BACKSTORY

Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

27-05-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το βλέμμα στα επιτόκια

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου κινείται η αγορά. Το στοίχημα αυτό θα κινήσει τη χρηματιστηριακή μηχανή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίζονται οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση. To 0,25% τον Ιούνιο είναι «ορατό». Το τι θα γίνει μετά όμως εξαρτάται από πολλά.

Επιταχύνουν οι τράπεζες

Και μιας και μιλάμε γι' αυτό το θέμα μπορεί λέει το α' τρίμηνο να είναι μηδενική η πιστωτική επέκταση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό.

Το δεύτερο τρίμηνο για να επιτευχθούν τα μεγέθη που υποσχέθηκαν οι τράπεζες για το έτος (5,5 δισ. ευρώ) τα πράγματα πρέπει να τρέξουν. Έτσι αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές εκταμιεύσεις για το τέλος του Μαΐου και πολλές θα ακολουθήσουν και για το τέλος του Ιουνίου.

Ο πέμπτος πόλος

Ο πέμπτος πόλος αναμένεται. Ωστόσο τίποτα δεν αναμένεται πριν τις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρα. Ο χρησμός της DBRS, πολύ σημαντικό για να καταγραφεί το άνοιγμα της Attica Bank και να καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου, θα λάβει χώρα μετά τις 9 Ιουνίου.

Νέο brand

Στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου brand της Τράπεζας Πειραιώς Phygital Event. Νέο logo, νέα κεντρική ιδέα.

Kαι για να μην ξεχαστούμε η συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σε ότι αφορά τη χρήση 2023 καμία αγωνία για το μέρισμα μιας και αυτό που έχει ζητηθεί είναι περιορισμένο (10% επί των κερδών)

Άρχισαν τα... όργανα

Να γυρίσουμε τώρα στα... πεζά του Χρηματιστηρίου όπου ο Κανονισμός Κοντόπουλου φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να έχει παρενέργειες. Θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν το «χώσιμο» μετοχών που έχουν χαμηλή διασπορά και κινδυνεύουν. Θα μου πείτε από τώρα; Να από τώρα γιατί οι θεσμικοί δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν μαζί με τους θεσμικούς αρχίσουν να πουλάνε και οι μικροί. Φυσικά αυτά που λένε από το Χρηματιστήριο ότι έχουν ενημερώσει τις εταιρίες είναι απλά δικαιολογίες.

ΔΕΗ: Πιο ευέλικτο το «σχήμα» για τις τηλεπικοινωνίες

Αυτονομία και ευελιξία στη δραστηριοποίηση στα telecoms αποκτά η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Fibergrid, με την πρόσφατη εισφορά σε αυτήν του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής από τη μητρική της. Με την απόσχιση των παγίων από τη ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, η Fibergrid αποκτά το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της μητρικής της, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, καθώς και το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο δίκτυο διανομής για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει πως το δίκτυο Fiber to the Home της FiberGrid θα φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025, έχοντας ως αφετηρία τα 140.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, που ήδη έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Συνομιλίες Πούτιν και Σι για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2

23:45

H Σουηδία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στη Φινλανδία

23:31

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια στη Νορβηγία για τον θάνατο του βασιλιά Χάραλντ Ε΄

23:17

Εβδομάδα κερδών στη Wall Street κόντρα στη «βαριά σκιά» του Γουόρς

23:03

Ρωσία: Η παραγωγή βενζίνης μειώθηκε στο 70% της εγχώριας ζήτησης στα τέλη Αυγούστου

22:49

Ιταλία: H Deliveroo αυξάνει 40% τις αμοιβές των διανομέων μετά τις καταγγελίες για εκμετάλλευση

22:35

Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα για τη δημιουργία εθνικής διαστημικής ακαδημίας

22:21

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος: Σύντομα «τεχνικές συνομιλίες» για τον πόλεμο της Ρωσίας

22:07

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 4 Σεπτεμβρίου

21:53

Λύθηκε το πρόβλημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια «York» και «Keele» - Ανέκτησαν τις άδειες

21:39

Συνολικά 38 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:18

Κεφαλογιάννη: Στόχος η τουριστική ανάπτυξη και η ανάδειξη της Καστοριάς σε προορισμό 4 εποχών

21:11

Η ΕΤΑΔ στην 90ή ΔΕΘ

20:57

Εντολή Ζελένσκι για επιθέσεις με 1.000 drones την ημέρα κατά της Ρωσίας

20:43

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο ΣΚΑΪ

20:38

Κατσαφάδος: «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία της κρατικής αρωγής – Νέος μηχανισμός με ταχύτητα, διαφάνεια»

20:24

Όταν ακόμη και η Συρία έγινε αυτάρκης, ποιο το μέλλον της ελληνικής σιτοκαλλιέργειας;

20:16

Θυγατρική της αιγυπτιακής τράπεζας Misr εκτός αμερικανικού συστήματος λόγω συναλλαγών με Ιράν

20:02

«Κόκκινος» ο χρυσός με πτώση άνω του 2,5% μετά από 3 εβδομάδες κερδών

19:46

Μύκονος: Λουκέτο σε περίπτερο - Δεν εξέδωσε αποδείξεις 90.000 ευρώ σε 4 μήνες

19:38

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός πάνω από 950 ευρώ πριν τις εκλογές

19:37

Τουρισμός για Όλους: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης

19:33

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι ώρα να περάσει το χρήμα των κεντρικών τραπεζών στο blockchain

19:31

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λύσης και παύσης της εταιρείας Q&R USA LTD

19:17

Εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο με πτώση 5%

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές παρά τις 3 εβδομάδες πτώσης

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ