BACKSTORY

Δεν ενδιαφέρονται πολλοί για στεγαστικό - Πρεμούρα για μεταβιβάσεις δανείων - Θα «μπλέξει» ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό;

06-10-2023 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν ενδιαφέρονται πολλοί για στεγαστικό - Θα «μπλέξει» ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό; - Πρεμούρα για μεταβιβάσεις δανείων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ναι μεν αλλά

Μπορεί η Αxia να αναθεωρεί προς τα πάνω τις τιμές στόχους κάποιων εκ των ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο, παρά την πτώση των τιμών των καυσίμων, συνεχίζει και ταλαιπωρείται και επειδή ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους κάποιοι ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Ο οίκος λοιπόν, θεωρώντας την πρόσφατη υποχώρηση ευκαιρία και τις τιμές ελκυστικές, επαναλαμβάνει συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά τις τιμές εισόδου πιο ελκυστικές.

Την Alpha Bank την αφήνει στα 2 ευρώ αμετάβλητη, για τη Eurobank δίνει 2,3 ευρώ από 2,4 ευρώ την Εθνική στα 7,4 ευρώ από 7,2 και την Tράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ από 3,4 ευρώ.

Η Θεσσαλία συνεισφέρει

Θα ψιλοτρίξει ο ρυθμός ανάπτυξης εξαιτίας των θεσσαλικών... Τάδε έφη Εθνική Τράπεζα. Όχι πως δεν το αναμέναμε. Ωστόσο η τάση θα αναστραφεί το 2024. Η σημαντική συνεισφορά της Θεσσαλίας στην εγχώρια οικονομία και ειδικά στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση δημιουργεί αυτούς τους τριγμούς.

Όπως εξηγεί η ΕΤΕ, η Θεσσαλία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το 6,7% της συνολικής απασχόλησης, το 14% της καλλιεργήσιμης γης και το 7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Δεν ενδιαφέρονται πολλοί για στεγαστικό

Η πλατφόρμα e-stegastiko αξιοποιώντας την τεχνολογία της Prosperty, μέσα από την online εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στην πλατφόρμα δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο ταυτόχρονα και σε πολλαπλές τράπεζες.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι πάντως αυτήν την περίοδο..... και με αυτά τα επιτόκια. Έτσι λοιπόν και σε μια τράπεζα αν κάποιος κάνει αίτηση και έχει τις προϋποθέσεις η τράπεζα θα σπεύσει να του δώσει το δάνειο. Το θέμα είναι βέβαια με τι επιτόκιο.

Πρεμούρα κάτω από το τραπέζι

Αν δεν το έχετε καταλάβει υπάρχει μια πρεμούρα για μεταβιβάσεις δανείων από τους servicers. Και δεν μιλώ για μεταβιβάσεις προς τράπεζες ενήμερων δανείων όπως έγινε στην περίπτωση της Alumil που τα δάνεια πέρασαν στην Παγκρήτια. Μιλάω για μεταβιβάσεις δανείων στα μουλωχτά από τράπεζες σε funds. Για να το κάνω πιο σαφές μιλάω ειδικά για μεταβιβάσεις ρυθμισμένων δανείων που είναι ενήμερα αλλά είναι εμφανές ότι σύντομα θα σκάσουν. Και αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές που δεν δικαιολογούνται με δήθεν λήψη προσφορών μεταξύ συγγενών και φίλων για λόγους αποφυγής δημοσιότητας. Με τον τρόπο αυτό δίνουν έτοιμο το πιάτο στα κοράκια. Το γιατί μπορεί να γίνεται αυτό το αφήνω στη φαντασία σας που δεν χρειάζεται να είναι και μεγάλη. Α, και μην ξεχάσω να σας πω ότι έχει εντοπιστεί ο πονηρός χρηματιστής που δήθεν τρέχει διαδικασίες αλλά είναι μπροστινός.

Για να προλάβουν τον νόμο

Η βιασύνη δεν είναι άσχετη πάντως με τον νόμο που με πολλή καθυστέρηση προωθείται στη Βουλή για τους servicers σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Και αυτό γιατί ο νόμος βάζει προϋποθέσεις που δεν επιτρέπουν ή για την ακρίβεια περιορίζουν σημαντικά κόλπα ζόρικα σαν κι αυτά που ανέφερα παραπάνω. Έχω δεν την αίσθηση ότι επειδή οι επιχειρηματίες στων οποίων την πλάτη γίνεται το παιγνίδι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια σύντομα θα έχουμε ενδιαφέρουσα δημοσιότητα.

Θα «μπλέξει» ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό;

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, εδώ και αρκετές ημέρες, όχι τις τελευταίες, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που σχετίζονται με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, στον οποίο επικράτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσφορά σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την κοινοπραξία της Vinci (με τη Mytilineos) με τίμημα κάπου στα 3,1 δισ. Συνήθως, στους διαγωνισμούς γίνονται «ξεψαχνίσματα» (έλεγχοι) αλλά και προσφυγές, για ουσιαστικά ή διαδικαστικά θέματα. Κατά συνέπεια, θα ήταν παράδοξο να μην έχουμε αντίστοιχες διεργασίες και στο mega αυτό project. Ως συμμετέχουσα στον διαγωνισμό, η κοινοπραξία της Vinci προσέφυγε στην ΕΑΔΗΣΥ καθώς είχε τέτοιο δικαίωμα. Το θέμα βέβαια είναι τι θα βγάλει το «πόρισμα», αν και λογικά ήδη είναι ορατό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Συνήθως δε, οι εμπλεκόμενοι προσφεύγουν και στο ΣτΕ. Κατά συνέπεια, ο διαγωνισμός… «μπλέκει» και να δούμε πώς και πότε θα «ξεμπλέξει». Γιατί θυμίζουμε ότι ο χρόνος πιέζει (Οκτώβριο 2024 λήγει η σύμβαση των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ), χρειάζονται πολλά βήματα να γίνουν και πλέον, έχουμε και τις νέες εξελίξεις. Πάντως, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ήθελαν να τελειώνει «αναίμακτα» ο διαγωνισμός ώστε να αλλάξει ομαλά ο παραχωρησιούχος και βέβαια, να εισπραχθούν (σε μία δόση) και τα 3,3 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, τίθενται εν αμφιβόλω.

Έρχεται και ο ΒΟΑΚ

Μια και ο λόγος για μεγάλα έργα, θυμίζουμε ότι προσεχώς θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (Χανιά – Ηράκλειο, εκτιμώμενου ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ), όπου όλοι οι ισχυροί όμιλοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός πια και αν έχουμε και εδώ ανατροπές. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos, ΑΒΑΞ (με τις γαλλικές Egis – Meridiam) ερίζουν για το «φιλέτο της Κρήτης» που συνδυάζει κατασκευαστικό αντικείμενο και διαχείριση/λειτουργία (με σκιώδη διόδια). Μένει και εδώ να δούμε σε ποιο ύψος έχουν φτάσει τα τιμήματα, αν θα έχουμε εμπλοκές ή μελλοντικές συμμαχίες. Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά και περιλαμβάνουν σχεδόν… τα πάντα. Αλλά καλύτερα να περιμένουμε τα γεγονότα και να αφήσουμε κατά μέρος τις φήμες.

Νέα σελίδα για την Alumil με… υπογραφή Παγκρήτιας

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η διοίκηση της Alumil μετά από την μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων 49,89 εκατ. ευρώ προς την Παγκρήτια Τράπεζα, εκτιμώντας (και γνωρίζοντας;) πως πλέον θα «υλοποιούνται οι επιχειρηματικές αποφάσεις χωρίς αντιρρήσεις ή μεγάλες καθυστερήσεις», όπως αναφέρει η εταιρεία σε απάντησή της σε ερωτήματα της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Στην ίδια διευκρίνηση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «θα γίνει η πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτικές πηγές, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους». Εμείς διαβάζουμε πως υπάρχει και συμφωνία για περαιτέρω χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων του κ. Γιώργου Μύλωνα. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία ανέφερε ότι η εμπλοκή των servicers στον δανεισμό της, «δυσχεραίνει την αλματώδη ανάπτυξη της ΑΛΟΥΜΥΛ, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί αν διέθετε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους». Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η εταιρεία που είναι πλέον απελευθερωμένη από αυτόν τον… βραχνά.

Η EBRD μέτοχος της Noval Property

Ολοκληρώθηκε η pre-IPO συναλλαγή της Noval Property με την EBRD με την υπογραφή «υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου» ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η Noval Property αποκτά πριν από της εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ψήφο εμπιστοσύνης από έναν σημαντικό θεσμικό επενδυτή όπως η EBRD, η οποία συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, καθώς με την έναρξη του IPO της Noval το ομόλογο θα μετατραπεί σε μετοχές. Όπως προτάσσει και το mandate της EBRD, η επένδυση αυτή είναι μεταξύ άλλων «πράσινη», καθώς τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη απόκτηση και ανακατασκευή περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου «Gold» ή BREEAM επιπέδου «Very Good».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:34

Αλβανία: Επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ ύποπτος για πλαστογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας

17:17

Γιαννιτσά: Κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης, έπειτα από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

17:00

Global X: Η Ελλάδα στην κορυφαία 11άδα των αναδυόμενων αγορών με σημαντικά περιθώρια ανόδου

16:50

ΛΣ: Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, όπλων και φυσιγγίων στο λιμάνι του Πειραιά

16:46

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική προτεραιότητα

16:36

Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

16:31

Θεσσαλονίκη: Αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Περιβολάκι στον Λαγκαδά

16:22

Δημοσιονομική πειθαρχεία και επενδύσεις στο επίκεντρο πάνελ του Economist

15:56

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 45χρονος καταζητούμενος από το Βέλγιο για απάτες με κρυπτονομίσματα

15:52

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε απάτες υποδυόμενο υπαλλήλους εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές της Αττικής

15:43

Έβρος: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Λάβαρα

15:31

Ντεσκάλτσι (Eni): Οι κίνδυνοι αυξάνονται για την αγορά πετρελαίου

15:15

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τα κατολισθητικά φαινόμενα στις παραλίες των Ιονίων Νήσων

15:06

Θα έρθω στην Ελλάδα δηλώνει η 46χρονη που της αποδίδεται εμπλοκή στον φονικό εμπρησμό της Marfin

15:00

Γερμανία: Αίσιο τέλος για την υπόθεση ομηρίας σε σούπερ μάρκετ του Βερολίνου

14:57

Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης με περισσότερα από 4.600 δενδρύλλια, σε δασική περιοχή της Φθιώτιδας

14:43

ΣΥΡΙΖΑ: Με οριακή απαρτία η συνεδρίαση της ΚΕ

14:39

Κίνα: Εντολή στα μεγάλα διυλιστήρια να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή καυσίμων

14:31

Μιχαηλίδου: Τα σχόλια των πολιτών έγιναν συγκεκριμένες αλλαγές σε Προσωπικό Βοηθό και Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

14:26

ΕΛΑΣ: Πώς έφτασε στις συλλήψεις για τον εμπρησμό της Μαρφίν

14:16

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από την Κίνα θα χρειαστεί χρηματοδότηση

13:54

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Ιουλίου

13:49

Οι αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης αιγιαλού και παραλίας

13:43

Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν τελείωσε αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

13:35

Ουκρανία: Δύο νεκροί, 19 τραυματίες, καθώς η Ρωσία σφυροκοπεί την Ουκρανία με πυραύλους και drones

13:08

Δήμας: Η Ελλάδα επενδύει σε υποδομές αεροναυτιλίας για την επόμενη δεκαετία

13:00

Κτηματολόγιο: Δέκα αλλαγές που φέρνει το νέο ψηφιακό σύστημα σε μεταβιβάσεις, διορθώσεις και συναλλαγές ακινήτων

12:48

Meta: Αποσύρει τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων με AI ύστερα από αντιδράσεις για την ιδιωτικότητα

12:41

Αδρουλάκης: Η ακρίβεια είναι ο σιωπηλός φόρος στο εισόδημα κάθε εργαζόμενου

12:31

Τουρισμός: Με εκπτώσεις και κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξελίσσεται η σεζόν στην Κρήτη