BACKSTORY

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

06-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Η αναβάθμιση των στόχων

Μπορεί η Πειραιώς να αναβάθμισε τους στόχους τώρα, όμως στα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο ας θεωρήσουμε απολύτως δεδομένο πως και οι άλλες τράπεζες θα αναβαθμίσουν στόχους. Στόχους για κερδοφορία παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις τους είναι για χαμηλότερα επιτόκια. Ωστόσο τα έσοδα από προμήθειες, τα spreads και οι αγορές στέκονται εξόχως βοηθητικά στον κλάδο.

Στη Μαδρίτη οι τράπεζες

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και η αντίστοιχη ανακοίνωση του SSM για τα μερίσματα. Επιτέλους θα ξέρουμε...

Αν και... ξέρουμε!

Ήδη Έλληνες τραπεζίτες δήλωναν στο Reuters ότι αναμένουν το θετικό σήμα του Επόπτη για τα όσα έχουν ζητήσει σε σχέση με τις διανομές.

Στην Φρανκφούρτη οι εξελίξεις

Όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη για έναν άλλο λόγο. Επειδή αναμένεται η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε θα σημαίνει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο όλοι αναμένουν μια μείωση 0,25 μονάδες βάσης σε πρώτη φάση για το 2024.

Πάντως αν και τα spreads αποκλιμακώθηκαν λίγο τον Απρίλιο, ας σημειωθεί πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει μόνον τα επιτόκια χορηγήσεων αλλά και εκείνα των καταθέσεων προς τα κάτω.

Το... μήνυμα

Δεν βλέπω και τόσο χαρούμενη τη μειοψηφία όσων μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Και αναφέρομαι στο θέμα των εκθέσεων αποδοχών που η καταψήφιση -ειδικά σε όσες περιπτώσεις έχουν ξένους θεσμικούς επενδυτές- πηγαίνει σύννεφο, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει από αυτή τη στήλη. Η καταψήφιση είναι ένα καμπανάκι προς γνώση και συμμόρφωση και το ερώτημα είναι αν το λαμβάνουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες. Γιατί αν δεν το λαμβάνουν στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις μπορεί να μην έχουν καταψήφιση αλλά μαζί με αυτό να χάσουν και τους περισσότερους θεσμικούς.

Ικανοποίησε

Ικανοποιητική ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Noval στο Χρηματιστήριο καθώς δεν είδαμε να επαναλαμβάνεται χρηματιστηριακή συμπεριφορά που είχαν άλλες ΑΕΕΑΠ στο ντεμπούτο τους. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο και το discount που διατέθηκε η μετοχή στη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει πως το κλίμα για τις ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καλύτερο.

Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Και σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τους Ευρωσυμβούλους που κάνουν κλίμα με τη μετοχή λέγοντας ότι είναι κοντά στο να κάνουν εξαγορές. Μακάρι η εταιρεία να τις κάνει. Μόνο που η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε χρηματιστηριακή πρεμούρα, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με deal ανταλλαγής μετοχών που μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι. Με την άδεια της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς υποθέτω συμβαίνουν όλα αυτά. Δυστυχώς.

Ο λιμένας Βόλου και οι ζημιές από τις κακοκαιρίες

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επισήμως επικυρώθηκε ως φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση του έργου « Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias», εκτιμώμενου προϋπολογισμού κάτω των 10 εκατ. ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.), όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση. Αναθέτουσα και προϊσταμένη Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου. Αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι παραπάνω για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που παλαιότερα είχαν εκτιμηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ με χρόνο αποκατάστασης περί τον ένα με ενάμιση χρόνο, θα φανεί. Θυμίζουμε ότι σε όλα αυτά συμμετοχή μπορεί να έχει και η μονάδα PPF, με το ΤΑΙΠΕΔ επίσης, ως γνωστόν, να έχει «τρέξει» στο παρελθόν και τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΒ, όπου είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο ΟΛΘ είχε δώσει τίμημα 51 εκατ. ευρώ, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία των Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.. Η οποία όμως, είχε κάνει προσφυγή, «βλέποντας» και προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:09

Στουρνάρας: Υπάρχει χώρος για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης

10:00

Χατζηδάκης: Να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό

09:53

Τραμπ: Σπουδαίος σύμμαχος το Ισραήλ, αγωνίζεται και θα νικήσει - Οι όροι Χεζμπολάχ για κατάπαυση πυρός

09:45

Εκλογές στη Βουλγαρία: Άνοιξαν οι κάλπες - Φαβορί ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ

09:37

Ιράν: Η επίτευξη συμφωνίας με ΗΠΑ είναι ακόμη μακριά - Εύθραυστη η εκεχειρία

09:29

Smartphones: Αλλάζουν τις ισορροπίες στα foldables τα σχέδια της Apple

09:20

Ρύπανση: Στην «γκρίζα ζώνη» η Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έκθεση της IQAir

09:13

Προσλήψεις 448 διοικητικών υπαλλήλων στην ΕΕ με αρχικό μισθό 6.863 ευρώ

09:06

Ενεργειακή Κρίση: Πώς θα συμπληρωθεί το παζλ των νέων μέτρων στήριξης

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα