BACKSTORY

Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

13-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

Σε αναμονή

H Πέμπτη αποτελεί μια ημέρα σημαντική για το στρατηγικό γίγνεσθαι. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σαφές αφού ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων με Eurobank αλλά και Alpha Bank.

Το πάρτι που έρχεται

Βέβαια κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές. Όπως και για άλλες εισηγμένες που ανακοινώνουν ταχύτατα αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρει φωτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Σκεφτείτε δε πως το Χρηματιστήριο τρέχει με τα επιτόκια να είναι υψηλά. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι μερισματικές αποδόσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φαντάζουν εξωπραγματικά. Γι' αυτό αν δεν γίνει κάτι αρνητικά συγκλονιστικό προβλέπεται μεγάλο πάρτι ειδικά το 2025.

SREP Dialogue

Oι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για το SREP. Η αξιολόγηση του ισολογισμού αποτελεί μια σημαντική διαδικασία σε ό, τι αφορά τον SSM αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Η διαδικασία SREP Dialogue θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε ο SSM θα εξηγήσει στις τράπεζες τις πρόνοιές του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν διάφορα θέμα.

Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες αναμένουν τη ρήση του επόπτη για το πόσο μέρισμα θα διανείμουν τελικώς.

Η Εθνική και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερη σημασία έχει όλο αυτό για την Εθνική, η οποία έχει μεγάλες χρηματιστηριακές στηρίξεις, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανόν η τράπεζα με την τόσο σημαντική ρευστότητα που διαθέτει να αγοράσει ένα περίπου 8% των μετοχών της από το ΤΧΣ εφόσον φυσικά ο SSM επιτρέψει.

Τούτο αν και εφόσον συμβεί αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο στους μετόχους της τράπεζας.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, επειδή έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για τη διοίκηση της οποίας λήγει η θητεία, διατυπώνω ένα απλό ερώτημα από μια στήλη που κατά καιρούς έχει ασκήσει σημαντική κριτική στα δρώμενα της ΕΤΕ: Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας όταν αυτή έχει επιτύχει τόσο σοβαρά αποτελέσματα; Νομίζω κανείς!

MREL και σχέδια

Από MREL οι τράπεζες ότι έκαναν έκαναν. Δεν αναμένεται κάτι σπουδαίο από εδώ και στο εξής λένε οι ειδικοί. Ωστόσο να θεωρούμε βέβαιο πως οι στόχοι στο σύνολό τους για την 1/1/25 θα πρέπει να πιαστούν πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Gauci c' est fini

Gauci c' est fini κατά το γνωστό πλην όμως παραφρασμένο άσμα του Charles Aznavour.

To πολύ το πέρα δώθε κείθε κούρασε, όπως λένε οι ειδικοί. Οι διαρκείς αλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αποδόμησαν την εταιρεία, η οποία παρουσιάζει προβλήματα συνεργασίας με τα στελέχη της, προβλήματα που εκτιμάται πως θα φανούν και στα αποτελέσματα.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε την αντικατάσταση του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες. Φυσικά το διαζύγιο παρουσιάζεται με κοινή συναίνεση. Όμως είναι έτσι;

Φαίνεται, ακούγεται, πως σε αυτό, συνέβαλε και ένα ικανό πλήθος καταγγελιών στην εποπτεία κυρίως για θέματα διαχείρισης συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους. Ας μην ξεχνάμε πως επόπτης έχει άποψη για την εταιρεία καθώς ήταν ο προηγούμενος CEO αυτής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω η εταιρεία ακούγεται πως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων, ενώ πρακτικές που ακολουθούσε στο πρόσφατο παρελθόν (υπενθύμισης στους πελάτες να πληρώνουν on time) σταμάτησαν αίφνης!

Το πηδάλιο της εταιρείας στη θέση του CEO αναλαμβάνει το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:29

ΟΗΕ: Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της πρόσωπο

08:15

Υπολογίστε τον «ατομικό σας πληθωρισμό» - Διαδραστική εφαρμογή της ΕΚΤ

08:07

Ο Τραμπ βάζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων»

08:04

FT: Οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι

07:58

«Μαζική επίθεση» της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας - 2 νεκροί στο Κίεβο

07:54

Οι χειρότερες χώρες για τους expats - Η θέση της Ελλάδας

07:52

Προ των πυλών οι πρώτες εισαγωγές αμερικανικού LNG από την Atlantic SEE - Τροφοδοσία της Ουκρανίας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

07:47

ΚΕΦίΜ: Σύγκριση ελληνικών Νόμων και Ευρωπαϊκών Οδηγιών - Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες της Ελλάδας

07:44

Τα «δώρα» που έρχονται στις 27/11 για συνταξιούχους, ανασφάλιστους και δικαιούχους επιδομάτων

07:42

«Πράσινο φως» για το 5άστερο τουριστικό project στη νήσο Διάπορο

07:39

Η αποτυχία της COP30 και τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη

07:34

«Φουσκώνει» κατά 363,8 εκατ. μέσω αποζημιώσεων η σύμβαση παραχώρησης του «Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Κρήτης»

07:33

Ρεύμα: Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Επικαιροποίηση των εισοδηματικών & περιουσιακών κριτηρίων

07:28

Ε9: Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για τα ακίνητά τους - Πότε λήγει η προθεσμία

07:25

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Βαρδή στο Μέγαρο - Τι άκουσε η γάτα Ιμαλαΐων και η εκδοχή του Αλέξη για το Συγκρότημα

07:13

Ψηφίζει Ελλάδα η Deutsche Bank – Σφίγγει ο κλοιός στα funds – Πετυχημένο conference

23:54

Ενστάσεις από Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδάσωσης

23:38

Στο «σφυρί» το πιο πολύτιμο κέρμα στην Ευρώπη - Ως και 2,5 εκατ. ευρώ η αξία του

23:23

Στην παρουσίαση της ελληνικής λίστας «Forbes 30 under 30» για το 2026 αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

23:09

Tech ράλι στην Wall Street με «οδηγό» την Alphabet

22:57

Γάζα: Εντοπίστηκε η σορός ενός εκ των τελευταίων ισραηλινών ομήρων

22:43

Greenpeace: Η προστασία του κλίματος και των δασών εκτός του επίσημου αποτελέσματος της COP30 και φέτος

22:25

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν εκδίκηση από το Ισραήλ για την δολοφονία ηγέτη της Χεζμπολάχ

22:10

Κατσαφάδος για κακοκαιρία: Προτεραιότητα η άμεση στήριξη των πληγέντων και η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών

21:57

Telefónica: Στα συνδικάτα πρόταση για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στην Ισπανία

21:49

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Ουκρανία

21:38

Άνοδος άνω του 1% για τον χρυσό με ώθηση από τις ελπίδες για τα επιτόκια

21:36

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 50 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα

21:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υψηλή συμμετοχή στο ATHEX Mid Cap Conference 2025

20:55

Ιταλία: Η κεντροαριστερά κερδίζει τις εκλογές σε Απουλία, Καμπανία - Η κεντροδεξιά πήρε το Βένετο