BACKSTORY

Στο νήμα του χρόνου – Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές - Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου

04-07-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο νήμα του χρόνου – Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές - Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου

Στο νήμα του χρόνου

Το χρόνο μετρούν Attica Bank και Παγκρήτια καθώς άμεσα θα απαντήσουν στην ερώτηση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σχέδιο της συμφωνίας που θα διαμορφώσει τον 5ο πόλο. Άλλωστε, η προθεσμία της απάντησης εκπνέει στις 5 Ιουλίου, δηλαδή αύριο. Ωστόσο, οι απαντήσεις μπορεί να δοθούν ακόμη και σήμερα. Οι συνεδριάσεις, όμως, του ΤΧΣ και οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία, ας μην αποκλείουμε να θέλουν λίγο ακόμη χρόνο.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι αγορές

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πως όλα τα deals που είναι να γίνουν θα πρέπει να γίνουν ικανό χρονικό διάστημα πριν τις αμερικανικές εκλογές καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ -που είναι και βασικοί επενδυτές -θα απέχουν από placements και τα τοιαύτα ένα μήνα πριν τις εκλογές. Έτσι, όσες εκδόσεις είναι να γίνουν, τις βλέπουμε αρχές Φθινοπώρου και μιλάω κυρίως για MREL

Ανανέωση αδειών

Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω πως η Quant ανανέωσε την άδειά της από την Τράπεζα της Ελλάδος, μιας και η ίδια η εταιρία ασφαλώς -επειδή οι καιροί ου μενετοί- εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση. Ακούμε, πάντως, πως πιθανότατα και κάποια ή κάποιες εταιρείες που πήραν προθεσμία έως ότου προσκομίσουν τα στοιχεία που δεν είχαν προσκομίσει, πολύ σύντομα να επαναδειοδοτηθούν.

Έκτακτη φορολόγηση και τιμές

Η έκτακτη φορολόγηση κέρδη των εταιριών ενέργειας δεν αφήνει ασυγκίνητους τους αναλυτές, όμως, επί της ουσίας δεν μεταβάλουν πολύ τις προσδοκίες τους όπως η Goldman Sachs. Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις για τις δύο εταιρείες, δεν αλλάζουν με τη Helleniq να αποτιμάται στα 7,7 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση πώλησης (sell) και αρνητικό περιθώριο μεταβολής στο ταμπλό του ΧΑ και για τη Μotor Oil, η τιμή να περιλαμβάνει περιθώριο ανόδου 29% στα 30 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο ανόδου 29% και ουδέτερη σύσταση.

Υπάρχει ακόμα Πουλιάδης;

Κατά τα λοιπά, διαβάζω στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Q&R ότι στον υπολογισμό της απαρτίας δεν λογίζονται 80.840 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, τα οποία ανήκουν στην μέτοχο ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΒΕ, γιατί δεν έχουν παράσχει στην εταιρία στοιχεία μέχρι φυσικού προσώπου για τον μέτοχό τους. Και ρωτώ εγώ ο αφελής. Υπάρχει ακόμα η εταιρία Πουλιάδης και Συνεργάτες; Γιατί, με αυτά που βλέπουμε, θα τρελαθούμε εντελώς. Ο Θανάσης Πουλιάδης έχει αποβιώσει από το 2011 και η εταιρία έχει χρεοκοπήσει, και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πο;y κατέληξαν οι μετοχές που είχε η εταιρία στην Q&R και όχι μόνο.

Πήγε για … χιλιάρικα;

Αν κατάλαβα καλά από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Revoil, ήθελαν να αυξήσουν τη διασπορά και γι' αυτό πούλησαν τις μετοχές. Και προφανώς, η διασπορά αυξήθηκε όλως τυχαίως με την πώληση τριών πακέτων στον Μάριο Ηλιόπουλο, με τον οποίο δεν έχουν στρατηγική συμφωνία. Εγώ, πάντως, τον Ηλιόπουλο δεν τον έχω να ασχολείται με μετοχές για να βγάλει κέρδος κάτι χιλιάρικα. Γιατί, όλη και όλη η αξία των πακέτων ήταν 1,58 εκατ. ευρώ.

Αρνητική εξέλιξη για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου

Την απροθυμία των «παικτών» της αγοράς αερίου να δεσμευτούν για την επόμενη 15ετία, για τη χρήση του Κάθετου Διαδρόμου για τη μεταφορά καυσίμου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, δείχνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συμμετοχή υποψηφίου χρήστη στη δεσμευτική φάση του Market Test που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΔΕΣΦΑ, για την προοπτική ενίσχυσης του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ενίσχυσης είναι το ελληνικό σύστημα να αποτελέσει τον πρώτο «κρίκο» ενός δικτύου που θα επιτρέπει τη μεταφορά αερίου προς τα βόρεια και πιο συγκεκριμένα μέχρι την Ουκρανία (για τον ανατολικό κλάδο του Διαδρόμου) και τη Σλοβακία (για τον δυτικό κλάδο). Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργούνται «συγχρονισμένα» Market Test και από τους άλλους Διαχειριστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου είναι θολό το «τοπίο» αναφορικά με το αν θα έχει ή όχι μέλλον το ρωσικό αέριο στο ευρωπαϊκό μίγμα τροφοδοσίας, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στον Κάθετο Διάδρομο. Το τοπίο θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα να ξεκαθαρίσει, καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από την έκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Προς το παρόν, η αγορά τοποθετείται ευκαιριακά, με ορίζοντα τον επόμενο χειμώνα, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τις ανταγωνιστικές τιμές με τις οποίες πουλά το καύσιμο η Μόσχα, που φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις ετήσιες δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας, που διενεργούν κάθε χρόνο όλοι οι Διαχειριστές, έχει «κλειδώσει» για την περίοδο 2024-2025 σχεδόν το σύνολο της μεταφορικές ικανότητας των δύο σημείων διασύνδεσης της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

23:45

Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου

23:35

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης του Τραμπ

23:29

Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

23:22

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα»

23:10

Απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ και τη Fed - Άνοδος μόνο για Dow Jones

22:54

Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας

22:44

Χαμάς: Εμφανίστηκε ξανά ο Γαζί Χαμάντ, ηγετικό στέλεχός της, μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Κατάρ

22:34

Μελόνι για Γάζα: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι σαφώς δυσανάλογη

22:20

Πιέσεις στο πετρέλαιο από Fed και αύξηση αποθεμάτων ντίζελ

22:12

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αγορά 4ης φρεγάτας Belharra

22:01

Πάουελ: «Διαχείριση ρίσκου» η σημερινή μείωση επιτοκίων - Δύσκολη εξίσωση απασχόληση και πληθωρισμός

21:57

Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα

21:43

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με double score η ΝΔ - Ποιον θέλουν οι πολίτες για «ηγέτη» της Κεντροαριστεράς

21:34

«Πέταξε» σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός μετά το «ψαλίδι» της Fed

21:28

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος

21:13

ΕΚΤΕΡ: Μεταβολές στα μεγέθη των ενοποιημένων και ατομικών οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2024

21:00

Μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - «Σήμα» για ακόμη 2 εντός 2025

21:00

Χρυσός: Καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί;

20:54

Υπ. Παιδείας για ΠΑΣΟΚ: Τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

20:45

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποιήσεις αύριο Πέμπτη λόγω προγραμματισμένης πορείας

20:36

Microsoft: «Ενοικιάζει» υπολογιστική ισχύ ΑΙ από Νορβηγία για 6,2 δισ. δολάρια

20:34

Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής

20:18

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν θεραπεία

20:08

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καμπανάκι για ελλείψεις φαρμάκων - Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων

20:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η βουβή πρωτιά της Ελλάδας και οι προκλήσεις - Έρχεται το χωροταξικό

19:56

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες ΣΑΕΚ

19:45

Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου - Τι διεκδικεί

19:42

Ε.Ε: «Πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις με Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο για το SAFE

19:33

Alpha Bank-Micro universal bank με τοπική τεχνογνωσία και διεθνή πρόσβαση