BACKSTORY

Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

13-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

Σε αναμονή

H Πέμπτη αποτελεί μια ημέρα σημαντική για το στρατηγικό γίγνεσθαι. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σαφές αφού ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων με Eurobank αλλά και Alpha Bank.

Το πάρτι που έρχεται

Βέβαια κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές. Όπως και για άλλες εισηγμένες που ανακοινώνουν ταχύτατα αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρει φωτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Σκεφτείτε δε πως το Χρηματιστήριο τρέχει με τα επιτόκια να είναι υψηλά. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι μερισματικές αποδόσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φαντάζουν εξωπραγματικά. Γι' αυτό αν δεν γίνει κάτι αρνητικά συγκλονιστικό προβλέπεται μεγάλο πάρτι ειδικά το 2025.

SREP Dialogue

Oι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για το SREP. Η αξιολόγηση του ισολογισμού αποτελεί μια σημαντική διαδικασία σε ό, τι αφορά τον SSM αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Η διαδικασία SREP Dialogue θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε ο SSM θα εξηγήσει στις τράπεζες τις πρόνοιές του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν διάφορα θέμα.

Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες αναμένουν τη ρήση του επόπτη για το πόσο μέρισμα θα διανείμουν τελικώς.

Η Εθνική και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερη σημασία έχει όλο αυτό για την Εθνική, η οποία έχει μεγάλες χρηματιστηριακές στηρίξεις, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανόν η τράπεζα με την τόσο σημαντική ρευστότητα που διαθέτει να αγοράσει ένα περίπου 8% των μετοχών της από το ΤΧΣ εφόσον φυσικά ο SSM επιτρέψει.

Τούτο αν και εφόσον συμβεί αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο στους μετόχους της τράπεζας.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, επειδή έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για τη διοίκηση της οποίας λήγει η θητεία, διατυπώνω ένα απλό ερώτημα από μια στήλη που κατά καιρούς έχει ασκήσει σημαντική κριτική στα δρώμενα της ΕΤΕ: Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας όταν αυτή έχει επιτύχει τόσο σοβαρά αποτελέσματα; Νομίζω κανείς!

MREL και σχέδια

Από MREL οι τράπεζες ότι έκαναν έκαναν. Δεν αναμένεται κάτι σπουδαίο από εδώ και στο εξής λένε οι ειδικοί. Ωστόσο να θεωρούμε βέβαιο πως οι στόχοι στο σύνολό τους για την 1/1/25 θα πρέπει να πιαστούν πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Gauci c' est fini

Gauci c' est fini κατά το γνωστό πλην όμως παραφρασμένο άσμα του Charles Aznavour.

To πολύ το πέρα δώθε κείθε κούρασε, όπως λένε οι ειδικοί. Οι διαρκείς αλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αποδόμησαν την εταιρεία, η οποία παρουσιάζει προβλήματα συνεργασίας με τα στελέχη της, προβλήματα που εκτιμάται πως θα φανούν και στα αποτελέσματα.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε την αντικατάσταση του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες. Φυσικά το διαζύγιο παρουσιάζεται με κοινή συναίνεση. Όμως είναι έτσι;

Φαίνεται, ακούγεται, πως σε αυτό, συνέβαλε και ένα ικανό πλήθος καταγγελιών στην εποπτεία κυρίως για θέματα διαχείρισης συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους. Ας μην ξεχνάμε πως επόπτης έχει άποψη για την εταιρεία καθώς ήταν ο προηγούμενος CEO αυτής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω η εταιρεία ακούγεται πως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων, ενώ πρακτικές που ακολουθούσε στο πρόσφατο παρελθόν (υπενθύμισης στους πελάτες να πληρώνουν on time) σταμάτησαν αίφνης!

Το πηδάλιο της εταιρείας στη θέση του CEO αναλαμβάνει το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:00

Ορεινή Αρκαδία: Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο Μαίναλο

08:56

Washington Post: Παραιτήθηκε ο CEO Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις στην εφημερίδα

08:42

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο

08:27

Γιατί τα smart buildings κερδίζουν έδαφος στα εταιρικά γραφεία της Ελλάδας

08:21

Πρόσληψη 1.490 διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μισθό από 5.010 ευρώ

08:14

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Μιλάνου: Αναζητώντας τη χαμένη μαγεία - Κοντά στα 6 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

08:09

Αγρο-φωτοβολταϊκά: Από Μάρτιο οι αιτήσεις – «Ζεστοί» οι παραγωγοί

08:00

Από το «no hire - no fire» στο κύμα απολύσεων στην Ελλάδα το β' εξάμηνο 2025

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία

23:35

Αλγερία: Ενεργοποίησε τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με το Αμπού Ντάμπι

23:16

Λασίθι: Τρεις συλλήψεις για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης