BACKSTORY

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

25-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ
Το τρόπαιο του Euro 2024 / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χρηματιστήριο και ποδόσφαιρο

To διεθνές πολιτικό περιβάλλον δεν ταρακουνάει μόνον τα χρηματιστήρια. Ταρακουνάει και το ποδόσφαιρο μιας και το φαβορί του Euro η Εθνική Γαλλίας, σε δημοσίευμα των FT καταδικάζει για ευνόητους λόγους την ακροδεξιά μιας και οι περισσότεροι παίκτες ίσως να μην φορούσαν τη φανέλα της Εθνικής αν ίσχυαν αυτά που η ακροδεξιά πρεσβεύει! Και επειδή το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου αυτήν την περίοδο είναι στα ύψη, ας δούμε... πώς και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί η πρόκληση.

Προβλέψεις... κατά περίπτωση

Έστω και με καθυστέρηση ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Μόνο που και πάλι οι προβλέψεις ήταν με αστερίσκους, καθώς εξαιρέθηκε η Trade Estates λες και η εταιρεία δεν ανήκει στον όμιλο. Είναι αυτά τα μαγικά που πλέον έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας από τις εισηγμένες που κάνουν εκτιμήσεις με δικές τους παραδοχές και όχι το σύνολο των δεδομένων και στοιχείων που συνθέτουν έναν όμιλο. Και το κάνουν όταν οι επενδυτές επωφελούνται ή δεν έχουν όφελος από το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός ομίλου και όχι κατά... περίπτωση. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να γίνει πιο κατανοητό πως θα αυξηθεί και από ποιους κλάδους το EBITDA margin της λιανικής.

Το... βιολί τους

Συνεχίζει να αγοράζει πακέτα μετοχών το ζεύγος Νάτση στην Orilina, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και αγορές ιδίων και μάλιστα επιθετικές με χαρακτηριστικά «πακέτου» μετοχών. Όλα αυτά τουλάχιστον ξενίζουν για μια εταιρεία που εισήλθε πριν από πέντε μήνες στο Χρηματιστήριο και φαίνεται ότι γίνονται χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά. Κατά τα άλλα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχει απαξιωθεί στα μάτια των επενδυτών.

Προσωπικοί λόγοι γενικώς

Παραίτηση μέλους της οικογένειας Λαδένη είχαμε από το ΔΣ της Μινέρβα. Για προσωπικούς λόγους, ως συνήθως, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο. Όμως στους προσωπικούς λόγους εντάσσονται τα πάντα ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της Μινέρβα δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθηρή.

Τι λένε για την τροπολογία

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών παρατηρώ πως αυτή δέχεται σφοδρή κριτική γιατί κατά την άποψη των «κριτικών» και με αυτήν συνεχίζεται το ακαταδίωκτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με την τροπολογία, η Τράπεζα της Ελλάδος γνωμοδοτεί για το καλώς έχειν. Αυτό όμως γινόταν και παλιά. Και η έκθεση της ΤτΕ ήταν εργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε δικαστή. Πέραν όμως από αυτό, το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Συγχρόνως η γνωμοδότηση της ΤτΕ δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό για το δικαστή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί μια γνωμοδότηση της ΤτΕ αν υποτεθεί πως το δικαστικό σώμα έχει άλλη άποψη σχετικά. Αν δηλαδή κρίνει το δικαστικό σώμα στο τέλος της ημέρας άλλοι χειρισμοί από την πλευρά της Τράπεζας μπορεί να οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

Και μάλιστα ακούω, χωρίς να γνωρίζω αν είναι αλήθεια, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται- ίσως και πριν την ισχύ της νέας τροπολογίας στη συμφωνία για την Αττικής και την Παγκρήτια, αφήνοντας ασφαλώς τα περιθώρια για τις λεπτομέρειες αργότερα.

Φωτογραφία: @associatedpress

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:40

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη, Χίο, Σάμο και Ικαρία

13:31

Μπαρό για προεδρικές εκλογές: «Η Γαλλία δε θα ανεχθεί καμία απόπειρα ξένης ανάμιξης»

13:16

Canadair 515: Το «νυχτόβιο» αεροσκάφος που θα αποκτήσει ο ελληνικός στόλος

13:14

Συνελήφθη στη Γερμανία ένας από τους εκτελεστές της «Greek Mafia»

13:07

Μειώθηκε στα 2,615 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο - «Άλμα» 26,3% στις εξαγωγές

12:57

Σκέρτσος για πυρκαγιές: «Nα μην σταματήσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη και τους ανθρώπους»

12:49

Έρευνα του ΕΟΤ: Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές των Ευρωπαίων ταξιδιωτών

12:39

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης: Έπεσαν οι υπογραφές για τα συστήματα αεροναυτιλίας

12:33

Γερμανία: Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για το περιστατικό με το drone

12:33

Generali: Αύξηση 13,7% στα κέρδη το α' εξάμηνο - Στα 53,4 δισ. τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

12:23

Σε υψηλό τριετίας οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

12:20

ΑΑΔΕ-myAGRO: Πάνω από 2.000 άτομα στη ζωντανή μετάδοση, oι τοποθετήσεις των φορέων

12:07

Meta: Πρόστιμο-ρεκόρ 567 εκατ. δολαρίων για βλάβες στην ψυχική υγεία των ανηλίκων

12:04

Σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα του έτους ο χρυσός - Ράλι 5% το ασήμι

12:01

Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Στα ύψη στέγαση, καύσιμα, εκτόξευση 17,5% στις αεροπορικές μεταφορές

11:43

Google: Tι σημαίνει η μετακόμιση του κέντρου ΑΙ από το Λονδίνο στη Silicon Valley

11:32

Η Ρωσία επιτέθηκε σε πλοία με στρατιωτικά φορτία για την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα

11:16

Σε υψηλό έξι ετών η ανεργία στη Γαλλία - Στο 8,3%

11:02

Allianz: Χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση κερδών 8,7%, αλλά διατηρεί τον ετήσιο στόχο

10:58

Έμπολα: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000 στη ΛΔ Κονγκό

10:56

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις με το βλέμμα στο Ορμούζ

10:43

Τράπεζα Πειραιώς: «Ταύρος» η Citi - Αυξάνει στα 11,40 ευρώ την τιμή στόχο

10:40

ΣΤΑΣΥ: Στο 98% η ολοκλήρωση της αντικατάστασης σιδηροτροχιών στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό

10:39

Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα στα ταμπλό

10:27

Πάνω από 1.500 έλεγχοι σε 300 παραλίες - Drones και νέες τεχνολογίες στη «μάχη»

10:10

Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Στρατηγικό εργαλείο για οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη

10:05

Χατζηδάκης: Άκυρες οι εγκύκλιοι που δεν αναρτώνται - Υποχρεωτική από 1η Οκτωβρίου η δημοσίευση

09:52

Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη του Wildberries ύστερα από νέα επίθεση drones

09:45

Προκηρύσσεται σήμερα το καθεστώς της Άμυνας του Αναπτυξιακού Νόμου

09:40

Γερμανία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Ιούνιο