BACKSTORY

Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

28-08-2023 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Οι Ιταλοί είναι μπροστά

Όταν συζητούσαμε για τη Μελόνι και για το μπαϊράκι που έχει σηκώσει έναντι του SSM, αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί οι αντιδράσεις του Επόπτη είναι τόσο μειωμένες. Μετά θυμήθηκα πόσο πολύ ισχυροί είναι οι Ιταλοί στους θεσμούς. Ακόμη και ο Enria είναι Ιταλός... Σας έχω όμως νέα. Όχι τρελά ευχάριστα.

Ακολουθεί γερμανική θητεία

Η θητεία του Enria, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται οσονούπω... Και ακούω πως είναι η σειρά των Γερμανών τώρα να αναλάβουν... Ε, και καλό δεν το λες! Αλλά πού ξέρεις. Οι Γερμανοί συχνά εκπλήσσουν. Άλλωστε έχουν πολύ παλέψει την αυτονομία των τραπεζών τους ένεκα των συνεταιριστικών sparkasse. Για να δούμε... Θα έχει ενδιαφέρον.

Άνοδος δίχως τέλος

Kαι για να κλείσουμε με τα ευρωπαϊκά, μάλλον τελικώς θα πρέπει να αναμένουμε μια καινούρια άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο μιας και στην Αμερική οι σκληροπυρηνικοί μιλούν για πολλές αυξήσεις ακόμη καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό όπως τις πυρκαγιές: Βλέπουν διαρκώς κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Τα μικρά και τα μεγάλα projects

Μέσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των ελληνικών τραπεζών δεν συγκαταλέγονται τα MREL σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση. Η μόνη τράπεζα που ενδέχεται να διενεργήσει μια μικρή κούρσα επί του θέματος, - ασφαλώς δεν γνωρίζουμε το πότε- είναι η Εθνική.

Επίσης ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των τραπεζών δεν συγκαταλέγονται άλλες εθελουσίες με εξαίρεση πιθανόν κάποια μικρή εξαίρεση.

Κρίσιμη εβδομάδα για το RRF

Αν κάτι τρέχει στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι άλλο από το RRF. Λήγει στις 31/8 η προθεσμία για το αίτημα επέκτασης κατά 5,8 δισ. ευρώ περίπου με την ένταξη του Repower για την ενεργειακή κρίση/μετάβαση. Μαζί με την αναθεώρηση του «παλαιού» Σχεδίου Ανάκαμψης.

To σφυρί και η προστασία

Περίπου 10.000 ακίνητα προγραμματίζεται να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα κρατήσουν το πάγωμα των επιτοκίων και μετά τη λήξη του αλλά θα συνεχίσουν να επιδοτούν και τους ευάλωτους γιατί όπως φαίνεται το πρόγραμμα του φορέα κινείται με τον αραμπά. Έτσι λοιπόν οι ευάλωτοι δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προστασία και τα κέρδη των τραπεζών είναι πράγματι αρκετά για να συντηρήσουν το momentum.

Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Eπενδυτική βαθμίδα ναι... αλλά χαλάρωση όχι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει και ο επόπτης μιας και πρέπει να πείσουμε πως η χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή τη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος σχεδιασμός θα φανεί στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα έρθουν και οι επόπτες στην Αθήνα για να τα πουν δια ζώσης με το οικονομικό επιτελείο...

Το Χρηματιστήριο πάντως συνεχίζει ακάθεκτο

Σε ό, τι αφορά πάντως το χρηματιστήριο αυτό κινείται στη λογική της επενδυτικής βαθμίδας και αναμένει στις 20 Οκτωβρίου και την κίνηση της S&P. Θα προηγηθεί βέβαια η Moody's αλλά εκεί δεν έχουμε να περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα.

Παράταση για το ΣΔΙΤ των φυλακών

Έως τις 13 Οκτωβρίου 2023 θα έχουν τελικά περιθώριο οι υποψήφιοι επενδυτές, κατά βάση κατασκευαστικοί όμιλοι, να δώσουν το παρών στην α’ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) του έργου «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με ΣΔΙΤ», που προωθείται από το υπ. Προστασίας του Πολίτη μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Τούτο, καθώς δόθηκε σχετική παράταση (αρχικά προγραμματίζονταν για τις 4 Σεπτέμβρη). Πρόκειται για το project της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε μια έκταση σχεδόν 100 στρεμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 765 εκατ.). Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε τριάντα έτη (4 έτη κατασκευή). Η Αναθέτουσα Αρχή εξετάζει την πιθανή συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΔΕ.

Στο κινητό τα δρομολόγια του ΟΣΕ;

Μια ματιά στο site του ΟΣΕ αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός επιχειρεί συνεχώς να περάσει σε νέα τεχνολογική φάση, σε καθεστώς ψηφιοποίησης, και για ζητήματα που μπορεί να μην θεωρούνται «μεγάλα» αλλά προφανώς είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα δρομολόγια που δίνουν σε real time διάφορες πληροφορίες για κάθε τρένο, ώρες άφιξης/αναχώρησης κ.λπ. Αλλά πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι στον ΟΣΕ επεξεργάζονται σενάρια και μοντέλα ώστε αυτή η πληροφόρηση να έρχεται πλέον και στα κινητά μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας. Για να δούμε λοιπόν πώς θα γίνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

23:45

Τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

23:35

Τροχαία: 485 παραβάσεις από 12.637 ελέγχους δικύκλων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου

23:21

ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η διάθεση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για με τις Ανεξάρτητες Αρχές

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν