BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:56

Κικίλιας: «Βγαίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 420 νέων Δόκιμων Λιμενοφυλάκων»

10:50

Πιερρακάκης: «Οι εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είναι ακοστολόγητες»

10:49

Euronext: Ανοιχτή σε συγχώνευση με Deutsche Börse – «Υπάρχει εμπορική λογική»

10:46

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τις κεντρικές τράπεζες

10:26

Σκέρτσος: «Μείωση 32,8% στους νεκρούς σε τροχαία από το 2019»

10:20

Πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών για τη Universal η «Οδύσσεια»

10:01

Καζάκς (ΕΚΤ): Υπάρχουν οι συνθήκες για νέες αυξήσεις επιτοκίων

09:56

Γαλλία: Οι υποψήφιοι των ακραίων κομμάτων προηγούνται στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2027

09:41

Προς νέα μετάθεση το ΜΙΔΑ: Το «σοκ» των λαθών και το πολιτικό ημερολόγιο αναβάλλει την έναρξη

09:32

Γεωργιάδης: Νέος QR κωδικός για κάθε ιατρείο - Απαγόρευση διαφημίσεων ιατρικών υπηρεσιών στο ίντερνετ

09:31

Φλερτάρει με πτώχευση και «λουκέτο» το Κέντρο Κένεντι

09:22

Λευκός Οίκος: Ποιοι θα κάνουν τα briefing μετά την αποχώρηση της Λέβιτ

09:05

Metlen: Συμφωνία με την Petronas για προμήθεια LNG στην Ελλάδα

09:05

Κατάρρευση των γεννήσεων την τελευταία 25ετία κατά 44% - Υπετριπλασιάστηκαν οι μητέρες άνω των 40 ετών

08:52

Πετρέλαιο: Ο αγωγός της Σαουδικής Αραβίας ωθεί τις τιμές

08:40

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως για έλεγχο του κινητού του σταθμάρχη

08:26

Στενά του Ορμούζ: Αναβολή της συνόδου των ΥΠΕΞ του Ιράν και κρατών του Κόλπου

08:19

Εκλογές στη Σουηδία: Οριακό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες

08:08

«Άγνωστος» πρώην παίκτης του ΝΒΑ με 800 εκατ. δολάρια

08:00

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία της Αττικής - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες

07:57

Ανακαίνιση σπιτιού: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια

07:54

Γερμανία: Νίκη του CDU στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας - Τριπλασίασε τα ποσοστά της η AfD

07:49

Άλμα κερδών για την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη - Η επόμενη μέρα

07:47

Όταν η Ιαπωνία κράτησε ζωντανή την Ολυμπιακή Φλόγα

07:42

Τελευταία εβδομάδα ψηφοφορίας για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

07:35

Το νερό των τροφίμων έχει… ταχυδρομικό κώδικα

07:30

Επενδύσεις 9 δισ. φέρνει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ - Μέσα για πρώτη φορά ο GSI

07:26

Airbnb: Φοροσαφάρι για κρυφά εισοδήματα - Νέος γύρος διασταυρώσεων

07:19

Εβδομάδα-«φωτιά» στο Χρηματιστήριο: Διπλή αναβάθμιση, παράγωγα και αξιολογήσεις

07:12

Τι περιμένει η ΝΔ από τους συνταξιούχους - Τα κλεισίματα ματιού του Ανδρουλάκη προς τα αριστερά - Η κουμπαριά του Πιερρακάκη