BACKSTORY

Συγκλίσεις αλλά και σπόντες - Άλλη γλώσσα από τον Κασσελάκη - Ακριβή η Ελλάδα για τους Γερμανούς

11-10-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκλίσεις αλλά και σπόντες - Άλλη γλώσσα από τον Κασσελάκη - Ακριβή η Ελλάδα για τους Γερμανούς

Συγκλίσεις αλλά και σπόντες στη κουβέντα Μητσοτάκη – Παπαλεξόπουλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κουβέντα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ χθες το βράδυ, η οποία μάλιστα τράβηξε και αρκετά παραπάνω απ΄ όσο αρχικά είχε σχεδιαστεί. Μητσοτάκης και Παπαλεξόπουλος βρέθηκαν να συμφωνούν σε πολλά θέματα ειδικά για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και την ολιγωρία της ΕΕ στις δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή μάλιστα και ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαριθμούσε τους στόχους που θα έπρεπε να έχει η χώρα μέχρι το 2030, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Βλέπω έχετε μελετήσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Από την κουβέντα δεν έλειψαν και οι σπόντες. Όταν συζητούσαν για την έλλειψη προσωπικού και αφού ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε και για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν πλάτη. «Ξέρετε πόσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τη δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων;» ρώτησε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός για να απαντήσει από μόνο του: «Μηδέν».

Άλλη γλώσσα από τον κ. Κασσελάκη στο ΣΕΒ

H ομιλία του κου Κασσελάκη στον ΣΕΒ απ' ότι άκουσα χειροκροτήθηκε αρκετά. Τι μας είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν; Πως δεν είναι κακό να δίνουν οι επιχειρηματίες stock options στους εργαζόμενούς τους, πως το δικαίωμα της αιτιολογημένης απόλυσης υφίσταται και πως ο ίδιος είναι αριστερός επιχειρηματίας! Μεταξύ άλλων.

Νομίζω πως κάπως πως και οι μικρότεροι φόροι και άλλα πολλά που ακούσαμε είναι μάλλον διαφορετικά από εκείνα που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέσβευε στις εκλογές. Άλλαξε άραγε το πρόγραμμα ή θα αλλάξει! Μακάρι. Έτσι θα ρθει πιο κοντά στα της αγοράς.

Τα ερωτηματολόγια των τραπεζών

Οι τράπεζες λοιπόν θα στείλουν ερωτηματολόγια στις επιχειρήσεις για το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια ESG. Γιατί; Μα γιατί οι κίνδυνοι είναι απολύτως υπαρκτοί και όποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια και είναι και μεγάλες επιχειρήσεις θα δανείζονται μάλλον πιο ακριβά από εκείνες που τα πληρούν. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και ο νόμος για τα ESG που θα πάει προς ψήφιση στις αρχές του 2024 με τις πολύ μεγάλες εταιρίες να νιώσουν την καυτή ανάσα της ρύθμισης και του ελέγχου από την επόμενη χρονιά.

Ακριβή η Ελλάδα για τους Γερμανούς

Η Ελλάδα λέει εμφανίζεται ως ο δεύτερος πιο ακριβός προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς εφέτος το Φθινόπωρο. Στα 396 ευρώ φθάνει η μέση τιμή αεροπορικού εισιτηρίου. Ο πρώτος ακριβότερος προορισμός σκεφτείτε είναι οι ΗΠΑ.

Τριγμοί στο Βrent

Η τιμή του Βrent αυξήθηκε κατά 4,2% τη Δευτέρα, φθάνοντας μέχρι και τα 89 δολάρια ανά βαρέλι ενδοσυνεδριακά, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στις συναλλαγές της Τρίτης. Η ανοδική τάση αντανακλά την ανησυχία πως η κατάσταση στο Ισραήλ θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου, ιδίως από το Ιράν λέει η UBS.

Στα ύψη οι μετοχές των τραπεζών

Πολύ μεγάλη άνοδος χθες στον τραπεζικό τομέα. Ρωτώντας πως και τι ακούμε πως η αντίδραση ήταν το αποτέλεσμα της προηγούμενης συνεχούς πτώσης των τιμών των μετοχών μάλλον αναιτίως, αν μιλάμε για την πορεία των μεγεθών τους. Η αιτία μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στους ατυχείς χειρισμούς του ΤΧΣ σε σχέση με τις πωλήσεις μετοχών όπου έπεσε κυβερνητικό χέρι και άρχισαν να … διορθώνονται.

Νέα ημέρα για τη Eurobank

Συγκινητική και σε προσωπικούς τόνους η επιστολή του Φωκίωνα Καραβία ο οποίος μας θύμισε την παρουσία του στην τράπεζα 25 χρόνια τώρα. Και πράγματι ο CEO της Eurobank έχει αφήσει ένα δυνατό αποτύπωμα στο πιστωτικό ίδρυμα είναι δε από τους τραπεζίτες που ταίριαξαν άριστα την εξέλιξη και την παράδοση. Ίσως γι' αυτό και τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν τόσο εντυπωσιακά.

Αλλαγές κορυφής

Αιφνιδίασε χθες η κίνηση του Μάρκου Βερέμη να αποχωρήσει από Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Upstream M.A.E. θυγατρικής της Upstream Systems S.A, με δημοσιεύματα να στέκονται αρχικά στην υποβολή εξώδικης δήλωσης από πλευράς του. Λίγο αργότερα βέβαια ο ίδιος φέρεται να διευκρίνισε ότι η εξώδικη δήλωση ήταν ο ενδεδειγμένος από τους δικηγόρους του τρόπος για την αποχώρησή του - η οποία έγινε σε φιλικό κλίμα - μόνο από την ελληνική θυγατρική που μικρό μερίδιο συνεισφοράς έχει στο κύκλο εργασιών της μητρικής (μόλις το 1%).

Η παρουσία του άλλωστε, στην περίπτωση της ελληνικής θυγατρικής, ήταν τα τελευταία χρόνια τυπική, αφού ως πολυπράγμων επενδυτής, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μιας και αναφερόμαστε όμως σε υψηλόβαθμες αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ακούσουμε μια ακόμα.

Ο λόγος για τον επικεφαλής του ΟΤΕ ο οποίος - νωρίτερα από το προγραμματισμένο και έχοντας καταγράψει μια επιτυχημένη πορεία όσον αφορά στην εξυγίανση του Οργανισμού - θα δώσει τη σκυτάλη στον πρώην Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου και νυν Διευθύνων Σύμβουλο της Hrvatski Telekom d.d., θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου της Deutsche Telekom AG στην Κροατία, Κωνσταντίνο Νεμπή. Αν και όπως όλα δείχνουν η αλλαγή θα ανακοινωθεί πριν το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο του επόμενου, κάτι που είχε γίνει και στην περίπτωση της Κροατίας.

Το buyback των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Από τη στήλη σε ανύποπτη στιγμή σας είχαμε αναφέρει ότι μεταξύ των εισηγμένων που πραγματοποιούν αγορές ιδίων μετοχών είναι και εισηγμένες από τους τομείς υποδομών - κατασκευών, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Για παράδειγμα, η πρώτη μόνο προχτές αγόρασε 45 χιλ. μετοχές, δαπανώντας μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ και σε προηγούμενες συνεδριάσεις το buyback αφορούσε σε δεκάδες χιλιάδες τεμάχια. Η δε Ελλάκτωρ, που πρόσφατα σχετικά «μπήκε στον χορό», χτες ενημέρωσε ότι προέβη σε αγορά 24.000 ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας 45.106,32 ευρώ. Ήδη, τσούκου – τσούκου, έφτασε να κατέχει συνολικά 185.945 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,05% του συνόλου των μετοχών της.

«Έσπασε» το πτωτικό σερί η Cenergy

Πάνω που είχε αρχίσει να προβληματίζει έντονα την αγορά με το πτωτικό της σερί η μετοχή της Cenergy, «έγραψε» χτες +10,7% και έδωσε ανάσες στα χαρτοφυλάκια που την «παίζουν». Βέβαια, από τα 7 – 7,3 ευρώ που ήταν πρόσφατα πρόλαβε να πέσει στα 5,3 ευρώ πριν κερδίσει περί τα 60 «ποντάκια». Αλλά και πάλι απέχει από τα υψηλά της. Πάντως, χτες ανακοίνωσε μια ακόμα δουλειά. Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, σε συνεργασία με την Jan De Nul ανέλαβαν σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση ενός υποβρύχιου συστήματος για πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

«Χάθηκαν» 40 εταιρείες

Ολοι, ή έστω οι περισσότεροι, κλάδοι επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την οικονομική κρίση ή την άνοδο των τιμών (υλικά, ενέργεια κ.α.). Έκπληξη θα αποτελούσε αν έμενε ανέγγιχτος ο τομέας της κεραμουργίας. Όπως έλεγαν στελέχη του χώρου, προ ετών ο τομέας αριθμούσε περί τα 50 μέλη και πλέον υπάρχουν καμμιά 10αριά. Ε, δεν είναι και λίγο να εξαφανίζονται από μια αγορά 40 εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple