BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:47

Γάζα: Οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν στον θύλακα καθώς τα ισραηλινά άρματα προελαύνουν

14:31

Συνάντηση Κακλαμάνη - Li Xi στη Βουλή για εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

14:29

Intel: Εκτόξευση 30% της μετοχής μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα επενδύσει 5 δισ δολ.

14:24

Ευλογιά προβάτων: Υπαρξιακός κίνδυνος για τη φέτα και τις εξαγωγές ένας ενδεχόμενος εμβολιασμός

14:10

BoE: Αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια - Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις

14:05

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της αυθεντικής Θάσου στη γερμανική αγορά

13:58

Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 2026

13:42

Ben & Jerry's: Η αυτοκρατορία του παγωτού που ξεκίνησε από ένα παλιό βενζινάδικο - Το αδιέξοδο με την Unilever

13:41

ΤτΕ: Τα 80 δισ. ευρώ αγγίζουν τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers

13:39

Μαρινάκης: Ο πληθωρισμός σταδιακά αποκλιμακώνεται - Στόχος η ενίσχυση του εισοδήματος

13:30

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο χρόνος πιέζει, ώρα για… ειλικρίνεια

13:30

Σύλλογος Κορώνης Πολιτισμός και Κληρονομιά: Για ακόμη μία φορά δίπλα στα παιδιά

13:29

Κορκίδης: «Εμπορική άμυνα» οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι, οι δασμοί και το αντιντάμπινκ

13:24

Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά στον Γιαννίτση για «Greek Statistics εν έτει 2025»

13:21

Βραβευμένη γεύση που ξεχωρίζει: Το Φιστίκι του Goat it κατακτά ουρανίσκους και διακρίσεις

13:19

Τουρκία: Διαψεύδει τα περί επαναπώλησης των S-400 στη Ρωσία - «Βρίσκονται στα αποθέματά μας»

13:17

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Οι μεγάλες επιχειρηματικές ανακοινώσεις - Τα ακανθώδη εμπορικά και πολιτικά ζητήματα

12:58

Δούκας: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε λουκέτο στα μαγαζιά που καταπατούν δημόσιο χώρο

12:37

Μελέτη: Μικρά τα ανταλλάγματα της Ρωσίας στη Β. Κορέα για την στρατιωτική υποστήριξη

12:35

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία με τη μείωση του ΦΠΑ

12:23

Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούλιο

12:13

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

12:11

Samsung AI Forum 2025: Ολοκληρώθηκε για 9η χρονιά η φετινή διοργάνωση

12:06

Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις από συνδικάτα κατά της λιτότητας

12:02

ΠΟΥ: Τα νοσοκομεία στη Γάζα είναι στο «χείλος της κατάρρευσης»

11:57

Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος ΥΠΕΞ

11:55

Deutsche Bank: Προβλέπει υψηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα για το τρίτο τρίμηνο

11:55

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη διάσωση της Avramar - Η επόμενη μέρα

11:54

Παπασταύρου για Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο: Οι στόχοι πρέπει να είναι φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί

11:37

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά