BACKSTORY

O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω… ηλικίας

14-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O πόλεμος των ορκωτών – Το παρασκήνιο για την Εθνική Ασφαλιστική – Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Double στις αιτήσεις του εξωδικαστικού

Διπλάσιες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι αρκετός, συγκρινόμενος πάντα με το ιδιωτικό χρέος. Τελικώς, δεν ξέρω πόσες γενιές ακόμη θα σέρνουν το χρέος αυτό που τσάκισε τη χώρα μας υπό τη βινιέτα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεγάλο παρασκήνιο για Εθνική Ασφαλιστική

Τελικώς ακούω μεγάλο παρασκήνιο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική. Έστω και καθυστερημένα, το CVC κατάλαβε πως κάτι πρέπει να κάνει με την κατάσταση της εταιρείας και η ηχηρή καμπάνα ήταν τα αποτελέσματα τόσο του 23 όσο και του α' τριμήνου του 2024.

Μαθαίνουμε, δε, πως οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και πως θα υπάρξουν κι άλλες, μιας και η εταιρεία ξαφνικά έδειξε σημάδια τεράστιας παραγωγικής κόπωσης. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της εταιρείας.

Συγχρόνως, ο ικανός manager και πρόεδρος Νάσος Ζαρκαλής -πλην, όμως, όχι ιδιαίτερα σχετικός με τις ασφάλειες- διέγνωσε αμέσως το πρόβλημα και ειδοποίησε. Κάποιοι, πάντως, μιλούν και για θέματα ρευστότητας, αν κρίνει κανείς τους χρόνους που απαιτούνται για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, οι οποίες καθυστερούν.

Όμως, το πιο πιθανό είναι πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γενικότερη ανοργανωσιά που παρουσιάζει το συνολικό σύστημα.

Αλλαγές λόγω... ηλικίας

Από του χρόνου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν ακούμε αλλαγές στα μη εκτελεστικά στελέχη τραπεζών, στο πλαίσιο ηλικιακής κόπωσης αλλά και παρόδου του χρόνου που διένυσαν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Άντε να δούμε. Το θέμα είναι, βέβαια, αν θα αντικατασταθούν με Έλληνες ή ξένους.

Πάντως, αυτό με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, αφού ουσιαστικά οι τράπεζες εκτελούν αποφάσεις εποπτών και κινούνται στον αυτόματο.

Ο πόλεμος των ορκωτών

Είπαμε για αλλαγές, και εκεί που γίνεται πραγματικά πόλεμος, είναι στους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό, με τις αλλαγές στη νομοθεσία κλείνει ο μακροχρόνιος κύκλος ελέγχου των εισηγμένων από την ίδια εταιρεία. Έτσι, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια, για το ποιος θα πάρει τι για τα επόμενα χρόνια. Και ο μεγάλος χαμένος είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις εισηγμένες. Δεν είναι και δύσκολο κάποιος να βρει την εταιρία που -στο σχετικά μακρινό παρελθόν- κέρδιζε δουλειές με αβάντες από φίλους που είχε τότε στην Κεφαλαιαγορά.

Μεταθέσεις συνελεύσεων

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω τι έχει πιάσει κάποιες εισηγμένες και μεταφέρουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις με το επιχείρημα ότι θέλουν να δώσουν πιο αναλυτική ενημέρωση στους επενδυτές. Γιατί να τους πήρε ο χρόνος να αλλάξουν το τροπάριο της μη επαρκούς ενημέρωσης που ψάλλουν χρόνια, λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Το ψάχνω και επανέρχομαι.

Εκ του μακρόθεν

Πριν επανέλθω, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στις εισηγμένες η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. Και είναι κενό περιεχομένου, γιατί, ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει σε βάθος. Όλο κάτι χαρτιά πηγαινοέρχονται στην Κεφαλαιαγορά, η οποία εξαντλεί τους ελέγχους της στα τυπικά και εκ του μακρόθεν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εισηγμένες και πράττουν αναλόγως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

18:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

18:31

Δένδιας: «Τέλος στη θητεία - παρωδία» - Τι αλλάζει με την Ατζέντα 2030

18:21

ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε η τεχνική βλάβη στο ραντάρ του Ελ. Βενιζέλος

18:07

Ισχυρές πιέσεις με μέτριο τζίρο στο ΧΑ - Στο «κόκκινο» όλοι πλην ενός στον FTSE Large Cap

18:06

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Ναι» στο squeeze-out για την Ακρίτας

17:58

CrediaBank: Κάλεσμα σε ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

17:55

Ικτίνος: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής ΙΔΕΗ ΑΕ

17:47

Τραμπ στο Συμβούλιο Ειρήνης: Θα μάθουμε για Ιράν σε 10 ημέρες - Δεσμεύσεις 7 δισ. δολαρίων για Γάζα

17:38

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα αντιμετωπίσει απάντηση που δεν μπορεί να φανταστεί αν μας επιτεθεί»

17:34

Έφεση στην απόφαση προφυλάκισης θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»

17:30

Έως 6% €πιστροφή με καύσιμα κίνησης ελίν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

17:29

Γιώργος Προκοπίου: H Dynacom πούλησε 11 δεξαμενόπλοια VLCC στη νοτιοκορεάτικη Sinokor για

17:28

ΣΕΒ-Alba: Έναρξη 10ου κύκλου υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

17:22

Adecco: Η προσαρμοστικότητα «κλειδί» στη σύγχρονη επαγγελματική ασφάλεια

17:18

Ρωσία: Η Rosatom δηλώνει έτοιμη να δεχθεί εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν εάν χρειασθεί

17:15

Σουηδία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,42 δισ. δολ. στο Κίεβο

17:12

Bloomberg: Αγοραστή για την D-Marin ψάχνει η CVC - Την αποτιμά στο 1 δισ. ευρώ

17:04

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 900 δισ. δολ. το εμπορικό έλλειμμα το 2025 – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1960

16:55

ΥΠΑΑΤ: Παράταση έως 31/12 για χρηματοδότηση και αγροτικά ακίνητα

16:44

Πτώση στη Wall Street με βλέμμα σε Walmart και ΗΠΑ - Ιράν

16:35

Η Amazon εκθρόνισε τη Walmart ως η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις παγκοσμίως

16:26

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο πρόληψης καταστροφών

16:25

Νέα επένδυση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο - Πού «έριξε» 7,5 εκατ. δολάρια;

16:16

Πού επεκτείνεται η Wolt πέρα από το delivery

16:14

ΠΑΣΟΚ: Τώρα καταλάβαμε γιατί η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της

16:10

Μερτς: Υπέρ της εισαγωγής ορίου ηλικίας στα social media

16:03

Το Google Gemini μπορεί πλέον να δημιουργεί μουσική

15:51

Μακρόν: «Προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να παράγουν ένα κοινό μοντέλο μαχητικού σκάφους»

15:50

«Γεμάτα» τα κρατικά ταμεία παρά τις πρόωρες αποπληρωμές - Πάνω από 39,5 δισ. ευρώ