τους χρήστες της Spitogatos

11:36

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση προετοιμάζει δέσμη μέτρων ενίσχυσης των αγροτών

11:30

Seeds for the Future: Η εμπειρία δύο Ελληνίδων στο πρόγραμμα της Huawei που χτίζει τη νέα γενιά ηγετών του κλάδου τηλεπικοινωνιών

11:22

Μετρό: Κλείνουν νωρίτερα τέσσερις σταθμοί της Γραμμής 2 - Μέχρι πότε, οι λόγοι