BACKSTORY

Το ΧA και η φλεγόμενη Μέση Ανατολή - Ούτε στην πρώτη δημοτικού - Έχουν «ουρά» οι εξελίξεις

10-10-2023 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΧA και η φλεγόμενη Μέση Ανατολή - Ούτε στην πρώτη δημοτικού - Έχουν «ουρά» οι εξελίξεις

Μισθοί και τιμές

Χρειάζεται μια νέα συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών που θα εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα οδηγεί σε αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αυτά είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των μισθών - λίγο άτσαλα για τις επιχειρήσεις- ή στον ΣΕΒ που θεωρεί απολύτως λογικές τις συνεχείς ανατιμήσεις αγαθών ακόμη και όταν οι τιμές των πρώτων υλών μειώνονται.

Το Χρηματιστήριο και η φλεγόμενη Μέση Ανατολή

Το χρηματιστήριο «αιματοκυλίστηκε» και πως θα γινόταν αλλιώς με τη νέα εστία στη Μέση Ανατολή που ίσως και να θέτει εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και όχι μόνον.

Όταν η Μέση Ανατολή φλέγεται ο τόπος μας βρίσκεται κοντά στις φωτιές.

Πωλήσεις χωρίς τέλος

Πάντως πέραν του βραχυπρόθεσμου υπάρχει και η ουσία. Από τον περασμένο Μάρτιο οι ξένοι που έχουν θέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο πουλούν μετοχές χωρίς σταματημό. Και είναι πολύ ωραία η θεωρία ότι φεύγουν οι αναδυόμενοι και θα έλθουν οι ανεπτυγμένοι αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Σημειώστε ότι όχι η Ελλάδα αλλά το Χρηματιστήριο για να μπει στο club των ώριμων αγορών θα πρέπει να περιμένει το 2024 σίγουρα. Μπορεί και το 2025. Οπότε ελπίζουμε σε αυτούς που θα μπουν μόνο και μόνο λόγω επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν απασχολούν την Ελλάδα τα ομόλογα

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα δανεισμού της και έχει άμεση και πολύ ρευστότητα. Ωστόσο ο ανοδικός κύκλος των ομολόγων θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους της ανάπτυξης για πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. Και να θυμίσουμε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Πληρώνουν την ποσοτική χαλάρωση

Σε αναταραχή όμως βρίσκονται και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης όπου με την ποσοτική χαλάρωση φορτώθηκαν ομόλογα με πολύ μικρά κουπόνια και τώρα γράφουν ζημιές αφού τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων έχουν πάει στα ύψη. Αναρωτιέμαι δε πόσο μπορεί να αντέξουν μια τέτοια κατάσταση και δεν ακούω κουβέντα για το θέμα από τη λαλίστατη κατά τα άλλα Κριστίν Λαγκάρντ.

Ούτε στην πρώτη δημοτικού

Στις πόσες ορθές επαναλήψεις χρηματιστηριακών ανακοινώσεων «καίγεται» κάποιος; Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο καθώς βλέποντας την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ να στέλνει χθες τη μια ορθή επανάληψη μετά την άλλη αναρωτήθηκα κατά πόσο μπορεί άστοχες αποφάσεις να επιλύονται με ορθές επαναλήψεις και την ανοχή των αρχών. Γιατί αυτό με τις ορθές επαναλήψεις δεν γίνεται ούτε στην πρώτη δημοτικού όπου ο δάσκαλος βάζει τους μαθητές να ξαναγράψουν την αντιγραφή μέχρι να καταλάβουν τι αντιγράφουν λάθος.

ΧΑ: Συνεχίζουν να πουλάνε οι ξένοι, εκροές 600 εκατ. σε 6 μήνες!

Για έναν ακόμα μήνα (στη σειρά) οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται συνολικά στην πλευρά των πωλητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, αν και πραγματοποίησαν το 55% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Σεπτέμβριο 2023 σε σχέση με το 62,3% τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποίησαν εκροές ύψους 60,98 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι είχαν προηγηθεί εκροές 79,8 εκατ. τον Αύγουστο, 97,16 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 190,85 εκατ. τον Ιούνιο, εκροές 95,46 εκατ. τον Μάιο και εκροές ύψους 72,54 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή, συνολικά εκροές κοντά 600 εκατ. ευρώ το τελευταίο 6μηνο. Και ο Οκτώβριος δεν κινείται και ανοδικά…

Έχουν «ουρά» οι εξελίξεις

Υπάρχουν πλευρές της αγοράς, επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής, που εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση ενός deal που αναμένει το «οκ» της αρμόδιας αρχής ίσως «ξεκλειδώσει» κινήσεις και «απελευθερώσει» δυνάμεις. Η στήλη, επειδή έτυχε να ακούσει κάποιες τέτοιες κουβέντες, έστω και αν αυτές έγιναν σε χαλαρό mood, υποθέτει ότι λόγος έγινε τόσο για διεργασίες στον τομέα διεκδίκησης συμβάσεων όσο και για ευρύτερες επιχειρηματικές κινήσεις. Βλέπετε, κάποιοι τομείς της οικονομίας έχουν «αναθερμανθεί» για τα καλά και ίσως οι εξελίξεις έχουν «ουρά» και μάλιστα μεγάλη. Αλλά μέχρι τότε, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

Intralot: Η αποκοπή δικαιώματος για την ΑΜΚ

Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, για σήμερα 10 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η αποκοπή δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Intralot. Όπως είναι γνωστό αφορά τη δημόσια προσφορά 232.758.621 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία οι οποίες θα εκδοθούν από την εταιρία στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 0,626812359123923 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της εταιρίας και με τιμή διάθεσης 0,58 ευρώ. Στόχος είναι η άντληση έως 135 εκατ. ευρώ. Στις 13 του μήνα ξεκινάει και η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και άσκησης δικαιωμάτων προεγγραφής με ορίζοντα έως τις 23-26/10. Για να δούμε πόσα θα μαζέψει η εισηγμένη και πώς θα διαμορφωθούν τα τελικά ποσοστά των βασικών μετόχων.

Στο ΣτΕ η τύχη του φράγματος στην Κρήτη;

Αν η στήλη θυμάται σωστά (αν όχι να μας... συγχωρήσετε), προ μερικών μηνών το γκρουπ ΑΚΤΩΡ - ΤΟΜΗ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης για την κατασκευή του έργου «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», δίνοντας προσφορά 20,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που αντιστοιχούσε σε έκπτωση σχεδόν 9%. Πρόκειται για έργο που το θεωρούσαν στην Κρήτη σημαντικό. Να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό είχαν δώσει το παρών και οι κοινοπραξίες THALIS -ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT - W.A.T.T.. Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί κάπου πήρε το μάτι μας ότι ο διαγωνισμός έχει «μεταφερθεί» στις αίθουσες του ΣτΕ και τον προσεχή μήνα Νοέμβριο έχουμε διεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι business Ισραήλ – Ελλάδας

Ποιες μπορεί όμως να είναι οι άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική επιχειρηματικότητα από την κατάσταση στο Ισραήλ; Η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα είναι μηδενική. Από την άλλη πάρα πολύ Ισραηλινοί έχουν επενδύσει εδώ. Υπό αυτή την έννοια μπορεί ακόμη να δούμε και μια αύξηση των επενδύσεων, λένε στη στήλη αρμόδιοι παράγοντες. Και αυτό γιατί η χώρα μας θεωρείται και είναι ασφαλές καταφύγιο. Τώρα βέβαια να έχουμε εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αυτό είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.

Όλα ανοιχτά για τη Κωτσόβολος

Η Quest όπως ανακοίνωσε και επισήμως κατέθεσε προσφορά για τον Κωτσόβολο. Από κει και πέρα κανείς δεν γνωρίζει το τι γίνεται στον διαγωνισμό που τρέχει η Citi για λογαριασμό της βρετανικής Currys, ούτε καν οι ήδη οι συμμετέχοντες. Ούτε πόσοι και ποιοι άλλοι έχουν καταθέσει προσφορά, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το επόμενο στάδιο. Δεν αποκλείεται να υπάρξει διαδικασία bidding ανάμεσα στους 2 πιο δυνατούς διεκδικητές, όπως και δεν αποκλείεται τελικά να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός αν οι προσφορές δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

Ether: «Φούντωσαν» ξαφνικά τα σενάρια για ETF - Ράλι 75% βλέπει η AllianceBernstein

18:28

Placement για έως 4,5 εκατ. μετοχές από Mytilineos

18:26

ΟΗΕ: Η UNRWA αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα εξαιτίας έλλειψης ασφάλειας

18:25

ΗΠΑ: Οι δικηγόροι του Τραμπ ολοκλήρωσαν την εξέταση των μαρτύρων χωρίς να καλέσουν τον ίδιο για κατάθεση

18:19

Fourlis: Στα 122 εκατ. ευρώ τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Αύξηση 156% στα λειτουργικά EBITDA

18:18

Αρχίζει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για ανάπλαση της ΔΕΘ - Ύψος επένδυσης 300 εκατ.

18:11

Επίσκεψη Γεωργιάδη στον Ευαγγελισμό για επιθεώρηση του έργου κατασκευής 32 κλινών ΜΕΘ

18:07

Mε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου βγαίνει στις αγορές αύριο το ελληνικό Δημόσιο

18:03

«Σφήνα» μεταρρυθμίσεων και στα κονδύλια τύπου ΕΣΠΑ & ΚΑΠ – Πρόταση Λάιεν για γενίκευση του Ταμείου Ανάκαμψης

17:59

Παπαϊωάννου: Γιατί καθυστερεί -και πότε αναμένεται- η έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ

17:44

Τουσκ: «Απαράδεκτη» η σύγκριση Νετανιάχου με τους ηγέτες της Χαμάς

17:44

Ελεύθεροι οι εννέα Αιγύπτιοι που κατηγορούνταν για το ναυάγιο στην Πύλο

17:41

Σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ψηφιακή ταυτότητα

17:33

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

17:23

Ήπιες απώλειες στο ΧΑ - Το 30% του τζίρου στην ΕΤΕ

17:22

Ευρωβαρόμετρο: Θετική η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην εκμάθηση γλωσσών

17:18

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην διοικητής της 58ης στρατιάς ως ύποπτος για απάτη

17:14

Μοναξιά και προβλήματα ψυχικής υγείας - Τι δείχνει νέα έρευνα

17:11

Η tbi bank παρουσιάζει ανάπτυξη 40% και τα υψηλότερα κέρδη για το α' τρίμηνο

17:10

Foodlink: Ολοκλήρωσε τη δωρεάν διάθεση μετοχών

17:04

Κομισιόν για επιστολή Μητσοτάκη: «Συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς»

17:02

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street μετά το ρεκόρ του Nasdaq

16:50

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

16:45

Lowe's: Κέρδη καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις μειωμένες πωλήσεις

16:40

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 25% τα εγκλήματα με κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία μέσα στο 2023

16:38

DW: «Στις καλένδες» η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της ΕΕ

16:31

Μιχαηλίδου: Βρισκόμαστε κοντά στους πολίτες και δίνουμε λύσεις

16:31

ΑΔΕΔΥ: Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών

16:29

Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από το 2025 κατά 0,50% και σύνδεσή τους με τον δείκτη μισθών

16:29

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου