BACKSTORY

Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

22-11-2023 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κλίμα κοστίζει - Τα «φύκια» του ESG- ΑΕΕΑΠ: Δικαιολογίες και εγκλήματα - «Μαγικό» τρίμηνο για την StealthGas

Εκδόσεις στη σειρά

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κινήθηκε η έκδοση ομολόγου της Eurobank στο πλαίσιο των MREL ενώ αναμένουμε το επόμενο βήμα από άλλη συστημική τράπεζα.

Όπως πάντως δείχνουν τα πράγματα οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις τους. Η Εθνική φαίνεται να ξεκίνησε μια συζήτηση με τον SSM ώστε να επαναγοράσει ποσοστό μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Θα γίνει όμως έτσι; Μένει να το δούμε.

Δράσεις και αλλαγές

H ΕΕ παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου δράσης για θέματα φύλου στην εξωτερική δράση με σκοπό να αξιοποιήσει όσα πέτυχε το σχέδιο με στόχο έναν κόσμο με ισότητα των φύλων. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων αυξάνεται η ποσόστοση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων. Και η αναζήτηση θα είναι σοβαρή και μεγάλη...

Το κλίμα κοστίζει και όχι μόνον κυριολεκτικά....

Τα κλιματικά stress tests ξεκινούν και ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη επενδύσεων. Όμως κανείς δεν έχει υπολογίσει τι θα κοστίσουν οι επενδύσεις αυτές οι οποίες θα είναι και μεγάλες και σημαντικές.

Τα «φύκια» του ESG

Από την άλλη οι εταιρείες κάθε ημέρα πουλάνε στις ανακοινώσεις τους βιώσιμη ανάπτυξη και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο που αν όλα όσα λένε ήταν αληθή θα ψάχναμε να βρούμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με το μικροσκόπιο. Οπότε καλό θα είναι να σταματήσει αυτή η ιστορία ή για την ακρίβεια να εναρμοστούν χθες και όχι στο μέλλον όπως προγραμματίζεται αυστηροί κανόνες ESG με ποινολόγιο. Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι ESG αλλά το greenwashing σε όλο του το μεγαλείο με τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει κάθε κανόνες.

Δικαιολογίες και... εγκλήματα

Συζητείται ιδιαίτερα το discount που έχουν οι ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο και η δικαιολογία είναι ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Μόνο που στην Ευρώπη ούτε γκάζι ανάπτυξης έχουν ούτε αγορά ακινήτων που καλπάζει. Οπότε αντί να αναζητούν όλοι δικαιολογίες θα ήταν καλύτερο να μελετήσουν τι έχει γίνει στο παρελθόν από μετόχους, διοικούντες, τράπεζες, κεφαλαιαγορά και Χρηματιστήριο και ίσως καταλάβουν πριν είναι αργά τι συμβαίνει. Και αυτές τις ενέργειες οι επενδυτές τις αντιλαμβάνονται πλήρως.

Προστασία του... αέρα

Τα μάθατε τα νέα εκεί στην Κεφαλαιαγορά; Ακίνητο της MLS βγαίνει στον πλειστηριασμό και τα αποθέματα έχουν πάει περίπατο σε μια ΙΚΕ με το όνομα MLS. Κατά τα άλλα προέχει η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών που σίγουρα δεν ανακτήσουν τίποτα από τα χρήματα που τοποθέτησαν είτε σε μετοχές είτε σε ομόλογα από τα πρόστιμα του αέρα που επιβλήθηκαν και για τα οποία έχουν γίνει προσφυγές

«Μαγικό» τρίμηνο για τη StealthGas του Χ. Βαφειά

Το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2023 για τη StealthGas του Χάρη Βαφειά. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία πλοίων LPG κατέγραψε καθαρά έσοδα 15,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 και αυτό παρότι ο στόλος της εταιρείας είναι μειωμένος κατά επτά πλοία από πέρυσι. Τα κέρδη που καταγράφει η εταιρεία πάνε στους μετόχους (μέσω επαναγοράς μετοχών) αλλά και στη μείωση του δανεισμού στο μισό σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Πουλάει παλιά tanker η TEN

Αν και το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν και το καλύτερο για την Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) η διοίκηση του ομίλου που διαχειρίζεται περισσότερα από 50 tankers αναμένει αύξηση των εσόδων τον χειμώνα. Βέβαια, στο εννεάμηνο η κερδοφορία του ομίλου έφτασε τα 268 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 160% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το οποίο αποδίδεται και στην πώληση οκτώ παλιών tanker. H ΤΕΝ θα συνεχίσει να πουλά παλιά πλοία, ενώ αναμένει την παράδοση οχτώ νεότευκτων tanker.

Το «τρίπτυχο» της ElvalHalcor

Η διατήρηση υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας, η μείωση του επενδυτικού πλάνου σε κάτω των 100 εκατ. ευρώ (για το 2023 αλλά και το 2024) καθώς οι συνθήκες στις αγοράς δεν απαιτούν κάποια ενίσχυσή του, αλλά και η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελούν μέρος των στόχων της διοίκησης της εισηγμένης ElvalHalcor, του ομίλου Viohalco. Χτες, η εταιρεία ανακοίνωση μεγέθη 9μήνου τα οποία δείχνουν ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 189,7 εκ. ευρώ, υψηλές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 186 εκ. ευρώ, μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 225,7 εκ. ευρώ από την 30.09.2022 και κατά 93,1 εκ. ευρώ από την 31.12.2022 αλλά και ανθεκτικότητα στις μεταβολές και στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, κι ενώ παρατηρείται μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομία. Αυτό που τονίζουν στελέχη του γκρουπ είναι ότι καλό η σύγκριση να γίνεται με το 2021, καθώς το 2022 ήταν ένα έτος με… υπερφόρτωση αγορών και στοκαρίσματος προϊόντων από πελάτες, ανεξάρτητα αν μετά άλλαξε το κλίμα, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη τα προσαρμοσμένα ebitda. Να προσθέσουμε ότι η εισηγμένη είχε άνοδο a-EBITDA στον κλάδο χαλκού παρά την μείωση όγκου πωλήσεων, ενώ αυξανόμενα βαίνουν τα μερίδια αγοράς στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής Sofia Med.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 33% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Eιδικό μπόνους παραγωγικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!

11:40

Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους

11:29

Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%

11:02

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα 17% της Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο

10:24

ΔΑΑ: Στα 28,5% τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 15,3%

10:19

Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου μετά από την αθώωσή της για την τραγωδία στο Μάτι

10:11

Eurobank: Χρηματοδότηση με 15,34 εκατ. ευρώ του Φ/Β σταθμού της Lightsource bp

10:08

Στους 18 οι προφυλακιστέοι για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Δικογραφία «μαμούθ» με 167 κατηγορούμενους

10:07

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να μας θυμίσει τη σημασία της Δημοκρατίας – Η νέα καμπάνια για τις Ευρωεκλογές

09:58

Παπαθανάσης: Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης στην Πεντέλη

09:51

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Περισσότερες από 178.000 εγγραφές - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

09:43

Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποτιμήσεων το Χρηματιστήριο

09:34

Απέφερε καρπούς η απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Συμφωνία με Baidu

09:19

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι από τους 21 - Από 3 έως 111 έτη οι ποινές, εξαγοράσιμες - Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

09:10

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ - Ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

08:59

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει αν παραιτείται ή όχι

08:53

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 το γεν έναντι του δολαρίου

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024