BACKSTORY

Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

27-05-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

Το βλέμμα στα επιτόκια

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου κινείται η αγορά. Το στοίχημα αυτό θα κινήσει τη χρηματιστηριακή μηχανή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίζονται οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση. To 0,25% τον Ιούνιο είναι «ορατό». Το τι θα γίνει μετά όμως εξαρτάται από πολλά.

Επιταχύνουν οι τράπεζες

Και μιας και μιλάμε γι' αυτό το θέμα μπορεί λέει το α' τρίμηνο να είναι μηδενική η πιστωτική επέκταση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό.

Το δεύτερο τρίμηνο για να επιτευχθούν τα μεγέθη που υποσχέθηκαν οι τράπεζες για το έτος (5,5 δισ. ευρώ) τα πράγματα πρέπει να τρέξουν. Έτσι αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές εκταμιεύσεις για το τέλος του Μαΐου και πολλές θα ακολουθήσουν και για το τέλος του Ιουνίου.

Ο πέμπτος πόλος

Ο πέμπτος πόλος αναμένεται. Ωστόσο τίποτα δεν αναμένεται πριν τις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρα. Ο χρησμός της DBRS, πολύ σημαντικό για να καταγραφεί το άνοιγμα της Attica Bank και να καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου, θα λάβει χώρα μετά τις 9 Ιουνίου.

Νέο brand

Στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου brand της Τράπεζας Πειραιώς Phygital Event. Νέο logo, νέα κεντρική ιδέα.

Kαι για να μην ξεχαστούμε η συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σε ότι αφορά τη χρήση 2023 καμία αγωνία για το μέρισμα μιας και αυτό που έχει ζητηθεί είναι περιορισμένο (10% επί των κερδών)

Άρχισαν τα... όργανα

Να γυρίσουμε τώρα στα... πεζά του Χρηματιστηρίου όπου ο Κανονισμός Κοντόπουλου φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να έχει παρενέργειες. Θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν το «χώσιμο» μετοχών που έχουν χαμηλή διασπορά και κινδυνεύουν. Θα μου πείτε από τώρα; Να από τώρα γιατί οι θεσμικοί δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν μαζί με τους θεσμικούς αρχίσουν να πουλάνε και οι μικροί. Φυσικά αυτά που λένε από το Χρηματιστήριο ότι έχουν ενημερώσει τις εταιρίες είναι απλά δικαιολογίες.

ΔΕΗ: Πιο ευέλικτο το «σχήμα» για τις τηλεπικοινωνίες

Αυτονομία και ευελιξία στη δραστηριοποίηση στα telecoms αποκτά η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Fibergrid, με την πρόσφατη εισφορά σε αυτήν του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής από τη μητρική της. Με την απόσχιση των παγίων από τη ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, η Fibergrid αποκτά το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της μητρικής της, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, καθώς και το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο δίκτυο διανομής για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει πως το δίκτυο Fiber to the Home της FiberGrid θα φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025, έχοντας ως αφετηρία τα 140.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, που ήδη έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:31

Αλ. Τσίπρας: Το κόμμα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο αλλά αν χρειαστεί και νωρίτερα

23:56

Με απινιδωτές εξοπλίζεται το Μετρό της Αθήνας

23:45

Η Μόσχα καλεί σε κατάπαυση πυρός για να απομακρύνει Ρώσους από το Ιράν

23:34

Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζήτησε ο Χέγκσεθ

23:23

Allwyn: Ειδική διανομή 0,80 ευρώ ανά μετοχή με επιλογή επανεπένδυσης

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street υπό το βάρος του πολέμου

23:00

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι χτύπησαν data center της Oracle στο Ντουμπάι

22:47

ΕΕΕΠ: Άλμα 20% στις καταγγελίες το 2025 - Στο μικροσκόπιο πληρωμές, λογαριασμοί και αποδόσεις

22:35

Χρυσός: Απώλειες 2% μετά τις «φρέσκιες» απειλές Τραμπ στο Ιράν

22:23

Πετρέλαιο: Ράλι τετραετίας για το WTI με άλμα 11% - Στα 108 δολάρια το Brent

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,3 εκατ. ευρώ

21:59

Σαράντα χώρες συζητούν τρόπους να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

21:46

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή (5/4) στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

21:34

Βόρεια Μακεδονία - Μίτσκοσκι: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

21:23

Κρεμλίνο: Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για τη Ρωσία

21:11

Δημοσκόπηση Pulse: 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον πόλεμο στο Ιράν

21:07

Τυχερά παιχνίδια: Στα 16,73 δισ. ευρώ το 2025 - Το online «σήκωσε» την αγορά και τα έσοδα του Δημοσίου

21:00

Μαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

20:54

Yπερκάλυψη 1,4 φορές για το ομόλογο της Premia - Στο 4,1% το επιτόκιο

20:49

Τραμπ: Ζητά να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν

20:44

Οι χώρες του Κόλπου καλούν το ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας για το άνοιγμα του Ορμούζ - Αντίθετες Κίνα, Ρωσία, Γαλλία

20:35

Τέμπη: Από την αρχή η δίκη για τα βίντεο - Δεκτό το αίτημα αποχής της προέδρου

20:29

Ο Τραμπ «καρατόμησε» την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι

20:19

Prodea: Απόσχιση του κλάδου logistics - Περνά στην θυγατρική Θριασεύς

20:11

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά»

20:06

Βουλή: Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ

20:03

CNBC: Δασμούς έως και 100% για ορισμένα εισαγόμενα φάρμακα ετοιμάζει ο Τραμπ

19:55

Τραμπ και NATO: Βαθαίνει το ρήγμα με τους συμμάχους

19:45

ΤΜΕΔΕ: Παραμένει Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μακέδος

19:36

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 1104 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας - 752 στην Περιφέρεια Αττικής