BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:23

Σε Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης λόγω Λειψυδρίας και η Κάρπαθος

11:22

Abivax: «Γκρεμίζεται» στο -32% η μετοχή μετά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκου

11:20

Υγεία: Παγκόσμια ανάλυση επιβεβαιώνει τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ

11:17

Eurobank: Νέα δωρεά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

11:13

ΕΒΕΠ: Τα «Ποσειδώνια» διαχέουν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής ναυτιλίας

11:12

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με επιφυλακτικότητα το ντεμπούτο του Ιουνίου

11:10

Alpha Bank: Στα 5 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies - Ισχυρή ώθηση από τις προμήθειες

10:57

Νέα Αριστερά: Αποχώρησαν 7 βουλευτές και συνολικά 150 μέλη και στελέχη

10:54

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά την δήλωση Τραμπ - «Βουτιά» 32% για την Abivax

10:50

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις - Τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί

10:26

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ με μέτρα στήριξης

10:17

ΕΣΑ: Ζητά ελέγχους στα καταστήματα second hand και κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό

10:14

FT: Οι ΗΠΑ συζητούν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης

10:07

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ΗΣΑΠ

10:05

Νέα επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε πρόσθετους κλάδους

10:05

Motor Oil: Συμφωνία για την απόκτηση του 60% της ENACT

09:50

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 165,9 εκατ. τα EBITDA το α' τρίμηνο - Άνοδος 33,2% στα καθαρά κέρδη

09:37

Τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου: Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις των παρόχων

09:36

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες από «μαζικά πλήγματα» σε στρατιωτικοβιομηχανικές θέσεις

09:32

Ποσειδώνια 2026: Από το Ορμούζ στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Τα μεγάλα διλήμματα της ναυτιλίας

09:28

Αλουμίνιο: Σε υψηλό τετραετίας λόγω ανησυχίας για την προσφορά

09:23

Πρόσκληση ύψους 480 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης αποβλήτων μέσω του ΕΣΠΑ

08:48

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκαθαρίζει η κατάσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας

08:44

Safe Bulkers: Στα 5,70 ευρώ ανά μετοχή η πρεμιέρα στο Euronext Athens

08:41

ΕΕ - ΟΗΕ: Κοινή δήλωση για παραβίαση του ρουμανικού εναέριου χώρου από ρωσικό drone

08:33

Στο Παρίσι ο Κ. Πιερρακάκης για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της βιομηχανικής πολιτικής

08:14

Οι κανόνες πίσω από μια επιτυχημένη επιχειρηματική συνάντηση

08:12

ΟΗΕ: «Βαθύτατα ανησυχητική» η κατάσταση στον Λίβανο – Έκκληση Ελλάδας για άμεση παύση των εχθροπραξιών

08:05

Ξεκινά η υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για 5.000 εργάτες γης

07:51

Η παρέα του Έλον Μασκ που θα θησαυρίσει από την IPO της SpaceX