BACKSTORY

Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 

27-05-2024 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βλέμμα στα επιτόκια - Επιταχύνουν οι τράπεζες - Το σχήμα της ΔΕΗ για τις telcos 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το βλέμμα στα επιτόκια

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου κινείται η αγορά. Το στοίχημα αυτό θα κινήσει τη χρηματιστηριακή μηχανή όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίζονται οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση. To 0,25% τον Ιούνιο είναι «ορατό». Το τι θα γίνει μετά όμως εξαρτάται από πολλά.

Επιταχύνουν οι τράπεζες

Και μιας και μιλάμε γι' αυτό το θέμα μπορεί λέει το α' τρίμηνο να είναι μηδενική η πιστωτική επέκταση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό.

Το δεύτερο τρίμηνο για να επιτευχθούν τα μεγέθη που υποσχέθηκαν οι τράπεζες για το έτος (5,5 δισ. ευρώ) τα πράγματα πρέπει να τρέξουν. Έτσι αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές εκταμιεύσεις για το τέλος του Μαΐου και πολλές θα ακολουθήσουν και για το τέλος του Ιουνίου.

Ο πέμπτος πόλος

Ο πέμπτος πόλος αναμένεται. Ωστόσο τίποτα δεν αναμένεται πριν τις ευρωεκλογές. Ξεκάθαρα. Ο χρησμός της DBRS, πολύ σημαντικό για να καταγραφεί το άνοιγμα της Attica Bank και να καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου, θα λάβει χώρα μετά τις 9 Ιουνίου.

Νέο brand

Στις 28 Μαΐου για πελάτες και στις 29 για στελέχη έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου brand της Τράπεζας Πειραιώς Phygital Event. Νέο logo, νέα κεντρική ιδέα.

Kαι για να μην ξεχαστούμε η συνέλευση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σε ότι αφορά τη χρήση 2023 καμία αγωνία για το μέρισμα μιας και αυτό που έχει ζητηθεί είναι περιορισμένο (10% επί των κερδών)

Άρχισαν τα... όργανα

Να γυρίσουμε τώρα στα... πεζά του Χρηματιστηρίου όπου ο Κανονισμός Κοντόπουλου φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να έχει παρενέργειες. Θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν το «χώσιμο» μετοχών που έχουν χαμηλή διασπορά και κινδυνεύουν. Θα μου πείτε από τώρα; Να από τώρα γιατί οι θεσμικοί δεν μπορούν να περιμένουν την τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν μαζί με τους θεσμικούς αρχίσουν να πουλάνε και οι μικροί. Φυσικά αυτά που λένε από το Χρηματιστήριο ότι έχουν ενημερώσει τις εταιρίες είναι απλά δικαιολογίες.

ΔΕΗ: Πιο ευέλικτο το «σχήμα» για τις τηλεπικοινωνίες

Αυτονομία και ευελιξία στη δραστηριοποίηση στα telecoms αποκτά η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, Fibergrid, με την πρόσφατη εισφορά σε αυτήν του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής από τη μητρική της. Με την απόσχιση των παγίων από τη ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, η Fibergrid αποκτά το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της μητρικής της, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, καθώς και το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο δίκτυο διανομής για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει πως το δίκτυο Fiber to the Home της FiberGrid θα φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025, έχοντας ως αφετηρία τα 140.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, που ήδη έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:55

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

20:46

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

20:33

Κολομβία: Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις

20:28

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για την εξάλειψη κάθε απειλής στον νότιο Λίβανο

20:17

Τσεχία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία από το 2027

20:13

Παπαστεργίου: Στο Pharos AI Factory χτίζουμε λύσεις ΤΝ με ελληνικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκά πρότυπα

19:59

Τουλάχιστον 14 νεκροί στην Ινδία από πυρκαγιά σε κτίριο

19:50

Πρώτη αρωγή: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάριση για πυρκαγιές του 2021

19:41

Δήμας: Ανθεκτικές υποδομές και στρατηγικοί διάδρομοι στο επίκεντρο για το διεθνές εμπόριο

19:26

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία

19:23

ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο θα επισκεφθεί ΗΑΕ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν μετά τη συμφωνία με το Ιράν

19:15

Η Μεγάλη Βρετανία πληρώνει το κόστος της πολιτικής αστάθειας

19:07

Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό

19:02

Πυροσβεστική: 115 συλλήψεις από την αρχή του έτους για πυρκαγιές

19:00

«Τρέχει» placement για 6 εκατ. μετοχές Cenergy - Υπερκάλυψη κατά 3 φορές

18:49

Λάιεν: Η Μολδαβία έχει ολοκληρώσει το 93% των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάπτυξης της ΕΕ

18:40

Υπεγράφη Σύμβαση Παραχώρησης για την αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

18:38

Λίβανος: Το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών από τον πόλεμο ανέρχεται σε 1,38 δισ. δολάρια

18:28

Συμφωνία Chevron - Microsoft για την τροφοδοσία data center στο Τέξας

18:26

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων

18:20

Πιερρακάκης: «Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο - Μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη»

18:18

Η σύνοδος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου επαναξιολογείται μετά την παραίτηση Στάρμερ

18:13

Γαλλία: Δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα όχημα εν μέσω καύσωνα

18:02

Δένδιας: Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή των ΕΔ

17:56

Βρετανία: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», λέει ο Μπέρναμ

17:54

Χρηματιστήριο: «Πανηγυρική» επιστροφή πάνω από τις 2.500 μονάδες

17:50

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για το Qatargate - «Η υπόθεση δεν με αφορούσε ποτέ»

17:39

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν νοείται ως υποχώρηση από θεσμικά και κοινωνικά κεκτημένα

17:36

Νεμπής: «Δεν μπορεί να υπάρξει AI-ready οικονομία χωρίς AI-ready τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

17:33

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης