BACKSTORY

Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο

12-02-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κληρώνει για την Πειραιώς – Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στην Κρήτη – Ένα ακόμη IPO τον Μάρτιο
Τράπεζα Πειραιώς

Στις 4 Μαρτίου κληρώνει για την Τρ. Πειραιώς

Στον ρυθμό της Τράπεζας Πειραιώς θα κινηθεί η τρέχουσα εβδομάδα αφού στις 14 του μηνός θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πώληση του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ, που έχει οριστεί για το διάστημα 4 έως 6 Μαρτίου. Το ποσοστό παραμένει άγνωστο και θα αποφασιστεί απ' ότι φαίνεται προς το τέλος της επίμαχης περιόδου.

Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

«Κληρώνει» για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πολιτείας από την κοινοπραξία των ExxonMobil – HelleniQ Energy, σχετικά με τα αποτελέσματα των σεισμικών μελετών που πραγματοποίησε στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Η κοινοπραξία μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, γνωστοποιώντας κατά πόσο οι μελέτες έδειξαν υποψήφιους στόχους στις δύο παραχωρήσεις, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης - αυτή τη φορά με ερευνητικές γεωτρήσεις.

Από την πλευρά των αρμόδιων αρχών δεν αφήνεται να διαρρεύσει το παραμικρό, αναφορικά με τα (ανεπίσημα) «σήματα» που έχουν πάρει από την κοινοπραξία, για το τι προέκυψε από τις σεισμικές μελέτες. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η υπόθεση βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ώστε μόνο αρνητική επίπτωση θα είχε οποιαδήποτε πληροφορία δει το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν διαψεύδουν τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, για ενθαρρυντικά ευρήματα που έχουν πείσει το σχήμα να δρομολογήσει ερευνητικές γεωτρήσεις. Κοντός ψαλμός…

Ο κατήφορος

Την μετοχή της Intrum, την έχει πάρει και την έχει σηκώσει κατά το κοινώς λεγόμενο και μπορεί η Ελλάδα να διαπρέπει δεν είναι όμως αρκετό. Άλλωστε όταν χάνεις 50% της αξίας σου από την αρχή του έτους πως να τα μαζέψεις... Δεν μαζεύονται. Θέματα ρευστότητας ταλανίζουν τη μαμά εταιρεία η οποία πούλησε στοιχεία ενεργητικού στη Cerberus και στο τέλος της ημέρας έφαγε και την υποβάθμιση. Είναι να μην σε πάρει η κάτω βόλτα... Μετά η δύναμη της βαρύτητας κάνει τη δουλειά της.

Σήμανση με ελληνική και διεθνή διάσταση

Πολύ καλή δουλειά το λογότυπο της Εθνικής που δίνει σωστά και την ελληνική και τη διεθνή διάσταση. Περισσότερα άμεσα μόλις η τράπεζα κάνει την παρουσίαση και στους δημοσιογράφους.

Πιστωτική επέκταση και άλλα

Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματα, στην κοντινή Ιταλία αυτά θα φθάσουν και το 100% φέτος και αντίστοιχα ποσοστά θα προσεγγίσουν οι τράπεζες και του χρόνου. Και θέλω να σας πως και ένα μικρό μυστικό: Η πιστωτική επέκταση σε όλες τις τράπεζες (Ελλάδα και εκτός) δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά το 2024.

Εισαγωγή τον Μάρτιο

Πουλάει τα... ψιλά, δηλαδή μικρά ακίνητα, η Noval λίγο πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια εισαγωγή, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης στην αγορά του εταιρικού ομολόγου της Intralot, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Θετικό κλίμα στις παρουσιάσεις

Μιας και ο λόγος για το ομόλογο της Intralot την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή τρέχουν παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και από ότι φαίνεται ότι η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Οπότε μπορεί να έχουμε έκπληξη με το κουπόνι αλλά και το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων όπου ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει 130 εκατ. ευρώ.

Θα καούν

Έχω την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν σε πτώση της μετοχής της ΔΕΗ και σόρταραν την περασμένη Πέμπτη θα κάψουν τα χέρια τους. Οι εξελίξεις αυτή τη φορά δεν θα έλθουν από το σκέλος της ενέργειας αλλά από τις τηλεπικοινωνίες όπου οι διεργασίες είναι έντονες.

Αναβρασμός

Αναβρασμός επικρατεί μαθαίνω σε ελεγκτική εταιρεία καθώς ότι έλεγχος έχει γίνει ασχέτως βγάζει... φάουλ αλλά και penalties. Το θέμα είναι πως όταν μιλάμε για ελεγκτική της Big Four το να βρεθεί ένα φάουλ μπορεί και να δικαιολογείται αλλά τα επαναλαμβανόμενα δείχνουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει τουλάχιστον σε ότι αφορά στις εσωτερικές διαδικασίες.

Η Αττική Οδός και οι αποζημιώσεις

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα πάνε τα πράγματα, μια φορά πάντως, στην αγορά ακούγονται κάποια σενάρια βάσει των οποίων η παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού κινείται νομικά διεκδικώντας τη σχετική αποζημίωση για την περίοδο των απαγορεύσεων και των περιορισμών στην κυκλοφορία προ λίγων μόλις ετών (λόγω covid). Βέβαια, σε όλο αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται ασφαλιστικές, προβλέψεις, το δημόσιο, χρηματοοικονομικά μοντέλα κ.λπ., οπότε, το πράγμα δεν είναι απλό, αν και άλλες εταιρείες παραχώρησης έχουν λάβει σχετικές αποζημιώσεις παλιότερα. Οπότε, εφόσον έχουν βάση αυτά τα σενάρια, να δούμε αν και πόσα μπορεί να διεκδικήσει η κοινοπραξία και από ποιες πλευρές (ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιο) για το… ενδεχόμενο ανωτέρας βίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες

23:48

ΕΕ: Δύο εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα

23:32

Τι θα πει ο Τραμπ στο διάγγελμά του, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

23:22

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ μετά τον έλεγχο του υπογειοποιημένου και διαβρωμένου σωλήνα

23:16

Wall Street: «Μπήκε» με κέρδη στον Απρίλιο ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση στο Ιράν

22:57

Πάνω από 1.300 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

22:44

Κέρδη 2% για τον χρυσό - Τέταρτη ημέρα ανόδου

22:25

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% για το Brent υπό την ελπίδα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

22:14

Ιράκ: Συνελήφθη ύποπτος μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης για την απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

«Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, δεν είμαστε απειλή»: Ανοιχτή επιστολή Πεζεσκιάν στον αμερικανικό λαό

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα

20:51

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απαντά στην πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα με επιθέσεις»

20:36

Πούτιν: «Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι απλούστατα αδύνατη»

20:28

Βασίλης Φουρλής: Αυτό θα είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία - Η επόμενη μέρα για τη Holland & Barrett

20:24

AnimaWings: Νέες απευθείας πτήσεις από Ρουμανία προς Αθήνα

20:17

Παπασταύρου: «Ορόσημο η ένταξη των πρώτων μπαταριών στο σύστημα ηλεκτροδότησης»

20:07

Ιράν: Ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ - Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου

19:52

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «Βατερλώ» του Μαρτίου

19:32

SpaceX: Εμπιστευτικό αίτημα για IPO με αποτίμηση έως 1,75 τρισ. δολάρια

19:32

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις

19:18

Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος - «Ξεκινάμε για την ελπίδα»

19:07

Υποχωρεί το πετρέλαιο «πιάνοντας vibes» αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

19:07

Eli Lilly: Ο FDA ενέκρινε για το χάπι αδυνατίσματος Foundayo - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά GLP-1