BACKSTORY

Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο

12-02-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο
Τράπεζα Πειραιώς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στις 4 Μαρτίου κληρώνει για την Τρ. Πειραιώς

Στον ρυθμό της Τράπεζας Πειραιώς θα κινηθεί η τρέχουσα εβδομάδα αφού στις 14 του μηνός θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πώληση του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ, που έχει οριστεί για το διάστημα 4 έως 6 Μαρτίου. Το ποσοστό παραμένει άγνωστο και θα αποφασιστεί απ' ότι φαίνεται προς το τέλος της επίμαχης περιόδου.

Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

«Κληρώνει» για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πολιτείας από την κοινοπραξία των ExxonMobil – HelleniQ Energy, σχετικά με τα αποτελέσματα των σεισμικών μελετών που πραγματοποίησε στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Η κοινοπραξία μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, γνωστοποιώντας κατά πόσο οι μελέτες έδειξαν υποψήφιους στόχους στις δύο παραχωρήσεις, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης - αυτή τη φορά με ερευνητικές γεωτρήσεις.

Από την πλευρά των αρμόδιων αρχών δεν αφήνεται να διαρρεύσει το παραμικρό, αναφορικά με τα (ανεπίσημα) «σήματα» που έχουν πάρει από την κοινοπραξία, για το τι προέκυψε από τις σεισμικές μελέτες. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η υπόθεση βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ώστε μόνο αρνητική επίπτωση θα είχε οποιαδήποτε πληροφορία δει το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν διαψεύδουν τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, για ενθαρρυντικά ευρήματα που έχουν πείσει το σχήμα να δρομολογήσει ερευνητικές γεωτρήσεις. Κοντός ψαλμός…

Ο κατήφορος

Την μετοχή της Intrum, την έχει πάρει και την έχει σηκώσει κατά το κοινώς λεγόμενο και μπορεί η Ελλάδα να διαπρέπει δεν είναι όμως αρκετό. Άλλωστε όταν χάνεις 50% της αξίας σου από την αρχή του έτους πως να τα μαζέψεις... Δεν μαζεύονται. Θέματα ρευστότητας ταλανίζουν τη μαμά εταιρεία η οποία πούλησε στοιχεία ενεργητικού στη Cerberus και στο τέλος της ημέρας έφαγε και την υποβάθμιση. Είναι να μην σε πάρει η κάτω βόλτα... Μετά η δύναμη της βαρύτητας κάνει τη δουλειά της.

Σήμανση με ελληνική και διεθνή διάσταση

Πολύ καλή δουλειά το λογότυπο της Εθνικής που δίνει σωστά και την ελληνική και τη διεθνή διάσταση. Περισσότερα άμεσα μόλις η τράπεζα κάνει την παρουσίαση και στους δημοσιογράφους.

Πιστωτική επέκταση και άλλα

Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματα, στην κοντινή Ιταλία αυτά θα φθάσουν και το 100% φέτος και αντίστοιχα ποσοστά θα προσεγγίσουν οι τράπεζες και του χρόνου. Και θέλω να σας πως και ένα μικρό μυστικό: Η πιστωτική επέκταση σε όλες τις τράπεζες (Ελλάδα και εκτός) δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά το 2024.

Εισαγωγή τον Μάρτιο

Πουλάει τα... ψιλά, δηλαδή μικρά ακίνητα, η Noval λίγο πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια εισαγωγή, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης στην αγορά του εταιρικού ομολόγου της Intralot, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Θετικό κλίμα στις παρουσιάσεις

Μιας και ο λόγος για το ομόλογο της Intralot την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή τρέχουν παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και από ότι φαίνεται ότι η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Οπότε μπορεί να έχουμε έκπληξη με το κουπόνι αλλά και το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων όπου ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει 130 εκατ. ευρώ.

Θα καούν

Έχω την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν σε πτώση της μετοχής της ΔΕΗ και σόρταραν την περασμένη Πέμπτη θα κάψουν τα χέρια τους. Οι εξελίξεις αυτή τη φορά δεν θα έλθουν από το σκέλος της ενέργειας αλλά από τις τηλεπικοινωνίες όπου οι διεργασίες είναι έντονες.

Αναβρασμός

Αναβρασμός επικρατεί μαθαίνω σε ελεγκτική εταιρεία καθώς ότι έλεγχος έχει γίνει ασχέτως βγάζει... φάουλ αλλά και penalties. Το θέμα είναι πως όταν μιλάμε για ελεγκτική της Big Four το να βρεθεί ένα φάουλ μπορεί και να δικαιολογείται αλλά τα επαναλαμβανόμενα δείχνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει τουλάχιστον σε ότι αφορά στις εσωτερικές διαδικασίες.

Η Αττική Οδός και οι αποζημιώσεις

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα πάνε τα πράγματα, μια φορά πάντως, στην αγορά ακούγονται κάποια σενάρια βάσει των οποίων η παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού κινείται νομικά διεκδικώντας τη σχετική αποζημίωση για την περίοδο των απαγορεύσεων και των περιορισμών στην κυκλοφορία προ λίγων μόλις ετών (λόγω covid). Βέβαια, σε όλο αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται ασφαλιστικές, προβλέψεις, το δημόσιο, χρηματοοικονομικά μοντέλα κ.λπ., οπότε, το πράγμα δεν είναι απλό, αν και άλλες εταιρείες παραχώρησης έχουν λάβει σχετικές αποζημιώσεις παλιότερα. Οπότε, εφόσον έχουν βάση αυτά τα σενάρια, να δούμε αν και πόσα μπορεί να διεκδικήσει η κοινοπραξία και από ποιες πλευρές (ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιο) για το… ενδεχόμενο ανωτέρας βίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση συμμορίας στην Αϊτή

23:57

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Σαλαμίνα - 39 φωτιές σε ένα 24ωρο

23:41

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε βιομηχανικό εργοτάξιο

23:29

Δύο θάνατοι από ιλαρά στην Πενσιλβάνια

23:16

Άνοδος στη Wall Street με ομόλογα και τεχνολογία στο επίκεντρο

23:00

Δημοσιογράφοι του AFP δέχτηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη

22:51

Η OpenΑΙ ισχυρίζεται ότι το νέο της τσιπ ξεπερνά τους επεξεργαστές της Nvidia

22:32

Ισραήλ: «Παραμένει βασικός στόχος η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ο αφοπλισμός της Χαμάς»

22:19

Μικρές απώλειες για τον χρυσό αναμένοντας τον PCE

22:06

Πάνω από 1.800 τόνοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από Αργολίδα, Μεσσηνία και Φωκίδα

21:47

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

21:23

Banco BPM: «Η πρόταση εξαγοράς της Monte dei Paschi δεν περιλαμβάνει premium»

21:03

Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

20:43

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακαλέσει έως και 200.000 βίζες

20:35

Κούβα: Η Αβάνα καταδικάζει την παράταση του αμερικανικού εμπάργκο

20:12

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

19:58

Ευρωαγορές: Ανοδικά καθώς «οικονομική D-Day» κατά του Ιράν αποδείχθηκε πιο ήπια

19:57

Ομάν και Ιράν συζητούν για έναν «προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας» μέσω του Ορμούζ και για αποναρκοθέτηση

19:55

SpaceX: Επένδυση 100 δισ. δολαρίων για νέα βάση εκτόξευσης στη Λουιζιάνα

19:41

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς

19:37

Ρωσία: Το αεροσκάφος που πιστεύεται ότι μετέφερε τον διευθυντή της CIA αναχώρησε από τη Μόσχα

19:20

Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου

19:01

Το Uber θα προσφέρει προαιρετική live μετάδοση των διαδρομών εφήβων σε γονείς και κηδεμόνες

18:47

Fed: Η Collins στηρίζει σταθερά επιτόκια, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση

18:42

Λευκορωσία: Η ΕΕ καταδικάζει τον χαρακτηρισμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως «εξτρεμιστικών»

18:39

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο Λαυρίου

18:25

Ιράν: Ουρές αναμονής έξω από τα βενζινάδικα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων

18:22

Ηράκλειο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στους Αγίους Δέκα

18:19

Ο Καναδάς απαντά «δολάριο προς δολάριο» στον Τραμπ: Δασμοί έως 50% στις αμερικανικές εισαγωγές

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips