BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Ινδονησία: Τουλάχιστον 20 νεκροί απ' το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

08:35

15 εντυπωσιακές Παναγίες του Αιγαίου: Παράδοση και τοπία που κόβουν την ανάσα

08:30

Ιράν σε Τραμπ: Το Ορμούζ δεν μπορεί να καταληφθεί με τιτιβίσματα

08:19

Η νέα στρατηγική των Βρυξελλών απέναντι στις απειλές για δασμούς

08:12

Οι χώρες όπου τα σκουπίδια είναι τόσο λίγα που εισάγουν απορρίμματα – Πώς βγάζουν εκατομμύρια

08:06

Λιανεμπόριο: Οι «χαμηλές πτήσεις» των εκπτώσεων και η ύστατη ευκαιρία του Αυγούστου

08:00

Εξωδικαστικός: «Δίχτυ» προστασίας στην πρώτη κατοικία με εκποίηση των άλλων ακινήτων

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου

21:00

Κως: Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στο Πυλί – Ενισχύσεις από τη Ρόδο

20:51

ΓΕΚ Τέρνα: Δωρεάν διάθεση 1,11 εκατ. ιδίων μετοχών σε 42 στελέχη

20:42

Γκούλσμπι (Fed): Θέλει περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

20:25

Φωτιά στον Φοίνικα Ρεθύμνου - Σε πλήρη κινητοποίηση η Πυροσβεστική, ήχησε το 112

20:18

Εκτροχιασμός τρένου στην Αγγλία, ο δεύτερος σε δύο ημέρες

20:04

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λαχανά Θεσσαλονίκης

19:54

Ιράκ: Εξήγαγε από τις αρχές Αυγούστου τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο βαρελιών πετρελαίου σε πέντε και πλέον μήνες πολέμου