BACKSTORY

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

06-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Η αναβάθμιση των στόχων

Μπορεί η Πειραιώς να αναβάθμισε τους στόχους τώρα, όμως στα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο ας θεωρήσουμε απολύτως δεδομένο πως και οι άλλες τράπεζες θα αναβαθμίσουν στόχους. Στόχους για κερδοφορία παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις τους είναι για χαμηλότερα επιτόκια. Ωστόσο τα έσοδα από προμήθειες, τα spreads και οι αγορές στέκονται εξόχως βοηθητικά στον κλάδο.

Στη Μαδρίτη οι τράπεζες

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και η αντίστοιχη ανακοίνωση του SSM για τα μερίσματα. Επιτέλους θα ξέρουμε...

Αν και... ξέρουμε!

Ήδη Έλληνες τραπεζίτες δήλωναν στο Reuters ότι αναμένουν το θετικό σήμα του Επόπτη για τα όσα έχουν ζητήσει σε σχέση με τις διανομές.

Στην Φρανκφούρτη οι εξελίξεις

Όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη για έναν άλλο λόγο. Επειδή αναμένεται η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε θα σημαίνει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο όλοι αναμένουν μια μείωση 0,25 μονάδες βάσης σε πρώτη φάση για το 2024.

Πάντως αν και τα spreads αποκλιμακώθηκαν λίγο τον Απρίλιο, ας σημειωθεί πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει μόνον τα επιτόκια χορηγήσεων αλλά και εκείνα των καταθέσεων προς τα κάτω.

Το... μήνυμα

Δεν βλέπω και τόσο χαρούμενη τη μειοψηφία όσων μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Και αναφέρομαι στο θέμα των εκθέσεων αποδοχών που η καταψήφιση -ειδικά σε όσες περιπτώσεις έχουν ξένους θεσμικούς επενδυτές- πηγαίνει σύννεφο, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει από αυτή τη στήλη. Η καταψήφιση είναι ένα καμπανάκι προς γνώση και συμμόρφωση και το ερώτημα είναι αν το λαμβάνουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες. Γιατί αν δεν το λαμβάνουν στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις μπορεί να μην έχουν καταψήφιση αλλά μαζί με αυτό να χάσουν και τους περισσότερους θεσμικούς.

Ικανοποίησε

Ικανοποιητική ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Noval στο Χρηματιστήριο καθώς δεν είδαμε να επαναλαμβάνεται χρηματιστηριακή συμπεριφορά που είχαν άλλες ΑΕΕΑΠ στο ντεμπούτο τους. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο και το discount που διατέθηκε η μετοχή στη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει πως το κλίμα για τις ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καλύτερο.

Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Και σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τους Ευρωσυμβούλους που κάνουν κλίμα με τη μετοχή λέγοντας ότι είναι κοντά στο να κάνουν εξαγορές. Μακάρι η εταιρεία να τις κάνει. Μόνο που η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε χρηματιστηριακή πρεμούρα, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με deal ανταλλαγής μετοχών που μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι. Με την άδεια της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς υποθέτω συμβαίνουν όλα αυτά. Δυστυχώς.

Ο λιμένας Βόλου και οι ζημιές από τις κακοκαιρίες

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επισήμως επικυρώθηκε ως φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση του έργου « Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias», εκτιμώμενου προϋπολογισμού κάτω των 10 εκατ. ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.), όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση. Αναθέτουσα και προϊσταμένη Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου. Αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι παραπάνω για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που παλαιότερα είχαν εκτιμηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ με χρόνο αποκατάστασης περί τον ένα με ενάμιση χρόνο, θα φανεί. Θυμίζουμε ότι σε όλα αυτά συμμετοχή μπορεί να έχει και η μονάδα PPF, με το ΤΑΙΠΕΔ επίσης, ως γνωστόν, να έχει «τρέξει» στο παρελθόν και τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΒ, όπου είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο ΟΛΘ είχε δώσει τίμημα 51 εκατ. ευρώ, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία των Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.. Η οποία όμως, είχε κάνει προσφυγή, «βλέποντας» και προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:58

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή έσωσαν τα κέρδη

19:51

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

19:45

Τουρκία: Νέα έρευνα κατά του δημάρχου Άγκυρας για κατάχρηση δημοτικών πόρων

19:29

Ρούμπιο: «Ιστορική ευκαιρία» οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

19:21

Λαζαρίδης: Πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον αφθώδη πυρετό και στήριξη κτηνοτρόφων

19:11

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες»

19:11

Credia Bank: Στο 40,73% και 29,36% τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου μετά την ΑΜΚ

19:03

Η Disney ανακοίνωσε επίσημα την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

18:50

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ αμφισβητεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

18:47

Βρετανία - Γαλλία: Οι συνομιλίες για το Ορμούζ θα επικεντρωθούν σε πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

18:31

Η χειρότερη περίοδος από τον Β' ΠΠ: Η Κάγια Κάλας καταδικάζει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου

18:28

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

18:22

Αύριο η υπογραφή της σύμβασης για την ερευνητική γεώτρηση στο Block 2 στο Ιόνιο

18:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα τζίρου και... αισιοδοξίας

18:14

Γερμανία και Ουκρανία αποφάσισαν εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

18:13

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 22 Απριλίου η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους των ομολογιών

18:05

Κατέβασε απότομα στροφές η «μηχανή» εξαγωγών της Κίνας

18:04

Επιβεβαιώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα

18:04

Δεκαεπτά χώρες καλούν το Ισραήλ και τον Λίβανο να «αδράξουν την ευκαιρία» των ειρηνευτικών συνομιλιών

17:59

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Η φύλαξη των συνόρων γίνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο»

17:50

Eurobank: Έκδοση ομολογιών senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ

17:43

Johnson & Johnson: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

17:42

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ

17:42

Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 1 τρισ. δολάρια

17:38

Επικεφαλής Rosatom: Μόλις 20 άτομα προσωπικό παραμένουν στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

17:27

Ουκρανία: «Θύελλα» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Ντινπρό

17:15

ΔΝΤ: Δοκιμασία για τις αγορές ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

17:11

Καρκίνος του πνεύμονα: Η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες παραμένει ζητούμενο για τους ασθενείς

17:09

Συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων στο λιμάνι Μυτιλήνης - Κατάληψη στον καταπέλτη του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ

16:59

Wall Street: Κέρδη με ώθηση από τεχνολογία και τράπεζες