BACKSTORY

Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

13-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

Σε αναμονή

H Πέμπτη αποτελεί μια ημέρα σημαντική για το στρατηγικό γίγνεσθαι. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σαφές αφού ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων με Eurobank αλλά και Alpha Bank.

Το πάρτι που έρχεται

Βέβαια κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές. Όπως και για άλλες εισηγμένες που ανακοινώνουν ταχύτατα αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρει φωτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Σκεφτείτε δε πως το Χρηματιστήριο τρέχει με τα επιτόκια να είναι υψηλά. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι μερισματικές αποδόσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φαντάζουν εξωπραγματικά. Γι' αυτό αν δεν γίνει κάτι αρνητικά συγκλονιστικό προβλέπεται μεγάλο πάρτι ειδικά το 2025.

SREP Dialogue

Oι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για το SREP. Η αξιολόγηση του ισολογισμού αποτελεί μια σημαντική διαδικασία σε ό, τι αφορά τον SSM αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Η διαδικασία SREP Dialogue θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε ο SSM θα εξηγήσει στις τράπεζες τις πρόνοιές του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν διάφορα θέμα.

Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες αναμένουν τη ρήση του επόπτη για το πόσο μέρισμα θα διανείμουν τελικώς.

Η Εθνική και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερη σημασία έχει όλο αυτό για την Εθνική, η οποία έχει μεγάλες χρηματιστηριακές στηρίξεις, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανόν η τράπεζα με την τόσο σημαντική ρευστότητα που διαθέτει να αγοράσει ένα περίπου 8% των μετοχών της από το ΤΧΣ εφόσον φυσικά ο SSM επιτρέψει.

Τούτο αν και εφόσον συμβεί αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο στους μετόχους της τράπεζας.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, επειδή έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για τη διοίκηση της οποίας λήγει η θητεία, διατυπώνω ένα απλό ερώτημα από μια στήλη που κατά καιρούς έχει ασκήσει σημαντική κριτική στα δρώμενα της ΕΤΕ: Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας όταν αυτή έχει επιτύχει τόσο σοβαρά αποτελέσματα; Νομίζω κανείς!

MREL και σχέδια

Από MREL οι τράπεζες ότι έκαναν έκαναν. Δεν αναμένεται κάτι σπουδαίο από εδώ και στο εξής λένε οι ειδικοί. Ωστόσο να θεωρούμε βέβαιο πως οι στόχοι στο σύνολό τους για την 1/1/25 θα πρέπει να πιαστούν πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Gauci c' est fini

Gauci c' est fini κατά το γνωστό πλην όμως παραφρασμένο άσμα του Charles Aznavour.

To πολύ το πέρα δώθε κείθε κούρασε, όπως λένε οι ειδικοί. Οι διαρκείς αλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αποδόμησαν την εταιρεία, η οποία παρουσιάζει προβλήματα συνεργασίας με τα στελέχη της, προβλήματα που εκτιμάται πως θα φανούν και στα αποτελέσματα.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε την αντικατάσταση του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες. Φυσικά το διαζύγιο παρουσιάζεται με κοινή συναίνεση. Όμως είναι έτσι;

Φαίνεται, ακούγεται, πως σε αυτό, συνέβαλε και ένα ικανό πλήθος καταγγελιών στην εποπτεία κυρίως για θέματα διαχείρισης συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους. Ας μην ξεχνάμε πως επόπτης έχει άποψη για την εταιρεία καθώς ήταν ο προηγούμενος CEO αυτής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω η εταιρεία ακούγεται πως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων, ενώ πρακτικές που ακολουθούσε στο πρόσφατο παρελθόν (υπενθύμισης στους πελάτες να πληρώνουν on time) σταμάτησαν αίφνης!

Το πηδάλιο της εταιρείας στη θέση του CEO αναλαμβάνει το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:35

Επιστροφή ενοικίου: Έφτασε η ώρα της πληρωμής - «Κλειδί» το ΙΒΑΝ

07:33

Συλλογικές Συμβάσεις: Πότε θα επεκτείνονται οι συμφωνίες για τους μισθούς- Τι αλλάζει σε μετενέργεια και διαιτησία

07:26

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για τη λειψυδρία στην Αττική – Στο «κόκκινο» οι ταμιευτήρες

07:25

Λίγο πριν τον πανικό για το νερό στην Αθήνα - Το κατηγορώ Παπασταύρου στον Αλέξη Τσίπρα - Ακεφιές στο Σεράφειο

07:11

Ψηφίζει Ελλάδα η JP Morgan - Επιστροφές κεφαλαίου - Πτώση λόγω Βρετανίας

23:45

Ελλάδα στη ΓΣ ΟΗΕ: Σαφής δέσμευση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

23:28

Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 8,2 δισ. δολαρίων

23:14

Τέταρτη ημέρα κερδών στη Wall Street - Ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο

23:01

Ο Καναδάς επιβάλλει νέους δασμούς στον αμερικανικό χάλυβα από 26 Δεκεμβρίου

22:44

Ο Τραμπ αποκλείει τη Νότια Αφρική από τη σύνοδο της G20 το 2026

22:24

Επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο - Νεκροί δύο άνδρες της Εθνοφρουράς

22:14

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία

21:58

«Μπεζ Βίβλος» Fed: Ελάχιστες οι μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες

21:49

Χρυσός: Σκαρφάλωσε σε υψηλό μίας εβδομάδας λόγω Fed

21:46

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 102.000 ιδίων μετοχών από 18/11 έως 25/11/2025

21:35

Περού: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος Βισκάρα

21:13

Λούλα: Η Βραζιλία παρέδωσε «μάθημα δημοκρατίας» με τη φυλάκιση του Μπολσονάρου

21:03

Παρατείνεται έως τις 12 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων του e-ΕΦΚΑ

21:02

Λειψυδρία: Τι πραγματικά ισχύει και πού έχει ήδη κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη - Επί τάπητος ο κόκκινος συναγερμός για την Αττική

20:56

Επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα από 3 έως 5 Δεκεμβρίου

20:50

Χονγκ Κονγκ: Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών

20:30

EXAE: Μηδένισε τη θέση της η Sand Grove Capital - Στο 9,15% η Praude Asset Management

20:26

Οι ΗΠΑ παρατείνουν τις εξαιρέσεις δασμών σε ορισμένα κινεζικά βιομηχανικά και ιατρικά προϊόντα

20:11

Το Πεκίνο προειδοποιεί εκ νέου τους Κινέζους να μην επισκεφθούν την Ιαπωνία

19:56

Blackstone: Κοντά σε megal deal ύψους 4 δισ. δολαρίων με την MacLean Power

19:55

Υπ. Παιδείας: Αναβάθμιση αθλητικού εξοπλισμού σε 4.550 σχολεία

19:49

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για το θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο

19:43

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα - Μπισάου: Συνελήφθη ο πρόεδρος

19:42

Handelsblatt: Περιζήτητος σύμβουλος για μεταρρυθμίσεις ο Κυρ. Πιερρακάκης - Πρότυπο η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου

19:39

Στην Αθήνα την Παρασκευή η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα