BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Επιδημία Έμπολα: 993 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 245 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε εντολή να σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο

23:22

Σειρά επιθέσεων με αντιμουσουλμανικό κίνητρο στο Εδιμβούργο - Πέντε τραυματίες

22:57

Τραμπ: «Δεν θα υπάρξουν διόδια στο Ορμούζ, εκτός αν είναι υπέρ των ΗΠΑ»

22:50

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones

22:39

Τουλάχιστον 9 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις

22:19

Θεσσαλονίκη: Κλειστός το βράδυ ο Περιφερειακός λόγω εργασιών για το Flyover

22:00

Αμμουλιανή: Απόδραση στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής

21:42

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενα μαζικά ρωσικά πλήγματα στη χώρα του

21:33

Bloomberg: Οι φόβοι του Τραμπ για την οικονομία υπονομεύουν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ

21:17

Στους 4.057 οι νεκροί στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου

20:54

Ρωσία: Μία νεκρή και τραυματίες από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

20:39

Νέα εποχή στην ιχνηλασιμότητα των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονικούς βώλους και ψηφιακή καταγραφή

20:16

Το οικονομικό αποτύπωμα του Μουντιάλ

20:08

Centcom: «Το Ιράν δεν ελέγχει το Ορμούζ, συνεχίζεται η ροή των πλοίων»

19:53

Κίνα: Περισσότερα ηλεκτρικά από συμβατικά αυτοκίνητα

19:32

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

19:02

Χεζμπολάχ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης πυρός

18:42

Αγορές και οικονομία σε διαφορετικό μήκος κύματος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

18:28

Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία: 35 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» από αύριο

18:10

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο συνιδρυτής της Ubisoft, Κλοντ Γκιγιεμό

17:52

«Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε την δημοτικότητά μου», απαντά η Μελόνι στον Τραμπ

17:39

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Κάρυστο

17:22

Σκέρτσος: «Δικαστικός Χάρτης: η μεγάλη αθόρυβη μεταρρύθμιση»

17:04

Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Κορινθία

16:45

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

16:27

Σκωτσέζικο ντουζ με τα Στενά του Ορμούζ - «Έκλεισαν» λέει η Τεχεράνη, διαψεύδει η Centcom

16:26

Πόσο κοστίζουν βασικά είδη διατροφής: Συγκλίναμε με την ΕΕ σε ακρίβεια τροφίμων, μεγάλες αποκλίσεις ανά αλυσίδα

16:09

Τραμπ: «Η Μελόνι θέλει να ξαναγίνουμε φίλοι για να ανέβει στα γκάλοπ»

15:54

Ο ΠΟΥ εκδίδει ολοκληρωμένες οδηγίες για τη νόσο από φιλοϊό