BACKSTORY

ΔΕΗ: Πολύς χαμός για το τίποτα - Οι πυλώνες ανάπτυξης της Alpha Bank - Μια μεγάλη εισαγωγή στο ΧΑ

08-02-2024 | 07:22
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πολύς χαμός για το τίποτα - Οι πυλώνες ανάπτυξης της Alpha Bank - Μια μεγάλη εισαγωγή στο ΧΑ

ΔΕΗ: Πολύς χαμός για το τίποτα

Δεν της έφτανε της ΔΕΗ που ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταντήσει κουφάρι, τώρα βρίσκει μπροστά της μία ακόμη εκκρεμότητα από το παρελθόν, με την προκαταρκτική έρευνα της Κομισιόν για την περίοδο 2013-2019. Βέβαια, αν κάποιος ήξερε τι σημαίνουν οι «προκαταρκτικές ανησυχίες» των Βρυξελλών, θα καταλάβαινε ότι αυτή η ιστορία μπορεί να τραβήξει μέχρι και το τέλος της 10ετίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην καταλήξει και πουθενά. Γιατί άλλο έχω ανησυχίες και άλλο έχω αποδείξεις. Και αυτό που μένει είναι η σπέκουλα από ορισμένους traders, που σπέρνουν το πανικό ή και πανικοβάλλονται και οι ίδιοι. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ήταν τυπική, αλλά επί της ουσίας για αυτούς που καταλαβαίνουν τα βασικά, και οι σπεκουλαδόροι σιγά σιγά συμμαζεύτηκαν.

Οι πυλώνες ανάπτυξης της Alpha Bank

Tην άνεση με την οποία απευθύνεται στην επενδυτική κοινότητα και την ικανότητά του να πείθει με στοιχεία και επιχειρήματα απέδειξε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Edison. Ο κ. Ψάλτης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό αφήγημα για την τράπεζα, περιγράφοντας τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που θα οδηγήσουν τον δείκτη ROTE της Alpha Bank υψηλότερα του 12% μέχρι το 2025.

Τα επόμενα βήματα της τράπεζας, σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, είναι η ψηφιοποίηση του retail, η έμφαση στις υπηρεσίες wealth management και η «κατά μέτωπον επίθεση» στην επιχειρηματική τραπεζική, όπου ο CEO τόνισε ότι η «τράπεζα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ευκαιρία της παρουσιαστεί». Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι βασικός πυλώνας της στρατηγικής της τράπεζας είναι η βιώσιμη κερδοφορία και η προσήλωση στην ανθεκτικότητα του ισολογισμού μέσα από τη μείωση των NPLs και τη διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας.

Μια μεγάλη εισαγωγή

Mεγάλη φιέστα χθες σε ό, τι αφορά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και δικαίως μιας και περίπου 12% ήταν η άνοδος της μετοχής χθες πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης αν και έφθασε και το 16%.

Πάντως σύσσωμη η κυβέρνηση, το Χρηματιστήριο κλπ κλπ επιχείρησαν να μιλήσουν υπέρ της έκδοσης σε όλους τους τόπους με όλους τους τρόπους.... και δικαίως!

Αξιοπιστία για τη χώρα

Η χώρα μας στο μυαλό αναλυτών παραμένει σε μεγάλα επενδυτικά σαλόνια. Παρά την άνοδο στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων o αρθρογράφος του Bloomberg Μatt Winkler, αναφέρει πως οι τιμές των ομολόγων στην αγορά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,18%, από εκείνο με το οποίο θα δανείζονταν χώρες οι οποίες διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ, ήτοι επτά βαθμίδες υψηλότερη εκείνης που διαθέτει η χώρα (ΒΒΒ)».

Η Noval, τα logistics και το ΧΑ

Χτες, η Noval Property ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον μισθωτή του, δηλαδή στη διαμεταφορική εταιρεία Seagull, το σύγχρονο κτήριο logistics στη Μάνδρα Αττικής, συνολικής δομημένης επιφάνειας 9.830 τ.μ., μια επένδυση 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η αγορά αναμένει και άλλες διαδικασίες να... ολοκληρωθούν από την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco. Και δεν αναφερόμαστε μόνο ή τόσο σε επενδύσεις, όσο στην είσοδο του φορέα ακινήτων στο Χρηματιστήριο που πέρσι στο 6μηνο είχε χαρτοφυλάκιο αξίας 516 εκατ. ευρώ. Η αίσθηση της στήλης είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις για το IPO την άνοιξη, πριν το Πάσχα, εξάλλου, δεν ξέρουμε αν γίνεται και αλλιώς.

Το «κλίμα» στους κατασκευαστές

Δεν ξέρω αν είναι προσωρινό, αν σχετίζεται με το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε και με τον ΒΟΑΚ η διαδικασία ανοίγματος των προσφορών σε έναν ακόμα διαγωνισμό, που παρεμπιπτόντως «έβγαλε» εκ νέου νικήτρια τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και δεν υπάρχει πλέον λόγος, μια φορά πάντως, σαν να έπεσαν κάπως οι «υψηλοί τόνοι» στην αρένα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχουμε ηρεμία πριν τη νέα «καταιγίδα», δηλαδή κάποιον άλλον διαγωνισμό ή κάποια άλλη εκκρεμότητα, άλλωστε, δεν λείπουν αυτά. Κάποιος άλλος, πάλι, από την πλευρά του θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους να αφήσουν στην άκρη τον... άκρατο ανταγωνισμό. Θα φανούν αυτά στην πορεία.

Τα private equities γλυκοκοιτάζει το ΧΑ

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης των private equities και του ελληνικού χρηματιστηρίου σε μια περίοδο που παραμένουν έντονες οι ανοδικές τάσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δίδυμο Γιάννος Κοντόπουλος του Χρηματιστηρίου και Νικόλαος Καραμούζης, του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, οι οποίοι εθεάθησαν να γευματίζουν χθες, σε ευχάριστο κλίμα, στο εστιατόριο Milos του κέντρου. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι τι ψάρια έπιασε το συγκεκριμένο μενού, πέρα από το λαυράκι που σερβιρίστηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως οι scale up εταιρίες στις οποίες έχει επενδύσει το fund, εντάσσονται σε αυτές με τις οποίες θα ήθελε να εμπλουτιστεί το Χρηματιστήριο, τώρα που έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του.

Short List για το νέο Taxis

Το πολύ 5 εταιρείες από την εγχώρια τεχνολογική σκηνή μπορούν να υλοποιήσουν την αναβάθμιση του Taxis, η οποία σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες το ηλεκτρονικό Taxis, το Taxisnet (εφαρμογές για τους πολίτες) και το ελεγκτικό πρόγραμμα ELENXIS θα εκσυγχρονιστούν με στόχο να περάσουν στη νέα εποχή καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό κοντά 75 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη λίστα των δυνητικά ικανών να αναλάβουν το έργο, ασχέτως από το αν τελικά θα ενδιαφερθούν, περιλαμβάνει ενδεικτικά την Oracle, την SAP και την Intrasoft- Netcompany.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς

23:35

Σουηδία: Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο από πιθανή διαρροή αερίου στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών

23:28

Μακρόν: Απέσυρε την ιδέα του για μια «μεγάλη συζήτηση» στην Αγροτική Έκθεση

23:19

Δράμα: Εντοπίστηκε σορός 75χρονου σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Καλή Βρύση

23:05

Wall Street: Έκλεισε μία ιστορική εβδομάδα για τον S&P 500 - Νέα οριακή άνοδος την Παρασκευή

22:44

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων μετά τα σχόλια από Fed

22:23

Αγρότες: Αποκλεισμοί στο τελωνείο Ευζώνων και στη Χαλκιδική

22:15

Λευκός Οίκος: Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη Ρωσία

22:03

Χρυσός: Έλαβε ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου

21:59

Πολωνία: «Απέχουμε μακράν από μια συμφωνία» με την Ουκρανία για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

21:44

Χαμάς: Το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα «δεν θα επιτύχει ποτέ»

21:21

Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

20:55

Ιράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

20:43

Bosch: Μέχρι 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική BSH έως το 2027

20:32

Τράπεζες: Συνετός ο δανεισμός με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα - Μόλις 1,1% των εκταμιεύσεων είναι υψηλού κινδύνου

20:25

ΟΗΕ: Η Ελβετία θα οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία «μέχρι το καλοκαίρι»

20:11

Γουόλερ (Fed): Χρειάζεται υπομονή για τις μειώσεις στα επιτόκια μετά την άνοδο στις τιμές

19:57

Παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων - Ποιους αφορά

19:47

Ντόναχιου (Eurogroup): Πώς θα επιταχύνουμε την δημιουργία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:38

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία

19:29

Χαρδαλιάς: «Θεμελιώνουμε τους όρους για το σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο»

19:15

SATO: Δεν έγινε αποδεκτή η εξυγίανση - Στις 28/3 συζητείται η έφεση

19:02

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Τελεσίγραφο από τις ρωσικές αρχές - «Κηδεία μέσα σε 3 ώρες»

18:53

Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε το θετικό μομέντουμ μετά και το χθεσινό υψηλό

18:44

Trastor: Απέκτησε κέντρο Logistics στη Μάνδρα Αττικής έναντι 7,02 εκατ. ευρώ

18:39

Intralot: Υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης με προσφορές άνω των 200 εκατ. – Σημαντική παρουσία ιδιωτών

18:38

Βιλερουά: Κάλεσμα για μια «Χρηματοδοτική Ένωση για τη Μετάβαση» ως αντίβαρο στις ΗΠΑ

18:35

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο με F-16 Viper: Το μήνυμά του

18:27

Με τον Eμίρη του Κατάρ συναντάται το Σάββατο στη Ντόχα ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:17

ΕΥ Επιχειρηματίας της χρονιάς – Το κοινό «μυστικό» των 4 διακριθέντων επιχειρηματιών