BACKSTORY

Σημαντική επιτυχία της Attica Bank - Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για το Ελ. Βενιζέλος - Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

01-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σημαντική επιτυχία της Attica Bank - Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για το Ελ. Βενιζέλος - Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

Back pages ένα πρώτο πακέτο κόκκινων από την Attica Bank

312 εκατ ευρώ, αποαναγνωρίζονται από Μη Εξυπηρετούμενα από τον ισολογισμό της Attica Bank. Κι αυτό για πρώτη φορά. Η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με την AB CarVal Investors για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I. Πρόκειται για μια από τις σημαντικές επιτυχίες της διοίκησης της τράπεζας και της διευθύνουσας συμβούλου της κας Ελένης Βρεττού, που συμβαίνει σε δύσκολους καιρούς.

Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

50 εκατ. ευρώ συμφωνία υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για συμμετοχή στο Ταμείο για την Κυκλικότητα των Πλαστικών της Infinity Recycling, ένα ευρωπαϊκό ταμείο αντικτύπου που επενδύει σε εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν νέες διαδικασίες για την προηγμένη ανακύκλωση πλαστικών. Το Ταμείο για την Κυκλικότητα των Πλαστικών έχει μέγεθος-στόχο 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο καλύπτεται από τη συμμετοχή του ΕΤΕ. Η επένδυση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU.

Σε... τοίχο η Ακρίτας

Μαθαίνω ότι η προσπάθεια της Ακρίτας να μπλοκάρει την εξαγορά του εργοστασίου της Σέλμαν από την Alfawood στη Ροδόπη μέσω της δικαιοσύνης έπεσε σε τοίχο καθώς οι προσφυγές της απορρίφθηκαν. Τελικά ακόμα και εάν έχεις κουνιάδο Υπουργό δεν μπορείς να τα κερδίζεις όλα. Βέβαια παίρνεις μια πολύ γενναία αναδιάρθρωση δανείων όταν άλλες επιχειρήσεις με μικρότερη δανειακή έκθεση ρίχτηκαν στο πυρ το εξώτερο.

Η ΕΚΤ θέλει να μπει ένα στοπ στα μέτρα για την ενέργεια

Χθες δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στην οποία θυμίζουμε είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Και ναι, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι πιο ανήσυχοι για τη μακρινή απόσταση που χωρίζει τον πληθωρισμό από τον στόχο του 2%, παρά για τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση. Εξού και η αύξηση των επιτοκίων. Έδειξαν όμως και κάτι ακόμη: ότι δεν θεωρούν πλέον ωφέλιμα τα μέτρα στήριξης που θέσπισαν τα κράτη ως άμυνα απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Στα πρακτικά αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης, άμεσα και με συντονισμένο τρόπο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να αποφευχθεί η ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα απαιτούσαν μια πιο ισχυρή απάντηση της νομισματικής πολιτικής. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που να κάνουν την οικονομία της Ευρωζώνης πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».

Το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ και η προκαταβολή στην «Πασιφάη Οδό»

Εγκρίθηκε από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών η πρώτη πίστωση, δηλαδή προκαταβολή, προς την κοινοπραξία «Πασιφάη Οδός Α.Ε.» για το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη). Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι το σχήμα αυτό, πρόκειται για την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, δηλαδή οι όμιλοι που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του οδικού έργου στην Κρήτη. Για την ιστορία, η πρώτη εντολή πληρωμής ορίστηκε σε 27 εκατ. ευρώ. Και για να θυμηθούμε τα της ελληνικής μυθολογίας, η Πασιφάη ήταν κόρη του Ήλιου και της νύμφης Περσηίδος, αδερφή του Πέρση, του Αιήτη και της Κίρκης, και σύζυγος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Για περισσότερα, αναζητήστε τον γνωστό μύθο με τον Μινώταυρο.

Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για τον ΔΑΑ

Μια και πιάσαμε τις υποδομές και τις… δόσεις, το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε και τη δέσμευση πίστωσης, συνολικού ποσού 19.980.000 ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οικονομική ενίσχυση στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ A.E.», για την αποκατάσταση άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη, κατά το έτος 2020. Σε καλή μεριά, άλλωστε, έρχεται το 2024 και το IPO στο Χρηματιστήριο για το αεροδρόμιο. Οπότε, κάθε ενίσχυση για καλό είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:19

Ελβετία: Στον εισαγγελέα κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

13:15

Κοντά σε mega deal 200 δισ. Rio Tinto και Glencore - Στα σκαριά η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

13:13

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Δύση «ξεκάθαρη αντίδραση» μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

12:57

Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται να φύγουν από το Χαλέπι - «Θα υπερασπιστούμε τις συνοικίες μας»

12:56

Ο Τραμπ εύχεται «καλή τύχη» στον Ορμπάν για την προεκλογική του εκστρατεία

12:52

Αλμανάκ 2026: Τι έχουμε να περιμένουμε τη νέα χρονιά

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,9% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 11μηνο του 2025

12:28

Η ΕΕ οδεύει προς υπογραφή της Mercosur παρά την αντίθεση της Γαλλίας και άλλων χωρών

12:27

Reuters: Μπορούν οι ΗΠΑ να ορίσουν μία τιμή αγοράς για τη Γροιλανδία;

12:23

Τραμπ: «Ακύρωσα το δεύτερο κύμα επιθέσεων στη Βενεζουέλα»

12:19

Αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

12:06

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

12:00

Έχουν και οι αγορές τις «κόκκινες γραμμές» τους

11:54

Καταιγίδα Γκορέτι: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Γαλλία και τη Βρετανία

11:50

Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '80

11:48

ΕΣΠΑ: «Ζεστό» χρήμα 17.500 ευρώ σε ανέργους για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση

11:29

Περιβάλλον: Έως και 4.700 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στον Ρήνο

11:26

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή 2 από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου

11:22

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και ήπιες απώλειες για τον ΓΔ

11:10

Επιστήμη: Μελέτη διερευνά το πώς μεταδίδεται η γρίπη

11:05

Ουκρανία: «Σοβαρή απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το ρωσικό πλήγμα με υπερηχητικό πύραυλο

11:00

ΗΠΑ - Κολομβία: Τραμπ και Πέτρο συμφώνησαν σε «κοινές δράσεις» εναντίον ανταρτών του ELN

10:51

Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 10% για την Glencore

10:51

ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή στη σύνοδο του Med-TSO για τη διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων στις μεσογειακές χώρες

10:46

Τσιάρας: Το 87% όσων είναι στο πρόγραμμα για το αγροτικό ρεύμα δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

10:42

ΔΥΠΑ: Στο Περιστέρι η 50ή «Ημέρα Καριέρας» - Πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας

10:40

Κύπρος - βίντεο περί διαφθοράς στο Προεδρικό: Αποδίδεται σε υβριδικό πόλεμο από ξένη χώρα

10:20

Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές στις νοτιοανατολικές περιοχές - Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

10:17

Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού

10:14

Ουκρανικός στόχος επλήγη με υπερηχητικό πύραυλο Ορέσνικ - 500.000 Ρώσοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό