BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:19

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΒοΕ

14:14

Μακρόν: «Απερίσκεπτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» - Έκκληση για εκεχειρία

13:58

Σε 27 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα της επιδημίας μηνιγγίτιδας στην Αγγλία

13:58

Μόλις το 4,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του

13:54

Μειώνεται η τιμή του Wegovy

13:52

Μαρινάκης: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρές»

13:45

Στη «φόρα» τα οικονομικά των Δήμων - Πρωταθλητές και ουραγοί σε δαπάνες, αναθέσεις, εισπραξιμότητα τελών

13:43

ΤτΕ: Κατά 7,6% αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο δ' τρίμηνο του 2025

13:43

Βρετανία: Επιστροφή στην ΕΕ ζητάει ο Δήμαρχος του Λονδίνου

13:38

Δήμας: Στο 50% η πρόοδος κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη

13:33

«Ταύρος» για ΕΤΕ η Jefferies - Αυξάνει στα 17 ευρώ την τιμή στόχο

13:33

Δανέζικα ΜΜΕ: Η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για μια εισβολή των ΗΠΑ στη Γροιλανδία

13:31

Γάζα: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα εν μέσω εκεχειρίας

13:29

Η Pepco εισέρχεται στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας

13:29

Βουδαπέστη: Πόσο κοστίζει το ταξίδι στην πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League

13:24

Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια και από την BoJ - Προειδοποιεί για πληθωριστικές πιέσεις

13:15

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα σε κίνδυνο φτώχειας

13:13

Ρώσος υφ. Ενέργειας: «Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε ενέργεια με αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους πληρωμής»

13:13

Bain & Company: Ανάγκη για επενδύσεις 100 δισ. σε καθαρά καύσιμα έως το 2030

13:04

Μ. Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε με drones τρία διυλιστήρια σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ

12:59

Ρωσία: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία σε «παύση λόγω περιστάσεων»

12:56

Ιράν: Οι βουλευτές προτείνουν την επιβολή τελών διέλευσης στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ

12:52

Energean: Έσοδα 1,773 δισ. δολάρια για το 2025 - Αναστολή της παραγωγής στο Ισραήλ

12:51

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ

12:42

Κάλας: Επείγον θέμα η χορήγηση του δανείου των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

12:38

Γάζα: Ανοιχτό για «περιορισμένη» κυκλοφορία ανθρώπων το πέρασμα της Ράφα

12:32

Μειώθηκαν διανυκτερεύσεις και αφίξεις στα καταλύματα παντός τύπου τον Ιανουάριο

12:27

Κεντ: Το FBI ερευνά για «διαρροή πληροφοριών» τον κορυφαίο αξιωματούχο του Τραμπ που παραιτήθηκε

12:14

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα ιρανικά πλήγματα ζητούν οι χώρες του Κόλπου

12:04

Vodafone: 100% των αποβλήτων των καταστημάτων της προς ανακύκλωση