BACKSTORY

Σημαντική επιτυχία της Attica Bank - Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για το Ελ. Βενιζέλος - Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

01-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σημαντική επιτυχία της Attica Bank - Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για το Ελ. Βενιζέλος - Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

Back pages ένα πρώτο πακέτο κόκκινων από την Attica Bank

312 εκατ ευρώ, αποαναγνωρίζονται από Μη Εξυπηρετούμενα από τον ισολογισμό της Attica Bank. Κι αυτό για πρώτη φορά. Η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με την AB CarVal Investors για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I. Πρόκειται για μια από τις σημαντικές επιτυχίες της διοίκησης της τράπεζας και της διευθύνουσας συμβούλου της κας Ελένης Βρεττού, που συμβαίνει σε δύσκολους καιρούς.

Πληθαίνουν τα εργαλεία ανακύκλωσης

50 εκατ. ευρώ συμφωνία υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για συμμετοχή στο Ταμείο για την Κυκλικότητα των Πλαστικών της Infinity Recycling, ένα ευρωπαϊκό ταμείο αντικτύπου που επενδύει σε εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν νέες διαδικασίες για την προηγμένη ανακύκλωση πλαστικών. Το Ταμείο για την Κυκλικότητα των Πλαστικών έχει μέγεθος-στόχο 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο καλύπτεται από τη συμμετοχή του ΕΤΕ. Η επένδυση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU.

Σε... τοίχο η Ακρίτας

Μαθαίνω ότι η προσπάθεια της Ακρίτας να μπλοκάρει την εξαγορά του εργοστασίου της Σέλμαν από την Alfawood στη Ροδόπη μέσω της δικαιοσύνης έπεσε σε τοίχο καθώς οι προσφυγές της απορρίφθηκαν. Τελικά ακόμα και εάν έχεις κουνιάδο Υπουργό δεν μπορείς να τα κερδίζεις όλα. Βέβαια παίρνεις μια πολύ γενναία αναδιάρθρωση δανείων όταν άλλες επιχειρήσεις με μικρότερη δανειακή έκθεση ρίχτηκαν στο πυρ το εξώτερο.

Η ΕΚΤ θέλει να μπει ένα στοπ στα μέτρα για την ενέργεια

Χθες δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στην οποία θυμίζουμε είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Και ναι, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι πιο ανήσυχοι για τη μακρινή απόσταση που χωρίζει τον πληθωρισμό από τον στόχο του 2%, παρά για τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση. Εξού και η αύξηση των επιτοκίων. Έδειξαν όμως και κάτι ακόμη: ότι δεν θεωρούν πλέον ωφέλιμα τα μέτρα στήριξης που θέσπισαν τα κράτη ως άμυνα απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Στα πρακτικά αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης, άμεσα και με συντονισμένο τρόπο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να αποφευχθεί η ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα απαιτούσαν μια πιο ισχυρή απάντηση της νομισματικής πολιτικής. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που να κάνουν την οικονομία της Ευρωζώνης πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος».

Το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ και η προκαταβολή στην «Πασιφάη Οδό»

Εγκρίθηκε από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών η πρώτη πίστωση, δηλαδή προκαταβολή, προς την κοινοπραξία «Πασιφάη Οδός Α.Ε.» για το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη). Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι το σχήμα αυτό, πρόκειται για την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, δηλαδή οι όμιλοι που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του οδικού έργου στην Κρήτη. Για την ιστορία, η πρώτη εντολή πληρωμής ορίστηκε σε 27 εκατ. ευρώ. Και για να θυμηθούμε τα της ελληνικής μυθολογίας, η Πασιφάη ήταν κόρη του Ήλιου και της νύμφης Περσηίδος, αδερφή του Πέρση, του Αιήτη και της Κίρκης, και σύζυγος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Για περισσότερα, αναζητήστε τον γνωστό μύθο με τον Μινώταυρο.

Μποναμάς 20 εκατ. ευρώ για τον ΔΑΑ

Μια και πιάσαμε τις υποδομές και τις… δόσεις, το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε και τη δέσμευση πίστωσης, συνολικού ποσού 19.980.000 ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οικονομική ενίσχυση στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ A.E.», για την αποκατάσταση άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη, κατά το έτος 2020. Σε καλή μεριά, άλλωστε, έρχεται το 2024 και το IPO στο Χρηματιστήριο για το αεροδρόμιο. Οπότε, κάθε ενίσχυση για καλό είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:10

ΣΕΦ - ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Βγήκε» ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του φαληρικού σταδίου

10:09

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για κέρδη - ρεκόρ τον Μάρτιο το Brent

10:07

Εθνική: Ακυρώνει το 1,27% του μετοχικού της κεφαλαίου - Ακόμη 552 εκατ. ευρώ σε buyback

09:59

Έρευνα: Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από long Covid

09:49

Ρούμπιο για πόλεμο στο Ιράν: Οι HΠΑ μπορεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

09:46

Η Κάγια Κάλας και 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ επισκέπτονται την Μπούτσα της Ουκρανίας

09:39

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επανατοποθέτηση Τυχεροπούλου στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου - Τι απαντά η ΑΑΔΕ

09:39

ΗΠΑ για θανατική ποινή: Σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να καταρτίζει «δικούς του νόμους»

09:28

ΚΕΦίΜ: Η Ελλάδα χρειάστηκε 13 χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος του 2009

09:15

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

08:55

Τράπεζα Κύπρου: Στα 481 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Ρεκόρ νέου δανεισμού

08:45

Ο Κάρλος Αλκαράθ στο νέο του superyacht

08:43

Αλλάζουν από 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας

08:38

Βενζίνη και diesel στο «κόκκινο»: Φόβοι για νέα εκτόξευση τιμών

08:29

Aspis: Άλμα πωλήσεων και κερδών με όχημα τις υψηλές τιμές στο πορτοκάλι

08:26

Στα 866 ευρώ η μέση σύνταξη τον Φεβρουάριο - Στα 1.331 ευρώ οι συντάξεις του Δημοσίου

08:25

Το Ιράν συνεχίζει τα πλήγματα - Ο Τραμπ απειλεί αλλά μπορεί και να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς το Ορμούζ

08:04

Καθηλωμένοι οι μισθοί λόγω ακρίβειας - Έκρηξη ιδιωτικού χρέους στα 406,7 δισ. ευρώ

08:04

Ενέργεια: Εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί της ΕΕ - Φόβοι για νέο κύμα αυξήσεων

07:46

Ακίνητα: Πώς συνδέονται επιφάνειες, διαθεσιμότητα, τιμές και ζήτηση - Ποιες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον

07:44

Οριακή νίκη Ανδρουλάκη στην ΚΕ - Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί της νέας ΚΕ - Τι κρύβει το Καταστατικό

07:34

Snappi: Ξεπέρασε τους 75.000 πελάτες, στοχεύει στο νέο κοινό του digital banking

07:30

Premia: Ομόλογο με ελκυστική απόδοση - «Βλέπει» χαρτοφυλάκιο 1 δισ. φέτος με «αιχμή» ξενοδοχεία, φοιτητικές κατοικίες

07:18

Αttica Group: Ανοίγει πανιά και στον κλάδο της φιλοξενίας - Εγκαίνια για το Tinos Beach

07:14

CrediaBank: Το στοίχημα της ποιότητας του βιβλίου και η απαιτητική αποτίμηση

07:10

Ο πόλεμος στη διόπτρα των τραπεζών - Οι οίκοι αλλάζουν πλεύση - Η Premia, η Τσάνταλης και το «κρασί»

23:58

Ακροδεξιοί δήμαρχοι στη Γαλλία κατέβασαν τις ευρωπαϊκές σημαίες από τα δημαρχεία τους

23:46

Ο Μερτς ζητά επαναπατρισμό του 80% των 1,3 εκατ. Σύρων που ζουν στη Γερμανία

23:39

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε μέτρα 237 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

23:33

Συνεχίζεται το sell off στην Micron - «Βουτιά» 30% σε οκτώ ημέρες