BACKSTORY

Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

22-11-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

Εκδόσεις στη σειρά

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κινήθηκε η έκδοση ομολόγου της Eurobank στο πλαίσιο των MREL ενώ αναμένουμε το επόμενο βήμα από άλλη συστημική τράπεζα.

Όπως πάντως δείχνουν τα πράγματα οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις τους. Η Εθνική φαίνεται να ξεκίνησε μια συζήτηση με τον SSM ώστε να επαναγοράσει ποσοστό μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Θα γίνει όμως έτσι; Μένει να το δούμε.

Δράσεις και αλλαγές

H ΕΕ παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου στην εξωτερική δράση με σκοπό να αξιοποιήσει όσα πέτυχε το σχέδιο με στόχο έναν κόσμο με ισότητα των φύλων. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων αυξάνεται η ποσόστοση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων. Και η αναζήτηση θα είναι σοβαρή και μεγάλη...

Το κλίμα κοστίζει και όχι μόνον κυριολεκτικά....

Τα κλιματικά stress tests ξεκινούν και ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη επενδύσεων. Όμως κανείς δεν έχει υπολογίσει τι θα κοστίσουν οι επενδύσεις αυτές οι οποίες θα είναι και μεγάλες και σημαντικές.

Τα «φύκια» του ESG

Από την άλλη οι εταιρείες κάθε ημέρα πουλάνε στις ανακοινώσεις τους βιώσιμη ανάπτυξη και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο που αν όλα όσα λένε ήταν αληθή θα ψάχναμε να βρούμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με το μικροσκόπιο. Οπότε καλό θα είναι να σταματήσει αυτή η ιστορία ή για την ακρίβεια να εναρμοστούν χθες και όχι στο μέλλον όπως προγραμματίζεται αυστηροί κανόνες ESG με ποινολόγιο. Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι ESG αλλά το greenwashing σε όλο του το μεγαλείο με τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει κάθε κανόνες.

Δικαιολογίες και... εγκλήματα

Συζητείται ιδιαίτερα το discount που έχουν οι ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο και η δικαιολογία είναι ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Μόνο που στην Ευρώπη ούτε γκάζι ανάπτυξης έχουν ούτε αγορά ακινήτων που καλπάζει. Οπότε αντί να αναζητούν όλοι δικαιολογίες θα ήταν καλύτερο να μελετήσουν τι έχει γίνει στο παρελθόν από μετόχους, διοικούντες, τράπεζες, κεφαλαιαγορά και Χρηματιστήριο και ίσως καταλάβουν πριν είναι αργά τι συμβαίνει. Και αυτές τις ενέργειες οι επενδυτές τις αντιλαμβάνονται πλήρως.

Προστασία του... αέρα

Τα μάθατε τα νέα εκεί στην Κεφαλαιαγορά; Ακίνητο της MLS βγαίνει στον πλειστηριασμό και τα αποθέματα έχουν πάει περίπατο σε μια ΙΚΕ με το όνομα MLS. Κατά τα άλλα προέχει η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών που σίγουρα δεν ανακτήσουν τίποτα από τα χρήματα που τοποθέτησαν είτε σε μετοχές είτε σε ομόλογα από τα πρόστιμα του αέρα που επιβλήθηκαν και για τα οποία έχουν γίνει προσφυγές

«Μαγικό» τρίμηνο για τη StealthGas του Χ. Βαφειά

Το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2023 για τη StealthGas του Χάρη Βαφειά. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία πλοίων LPG κατέγραψε καθαρά έσοδα 15,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 και αυτό παρότι ο στόλος της εταιρείας είναι μειωμένος κατά επτά πλοία από πέρυσι. Τα κέρδη που καταγράφει η εταιρεία πάνε στους μετόχους (μέσω επαναγοράς μετοχών) αλλά και στη μείωση του δανεισμού στο μισό σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Πουλάει παλιά tanker η TEN

Αν και το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν και το καλύτερο για την Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) η διοίκηση του ομίλου που διαχειρίζεται περισσότερα από 50 tankers αναμένει αύξηση των εσόδων τον χειμώνα. Βέβαια, στο εννεάμηνο η κερδοφορία του ομίλου έφτασε τα 268 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 160% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το οποίο αποδίδεται και στην πώληση οκτώ παλιών tanker. H ΤΕΝ θα συνεχίσει να πουλά παλιά πλοία, ενώ αναμένει την παράδοση οχτώ νεότευκτων tanker.

Το «τρίπτυχο» της ElvalHalcor

Η διατήρηση υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας, η μείωση του επενδυτικού πλάνου σε κάτω των 100 εκατ. ευρώ (για το 2023 αλλά και το 2024) καθώς οι συνθήκες στις αγοράς δεν απαιτούν κάποια ενίσχυσή του, αλλά και η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελούν μέρος των στόχων της διοίκησης της εισηγμένης ElvalHalcor, του ομίλου Viohalco. Χτες, η εταιρεία ανακοίνωση μεγέθη 9μήνου τα οποία δείχνουν ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 189,7 εκ. ευρώ, υψηλές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 186 εκ. ευρώ, μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 225,7 εκ. ευρώ από την 30.09.2022 και κατά 93,1 εκ. ευρώ από την 31.12.2022 αλλά και ανθεκτικότητα στις μεταβολές και στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, κι ενώ παρατηρείται μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομία. Αυτό που τονίζουν στελέχη του γκρουπ είναι ότι καλό η σύγκριση να γίνεται με το 2021, καθώς το 2022 ήταν ένα έτος με… υπερφόρτωση αγορών και στοκαρίσματος προϊόντων από πελάτες, ανεξάρτητα αν μετά άλλαξε το κλίμα, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη τα προσαρμοσμένα ebitda. Να προσθέσουμε ότι η εισηγμένη είχε άνοδο a-EBITDA στον κλάδο χαλκού παρά την μείωση όγκου πωλήσεων, ενώ αυξανόμενα βαίνουν τα μερίδια αγοράς στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής Sofia Med.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Telegram από τις αρχές Απριλίου

23:49

Βουλγαρία: Στο τελικό στάδιο ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου

23:42

H Warner Bros. προτιμά την πρόταση της Paramount - Ξεκινά η διορία 4 ημερών της Netflix

23:35

Wall Street: Κάτω ο S&P 500 χωρίς τη βοήθεια της Nvidia

23:17

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών εν μέσω κρίσιμων συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν και γεωπολιτικού ρίσκου

23:06

ΟΣΕ: Αποκαταστάθηκε η βλάβη λόγω δολιοφθοράς στα καλώδια τηλεδιοίκησης μεταξύ των σταθμών Πλατέως και Αιγινίου

22:47

Στάση εργασίας στο μετρό μεθαύριο Σάββατο

22:33

Γεραπετρίτης μετά τον Λευκό Οίκο: Στο ανώτατο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

22:21

Σταθερός ο χρυσός, με το «βλέμμα» στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

22:02

ebay: Θα περικόψει το 6% του δυναμικού της

21:57

Ρουμανία: Μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικό drone

21:43

ΕΕΣ: Ο γεωργικός τομέας στην ΕΕ δεν εστιάζει επαρκώς στην καλλιέργεια καινοτομίας

21:39

H Ford ανακαλεί 4 εκατομμύρια οχήματα λόγω σφάλματος λογισμικού

21:29

Deutsche Welle: Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας

21:16

Γερμανία: Δικαστική απόφαση απαγορεύει την ταξινόμηση της AfD ως «επιβεβαιωμένα ακροδεξιά»

20:59

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση να αποφασίσει αν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη»

20:55

H ΓΣΕΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

20:33

Η Κομισιόν ζητά από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης να ερευνήσει τον Μάντελσον

20:22

Ζαχάροβα: «Μόνο ένας τρελός θα πρότεινε μόνιμη απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο»

20:17

Τσίπρας για εξώδικο Γρ. Δημητριάδη: «Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο»

20:11

Ολοκληρώθηκαν με «εξαιρετική» πρόοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Γενεύη

19:59

Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Δεν υπάρχει συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα

19:55

Οι ΗΠΑ επιβραδύνουν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Lukoil

19:50

Πίεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- Ο Αραγτσί στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων

19:46

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα

19:42

Οι ενεργειακές συμφωνίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:34

Διεκόπη η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση Έπστιν

19:31

Πολωνία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει ποιος θα είναι ο «τρίτος πυλώνας» της νέας παγκόσμιας τάξης

19:19

Μαρινάκης: Οι 8 άξονες παρεμβάσεων για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού

19:15

Καραβίας (Eurobank): Διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή και 50% υψηλότερη επιβράβευση μετόχων στην τριετία