BACKSTORY

Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

27-05-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το βλέμμα στα επιτόκια

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου κινείται η αγορά. Το στοίχημα αυτό θα κινήσει τη χρηματιστηριακή μηχανή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίζονται οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση. To 0,25% τον Ιούνιο είναι «ορατό». Το τι θα γίνει μετά όμως εξαρτάται από πολλά.

Επιταχύνουν οι τράπεζες

Και μιας και μιλάμε γι' αυτό το θέμα μπορεί λέει το α' τρίμηνο να είναι μηδενική η πιστωτική επέκταση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό.

Το δεύτερο τρίμηνο για να επιτευχθούν τα μεγέθη που υποσχέθηκαν οι τράπεζες για το έτος (5,5 δισ. ευρώ) τα πράγματα πρέπει να τρέξουν. Έτσι αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές εκταμιεύσεις για το τέλος του Μαΐου και πολλές θα ακολουθήσουν και για το τέλος του Ιουνίου.

Ο πέμπτος πόλος

Ο πέμπτος πόλος αναμένεται. Ωστόσο τίποτα δεν αναμένεται πριν τις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρα. Ο χρησμός της DBRS, πολύ σημαντικό για να καταγραφεί το άνοιγμα της Attica Bank και να καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου, θα λάβει χώρα μετά τις 9 Ιουνίου.

Νέο brand

Στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου brand της Τράπεζας Πειραιώς Phygital Event. Νέο logo, νέα κεντρική ιδέα.

Kαι για να μην ξεχαστούμε η συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σε ότι αφορά τη χρήση 2023 καμία αγωνία για το μέρισμα μιας και αυτό που έχει ζητηθεί είναι περιορισμένο (10% επί των κερδών)

Άρχισαν τα... όργανα

Να γυρίσουμε τώρα στα... πεζά του Χρηματιστηρίου όπου ο Κανονισμός Κοντόπουλου φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να έχει παρενέργειες. Θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν το «χώσιμο» μετοχών που έχουν χαμηλή διασπορά και κινδυνεύουν. Θα μου πείτε από τώρα; Να από τώρα γιατί οι θεσμικοί δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν μαζί με τους θεσμικούς αρχίσουν να πουλάνε και οι μικροί. Φυσικά αυτά που λένε από το Χρηματιστήριο ότι έχουν ενημερώσει τις εταιρίες είναι απλά δικαιολογίες.

ΔΕΗ: Πιο ευέλικτο το «σχήμα» για τις τηλεπικοινωνίες

Αυτονομία και ευελιξία στη δραστηριοποίηση στα telecoms αποκτά η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Fibergrid, με την πρόσφατη εισφορά σε αυτήν του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής από τη μητρική της. Με την απόσχιση των παγίων από τη ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, η Fibergrid αποκτά το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της μητρικής της, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, καθώς και το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο δίκτυο διανομής για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει πως το δίκτυο Fiber to the Home της FiberGrid θα φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025, έχοντας ως αφετηρία τα 140.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, που ήδη έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:36

Καρτάλης: Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από άλλες ηπείρους

10:28

ΠΑΣΟΚ: Η «Εστία» ανάλωσε τη μισή ύλη της για να μην πει απολύτως τίποτα και να επαναλάβει το φαντασιόπληκτο ρεπορτάζ της

10:21

Ιράν: Η Τεχεράνη θέτει όρους για οποιοδήποτε εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

09:47

Δεύτερη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες ψαράδες ο αλιευτικός τουρισμός

09:35

Το κομμάτι πύραυλου που προσέκρουσε στη Σελήνη γίνεται χρυσή ευκαιρία μελέτης για ειδικούς επιστήμονες

09:22

Υπ. Μεταφορών: Οριστική λύση στο ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας

09:12

Τράπεζες: Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

08:55

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας των πυρκαγιών

08:49

ΗΠΑ: Ο καρκίνος του Τζο Μπάιντεν έχει εξαπλωθεί δηλώνει ο γιος του

08:41

Κέρκυρα: Οι top παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

08:32

«Moneymaxxing»: Δεν είναι απλά trend αλλά τρόπος ζωής

08:28

Η επίθεση στη Hugging Face σηματοδοτεί την έναρξη μιας επικίνδυνης εποχής κυβερνοεπιθέσεων με AI

08:20

Ενέργεια και τράπεζες οδηγούν την ευρωπαϊκή κερδοφορία - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις η Deutsche Bank

08:14

Φοιτητική Στέγη: Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οικογένεια πριν νοικιάσει σπίτι

08:06

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν τα καθαρίσει - Πώς κινούνται δήμοι και ΠΣ, ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

08:00

Η χώρα που ζει το δημογραφικό μας μέλλον προβλέπεται να χάσει το 30% του πληθυσμού της μέχρι το 2070

23:58

ΣΕΤΕ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη το χωροταξικό για τον τουρισμό

23:35

Βρετανία: Τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που κατέληξαν στα απορρίμματα σε έναν μόνον χρόνο θα μπορούσαν να γεμίσουν 75 πισίνες

23:15

Χαρακόπουλος: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποζημιώσεων για βιολογικά προϊόντα

22:48

Ταϊλάνδη: Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση σε σχολείο

22:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου μετά από εμπλοκή του κλεμμένου ΙΧ που οδηγούσε σε τροχαίο

21:47

Τρίκαλα: Στα 1.352 μέτρα, δημιουργήθηκε ένας μοναδικός χώρος αναψυχής

21:18

Ποια είναι η δουλειά του υπολογιστικού γλωσσολόγου στην εποχή της ΤΝ και πόση ζήτηση έχει η ειδικότητα στην αγορά;

21:00

Δύο συλλήψεις στην Κορινθία και μία στη Λέσβο για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια

20:50

Πάρος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από πισίνα beach bar 4χρονο αγοράκι

20:43

Λίβανος: Η Βηρυτός αναφέρει ισραηλινή εισβολή σε ένα χωριό του νότου παρά την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού

20:31

Δήμος Αθηναίων: Καλεί τους πολίτες να απέχουν από εργασίες σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

20:12

Θρήνος για τον Μέσι: Πέθανε ο πατέρας του Χόρχε

19:56

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα