BACKSTORY

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

05-10-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Περίπλοκη η απόφαση για τις χειραποσκευές - Τι θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές;

Ρετιρέ στα spread

Οι 6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά, η οποία πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Η διαφορά αυτή διασφαλίζει κέρδη στις τράπεζες. Ενδέχεται όμως να αποτελεί και προμήνυμα για νέα κόκκινα δάνεια ιδιαίτερα που η πιστωτική επέκταση παραμένει στα κόκκινα.

To κενό της πιστωτικής επέκτασης και η ανακύκλωση

Και με αυτά και με εκείνα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν ξανά αναδιαρθρωμένα δάνεια γιατί αυτό είναι ένας τρόπος να καλυφθεί το κενό της πιστωτικής επέκτασης. Αφού αυξάνει ο παρονομαστής του κλάσματος- το σύνολο των δανείων- ο αριθμητής φαντάζει μικρότερος (τα κόκκινα δάνεια).

Tête-à-tête τραπεζών και θεσμών

Τo tête-à-tête τραπεζών και θεσμών χθες ήταν business as usual. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα!

Θα συζητηθούν όμως ποτέ θέματα όπως η διανομή μερισμάτων.

Οι τραπεζίτες λένε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τον επόπτη όταν θα έχουμε αποτελέσματα για το 2023 ή τουλάχιστον την περίπου πρόβλεψή τους.

Η δεδομένη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ και το θέμα τιμής

Θεωρήστε δεδομένη την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Το ΤΧΣ δεν θα αργήσει καθόλου να προχωρήσει τη διαδικασία. Το θέμα βέβαια είναι με τι τιμή θα γίνει αυτό. Γιατί οι χειρισμοί που έχουν γίνει δεν είναι και οι καλύτεροι. Αλλά που να καταλάβουν εκεί στο ΤΧΣ ότι χρειάζονται corner investors και δουλειά για να πιάσεις τη σωστή τιμή. Το ερώτημα είναι όμως αν θέλουν και αν μπορούν.

Δεδομένη η καταλληλότητα της Thrivest

Ας είμαστε βέβαιοι πως το fit and proper των μετόχων της Thrivest αποτελεί κατιτίς το δεδομένο και τυπικό μιας και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει, εξ ου και η εταιρεία κύριος μέτοχος της Παγκρήτιας και στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας προχώρησε σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Οι συντάξεις....

Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίζω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν το 2012. Έστω όσων έχουν προσφύγει. Να υποθέσω πως οι λοιποί συνταξιούχοι της χώρας που έχουν προσφύγει αποτελούν πολίτες μιας άλλης κατηγορίας;

«à volonté»

Πολύ περίπλοκη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χειραποσκευές. Κάτι σαν "à volonté" που δεν περνάει πάντα. Πάντως η Ryannair και οι λοιποί «συγγενείς» χαμηλού κόστους ανησυχούν. Οι μεγάλοι όχι τόσο αν και αυτοί σε ένα βαθμό με τις διάφορες κατηγορίες εισιτηρίων εφάρμοζαν πολιτικές χαμηλού κόστους.

Η ΑΜΚ της Ιντραλότ και η επόμενη ημέρα

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Ιντραλότ για την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο το πολύ αρχές Νοεμβρίου να έχει τελειώσει η διαδικασία και η μετοχή να βγει από την επιτήρηση. Μετά την αύξηση ο καθαρός δανεισμός θα πέσει στα επίπεδα των 2,5 φορών του EBΙTDA το οποίο θα είναι πάνω από 130 εκ ευρώ ενώ σημαντική θα είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού από την επικείμενη αναδιάρθρωση των δανείων.

Ασφάλιση εκ του ασφαλούς

Κατά τα άλλα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δεν αποζημιώνεται κλοπή ασφαλισμένου αυτοκινήτου αν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει φύλαξη ή δεν είναι περιφραγμένος το ερώτημα είναι τι άλλο θα δουν τα μάτια από τις δικαστικές αποφάσεις. Γιατί το ερώτημα είναι τι ακριβώς θεωρούν οι δικαστές ότι ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές. Τον μη κίνδυνο ή τον κίνδυνο;

«Κλείδωσαν» 187 εκατ. ευρώ για τους 7 συρμούς στη γραμμή «Πειραιάς – Αεροδρόμιο»

Την ένταξη της πράξης «Προμήθεια 7 νέων ΔΙ-ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΩΝ (DV) για την εξυπηρέτηση της Γραμμής 3 - Πειραιάς-Αεροδρόμιο» στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 187.240.000 ευρώ. Η πράξη αφορά στη προμήθεια 7 νέων συρμών και ειδικών ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Ειδικότερα, οι συρμοί οι οποίοι θα εξυπηρετούν τη Γραμμή 3 από το Δημοτικό Θέατρο έως το Αεροδρόμιο μέσω της γραμμής του Προαστιακού (τμήμα Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο), θα έχουν διπλή ηλεκτροδότηση (διρευματικοί), διπλή σηματοδότηση και διπλές τηλεπικοινωνίες για το δίκτυο του Μετρό και του Προαστιακού. Θα αποτελούνται από έξι βαγόνια, μήκους 106 μέτρων, πλάτους 2,8 μέτρων και χωρητικότητας 1030 επιβατών έκαστο. Τέσσερα από τα έξι βαγόνια θα φέρουν εγκατάσταση ισχύος έλξης, ενώ ο κάθε συρμός θα έχει και δύο παντογράφους για τροφοδότηση ισχύος από το εναέριο δίκτυο (catenary) του Προαστιακού. Τα διπλά on-board συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνονται στην σύμβαση. Τα διπλά on-board συστήματα σηματοδότησης θα περιλαμβάνονται σε ανεξάρτητες συμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:15

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

16:10

Oscars 2026: Οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία

16:09

ΗΠΑ: Σε χαμηλά επίπεδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:06

Εξάρχου στο Νταβός: Συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

16:04

Τα γυαλιά ηλίου του Μακρόν στο Νταβός εκτόξευσαν τη μετοχή της iVision Tech

16:00

Κομισιόν: Διαθέτει 160 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ

15:54

Δώρο Χριστουγέννων σε 2.313 εργαζομένους με παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

15:46

Υπ. Παιδείας: Προχωρά στην πρόσληψη 135 εκπαιδευτικών ως προσωρινών αναπληρωτών

15:41

«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Ανοίγουν τα κλειστά σπίτια - Έως 46.000 ευρώ σε οικογένεια με δύο παιδιά

15:39

Σκέρτσος: Κάτι αλλάζει στο κρίσιμο πεδίο των μεταμοσχεύσεων - Αύξηση 67% από το 2019

15:31

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η 5η δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

15:18

Ένας στους πέντε καρδιαγγειακούς θανάτους συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες

15:17

Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία η ενίσχυση της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

15:13

Δορυφόροι της Open Cosmos τέθηκαν επιτυχώς σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη στα 1.050 χλμ

15:13

Τα ποδοσφαιρικά κλαμπ με τα υψηλότερα έσοδα στον κόσμο - Ανατροπή στην τετράδα

15:11

Λούτνικ: Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ

15:06

7 εναλλακτικοί προορισμοί για ζευγάρια στην Ευρώπη

15:02

Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Στρατηγική συμμετοχή στο European Security Program της Microsoft

14:50

Τραμπ σε Πούτιν: «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» - Συνάντηση 1 ώρας με Ζελένσκι

14:42

ΕΤΑΔ: Μετέχει στην ΑΜΚ της Northstar Entertainment - Διατηρεί τη συμμετοχή στο Project Voria

14:35

Κομισιόν: Εκταμίευση 175,4 εκατ. ευρώ στη Δανία στο πλαίσιο του NextGenerationEU

14:33

Έρευνα ΕΕΑ: Η εμπιστοσύνη παραμένει ανθρώπινη υπόθεση στην ασφάλιση

14:29

Θεμιστοκλέους: Μικρή κάμψη στα περιστατικά γρίπης, ίσως κορυφωθούν τον Φεβρουάριο

14:24

Κώτσηρας στον ΟΟΣΑ: Αποτελεσματική φορολογική πολιτική που ενισχύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

14:20

Η ΑΙ επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων - Διεθνές ΣΔΙΤ ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ

14:12

Bpifrance: Ο Τραμπ είναι «ένα παιδί που χρειάζεται να το ησυχάσουμε»

14:12

Η Coffee Berry ενισχύει τη διεθνή στρατηγική της με Advisory Board υψηλού κύρους

13:53

Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ισπανία - Τρένο συγκρούστηκε με γερανό

13:38

Στρατηγική συμφωνία Metlen - Τσάκου: Ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

13:37

Δώρα - μαμούθ στους νικητές του Copa Africa ενώ η Σενεγάλη «πνίγεται» στο χρέος