BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:46

Πιερρακάκης: «Η κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία είναι η μεταρρύθμιση-κλειδί της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων»

09:43

ΕΕΤ: Ανακαινίζονται το καλοκαίρι επιπλέον 240 σχολεία σε όλη τη χώρα

09:28

ΕΖΑ: Μπαίνει στα αποστάγματα με το βλέμμα στην αγορά της εστίασης

09:26

Γιώργος Κώτσηρας: Κομβικής σημασίας η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής

09:01

Βρετανία: Εθνικοποιείται η British Steel για τη διασφάλιση της παραγωγής χάλυβα

08:57

Ταχιάος για βλάβες σε κτίρια της Κυψέλης: Δεν υπάρχει ζήτημα στατικής επάρκειας

08:53

Πώς αμείβονται σήμερα οι δημιουργοί μουσικής και τι αλλάζει με την Τεχνητή Νοημοσύνη

08:47

Πόσο πλούσιος είναι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

08:43

ΕΒΕΠ: Το κόστος της αβεβαιότητας από τα «διόδια», τα «εμπορικά deals» και τον νέο αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ

08:38

Πόσο «πράσινα» είναι τα εισαγόμενα πλαστικά; Το κενό ελέγχων που ανησυχεί τη βιομηχανία

08:29

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε 93 χώρες για κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό

08:20

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Τέλος χρόνου για την υποβολή Μηχανογραφικού

08:12

Γιατί δεν «πάει» Τουρκία η Jumbo - Τα σχέδια της επόμενης μέρας

08:04

Αμερικανικοί δασμοί 25% σε προϊόντα της Βραζιλίας - Αντιδρά ο Λούλα

07:58

Σειρά εκρήξεων στο Κίεβο - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

07:52

Τέλος Αυγούστου ανοίγουν οι αιτήσεις για μετεγκατάσταση στην περιφέρεια - Επιδότηση 10.000 ευρώ και προκαταβολή μετακόμισης

07:46

Εμπορικός κόσμος: Σχεδόν ένα επιπλέον «ενοίκιο» τον μήνα απαιτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τους μικρομεσαίους

07:40

Ανατολική Αττική: Τα έργα αποχέτευσης του 1 δισ. ευρώ - Τι αλλάζει για 400.000 κατοίκους έως το 2027

07:35

Μέρος της ενεργειακής λύσης τα φωτοβολταϊκά - Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης με νέα έργα έως το 2030

07:28

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ΗΠΑ και Ιράν - Παράλυση στα Στενά του Ορμούζ

07:23

AKTOR: «Βάζει πόδι» σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις 1,2 δισ. σε Κρήτη, Χαλκιδική

07:17

ΕΚΤΕΡ: «Με τη βούλα» στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων

07:12

«Εκλογές το 2027» επιμένει ο Μητσοτάκης - Η Καρυστιανού πηγαίνει στην έδρα Σαμαρά - Το «μπλόκο» στον Κασσελάκη

07:07

Η άνεση στα διυλιστήρια - Οι ανάγκες της ΔΕΘ - Στο 56% οι Γερμανοί

07:01

Αναγκαστική προσγείωση για τις Δημόσιες Επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Ο λογαριασμός έως το 2030

23:58

Με τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως το Τορόντο εξαιτίας των πυρκαγιών

23:53

Ο Ζελέσνκι πρότεινε για πρωθυπουργό τον CEO της Naftogaz

23:50

ΗΠΑ: Πρώην υπάλληλος της Kasperky κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

23:46

Τι αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες - Κυριαρχούν SUV και υβριδικά

23:41

Ο Μπάιντεν γράφει βιβλίο για τα χρόνια του στον Λευκό Οίκο