BACKSTORY

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

06-06-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Η αναβάθμιση των στόχων

Μπορεί η Πειραιώς να αναβάθμισε τους στόχους τώρα, όμως στα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο ας θεωρήσουμε απολύτως δεδομένο πως και οι άλλες τράπεζες θα αναβαθμίσουν στόχους. Στόχους για κερδοφορία παρά το γεγονός πως οι προβλέψεις τους είναι για χαμηλότερα επιτόκια. Ωστόσο τα έσοδα από προμήθειες, τα spreads και οι αγορές στέκονται εξόχως βοηθητικά στον κλάδο.

Στη Μαδρίτη οι τράπεζες

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και η αντίστοιχη ανακοίνωση του SSM για τα μερίσματα. Επιτέλους θα ξέρουμε...

Αν και... ξέρουμε!

Ήδη Έλληνες τραπεζίτες δήλωναν στο Reuters ότι αναμένουν το θετικό σήμα του Επόπτη για τα όσα έχουν ζητήσει σε σχέση με τις διανομές.

Στην Φρανκφούρτη οι εξελίξεις

Όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη για έναν άλλο λόγο. Επειδή αναμένεται η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε θα σημαίνει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο όλοι αναμένουν μια μείωση 0,25 μονάδες βάσης σε πρώτη φάση για το 2024.

Πάντως αν και τα spreads αποκλιμακώθηκαν λίγο τον Απρίλιο, ας σημειωθεί πως η πτώση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει μόνον τα επιτόκια χορηγήσεων αλλά και εκείνα των καταθέσεων προς τα κάτω.

Το... μήνυμα

Δεν βλέπω και τόσο χαρούμενη τη μειοψηφία όσων μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Και αναφέρομαι στο θέμα των εκθέσεων αποδοχών που η καταψήφιση -ειδικά σε όσες περιπτώσεις έχουν ξένους θεσμικούς επενδυτές- πηγαίνει σύννεφο, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει από αυτή τη στήλη. Η καταψήφιση είναι ένα καμπανάκι προς γνώση και συμμόρφωση και το ερώτημα είναι αν το λαμβάνουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες. Γιατί αν δεν το λαμβάνουν στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις μπορεί να μην έχουν καταψήφιση αλλά μαζί με αυτό να χάσουν και τους περισσότερους θεσμικούς.

Ικανοποίησε

Ικανοποιητική ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Noval στο Χρηματιστήριο καθώς δεν είδαμε να επαναλαμβάνεται χρηματιστηριακή συμπεριφορά που είχαν άλλες ΑΕΕΑΠ στο ντεμπούτο τους. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο και το discount που διατέθηκε η μετοχή στη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει πως το κλίμα για τις ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καλύτερο.

Χρηματιστηριακή πρεμούρα

Και σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τους Ευρωσυμβούλους που κάνουν κλίμα με τη μετοχή λέγοντας ότι είναι κοντά στο να κάνουν εξαγορές. Μακάρι η εταιρεία να τις κάνει. Μόνο που η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε χρηματιστηριακή πρεμούρα, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με deal ανταλλαγής μετοχών που μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι. Με την άδεια της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς υποθέτω συμβαίνουν όλα αυτά. Δυστυχώς.

Ο λιμένας Βόλου και οι ζημιές από τις κακοκαιρίες

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επισήμως επικυρώθηκε ως φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση του έργου « Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias», εκτιμώμενου προϋπολογισμού κάτω των 10 εκατ. ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.), όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση. Αναθέτουσα και προϊσταμένη Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του υπουργείου. Αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι παραπάνω για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που παλαιότερα είχαν εκτιμηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ με χρόνο αποκατάστασης περί τον ένα με ενάμιση χρόνο, θα φανεί. Θυμίζουμε ότι σε όλα αυτά συμμετοχή μπορεί να έχει και η μονάδα PPF, με το ΤΑΙΠΕΔ επίσης, ως γνωστόν, να έχει «τρέξει» στο παρελθόν και τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΒ, όπου είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο ΟΛΘ είχε δώσει τίμημα 51 εκατ. ευρώ, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία των Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.. Η οποία όμως, είχε κάνει προσφυγή, «βλέποντας» και προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:42

Όμιλος Σαράντη: Σε πλήρη επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τα επόμενα σχέδια

07:34

Zalando: Προτεραιότητα η ελληνική αγορά για τον online retailer από τη Γερμανία

07:30

Έρχεται η νέα κλαδική σύμβαση σε επισιτισμό, τουρισμό και αρτοποιεία - Τι θα προβλέπει

07:24

Προσωρινή άδεια για πώληση ρωσικού πετρελαίου από ΗΠΑ

07:20

Γιατί οι πετρελαϊκές επενδύουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

07:16

ΑΒΑΞ: Τι σχεδιάζει (και γιατί) στο real estate - Τα projects σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά

07:12

«Κατά κύματα» μέτρα στήριξης σχεδιάζει η κυβέρνηση - Τα επόμενα βήματα

07:08

Τραμπ για Ιράν: «Δείτε τι θα συμβεί σήμερα σε αυτούς τους αλήτες» - Αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στο Ιράκ

07:04

Ισχυρή παράσταση νίκης στη ΝΔ δίνει η Real Polls - Φουλ εσωστρέφεια με διαγραφή Οδυσσέα ξαφνικά ο Ανδρουλάκης

07:00

Οι επενδυτές επιμένουν τράπεζες - Η αγορά διάβασε Moody's - Το Riviera Galleria και ο ΝΟΚ

23:55

Ιράν: Η χώρα δεν θέλει πλέον να της επιβάλουν τον πόλεμο

23:45

Frontex: Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μειώθηκε 52% το πρώτο δίμηνο

23:30

Κατάρ: Το εργατικό δυναμικό στο κοίτασμα φυσικού αερίου North Field έχει μειωθεί κατά το ήμισυ

23:14

Μπέσεντ: Κανένα τίμημα δεν θα έκανε τον πόλεμο του Ιράν οικονομικά ασύμφορο

23:00

Βραζιλία: Ο Λούλα ανακοίνωσε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στα καύσιμα

22:49

Μερτς: Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στο εσωτερικό

22:42

Τσιάρας από την Agrotica 2026: Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πολιτική μας επιλογή

22:34

Αντιδράσεις βουλευτών στο Κογκρέσο για την αποστολή των τουρκικών F-16 στα Kατεχόμενα

22:19

Wall Street: Στις συμπληγάδες των Στενών του Ορμούζ

22:10

Νετανιάχου: Συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν και τη Χεζμπολάζ

22:01

Ισπανία: Θέλει να περιορίσει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων

21:52

Ο απολογισμός των θυμάτων στη Μέση Ανατολή

21:40

Μπέσεντ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύει τα πλοία στο Ορμούζ, όταν αυτό καταστεί εφικτό

21:28

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης διέγραψε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

21:16

Πετρέλαιο: Έκλεισε πάνω από τα 100 δολ. για πρώτη φορά από το 2022

21:13

Τραμπ: Παγώνει «αιώνιο» ναυτιλιακό νόμο λόγω Ιράν - Τι είναι το Jones Act

21:04

Χρυσός: Πτώση άνω του 1% καθώς ενισχύονται οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια

20:57

Νέος συναγερμός στη Σούδα - Σύλληψη Πολωνού για κατασκοπεία

20:44

Λευκός Οίκος: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν στην Καλιφόρνια βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία

20:31

Φιντάν: Το Ιράν μπορεί να οδηγηθεί σε εμφύλιο - Να πατηθεί το κουμπί της ειρήνης και της εκεχειρίας