BACKSTORY

Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

27-05-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το βλέμμα στα επιτόκια

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου κινείται η αγορά. Το στοίχημα αυτό θα κινήσει τη χρηματιστηριακή μηχανή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίζονται οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση. To 0,25% τον Ιούνιο είναι «ορατό». Το τι θα γίνει μετά όμως εξαρτάται από πολλά.

Επιταχύνουν οι τράπεζες

Και μιας και μιλάμε γι' αυτό το θέμα μπορεί λέει το α' τρίμηνο να είναι μηδενική η πιστωτική επέκταση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό.

Το δεύτερο τρίμηνο για να επιτευχθούν τα μεγέθη που υποσχέθηκαν οι τράπεζες για το έτος (5,5 δισ. ευρώ) τα πράγματα πρέπει να τρέξουν. Έτσι αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές εκταμιεύσεις για το τέλος του Μαΐου και πολλές θα ακολουθήσουν και για το τέλος του Ιουνίου.

Ο πέμπτος πόλος

Ο πέμπτος πόλος αναμένεται. Ωστόσο τίποτα δεν αναμένεται πριν τις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρα. Ο χρησμός της DBRS, πολύ σημαντικό για να καταγραφεί το άνοιγμα της Attica Bank και να καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου, θα λάβει χώρα μετά τις 9 Ιουνίου.

Νέο brand

Στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου brand της Τράπεζας Πειραιώς Phygital Event. Νέο logo, νέα κεντρική ιδέα.

Kαι για να μην ξεχαστούμε η συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σε ότι αφορά τη χρήση 2023 καμία αγωνία για το μέρισμα μιας και αυτό που έχει ζητηθεί είναι περιορισμένο (10% επί των κερδών)

Άρχισαν τα... όργανα

Να γυρίσουμε τώρα στα... πεζά του Χρηματιστηρίου όπου ο Κανονισμός Κοντόπουλου φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να έχει παρενέργειες. Θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν το «χώσιμο» μετοχών που έχουν χαμηλή διασπορά και κινδυνεύουν. Θα μου πείτε από τώρα; Να από τώρα γιατί οι θεσμικοί δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν μαζί με τους θεσμικούς αρχίσουν να πουλάνε και οι μικροί. Φυσικά αυτά που λένε από το Χρηματιστήριο ότι έχουν ενημερώσει τις εταιρίες είναι απλά δικαιολογίες.

ΔΕΗ: Πιο ευέλικτο το «σχήμα» για τις τηλεπικοινωνίες

Αυτονομία και ευελιξία στη δραστηριοποίηση στα telecoms αποκτά η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Fibergrid, με την πρόσφατη εισφορά σε αυτήν του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής από τη μητρική της. Με την απόσχιση των παγίων από τη ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, η Fibergrid αποκτά το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της μητρικής της, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, καθώς και το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο δίκτυο διανομής για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει πως το δίκτυο Fiber to the Home της FiberGrid θα φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025, έχοντας ως αφετηρία τα 140.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, που ήδη έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Ουγγαρία: «Aπειλή για την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη η Ρωσία»

12:49

Bloomberg: Mεγαλύτερη πληθωριστική απειλή για την Ευρώπη το φυσικό αέριο - «Εκθρόνισε» το πετρέλαιο

12:37

Ξεκινά η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

12:23

Anytime: Νέα στρατηγική συνεργασία στη Ρουμανία με την BRD Groupe Société Générale

12:15

Γεωργιάδης: Προς τον Φεβρουάριο του 2027 σε λειτουργία το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στο «Σωτηρία»

12:03

Θεμιστοκλέους: Δεν μιλάμε για επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:02

Bitcoin: Ψάχνει στήριξη στην αντίσταση των 80.000 δολαρίων με βλέμμα στον PCE

11:54

ΠΣΦ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

11:54

4+1 παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους στο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

11:45

Politico: Πώς η Ελλάδα επιχειρεί να επωφεληθεί από την «Οδύσσεια»

11:35

Startups: Έως πότε οι αιτήσεις για 2 προγράμματα του Envolve - Προεγγραφές για τον νέο κύκλο του EnvolveXL

11:31

Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Αιγάλεω

11:27

ΔΥΠΑ: 108 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Σεπτέμβριο

11:23

UBS: Προς το 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

11:20

Θα πλήρωνες έναν αλγόριθμο για να σου διαλέξει φίλους;

11:20

Πυροσβεστικό Σώμα: Προκήρυξη για την πρόσληψη 26 Πλοηγών Κυβερνητών και Πλοηγών Μηχανικών

11:12

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Αμφίρροπες 38 από τις 435 έδρες - Ο ρόλος του gerrymandering

11:06

Austriacard: Στο 96,55% η DNP – Προς squeeze-out και διαγραφή από Αθήνα και Βιέννη

11:01

WSJ: Μυστική αποστολή της CIΑ στη Μόσχα - «Μην το κάνετε» το μήνυμα στον Πούτιν

10:56

Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά

10:53

Η Revolut μπαίνει στα stablecoins με το EURR

10:40

Κεραμέως: Ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στους δικαιούχους

10:40

Νέα κέρδη στις ευρωαγορές με προσοχή σε πετρέλαιο και Nvidia

10:34

Τουρνάς: 4 πυρκαγιές έκαψαν 200.000 στρέμματα - Πότε «προσγειώνονται» τα νέα Καναντέρ

10:22

Σκέρτσος: Γιατί «απένταξη» από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει «ακύρωση» ενός έργου

10:21

ΕΣΕΕ: «Καμπανάκι» ενόψει ΔΕΘ - Πτώση 6,1% το β΄ τρίμηνο ακόμη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις

10:17

Χατζηβασιλείου: Δεν απαιτείται άδεια για την πόντιση του καλωδίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο

10:11

Αυστραλία: Το ban των social media δεν σταμάτησε τα παιδιά - Πώς το παρακάμπτουν

10:11

Το Ντουμπάι έχασε 31% της επιβατικής του κίνησης εξαιτίας του πολέμου

10:04

Μητσοτάκης: Οριστικά τέλος στις περικοπές Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας