BACKSTORY

Στο νήμα του χρόνου – Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές - Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου

04-07-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο νήμα του χρόνου – Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές - Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο νήμα του χρόνου

Το χρόνο μετρούν Attica Bank και Παγκρήτια καθώς άμεσα θα απαντήσουν στην ερώτηση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σχέδιο της συμφωνίας που θα διαμορφώσει τον 5ο πόλο. Άλλωστε, η προθεσμία της απάντησης εκπνέει στις 5 Ιουλίου, δηλαδή αύριο. Ωστόσο, οι απαντήσεις μπορεί να δοθούν ακόμη και σήμερα. Οι συνεδριάσεις, όμως, του ΤΧΣ και οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία, ας μην αποκλείουμε να θέλουν λίγο ακόμη χρόνο.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πως όλα τα deals που είναι να γίνουν θα πρέπει να γίνουν ικανό χρονικό διάστημα πριν τις αμερικανικές εκλογές καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ -που είναι και βασικοί επενδυτές -θα απέχουν από placements και τα τοιαύτα ένα μήνα πριν τις εκλογές. Έτσι, όσες εκδόσεις είναι να γίνουν, τις βλέπουμε αρχές Φθινοπώρου και μιλάω κυρίως για MREL

Ανανέωση αδειών

Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω πως η Quant ανανέωσε την άδειά της από την Τράπεζα της Ελλάδος, μιας και η ίδια η εταιρία ασφαλώς -επειδή οι καιροί ου μενετοί- εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση. Ακούμε, πάντως, πως πιθανότατα και κάποια ή κάποιες εταιρείες που πήραν προθεσμία έως ότου προσκομίσουν τα στοιχεία που δεν είχαν προσκομίσει, πολύ σύντομα να επαναδειοδοτηθούν.

Έκτακτη φορολόγηση και τιμές

Η έκτακτη φορολόγηση κέρδη των εταιριών ενέργειας δεν αφήνει ασυγκίνητους τους αναλυτές, όμως, επί της ουσίας δεν μεταβάλουν πολύ τις προσδοκίες τους όπως η Goldman Sachs. Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις για τις δύο εταιρείες, δεν αλλάζουν με τη Helleniq να αποτιμάται στα 7,7 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση πώλησης (sell) και αρνητικό περιθώριο μεταβολής στο ταμπλό του ΧΑ και για τη Μotor Oil, η τιμή να περιλαμβάνει περιθώριο ανόδου 29% στα 30 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο ανόδου 29% και ουδέτερη σύσταση.

Υπάρχει ακόμα Πουλιάδης;

Κατά τα λοιπά, διαβάζω στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Q&R ότι στον υπολογισμό της απαρτίας δεν λογίζονται 80.840 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, τα οποία ανήκουν στην μέτοχο ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΒΕ, γιατί δεν έχουν παράσχει στην εταιρία στοιχεία μέχρι φυσικού προσώπου για τον μέτοχό τους. Και ρωτώ εγώ ο αφελής. Υπάρχει ακόμα η εταιρία Πουλιάδης και Συνεργάτες; Γιατί, με αυτά που βλέπουμε, θα τρελαθούμε εντελώς. Ο Θανάσης Πουλιάδης έχει αποβιώσει από το 2011 και η εταιρία έχει χρεοκοπήσει, και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πο;y κατέληξαν οι μετοχές που είχε η εταιρία στην Q&R και όχι μόνο.

Πήγε για … χιλιάρικα;

Αν κατάλαβα καλά από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Revoil, ήθελαν να αυξήσουν τη διασπορά και γι' αυτό πούλησαν τις μετοχές. Και προφανώς, η διασπορά αυξήθηκε όλως τυχαίως με την πώληση τριών πακέτων στον Μάριο Ηλιόπουλο, με τον οποίο δεν έχουν στρατηγική συμφωνία. Εγώ, πάντως, τον Ηλιόπουλο δεν τον έχω να ασχολείται με μετοχές για να βγάλει κέρδος κάτι χιλιάρικα. Γιατί, όλη και όλη η αξία των πακέτων ήταν 1,58 εκατ. ευρώ.

Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου

Την απροθυμία των «παικτών» της αγοράς αερίου να δεσμευτούν για την επόμενη 15ετία, για τη χρήση του Κάθετου Διαδρόμου για τη μεταφορά καυσίμου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, δείχνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συμμετοχή υποψηφίου χρήστη στη δεσμευτική φάση του Market Test που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΔΕΣΦΑ, για την προοπτική ενίσχυσης του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ενίσχυσης είναι το ελληνικό σύστημα να αποτελέσει τον πρώτο «κρίκο» ενός δικτύου που θα επιτρέπει τη μεταφορά αερίου προς τα βόρεια και πιο συγκεκριμένα μέχρι την Ουκρανία (για τον ανατολικό κλάδο του Διαδρόμου) και τη Σλοβακία (για τον δυτικό κλάδο). Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργούνται «συγχρονισμένα» Market Test και από τους άλλους Διαχειριστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου είναι θολό το «τοπίο» αναφορικά με το αν θα έχει ή όχι μέλλον το ρωσικό αέριο στο ευρωπαϊκό μίγμα τροφοδοσίας, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στον Κάθετο Διάδρομο. Το τοπίο θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα να ξεκαθαρίσει, καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από την έκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Προς το παρόν, η αγορά τοποθετείται ευκαιριακά, με ορίζοντα τον επόμενο χειμώνα, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τις ανταγωνιστικές τιμές με τις οποίες πουλά το καύσιμο η Μόσχα, που φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις ετήσιες δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας, που διενεργούν κάθε χρόνο όλοι οι Διαχειριστές, έχει «κλειδώσει» για την περίοδο 2024-2025 σχεδόν το σύνολο της μεταφορικές ικανότητας των δύο σημείων διασύνδεσης της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:26

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδήγησε την Αφρική σε «δύσκολη φάση»

08:25

«Βόμβα» στο NBA - Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους Μαϊάμι Χιτ

08:11

H «εντολή» Πιερρακάκη για τον νέο ρόλο του Υπερταμείου - Η νέα εποχή του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου

08:07

Τραμπ: «Θα κάνω ό,τι πρέπει να κάνω» εάν το Ιράν δεν τηρήσει τη συμφωνία

08:04

Άλλαξε χέρια εμβληματικό superyacht - Deal 85 εκατ. ευρώ για το Χάμσαϊρ

07:55

Τα πολιτικά δώρα στη ΝΔ - Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της ΕΛΑΣ - Η «σιωπηλή μεταρρύθμιση»

07:44

Καύσιμα: Πτώση στην αντλία, άνοδος στη χονδρική - Γιατί οι τιμές κινούνται αντίθετα

07:32

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε δυο ταχύτητες οι εισπράξεις τον Απρίλιο, σε άνοδο γονικές παροχές και δωρεές

07:28

Δημογραφικό: Baby bonus από δήμους της χώρας - Μόλις 65.594 γεννήσεις στην Ελλάδα το 2025

07:20

Eργοστάσιο παραγωγής δορυφόρων στην Ελλάδα σχεδιάζει η ICEYE

07:14

Ναυτιλία: Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού Χρηματιστηρίου

07:11

Το ρεκόρ 17 ετών στο ΧΑ - Η Ελλάδα στο space economy - Το 10% που κάνει τη διαφορά

23:59

Βενεζουέλα: Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ανήλθαν σε 5,49 δισ. δολάρια μέσα στο 2026

23:46

Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»

23:35

Επιδημία Έμπολα: Στους 254 έφτασαν οι νεκροί στη ΛΔ Κονγκό, πάνω από 1.000 τα κρούσματα

23:22

Χατζηδάκης: «Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια, δεν παίζουμε με την πατρίδα μας»

23:15

Wall Street: Πιέσεις από την τεχνολογία, «βουτιά» για Alphabet και SpaceX

23:01

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ο Κινέζος υπ. Εμπορίου εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΕΕ - Πεκίνου

22:49

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22:39

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ - Τρεις νεκροί και ανάμεσά τους ο ύποπτος

22:33

«Βουτιά» άνω του 3% στο Brent με φόντο το αμερικανικό «πράσινο φως» για το ιρανικό πετρέλαιο

22:20

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας»

22:09

Τραμπ: «Το Ιράν θα συμφωνήσει να υποβληθεί σε σημαντικές επιθεωρήσεις όπλων»

21:56

Βουλή: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επ. Δεοντολογίας

21:44

Ο χρυσός «χάνει» τη λάμψη του συνεχίζοντας το πτωτικό του σερί

21:43

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, εκ των ιδρυτών της ΑΒΑΞ Α.Ε.

21:34

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

21:29

THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 70 εκατ. ευρώ - Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης

21:23

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

21:11

«Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Alphabet μετά την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών TN