BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:11

Επανήλθε στην κερδοφορία ο χρυσός - Μια «ανάσα» πριν από τα 3.600 δολάρια

21:52

Κώτσηρας: Προϊόν ανάπτυξης και πάταξης της φοροδιαφυγής το κοινωνικό μέρισμα που θέλουμε να επιστρέψουμε στους πολίτες

21:43

Ρωσία: Στους 128.115 νεκρούς στρατιωτικούς οι απώλειες του ρωσικού στρατού

21:41

ΓΕΚ Τέρνα: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Κωνσταντίνος Λάμπρου

21:23

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 74 εκατ. ευρώ

21:19

Μπέσεντ: Ζητά ανεξάρτητη αναθεώρηση ολόκληρου του θεσμού της Fed

20:58

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων στις Δράσεις 4.2.1 και 4.2.2

20:35

Κικίλιας: «Οι ψαράδες μας έχουν το σεβασμό μου»

20:15

Δυτικά Βαλκάνια: Η ανάγκη αλλά και η κόπωση στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ

19:58

Στάρμερ: Προχωρά σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

19:50

Ευρωαγορές: Έχασαν τα πράσινα πρόσημα λόγω ΗΠΑ

19:41

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Τσίπρα: «Το rebranding κατέληξε replay»

19:24

Χατζηδάκης: 431 σχολεία θα έχουν ανακαινιστεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς

19:13

Κομισιόν: Πρόστιμο 2,95 δισ. ευρώ στην Google παρά τις απειλές Τραμπ

19:11

Παπαθανάσης: Μόνο με ισχυρή οικονομία μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής των πολιτών

19:00

Τσίπρας: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ» - Οι 9 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάταξης

18:45

Συζητήσεις Ζελένσκι - Φίτσο για τις εισαγωγές πετρελαίου και τις συνομιλίες με Τραμπ

18:32

Ζαχαράκη: Η ενδυμασία ατομικό δικαίωμα των μαθητών

18:23

Intralot: Αγορά 6,12 εκατ. μετοχών από τον Soohyung Kim

18:23

ΑΒΑΞ: Ανάδοχος για την υλοποίηση του Διεθνούς Πάρκου Καινοτομίας Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη

18:10

Πιερρακάκης: Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

18:01

Σπανάκης: Έργα ύψους 130 εκατ. στον Έβρο με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών

17:54

ΧΑ: Με το βλέμμα σε Θεσσαλονίκη και... Παρίσι

17:47

ΠΟΥ: Η νόσος Mpox δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη διεθνούς εμβέλειας για την υγεία

17:42

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 12 Σεπτεμβρίου

17:36

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους της OpenAI - Αύριο το Μνημόνιο Συνεργασίας

17:26

Συνάντηση Ζελένσκι - Φίτσο στην Ουκρανία: «Είχαμε ουσιαστικές συνομιλίες»

17:13

Παπαστεργίου: Στο νέο Gov.gr Wallet σύντομα οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση τον Προσωπικό Αριθμό τους

17:06

Metlen Energy & Metals: Αίτημα στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ

16:58

Η Αίγυπτος δεσμεύεται να εμποδίσει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα