BACKSTORY

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

06-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αναβάθμιση των στόχων

Μπορεί η Πειραιώς να αναβάθμισε τους στόχους τώρα, όμως στα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο ας θεωρήσουμε απολύτως δεδομένο πως και οι άλλες τράπεζες θα αναβαθμίσουν στόχους. Στόχους για κερδοφορία παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις τους είναι για χαμηλότερα επιτόκια. Ωστόσο τα έσοδα από προμήθειες, τα spreads και οι αγορές στέκονται εξόχως βοηθητικά στον κλάδο.

Στη Μαδρίτη οι τράπεζες

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και η αντίστοιχη ανακοίνωση του SSM για τα μερίσματα. Επιτέλους θα ξέρουμε...

Αν και... ξέρουμε!

Ήδη Έλληνες τραπεζίτες δήλωναν στο Reuters ότι αναμένουν το θετικό σήμα του Επόπτη για τα όσα έχουν ζητήσει σε σχέση με τις διανομές.

Στην Φρανκφούρτη οι εξελίξεις

Όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη για έναν άλλο λόγο. Επειδή αναμένεται η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε θα σημαίνει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο όλοι αναμένουν μια μείωση 0,25 μονάδες βάσης σε πρώτη φάση για το 2024.

Πάντως αν και τα spreads αποκλιμακώθηκαν λίγο τον Απρίλιο, ας σημειωθεί πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει μόνον τα επιτόκια χορηγήσεων αλλά και εκείνα των καταθέσεων προς τα κάτω.

Το... μήνυμα

Δεν βλέπω και τόσο χαρούμενη τη μειοψηφία όσων μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Και αναφέρομαι στο θέμα των εκθέσεων αποδοχών που η καταψήφιση -ειδικά σε όσες περιπτώσεις έχουν ξένους θεσμικούς επενδυτές- πηγαίνει σύννεφο, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει από αυτή τη στήλη. Η καταψήφιση είναι ένα καμπανάκι προς γνώση και συμμόρφωση και το ερώτημα είναι αν το λαμβάνουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες. Γιατί αν δεν το λαμβάνουν στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις μπορεί να μην έχουν καταψήφιση αλλά μαζί με αυτό να χάσουν και τους περισσότερους θεσμικούς.

Ικανοποίησε

Ικανοποιητική ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Noval στο Χρηματιστήριο καθώς δεν είδαμε να επαναλαμβάνεται χρηματιστηριακή συμπεριφορά που είχαν άλλες ΑΕΕΑΠ στο ντεμπούτο τους. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο και το discount που διατέθηκε η μετοχή στη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει πως το κλίμα για τις ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καλύτερο.

Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Και σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τους Ευρωσυμβούλους που κάνουν κλίμα με τη μετοχή λέγοντας ότι είναι κοντά στο να κάνουν εξαγορές. Μακάρι η εταιρεία να τις κάνει. Μόνο που η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε χρηματιστηριακή πρεμούρα, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με deal ανταλλαγής μετοχών που μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι. Με την άδεια της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς υποθέτω συμβαίνουν όλα αυτά. Δυστυχώς.

Ο λιμένας Βόλου και οι ζημιές από τις κακοκαιρίες

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επισήμως επικυρώθηκε ως φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση του έργου « Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias», εκτιμώμενου προϋπολογισμού κάτω των 10 εκατ. ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.), όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση. Αναθέτουσα και προϊσταμένη Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου. Αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι παραπάνω για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που παλαιότερα είχαν εκτιμηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ με χρόνο αποκατάστασης περί τον ένα με ενάμιση χρόνο, θα φανεί. Θυμίζουμε ότι σε όλα αυτά συμμετοχή μπορεί να έχει και η μονάδα PPF, με το ΤΑΙΠΕΔ επίσης, ως γνωστόν, να έχει «τρέξει» στο παρελθόν και τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΒ, όπου είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο ΟΛΘ είχε δώσει τίμημα 51 εκατ. ευρώ, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία των Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.. Η οποία όμως, είχε κάνει προσφυγή, «βλέποντας» και προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές

18:11

Γεραπετρίτης στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η Ελλάδα δείχνει τη δύναμή της παντού

17:50

Μιχαηλίδου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πήρε την κοινωνική πολιτική στα σοβαρά

17:23

Μαρινάκης: Η σταθερότητα, που σε πολλές χώρες είναι ζητούμενο, στην Ελλάδα πλέον θεωρείται δεδομένη

17:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η «δεύτερη ευκαιρία» για την Avramar, οι προοπτικές και το μεγάλο αγκάθι

16:56

Δένδιας: Την πρότασή του για το υπόδειγμα διακυβέρνησης ενόψει του 2030 διατύπωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

16:51

Σκέρτσος: Το σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός - Είναι ο συνολικός μας καθρέφτης

16:46

Παπασταύρου: Ισχυρή ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα