BACKSTORY

Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο

12-02-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο
Τράπεζα Πειραιώς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στις 4 Μαρτίου κληρώνει για την Τρ. Πειραιώς

Στον ρυθμό της Τράπεζας Πειραιώς θα κινηθεί η τρέχουσα εβδομάδα αφού στις 14 του μηνός θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πώληση του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ, που έχει οριστεί για το διάστημα 4 έως 6 Μαρτίου. Το ποσοστό παραμένει άγνωστο και θα αποφασιστεί απ' ότι φαίνεται προς το τέλος της επίμαχης περιόδου.

Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

«Κληρώνει» για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πολιτείας από την κοινοπραξία των ExxonMobil – HelleniQ Energy, σχετικά με τα αποτελέσματα των σεισμικών μελετών που πραγματοποίησε στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Η κοινοπραξία μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, γνωστοποιώντας κατά πόσο οι μελέτες έδειξαν υποψήφιους στόχους στις δύο παραχωρήσεις, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης - αυτή τη φορά με ερευνητικές γεωτρήσεις.

Από την πλευρά των αρμόδιων αρχών δεν αφήνεται να διαρρεύσει το παραμικρό, αναφορικά με τα (ανεπίσημα) «σήματα» που έχουν πάρει από την κοινοπραξία, για το τι προέκυψε από τις σεισμικές μελέτες. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η υπόθεση βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ώστε μόνο αρνητική επίπτωση θα είχε οποιαδήποτε πληροφορία δει το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν διαψεύδουν τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, για ενθαρρυντικά ευρήματα που έχουν πείσει το σχήμα να δρομολογήσει ερευνητικές γεωτρήσεις. Κοντός ψαλμός…

Ο κατήφορος

Την μετοχή της Intrum, την έχει πάρει και την έχει σηκώσει κατά το κοινώς λεγόμενο και μπορεί η Ελλάδα να διαπρέπει δεν είναι όμως αρκετό. Άλλωστε όταν χάνεις 50% της αξίας σου από την αρχή του έτους πως να τα μαζέψεις... Δεν μαζεύονται. Θέματα ρευστότητας ταλανίζουν τη μαμά εταιρεία η οποία πούλησε στοιχεία ενεργητικού στη Cerberus και στο τέλος της ημέρας έφαγε και την υποβάθμιση. Είναι να μην σε πάρει η κάτω βόλτα... Μετά η δύναμη της βαρύτητας κάνει τη δουλειά της.

Σήμανση με ελληνική και διεθνή διάσταση

Πολύ καλή δουλειά το λογότυπο της Εθνικής που δίνει σωστά και την ελληνική και τη διεθνή διάσταση. Περισσότερα άμεσα μόλις η τράπεζα κάνει την παρουσίαση και στους δημοσιογράφους.

Πιστωτική επέκταση και άλλα

Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματα, στην κοντινή Ιταλία αυτά θα φθάσουν και το 100% φέτος και αντίστοιχα ποσοστά θα προσεγγίσουν οι τράπεζες και του χρόνου. Και θέλω να σας πως και ένα μικρό μυστικό: Η πιστωτική επέκταση σε όλες τις τράπεζες (Ελλάδα και εκτός) δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά το 2024.

Εισαγωγή τον Μάρτιο

Πουλάει τα... ψιλά, δηλαδή μικρά ακίνητα, η Noval λίγο πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια εισαγωγή, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης στην αγορά του εταιρικού ομολόγου της Intralot, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Θετικό κλίμα στις παρουσιάσεις

Μιας και ο λόγος για το ομόλογο της Intralot την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή τρέχουν παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και από ότι φαίνεται ότι η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Οπότε μπορεί να έχουμε έκπληξη με το κουπόνι αλλά και το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων όπου ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει 130 εκατ. ευρώ.

Θα καούν

Έχω την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν σε πτώση της μετοχής της ΔΕΗ και σόρταραν την περασμένη Πέμπτη θα κάψουν τα χέρια τους. Οι εξελίξεις αυτή τη φορά δεν θα έλθουν από το σκέλος της ενέργειας αλλά από τις τηλεπικοινωνίες όπου οι διεργασίες είναι έντονες.

Αναβρασμός

Αναβρασμός επικρατεί μαθαίνω σε ελεγκτική εταιρεία καθώς ότι έλεγχος έχει γίνει ασχέτως βγάζει... φάουλ αλλά και penalties. Το θέμα είναι πως όταν μιλάμε για ελεγκτική της Big Four το να βρεθεί ένα φάουλ μπορεί και να δικαιολογείται αλλά τα επαναλαμβανόμενα δείχνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει τουλάχιστον σε ότι αφορά στις εσωτερικές διαδικασίες.

Η Αττική Οδός και οι αποζημιώσεις

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα πάνε τα πράγματα, μια φορά πάντως, στην αγορά ακούγονται κάποια σενάρια βάσει των οποίων η παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού κινείται νομικά διεκδικώντας τη σχετική αποζημίωση για την περίοδο των απαγορεύσεων και των περιορισμών στην κυκλοφορία προ λίγων μόλις ετών (λόγω covid). Βέβαια, σε όλο αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται ασφαλιστικές, προβλέψεις, το δημόσιο, χρηματοοικονομικά μοντέλα κ.λπ., οπότε, το πράγμα δεν είναι απλό, αν και άλλες εταιρείες παραχώρησης έχουν λάβει σχετικές αποζημιώσεις παλιότερα. Οπότε, εφόσον έχουν βάση αυτά τα σενάρια, να δούμε αν και πόσα μπορεί να διεκδικήσει η κοινοπραξία και από ποιες πλευρές (ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιο) για το… ενδεχόμενο ανωτέρας βίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Σκέρτσος: Η αναπηρία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

23:49

Lululemon: Απογοητευτικό β' τρίμηνο και υποβάθμιση outlook - Κατρακυλά η μετοχή

23:48

Νέος CEO στην Adobe από 1η Δεκεμβρίου

23:37

Ο Νετανιάχου θεωρεί «εφικτή» την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος

23:26

VW: Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Καταργούνται άλλες 50.000 θέσεις εργασίας

23:15

Wall Street: Κερδοφόρο δύο στα δύο - Η καλύτερα ημέρα εδώ και 1 μήνα για Dow Jones

23:04

Τζέι Ντι Βανς: Στα προπολεμικά επίπεδα η μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ

22:53

Ανδρουλάκης: «Τώρα ΠΑΣΟΚ για Πολιτική Αλλαγή με Πρόγραμμα και Ήθος»

22:42

ΟΝΝΕΔ: «Τσάμπα το Rebranding - Μια ταινία μικρού μήκους για τον Αλέξη Τσίπρα»

22:30

GPT-6 Astra: Η OpenAI κυκλοφορεί το «πιο ευφυές μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο»

22:19

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών

22:19

Πιερρακάκης: Πολιτική βούληση και αποφάσεις για να κερδίσει η Ευρώπη τον χαμένο χρόνο

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 6,2 εκατ. ευρώ

21:57

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο - Προς κέρδη 9% στην εβδομάδα

21:43

Πυροσβεστική: Συνολικά 36 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις σε Ναύπλιο και Χαλκίδα

21:30

Νέα προσέγγιση μειώνει δραστικά τις νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές

21:17

Άντλησε 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική: Υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές - Δηλώσεις από Μεγάλου και Μαζαράκη

21:12

Σερβία: Μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι η σορός του εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς

21:09

Κάθετος Διάδρομος: Στην Αλεξανδρούπολη οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου

21:02

«Ράλι» 7% της Tesla καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μία «καταιγίδα» από Cybercabs

21:00

Γερμανία: Επιστρέφει η μάχη των 35 ωρών - Το μεγάλο ερώτημα για την Ευρώπη

20:49

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δύσκολη η επίτευξη αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ έως το 2030

20:41

Ζελένσκι: Σύντομα σε Κίεβο και Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές

20:31

Κώτσηρας: Νέα εποχή για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

20:30

Σχέδιο εκκένωσης της Γάζας παρουσίασε ο Μπεν-Γκβιρ: «Ώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες»

20:27

Υπόθεση Έπστιν: Ο δισεκατομμυριούχος Λίον Μπλακ αρνείται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου

20:20

«Πράσινο 2x2» για χρυσό με ράλι άνω του 2%

20:10

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν τα ομόλογα, ανέκαμψαν οι δείκτες από το χαμηλό μηνός

19:58

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις για την αμυντική της θωράκιση»

19:50

Πιερρακάκης: Ακούγοντας τους πολίτες, σχεδιάζουμε τις πολιτικές για την Ελλάδα του 2030