BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου

17:19

Γάζας: Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

17:06

Ανδρουλάκης: Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού σώματος

17:03

Κορκίδης: Η πολεμική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει πολυεπίπεδες οικονομικές επιπτώσεις

16:47

Λέων ΙΔ: Αυτές τις ημέρες, οι ειδήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία

16:21

ΣΕΤΕ: Σύνθετες και επιτακτικές οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

16:13

Κικίλιας για σύρραξη Ισραήλ- Ιράν: Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια των ναυτικών μας και των πλοίων μας στην περιοχή

15:54

Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

15:35

Η συγχώνευση των US Steel και Nippon Steel προχωρά με τις «ευλογίες» του προέδρου Τραμπ

15:09

ΝΥΤ: Πώς η Μοσάντ διείσδυσε κρυφά στο Ιράν για να εξαπολύσει την άνευ προηγουμένου επίθεση

14:49

Καύσιμα: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην Αττική - Πώς απαντά η κυβέρνηση

14:28

Ινδία: Στους 279 νεκρούς αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του Boeing 787 της Air India

14:24

Ιράν: Ανούσιος ο διάλογος με τις ΗΠΑ μετά τα ισραηλινά χτυπήματα

14:17

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) την Κυριακή

14:08

Ισχυρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν διεθνείς Οίκοι

13:55

Ισραήλ: Νεκροί εννιά κορυφαίοι επιστήμονες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

13:32

Τασούλας: Με μια δεκάλεπτη προσφορά αίματος σώζουμε ζωές

13:25

Πιερρακάκης: Η ΤΝ έχει ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα και οι τεχνολογικές μεταβάσεις επιταχύνονται

13:20

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

13:14

Μήνυμα του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

13:04

Κυκλοφοριακή συμφόρηση: Ποιες οδικές παρεμβάσεις «ψήνονται» ή προτείνονται στην Αττική

13:01

Κοντογεώργης: Ο Α. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την σύγχρονη Ελλάδα, τις ανάγκες και τις προοπτικές της

12:55

AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ

12:39

Πιερρακάκης: Δομική μεταρρύθμιση η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ

12:19

Washington Post: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χτυπήθηκε αλλά δεν καταστράφηκε

12:09

Λειψυδρία: Πόσο κινδυνεύουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη φέτος το καλοκαίρι

11:57

Λειψυδρία στη Χαλκιδική: Εργα και υποδομές που πρέπει να γίνουν, master plan και το φράγμα του Χαβρία

11:48

Ισραήλ – Ιράν: Ένας πόλεμος πάντα επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων

11:37

Ζαχαράκη: Στις 26-27 Ιουνίου θα γίνουν γνωστοί οι βαθμοί των Πανελλαδικών

11:32

Τραμπ: Οδηγίες στην ICE να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις εφόδους σε αγροκτήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια