BACKSTORY

Το επόμενο success story – O ενθουσιασμένος κύριος Ντόναχιου - Διαφορετικές απόψεις στην ΕΚT

04-07-2024 | 23:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το επόμενο success story – O ενθουσιασμένος κύριος Ντόναχιου - Διαφορετικές απόψεις στην ΕΚT

Μοοdy's το επόμενο success story

H Μοοdy's θα αποτελέσει το επόμενο success story για την ελληνική οικονομία αφού είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους που δεν μας έχει αναβαθμίσει.

Με εξαιρετική προσοχή από κάθε κατεύθυνση, στέλεχος του οίκου άφησε παράθυρο ανοιχτό προς αυτήν την κατεύθυνση για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος για τον Κόλιν Έλις, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, άφησε παράθυρο προς την επενδυτική βαθμίδα.

Από τη μία ο οίκος αναγνωρίζει την πρόοδο από την άλλη δεν μπορεί να απέχει πολύ από τη βαθμίδα που δίνουν οι άλλοι μεγάλοι οίκοι για τη χώρα.

«Μισή» αναβάθμιση

Και μπορεί κάποιοι να μιλούν για τον μακρινό Σεπτέμβρη, η S&P πάντως χθες αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να τους δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Κέρδη και προοπτικές ΑΕΠ ήταν οι βασικές αιτίες της αναβάθμισης.

Ο ενθουσιασμένος με την πάρτη μας κύριος Ντόναχιου

Μεγάλος ο ενθουσιασμός του Πασκάλ Ντόναχιου για την ελληνική οικονομία κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, όχι μόνο χαρακτήρισε τη χώρα μας «ένα από τα θαύματα της Ευρωζώνης» αλλά έκανε και ειδική αναφορά στη συνεισφορά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, δίνοντάς της μάλιστα και ευρωπαϊκή διάσταση.

«Από το 2020 η ελληνική οικονομία, από την ενισχυμένη εποπτεία, πέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους και αύξηση των επενδύσεων», είπε ο Ντόναχιου.

Και για τον Χατζηδάκη πρόσθεσε ότι δεν εκπροσωπεί απλά τη χώρα του στο Eurogroup, αλλά συνεισφέρει ουσιαστικά με τη γνώση και την εμπειρία του στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Ο Κωστής, είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναχιου, συνδέει τα μακροοικονομικά μεγέθη με την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάγκη της πολιτικής να απαντά σε απλά ερωτήματα όπως «έχεις δουλειά; Μπορεί ο μισθός να προσφέρει ένα καλό επίπεδο ζωής;».

Αντιδρά και η Κομισιόν στην κυπριακή απόφαση για το Ελλάδα-Κύπρος

Τον κίνδυνο για την απώλεια της κοινοτικής χρηματοδότησης για τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος, ύψους 657 εκατ. ευρώ, «ενεργοποίησε» η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να απορρίψει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για ανάκτηση εσόδου κατά την περίοδο κατασκευής της διασύνδεσης. Όπως σημείωσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, οι Βρυξέλλες έχουν αντιδράσει έντονα για την απόφαση της ΡΑΕΚ και έχουν ζητήσει επίμονα τηλεδιάσκεψη, ώστε να ακούσουν ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, η απόφαση της ΡΑΕΚ καθιστά μη βιώσιμη τη διασύνδεση και, αν δεν αλλάξει, το έργο θα σταματήσει. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, στο σενάριο που η Κομισιόν αποσύρει τα κεφάλαιά της, «το έργο δεν θα υπάρχει». Ο ίδιος σημείωσε πως το κόστος για τους Κύπριους καταναλωτές, στην περίπτωση ανάκτησης εσόδου κατά την περίοδο κατασκευής της διασύνδεσης, θα είναι εξαιρετικά μικρό.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν θα ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ μέχρι την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, τη στιγμή που οι καταναλωτές επιβαρύνονται ετησίως με 300 εκατ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων. «Οπότε η απόφαση είναι μεταξύ του να μην έχεις έργο ή να επιβαρύνεις τον Κύπριο καταναλωτή με ένα ποσό που είναι μηδαμινό», σημείωσε.

Διαφορετικές απόψεις στην ΕΚT

Είναι φανερό πως όλοι στην ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια άποψη για την κατάσταση σε σχέση με τα επιτόκια. Ετσι ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι εκφραστής της μάλλον συντηρητικότερης άποψης βάσει της οποίας μέχρι δύο μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να αναμένονται ακόμη κι ας πιέζουν άλλες φράξιες της ΕΚΤ για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

Η Ευρώπη στρεσάρει Κίνα

Η Ευρώπη στρεσάρει την Κίνα βάζοντας φόρους στα εισαγόμενα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Δεν γνωρίζω αν αυτό αποτελεί λύση. Βλέπω όμως πολύ δύσκολο να σταματήσει την παραγωγή της Κίνας και τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτόν.

Κινήσεις για τους κουρεμένους της Κύπρου

Στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει κάποιες κινήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τους κουρεμένους καταθέτες του 2013. Δύσκολο τέτοιες κινήσεις να έχουν τύχη. Ωστόσο δεν είναι κακό κάποιοι να προσπαθούν το δίκαιο.

Μεταξύ άλλων πρόταση νόμου το 75% του συνολικού ποσού που προέρχεται από το ειδικό τέλος επί των καταθέσεων που καταβάλλουν οι τράπεζες να πηγαίνει για ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και το υπόλοιπο 25% να πηγαίνει για αποζημίωση των ταμείων προνοίας, συζήτησε τη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Την πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εδώ δεν ακούω....

Να πω πως εδώ στη χώρα μας τεκμηριωμένες προτάσεις για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου δεν έχω δει ούτε για τους κουρεμένους ομολογιούχους του psi.

Έδωσαν υποσχέσεις;

Άλλες 45 ημέρες παρέτεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της Capital Χρηματιστηριακής. Στις 23 Αυγούστου λήγει η δεύτερη παράταση να πάνε και διακοπές οι άνθρωποι. Η προηγούμενη ήταν δεκαπενθήμερη αλλά το ερώτημα είναι τι περιμένουν εκεί στην Κεφαλαιαγορά και αφήνουν ανοιχτή την υπόθεση. Έχουν δοθεί τίποτα υποσχέσεις όπως ακούγεται αλλά κάθε ημέρα φυτρώνουν και άλλα ζητήματα και δεν μπορούν να εκπληρωθούν;

Έχουν το σκοπό τους;

Άνοδο της τάξεως του 20% έχει καταγράψει στις λίγες συνεδριάσεις του Ιουλίου η μετοχή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ αλλά χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές. Από τα λίγα που καταλαβαίνω κάποιος-κάποιοι κουνούν τη μετοχή με ευκολία και φουσκώνουν την αποτίμηση. Μπορεί να έχουν το σκοπό τους για την επόμενη κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για 65, 85 ή 100 δολάρια και ο λογαριασμός της Ελλάδας

10:04

Πούτιν: «Ύψιστη προτεραιότητα» η ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

09:56

Καπνός 100 δισ. δολάρια σε 24 ώρες από τα cryptos - Χάνει τα 65.000 δολάρια το Bitcoin

09:50

Τα αντικείμενα που κλέβουν πιο συχνά οι πελάτες στα ξενοδοχεία

09:43

Κάλας: Απίθανη η έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας σήμερα

09:37

Στην Ουάσιγκτον ο Παπασταύρου - Η ατζέντα των συναντήσεων

09:32

Ζελένσκι: Ο Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Η Ουκρανία θα νικήσει

09:25

Η ψηφιοποίηση των ενσήμων φέρνει το τέλος των προσωρινών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

09:19

Κύμα βίας στo Mεξικό μετά τον θάνατο του «Ελ Μέντσο» - Η εμπλοκή των ΗΠΑ

09:12

Νέοι περιορισμοί στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων - Επιπλέον περιοχές αποκλεισμού

09:06

ΗΠΑ: Σταματά από Τρίτη η είσπραξη δασμών που κρίθηκαν παράνομοι

09:00

Καθαρά Δευτέρα: «Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι - Πόσο κοστίζουν τα παραδοσιακά εδέσματα της εποχής

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,1 εκατ. ευρώ

21:50

Ιράν - ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού

21:40

Σεισμός 7 Ρίχτερ μεταξύ του Βόρνεο και της Μαλαισίας - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι

21:22

Η γειτονιά της Αθήνας που θα είναι ο επόμενος στόχος του gentrification

21:11

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

20:58

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί - Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

20:33

Ιράν-ΗΠΑ: Νέες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στη Γενεύη - Πεζεσκιάν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα»

20:15

Τενεσί: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση

20:02

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που προσπάθησε να εισβάλει στο Μαρ-α-Λάγκο

19:50

Αγορά μπύρας: Πού επενδύουν οι μεγάλοι «παίκτες» - Τo μέλλον του non-alcohol και τα νέα προϊόντα

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:57

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους της Ουάσινγκτον