BACKSTORY

Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

28-08-2023 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Οι Ιταλοί είναι μπροστά

Όταν συζητούσαμε για τη Μελόνι και για το μπαϊράκι που έχει σηκώσει έναντι του SSM, αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί οι αντιδράσεις του Επόπτη είναι τόσο μειωμένες. Μετά θυμήθηκα πόσο πολύ ισχυροί είναι οι Ιταλοί στους θεσμούς. Ακόμη και ο Enria είναι Ιταλός... Σας έχω όμως νέα. Όχι τρελά ευχάριστα.

Ακολουθεί γερμανική θητεία

Η θητεία του Enria, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται οσονούπω... Και ακούω πως είναι η σειρά των Γερμανών τώρα να αναλάβουν... Ε, και καλό δεν το λες! Αλλά πού ξέρεις. Οι Γερμανοί συχνά εκπλήσσουν. Άλλωστε έχουν πολύ παλέψει την αυτονομία των τραπεζών τους ένεκα των συνεταιριστικών sparkasse. Για να δούμε... Θα έχει ενδιαφέρον.

Άνοδος δίχως τέλος

Kαι για να κλείσουμε με τα ευρωπαϊκά, μάλλον τελικώς θα πρέπει να αναμένουμε μια καινούρια άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο μιας και στην Αμερική οι σκληροπυρηνικοί μιλούν για πολλές αυξήσεις ακόμη καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό όπως τις πυρκαγιές: Βλέπουν διαρκώς κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Τα μικρά και τα μεγάλα projects

Μέσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των ελληνικών τραπεζών δεν συγκαταλέγονται τα MREL σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση. Η μόνη τράπεζα που ενδέχεται να διενεργήσει μια μικρή κούρσα επί του θέματος, - ασφαλώς δεν γνωρίζουμε το πότε- είναι η Εθνική.

Επίσης ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των τραπεζών δεν συγκαταλέγονται άλλες εθελουσίες με εξαίρεση πιθανόν κάποια μικρή εξαίρεση.

Κρίσιμη εβδομάδα για το RRF

Αν κάτι τρέχει στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι άλλο από το RRF. Λήγει στις 31/8 η προθεσμία για το αίτημα επέκτασης κατά 5,8 δισ. ευρώ περίπου με την ένταξη του Repower για την ενεργειακή κρίση/μετάβαση. Μαζί με την αναθεώρηση του «παλαιού» Σχεδίου Ανάκαμψης.

To σφυρί και η προστασία

Περίπου 10.000 ακίνητα προγραμματίζεται να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα κρατήσουν το πάγωμα των επιτοκίων και μετά τη λήξη του αλλά θα συνεχίσουν να επιδοτούν και τους ευάλωτους γιατί όπως φαίνεται το πρόγραμμα του φορέα κινείται με τον αραμπά. Έτσι λοιπόν οι ευάλωτοι δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προστασία και τα κέρδη των τραπεζών είναι πράγματι αρκετά για να συντηρήσουν το momentum.

Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Eπενδυτική βαθμίδα ναι... αλλά χαλάρωση όχι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει και ο επόπτης μιας και πρέπει να πείσουμε πως η χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή τη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος σχεδιασμός θα φανεί στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα έρθουν και οι επόπτες στην Αθήνα για να τα πουν δια ζώσης με το οικονομικό επιτελείο...

Το Χρηματιστήριο πάντως συνεχίζει ακάθεκτο

Σε ό, τι αφορά πάντως το χρηματιστήριο αυτό κινείται στη λογική της επενδυτικής βαθμίδας και αναμένει στις 20 Οκτωβρίου και την κίνηση της S&P. Θα προηγηθεί βέβαια η Moody's αλλά εκεί δεν έχουμε να περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα.

Παράταση για το ΣΔΙΤ των φυλακών

Έως τις 13 Οκτωβρίου 2023 θα έχουν τελικά περιθώριο οι υποψήφιοι επενδυτές, κατά βάση κατασκευαστικοί όμιλοι, να δώσουν το παρών στην α’ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) του έργου «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με ΣΔΙΤ», που προωθείται από το υπ. Προστασίας του Πολίτη μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Τούτο, καθώς δόθηκε σχετική παράταση (αρχικά προγραμματίζονταν για τις 4 Σεπτέμβρη). Πρόκειται για το project της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε μια έκταση σχεδόν 100 στρεμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 765 εκατ.). Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε τριάντα έτη (4 έτη κατασκευή). Η Αναθέτουσα Αρχή εξετάζει την πιθανή συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΔΕ.

Στο κινητό τα δρομολόγια του ΟΣΕ;

Μια ματιά στο site του ΟΣΕ αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός επιχειρεί συνεχώς να περάσει σε νέα τεχνολογική φάση, σε καθεστώς ψηφιοποίησης, και για ζητήματα που μπορεί να μην θεωρούνται «μεγάλα» αλλά προφανώς είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα δρομολόγια που δίνουν σε real time διάφορες πληροφορίες για κάθε τρένο, ώρες άφιξης/αναχώρησης κ.λπ. Αλλά πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι στον ΟΣΕ επεξεργάζονται σενάρια και μοντέλα ώστε αυτή η πληροφόρηση να έρχεται πλέον και στα κινητά μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας. Για να δούμε λοιπόν πώς θα γίνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:05

Ιστορικό το 2025 για τα πολύτιμα μέταλλα: Ράλι 46ετίας για χρυσό - Με τριψήφιο άλμα το ασήμι

22:42

Ουκρανία: Έπληξε ένα διυλιστήριο και έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Ρωσία

22:18

«Βουτιά» 20% για το πετρέλαιο φέτος - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2020

21:58

Μακρόν: Πρέπει να προστατέψουμε την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας

21:42

Ο Τραμπ μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με τον αμερικανικό φαλακρό αετό

21:21

Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει κτίρια κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

21:02

Υεμένη: Το Ριάντ περιμένει ότι το Αμπού Ντάμπι θα αποσύρει τη στήριξή του στους αυτονομιστές

20:46

Ουκρανία: Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τα «επόμενα βήματα» για τον τερματισμό του πολέμου

20:27

Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν

20:13

To 2025 η Ρωσία εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας 60.000 αεροπορικές βόμβες και 100.000 drones

19:52

Ισραήλ: Καταδίκες από ΟΗΕ, ΕΕ και ΜΚΟ για την απαγόρευση πρόσβασης σε 37 ΜΚΟ στη Γάζα

19:35

Αργεντινή: Μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες λόγω του καύσωνα

19:24

Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

19:14

Κίεβο: Το βίντεο της Μόσχας για την επίθεση στο σπίτι του Πούτιν είναι «γελοίο»

19:03

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο

18:51

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να σταματήσει

18:38

Το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2026 με φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην παραλία Bondi

18:31

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

18:23

AVE: Άκαρπες οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού στη BAZAAR

18:19

Trastor: Απέκτησε το 100% της Μίλητος έναντι 53,7 εκατ. ευρώ

18:10

Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

17:59

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ ανοιχτά της επαρχίας Νόντα

17:52

Στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία από Πρωτοχρονιά - Το καλωσόρισμα Πιερρακάκη

17:50

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026

17:23

Μητσοτάκης για το νέο έτος: Πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ - Τα ορόσημα του 2025

17:17

Με συμφωνία στον τομέα της ενέργειας κλείνει το 2025 ο Όμιλος AKTOR

17:00

Φινλανδία: Δέσμευση πλοίου με προέλευση από Ρωσία - Υποψία πρόκλησης βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο

16:56

Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας