BACKSTORY

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

05-10-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

Ρετιρέ στα spread

Οι 6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά, η οποία πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Η διαφορά αυτή διασφαλίζει κέρδη στις τράπεζες. Ενδέχεται όμως να αποτελεί και προμήνυμα για νέα κόκκινα δάνεια ιδιαίτερα που η πιστωτική επέκταση παραμένει στα κόκκινα.

To κενό της πιστωτικής επέκτασης και η ανακύκλωση

Και με αυτά και με εκείνα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν ξανά αναδιαρθρωμένα δάνεια γιατί αυτό είναι ένας τρόπος να καλυφθεί το κενό της πιστωτικής επέκτασης. Αφού αυξάνει ο παρονομαστής του κλάσματος- το σύνολο των δανείων- ο αριθμητής φαντάζει μικρότερος (τα κόκκινα δάνεια).

Tête-à-tête τραπεζών και θεσμών

Τo tête-à-tête τραπεζών και θεσμών χθες ήταν business as usual. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα!

Θα συζητηθούν όμως ποτέ θέματα όπως η διανομή μερισμάτων.

Οι τραπεζίτες λένε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον επόπτη όταν θα έχουμε αποτελέσματα για το 2023 ή τουλάχιστον την περίπου πρόβλεψή τους.

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ και το θέμα τιμής

Θεωρήστε δεδομένη την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Το ΤΧΣ δεν θα αργήσει καθόλου να προχωρήσει τη διαδικασία. Το θέμα βέβαια είναι με τι τιμή θα γίνει αυτό. Γιατί οι χειρισμοί που έχουν γίνει δεν είναι και οι καλύτεροι. Αλλά που να καταλάβουν εκεί στο ΤΧΣ ότι χρειάζονται corner investors και δουλειά για να πιάσεις τη σωστή τιμή. Το ερώτημα είναι όμως αν θέλουν και αν μπορούν.

Δεδομένη η καταλληλότητα της Thrivest

Ας είμαστε βέβαιοι πως το fit and proper των μετόχων της Thrivest αποτελεί κατιτίς το δεδομένο και τυπικό μιας και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει, εξ ου και η εταιρεία κύριος μέτοχος της Παγκρήτιας και στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας προχώρησε σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Οι συντάξεις....

Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίζω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν το 2012. Έστω όσων έχουν προσφύγει. Να υποθέσω πως οι λοιποί συνταξιούχοι της χώρας που έχουν προσφύγει αποτελούν πολίτες μιας άλλης κατηγορίας;

«à volonté»

Πολύ περίπλοκη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χειραποσκευές. Κάτι σαν "à volonté" που δεν περνάει πάντα. Πάντως η Ryannair και οι λοιποί «συγγενείς» χαμηλού κόστους ανησυχούν. Οι μεγάλοι όχι τόσο αν και αυτοί σε ένα βαθμό με τις διάφορες κατηγορίες εισιτηρίων εφάρμοζαν πολιτικές χαμηλού κόστους.

Η ΑΜΚ της Ιντραλότ και η επόμενη ημέρα

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Ιντραλότ για την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο το πολύ αρχές Νοεμβρίου να έχει τελειώσει η διαδικασία και η μετοχή να βγει από την επιτήρηση. Μετά την αύξηση ο καθαρός δανεισμός θα πέσει στα επίπεδα των 2,5 φορών του EBΙTDA το οποίο θα είναι πάνω από 130 εκ ευρώ ενώ σημαντική θα είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού από την επικείμενη αναδιάρθρωση των δανείων.

Ασφάλιση εκ του ασφαλούς

Κατά τα άλλα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δεν αποζημιώνεται κλοπή ασφαλισμένου αυτοκινήτου αν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει φύλαξη ή δεν είναι περιφραγμένος το ερώτημα είναι τι άλλο θα δουν τα μάτια από τις δικαστικές αποφάσεις. Γιατί το ερώτημα είναι τι ακριβώς θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές. Τον μη κίνδυνο ή τον κίνδυνο;

«Κλείδωσαν» 187 εκατ. ευρώ για τους 7 συρμούς στη γραμμή «Πειραιάς – Αεροδρόμιο»

Την ένταξη της πράξης «Προμήθεια 7 νέων ΔΙ-ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΩΝ (DV) για την εξυπηρέτηση της Γραμμής 3 - Πειραιάς-Αεροδρόμιο» στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 187.240.000 ευρώ. Η πράξη αφορά στη προμήθεια 7 νέων συρμών και ειδικών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Ειδικότερα, οι συρμοί οι οποίοι θα εξυπηρετούν τη Γραμμή 3 από το Δημοτικό Θέατρο έως το Αεροδρόμιο μέσω της γραμμής του Προαστιακού (τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο), θα έχουν διπλή ηλεκτροδότηση (διρευματικοί), διπλή σηματοδότηση και διπλές τηλεπικοινωνίες για το δίκτυο του Μετρό και του Προαστιακού. Θα αποτελούνται από έξι βαγόνια, μήκους 106 μέτρων, πλάτους 2,8 μέτρων και χωρητικότητας 1030 επιβατών έκαστο. Τέσσερα από τα έξι βαγόνια θα φέρουν εγκατάσταση ισχύος έλξης, ενώ ο κάθε συρμός θα έχει και δύο παντογράφους για τροφοδότηση ισχύος από το εναέριο δίκτυο (catenary) του Προαστιακού. Τα διπλά on-board συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνονται στην σύμβαση. Τα διπλά on-board συστήματα σηματοδότησης θα περιλαμβάνονται σε ανεξάρτητες συμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:01

Οικονομικό πλήγμα τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τον σακχαρώδη διαβήτη

11:47

EasyJet: Πρόγραμμα προσφορών Big Orange Sale με εκπτώσεις έως και 20% σε επιλεγμένες πτήσεις

11:41

Οικονομικό Κλίμα: Σταθερές οι προσδοκίες επιχειρήσεων και πολιτών - Ανάκαμψη τον Δεκέμβριο

11:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση

11:32

Εκπτώσεις όλο το σχολικό έτος στις τιμές εισιτηρίων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

11:23

ΔΥΠΑ: Μεγάλη συμμετοχή στην «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα

11:22

Eurobank: Νέο πρόγραμμα μισθοδοσίας για εκπαιδευτικούς του Δημοσίου

11:18

Yπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

11:11

Παπαθανάσης: 16,9 εκατ. ευρώ για έργα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

11:09

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική

11:07

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις κοντά στα υψηλά 16ετίας

11:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιράν και Πάουελ

10:55

Μερτς: Ένδειξη αδυναμίας η βία της Τεχεράνης σε βάρος του λαού

10:49

Νέα ρεκόρ για χρυσό και ασήμι με φόντο την αναταραχή σε Fed και Ιράν

10:43

Καρκίνος του προστάτη: Χειρουργική θεραπεία με διατήρηση της ποιότητας ζωής

10:39

Πώς αλλάζει το πορνό με την τεχνητή νοημοσύνη

10:23

Ιράν: «Υπό πλήρη έλεγχο» η κατάσταση στη χώρα μετά τα βίαια επεισόδια, λέει ο ΥΠΕΞ

10:14

Έκτακτες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

10:07

Stellantis: Σταματά τις πωλήσεις plug-in υβριδικών μοντέλων στις ΗΠΑ λόγω χαμηλής ζήτησης

10:02

Τραμπ για Γροιλανδία: Αν δεν την καταλάβουμε εμείς, θα το κάνει η Ρωσία ή η Κίνα

09:56

Η Meta καλεί την Αυστραλία να επανεξετάσει την απαγόρευση των social media για ανήλικους

09:51

Κάλας: Έτοιμη να εισηγηθεί νέες κυρώσεις στο Ιράν η ΕΕ

09:49

Eurobank: Κατέχει συνολικά 5.149.360 ίδιες μετοχές

09:47

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Νέος υπαρχηγός ο αντιστράτηγος Αναστάσιος Παππάς

09:45

O Τραμπ σκληραίνει τον τόνο έναντι της Κούβας - Oργή στην Αβάνα

09:39

Metlen: Εξαγόρασε την NK Trailers - Έκτο εργοστάσιο του M Technologies Hub στο Βόλο

09:32

Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών στις Χρυσές Σφαίρες

09:21

ΗΠΑ: Εισαγγελείς ξεκινούν ποινική έρευνα κατά της Fed και του Τζερόμ Πάουελ

09:03

Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις - Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

08:56

Ουκρανία: Nέα αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο - Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες παραμένουν χωρίς θέρμανση