BACKSTORY

Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

13-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

Σε αναμονή

H Πέμπτη αποτελεί μια ημέρα σημαντική για το στρατηγικό γίγνεσθαι. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σαφές αφού ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων με Eurobank αλλά και Alpha Bank.

Το πάρτι που έρχεται

Βέβαια κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές. Όπως και για άλλες εισηγμένες που ανακοινώνουν ταχύτατα αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρει φωτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Σκεφτείτε δε πως το Χρηματιστήριο τρέχει με τα επιτόκια να είναι υψηλά. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι μερισματικές αποδόσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φαντάζουν εξωπραγματικά. Γι' αυτό αν δεν γίνει κάτι αρνητικά συγκλονιστικό προβλέπεται μεγάλο πάρτι ειδικά το 2025.

SREP Dialogue

Oι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για το SREP. Η αξιολόγηση του ισολογισμού αποτελεί μια σημαντική διαδικασία σε ό, τι αφορά τον SSM αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Η διαδικασία SREP Dialogue θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε ο SSM θα εξηγήσει στις τράπεζες τις πρόνοιές του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν διάφορα θέμα.

Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες αναμένουν τη ρήση του επόπτη για το πόσο μέρισμα θα διανείμουν τελικώς.

Η Εθνική και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερη σημασία έχει όλο αυτό για την Εθνική, η οποία έχει μεγάλες χρηματιστηριακές στηρίξεις, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανόν η τράπεζα με την τόσο σημαντική ρευστότητα που διαθέτει να αγοράσει ένα περίπου 8% των μετοχών της από το ΤΧΣ εφόσον φυσικά ο SSM επιτρέψει.

Τούτο αν και εφόσον συμβεί αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο στους μετόχους της τράπεζας.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, επειδή έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για τη διοίκηση της οποίας λήγει η θητεία, διατυπώνω ένα απλό ερώτημα από μια στήλη που κατά καιρούς έχει ασκήσει σημαντική κριτική στα δρώμενα της ΕΤΕ: Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας όταν αυτή έχει επιτύχει τόσο σοβαρά αποτελέσματα; Νομίζω κανείς!

MREL και σχέδια

Από MREL οι τράπεζες ότι έκαναν έκαναν. Δεν αναμένεται κάτι σπουδαίο από εδώ και στο εξής λένε οι ειδικοί. Ωστόσο να θεωρούμε βέβαιο πως οι στόχοι στο σύνολό τους για την 1/1/25 θα πρέπει να πιαστούν πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Gauci c' est fini

Gauci c' est fini κατά το γνωστό πλην όμως παραφρασμένο άσμα του Charles Aznavour.

To πολύ το πέρα δώθε κείθε κούρασε, όπως λένε οι ειδικοί. Οι διαρκείς αλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αποδόμησαν την εταιρεία, η οποία παρουσιάζει προβλήματα συνεργασίας με τα στελέχη της, προβλήματα που εκτιμάται πως θα φανούν και στα αποτελέσματα.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε την αντικατάσταση του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες. Φυσικά το διαζύγιο παρουσιάζεται με κοινή συναίνεση. Όμως είναι έτσι;

Φαίνεται, ακούγεται, πως σε αυτό, συνέβαλε και ένα ικανό πλήθος καταγγελιών στην εποπτεία κυρίως για θέματα διαχείρισης συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους. Ας μην ξεχνάμε πως επόπτης έχει άποψη για την εταιρεία καθώς ήταν ο προηγούμενος CEO αυτής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω η εταιρεία ακούγεται πως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων, ενώ πρακτικές που ακολουθούσε στο πρόσφατο παρελθόν (υπενθύμισης στους πελάτες να πληρώνουν on time) σταμάτησαν αίφνης!

Το πηδάλιο της εταιρείας στη θέση του CEO αναλαμβάνει το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:29

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με την CrediaBank

19:13

Ευρωαγορές: Δεν άντεξαν τις «πολεμικές» πιέσεις οι δείκτες

19:00

Fitch: Δεν θα ξεπεράσει τον έναν μήνα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Πόσο κοστίζει σε κάθε χώρα του Κόλπου

18:59

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά 10 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ για 47 μικρά νησιά της Ελλάδας

18:52

Τραμπ: Πρέπει να εμπλακώ στον διορισμό του επόμενου ηγέτη του Ιράν

18:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Gabriel Attal

18:29

Νέο πλαίσιο για τα καπνικά και την προστασία ανηλίκων – Πανελλαδική ενημέρωση της αγοράς

18:17

Credia Bank: Σχεδόν διπλασιάστηκαν όλα τα μεγέθη το 2025 - Νέο ρεκόρ κερδοφορίας

18:12

Επιφυλακτική άνοδος στο ΧΑ με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

18:07

Μeteo: Ο δεύτερος θερμότερος χειμώνας στην Ελλάδα από το 1960

18:04

Παπασταύρου: Πρώτη γεώτρηση στο Ιόνιο μετά από 50 χρόνια – Το σχέδιο για υδρογονάνθρακες

17:58

Coface: Κίνδυνος παγκόσμιου σοκ από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Σενάριο για Brent στα 147 δολάρια

17:54

Η Alter Ego Media εξαγόρασε το 50,1% της More.gr

17:48

Κικίλιας στο “Economist”: «Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

17:38

ΕΕ: Έντονη καταδίκη των «αδικαιολόγητων» ιρανικών επιθέσεων εναντίον χωρών του Κόλπου

17:34

Αναδρομικά: Την Παρασκευή η καταβολή σε 1.015 συνταξιούχους από τον e-ΕΦΚΑ

17:24

«Κορυφαίος Εργοδότης» παγκοσμίως για το 2026 η Holcim, μητρική της Ηρακλής

17:22

Reuters: Το Ισραήλ θα επιτεθεί σε ιρανικές υπόγειες εγκαταστάσεις πυραύλων στη δεύτερη φάση του πολέμου

17:18

Μαρινάκης: Η Ελλάδα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον

17:01

Wall Street: Πτώση 600 μονάδων για τον Dow ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

16:57

Μαρί Κιουρί: Η άγνωστη προσφορά της στον Α' Παγκόσμιο

16:54

Η θέση της Euronext για το «Market Integration Package» της Κομισιόν

16:40

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2014 υπήρχαν αδυναμίες ελέγχων που δημιουργούσαν σοβαρά ζητήματα έκνομων ενεργειών

16:37

Γαλλία: Άδεια προσγείωσης έλαβαν αμερικάνικα αεροπλάνα - Ο όρος που τέθηκε

16:36

Οι πέντε στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής

16:26

Ζελένσκι: Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε ενάμιση μήνα

16:25

Scope Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες στις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης - Περαιτέρω αύξηση κερδών το 2026

16:22

H LAMDA επενδύει στις τοπικές κοινωνίες - Nέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα και φορείς

16:15

Το φυσικό αέριο έφτασε και στην Άμφισσα

16:10

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη