BACKSTORY

Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες

13-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε αναμονή - Το πάρτι που έρχεται - Η Εθνική και οι προσδοκίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε αναμονή

H Πέμπτη αποτελεί μια ημέρα σημαντική για το στρατηγικό γίγνεσθαι. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι σαφές αφού ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων με Eurobank αλλά και Alpha Bank.

Το πάρτι που έρχεται

Βέβαια κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές. Όπως και για άλλες εισηγμένες που ανακοινώνουν ταχύτατα αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι δεν χρειάζεται και πολύ για να πάρει φωτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Σκεφτείτε δε πως το Χρηματιστήριο τρέχει με τα επιτόκια να είναι υψηλά. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τότε οι μερισματικές αποδόσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φαντάζουν εξωπραγματικά. Γι' αυτό αν δεν γίνει κάτι αρνητικά συγκλονιστικό προβλέπεται μεγάλο πάρτι ειδικά το 2025.

SREP Dialogue

Oι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για το SREP. Η αξιολόγηση του ισολογισμού αποτελεί μια σημαντική διαδικασία σε ό, τι αφορά τον SSM αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Η διαδικασία SREP Dialogue θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τότε ο SSM θα εξηγήσει στις τράπεζες τις πρόνοιές του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν διάφορα θέμα.

Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες αναμένουν τη ρήση του επόπτη για το πόσο μέρισμα θα διανείμουν τελικώς.

Η Εθνική και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερη σημασία έχει όλο αυτό για την Εθνική, η οποία έχει μεγάλες χρηματιστηριακές στηρίξεις, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανόν η τράπεζα με την τόσο σημαντική ρευστότητα που διαθέτει να αγοράσει ένα περίπου 8% των μετοχών της από το ΤΧΣ εφόσον φυσικά ο SSM επιτρέψει.

Τούτο αν και εφόσον συμβεί αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο στους μετόχους της τράπεζας.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, επειδή έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για τη διοίκηση της οποίας λήγει η θητεία, διατυπώνω ένα απλό ερώτημα από μια στήλη που κατά καιρούς έχει ασκήσει σημαντική κριτική στα δρώμενα της ΕΤΕ: Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί να αλλάξει τη διοίκηση της τράπεζας όταν αυτή έχει επιτύχει τόσο σοβαρά αποτελέσματα; Νομίζω κανείς!

MREL και σχέδια

Από MREL οι τράπεζες ότι έκαναν έκαναν. Δεν αναμένεται κάτι σπουδαίο από εδώ και στο εξής λένε οι ειδικοί. Ωστόσο να θεωρούμε βέβαιο πως οι στόχοι στο σύνολό τους για την 1/1/25 θα πρέπει να πιαστούν πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Gauci c' est fini

Gauci c' est fini κατά το γνωστό πλην όμως παραφρασμένο άσμα του Charles Aznavour.

To πολύ το πέρα δώθε κείθε κούρασε, όπως λένε οι ειδικοί. Οι διαρκείς αλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αποδόμησαν την εταιρεία, η οποία παρουσιάζει προβλήματα συνεργασίας με τα στελέχη της, προβλήματα που εκτιμάται πως θα φανούν και στα αποτελέσματα.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε την αντικατάσταση του CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες. Φυσικά το διαζύγιο παρουσιάζεται με κοινή συναίνεση. Όμως είναι έτσι;

Φαίνεται, ακούγεται, πως σε αυτό, συνέβαλε και ένα ικανό πλήθος καταγγελιών στην εποπτεία κυρίως για θέματα διαχείρισης συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους. Ας μην ξεχνάμε πως επόπτης έχει άποψη για την εταιρεία καθώς ήταν ο προηγούμενος CEO αυτής.

Πέρα όμως από τα παραπάνω η εταιρεία ακούγεται πως παρουσιάζει καθυστερήσεις στην απόδοση αποζημιώσεων, ενώ πρακτικές που ακολουθούσε στο πρόσφατο παρελθόν (υπενθύμισης στους πελάτες να πληρώνουν on time) σταμάτησαν αίφνης!

Το πηδάλιο της εταιρείας στη θέση του CEO αναλαμβάνει το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:41

Τραμπ σε Λάιεν για εμπορική συμφωνία: Διορία έως 4 Ιουλίου, αλλιώς αύξηση δασμών

22:28

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 9,2 εκατ. ευρώ

22:01

Δένδιας: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας - Έμφαση σε άμυνα, έρευνα και drones»

21:48

Ζελένσκι: Η εκεχειρία που προτείνει η Ρωσία δείχνει την «περίεργη και ακατάλληλη» λογική των ηγετών της

21:35

Σκληραίνει τη θέση του το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

21:23

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πτώση 1,5% για τη ΝΔ - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού

21:17

Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 52 δισ. ευρώ λόγω Μέσης Ανατολής

21:10

CIA: Το Ιράν μπορεί να αντέξει 4 μήνες τον αμερικανικό αποκλεισμό

21:05

Κερδοφόρο 3x3 για τον χρυσό

20:57

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Θα είμαστε έτοιμοι νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική Προεδρία

20:50

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αν διευρυνθεί το ενεργειακό σοκ

20:42

Δημοσκόπηση MRB: Double score για ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:30

ΠΟΥ για χανταϊό: Αυτό δεν είναι ούτε «η αρχή μιας επιδημίας» ούτε «μιας πανδημίας»

20:19

Στενά του Ορμούζ: Τέσσερα πλοία μεταφοράς LNG πέρασαν «διακριτικά» το τελευταίο 15ήμερο

20:08

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών C-390

20:06

FT: Στα σκαριά απευθείας συνομιλίες ΕΕ - Πούτιν για Ουκρανικό

20:00

Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 8 έως 10 Μαΐου

19:48

Ισραήλ-Λίβανος: Τρίτος γύρος συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον

19:45

Eurobank: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

19:37

Συνάντηση Λούλα - Τραμπ στον Λευκό Οίκο - Στην ατζέντα οι σπάνιες γαίες

19:25

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Σχεδόν 1.500 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στον Περσικό Κόλπο

19:20

Τροπολογία Φλωρίδη: Με διαδικασίες εξπρές θα παραπέμπονται σε δίκη τα πολιτικά πρόσωπα

19:16

GRICE 2026: Στην Αθήνα το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο για Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία

19:14

Απώλειες στις ευρωαγορές - «Βουτιά» άνω του 8% για την Maersk

19:11

ΝΔ: Η «λεπτή κόκκινη γραμμή» Μητσοτάκη και το «Κούγκι» στην εξάωρη συνεδρίαση της ΚΟ

19:01

Καραβίας (Eurobank): Ανθεκτική η πιστωτική επέκταση – «Άνετη» για τον στόχο των 3,8 δισ. ευρώ

18:53

Politico: Διαφωνία Ουγγαρίας - ΕΕ για τα «παγωμένα» κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

18:49

Καθαρά κέρδη 18,3 εκατ. δολάρια στο α’ τρίμηνο για την Capital Clean Energy Carriers

18:39

Ζελένσκι: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας θα συζητήσει θέματα ασφάλειας με αξιωματούχους των ΗΠΑ