BACKSTORY

H Κομισιόν θα στηρίξει, η Ευρώπη όμως; - Ποια μετρητά; - Πότε «ανοίγουν» οι προσφορές για τη mega παραχώρηση του ΒΟΑΚ

19-09-2023 | 07:21
Μοιράσου το
H Κομισιόν θα στηρίξει, η Ευρώπη όμως; - Ποια μετρητά; - Πότε «ανοίγουν» οι προσφορές για τη mega παραχώρηση του ΒΟΑΚ

H Κομισιόν θα στηρίξει, η Ευρώπη όμως;

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ βρέθηκε στη χώρα μας και πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέλους της Επιτροπής μετά τη δέσμευση της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν για στήριξη της Ελλάδας από διάφορες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ έπειτα από τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Ήδη, ομάδα εργασίας αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης έχει συσταθεί για την ταχεία και ενιαία απόκριση όλων των χρηματοδοτικών μέσων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Μιλάμε όμως προς το παρόν για το «χρήμα» που έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα με την εξαίρεση κάποιων εκατ. ευρώ έκτακτης βοήθειας ή κονδυλίων που ήταν σε πιθανό κίνδυνο από το ΕΣΠΑ. Γιατί μία ισχυρή στήριξη με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία απαιτεί αποφάσεις από τα κράτη - μέλη, δηλαδή με τη συμφωνία και του γερμανικού άξονα...

Ποια μετρητά;

Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα πως σταματούν τα μετρητά για την αγορά ακινήτων; Επιτρέπονταν δηλαδή και δεν το γνωρίζαμε; Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ δεν είναι όλες ηλεκτρονικά;

Tι συζητάμε; Ποιος συναλλάσσεται σε μετρητά; Όποιος έχει μετρητά εκτός τραπέζης. Επομένως ποια απαγόρευση; Η ήδη υπάρχουσα; Ας πούμε ναι...

Εντός της εβδομάδας η πρώτη «αποκρατικοποίηση»

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του ΤΧΣ για την επαναγορά από την Eurobank του 1,4% των μετοχών της τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη τράπεζα εκτός ΤΧΣ. Φαίνεται πως στη συνέχεια η τράπεζα θα προχωρήσει στην ακύρωση αυτών των μετοχών από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Μικρή απήχηση της Moody's

Παρά την αξιολόγηση της Μοοdy's το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Απλώς κράτησε οριακά κέρδη για τις τράπεζες καθώς ανέμενε την κρίση του οίκου γι' αυτές.

To road show της BofA

Εν τω μεταξύ ξεκινάει σήμερα το συνέδριο BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο, συνέδριο χρηματοπιστωτικό, στο οποίο θα μιλήσουν οι CEOs των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης αλλά και των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών. Στο συνέδριο παρούσες και οι 4 συστημικές τράπεζες η κάθε μία με τους CEOs της και την αποστολή της.

Του στραβού το δίκιο

H χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αναγκαία αλλά δύσκολη. Ο βασικός λόγος είναι πως πολύ δύσκολα μπορεί μια τράπεζα να αξιολογήσει μια μικρή επιχείρηση που δεν έχει εκδώσει δείκτες που δεν έχει ισολογισμούς. Απαιτείται τεχνογνωσία που εδώ και πολλά χρόνια οι τράπεζες έχουν απωλέσει ενώ να λέμε του στραβού το δίκιο παλιά αυτή η τεχνογνωσία υπήρχε.

Οι μικρομεσαίες συνέχεια...

Όπως έχουμε πει πολλές φορές το αντικείμενο της στήλης είναι οικονομικό όχι πολιτικό. Όμως καμιά φορά αυτά τα δύο είναι πολύ στενά συνδεδεμένα.

Δηλαδή αδυνατώ να μην σχολιάσω πως κάποιος ο οποίος έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά, έχει εργαστεί στη Goldman Sachs και διεκδικεί την αρχηγεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρήκε να αρθρώσει μια πρόταση γι’ αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλή η ισότητα αλλά η χώρα είναι γεμάτη από τέτοιες επιχειρήσεις οι οποίες βιοπορίζουν ίσως και τον μισό πληθυσμό της.

Πότε «ανοίγουν» οι προσφορές για τη mega παραχώρηση του ΒΟΑΚ

Ο κ. Μπουλούτας, CEO της Ελλάκτωρ, αναφέρθηκε χτες, μιλώντας σε αναλυτές, και στη διεκδίκηση του τμήματος της παραχώρησης του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος – Ηράκλειο, ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ) εκτιμώντας πως οι προσφορές θα ανοίξουν στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ, αν θυμόμαστε καλά, έχουν υποβληθεί από τον Μάιο. Και ο όμιλος έχει ειδικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό καθώς η θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μαζί με τη Mytilineos έχειν υποβάλει από κοινού προσφορά (50%-50%). Βέβαια, το project διεκδικούν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ (η δεύτερη με τους Γάλλους των Egis, Meridiam). Οπότε το «παιχνίδι είναι δύσκολο». Εκτός αν έχουμε συνεργασίες – εκπλήξεις στην πορεία.

Οι υποδομές, το ΤΕΕ και οι... δήμαρχοι

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, το ΤΕΕ στο πλαίσιο νέου έργου του ενιαίου ψηφιακού χάρτη υλοποιεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Όπως ανέφερε είναι ήδη έτοιμο ενώ χρηματοδοτείται από RRF. «Αυτό το πληροφοριακό σύστημα θα μας δίνει την ταυτότητα των υποδομών της χώρας, από τα χαρακτηριστικά της κατασκευής ως το εάν και πότε έχουν συντηρηθεί. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε. Το μητρώο για τις γέφυρες δεν πολυχρειάζεται, το έχουμε έτοιμο. Θα έχουμε την ταυτότητα της γέφυρας. Αυτά είναι τα στοιχεία της γέφυρας», σημείωσε, εξηγώντας πως το έργο είναι ήδη έτοιμο πριν από το χρονοδιάγραμμά του και θα σταλεί σε περιφερειάρχες και δημάρχους αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Θα πρέπει να βρούμε πόρους για την συντήρηση των έργων. Μία δύσκολη άσκηση που έχει ο Υπουργός είναι να βρει τους πόρους για τη συντήρηση των έργων, αυτό είναι πιο σημαντικό από το να κάνουμε νέα έργα», σημείωσε. Να δούμε αν οι αιρετοί βάλουν στοιχεία στις πλατφόρμες ή το αποφύγουν για να μη φαίνεται ότι τους ανήκουν και πρέπει να τα συντηρήσουν…

Οι «κουβέντες» για τα ΣΔΙΤ

Φαίνεται ότι έχει ανοίξει μια κουβέντα στην κατασκευαστική αγορά για τα ΣΔΙΤ. Προφανώς και τα στελέχη του χώρου θεωρούν ότι είναι χρήσιμο εργαλείο, μόνο που φαίνεται ότι δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως χρηματοδοτικό μοντέλο. Ή έστω, απ’ ότι λένε στελέχη των υποδομών, να δούμε και τα προβλήματα, αν πρέπει να προχωρήσουν όλα τα ΣΔΙΤ, αν πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στα ανταποδοτικά και να μείνουν λίγο στην άκρη τα μη ανταποδοτικά (τα πιο κοινωνικά) κ.α. καθώς με τις πληρωμές διαθεσιμότητας πλαφονάρουν τα δημοσιονομικά. «Πρέπει όντως να διαφυλάξουμε την επενδυτική βαθμίδα ως κόρη οφθαλμού, πλην όμως, είναι παρωχημένο μοντέλο τα ΣΔΙΤ», έλεγε χτες υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα παραχωρήσεων της Mytilineos. «Υπάρχουν τα ανταποδοτικά ΣΔΙΤ που είναι καλό εργαλείο, αλλά τα μη ανταποδοτικά απαιτούν έσοδα από πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή από δημόσια έσοδα. Να μην κάνουμε πολλά κοινωνικά ΣΔΙΤ παρά μόνο ανταποδοτικά για να μην επιβαρύνουμε δημοσιονομικά τα ταμεία», σημείωνε στέλεχος από την αγορά μελετητών. Και πάει λέγοντας.

Ελληνικό - Lamda: Μεγάλη η ζήτηση για την οικιστική γειτονιά Little Athens

Σας τα έχουμε πει για τα οικιστικά της Lamda στο Ελληνικό. Είναι σε σταθερά ανοδική πορεία οι πωλήσεις στο project. H Lamda ενημέρωσε στις αρχές του καλοκαιριού για τη νέα οικιστική γειτονιά που δημιουργείται στο Ελληνικό – με το ενδιαφέρον όνομα Little Athens. Τα διαμερίσματα φαίνεται ότι θα είναι για όλα τα βαλάντια και η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη. Στη νέα γειτονιά θα επικρατεί το πράσινο και τα διαμερίσματα θα έχουν θέα στο πάρκο ή στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Στέφανος Κασσελάκης: «Η Αττική αξίζει καλύτερα»

23:42

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά σημαντικό για τη Μεσσηνία το έργο της παράκαμψης της Γιάλοβα

23:28

Νόαμ Κατς: Η Ελλάδα είναι πύλη στην Ευρώπη

23:11

Wall Street: Αδύναμη η επιχείρηση ανάκαμψης – Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων

22:55

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές του Αυγούστου - Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

22:40

Πρόσω ολοτάχως για τα 100 δολάρια το πετρέλαιο με νέα άνοδο 3,6%

22:28

Συνάντηση Μελόνι - Ράμα στη Ρώμη

22:17

Σε χαμηλό 6,5 μηνών ο χρυσός

22:08

Μαρινάκης: Η ευχή να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί

21:59

Πομπέο: Εξαιρετική η συνεργασία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο

21:35

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

21:17

Στο έλεος της κακοκαιρίας Εύβοια, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Μαγνησία - Νύχτα τρόμου με εκκενώσεις και απεγκλωβισμούς

20:58

Γιώργος Τσούνης: Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά

20:43

Περιφέρεια Αττικής: Με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε

20:28

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Καταβολή Επιδομάτων 181 εκατ. ευρώ

20:18

Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ

20:08

Δέματα με γουρουνοκεφαλές εστάλησαν ταυτόχρονα σε τρεις Ρώσους σχολιαστές που τάσσονται υπέρ του πολέμου

19:59

ΗΠΑ: Δοκιμάζονται πρώτη φορά συνδυστικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλο για τετραπληγικούς

19:54

Τα πολλά «πρόσωπα» του καταναλωτή στη μάχη κατά των ανατιμήσεων

19:49

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

19:46

Ευρωεκλογές 2024: Δηλώσεις Μέτσολα, Βέμπερ, Πλένκοβιτς για τις προτεραιότητες του ΕΛΚ

19:43

H πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη: Στο 17,7% η «ψαλίδα» ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

19:39

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα ύψους 81.000 ευρώ σε εισηγμένες και χρηματιστηριακές εταιρείες

19:32

ΕΟΔΥ: Ενημέρωση σχετικά με κρούσμα λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα

19:31

Allianz: Αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών το 2022 - Η Ελλάδα ανέβηκε στην 29η θέση παγκοσμίως

19:26

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες δωροδοκία

19:21

Συμφωνία κοινοπραξίας Cepal Hellas με Resolute Asset Management

19:18

Κακοκαιρία: Νέο 112 στον Βόλο απαγορεύει την κυκλοφορία - Στα όρια ο Σπερχειός στη Λαμία

19:07

Σε χαμηλό 6 μηνών οι ευρωαγορές

19:01

Περίπου 57.000 εγκεφαλικά στην Ελλάδα ετησίως - Το σχέδιο του υπ. Υγείας