BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:00

Δημόσιο: Χρωστάει 3,8 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, συνταξιούχους, φορολογούμενους

23:57

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και SUV οι νικητές των πωλήσεων στην Ελλάδα

23:43

Νέο ρεκόρ με 1.107 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα το 2025

23:29

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η 15μελής τεχνοκρατική επιτροπή που θα διοικήσει τη Γάζα

23:15

Εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

23:00

Ρωσία: Περισσότερες από 422.000 στρατολογήσεις το 2025

22:46

Κίεβο: Κλειστά σχολεία έως Φεβρουάριο μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές

22:33

Συρία: Ο στρατός προειδοποιεί για νέα πλήγματα εναντίον των Κούρδων στο Χαλέπι

22:20

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

21:24

Η επίσημη λίστα των αγροτών που θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

21:19

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 33 εκατ. ευρώ

21:17

«Πρασίνισε» για 2η εβδομάδα ο χρυσός - Ισχυρή άνοδος για το ασήμι

21:14

Τραμπ: Επιλογή μου να μην χτυπήσω το Ιράν - Ικανοποίηση για την ακύρωση των εκτελέσεων διαδηλωτών

21:04

Μυτηλιναίος: Βγήκαν τα πρώτα κιλά γαλλίου από τη μονάδα της Metlen

21:00

Ιράν: Όταν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρχή

20:55

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

20:45

Γερμανία: Ένας νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο λιμάνι του Αμβούργου

20:37

Ματσάδο: Η μετάβαση προς τη δημοκρατία ξεκινά και το «εγκληματικό καθεστώς» του Μαδούρο θα διαλυθεί

20:29

Έρχονται διαφημίσεις στο ChatGPT

20:17

Νορβηγία: Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βραβευμένο

20:03

Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

19:45

Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

19:42

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

19:31

Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

19:18

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

19:14

Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

19:08

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου