BACKSTORY

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...

31-07-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις

Ναι μεν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να αποκτήσει μειωμένες αρμοδιότητες, βάσει νόμου, στις τράπεζες, οι σχετικές ωστόσο συμβάσεις δεν έχουν αποσταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα μολονότι ο νόμος ισχύει εδώ και ένα χρόνο.

Δηλαδή, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εκπρόσωπος του ΤΧΣ θα συνεχίσει να υπάρχει στις τράπεζες έως ότου αυτές ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Όμως αυτός ο εκπρόσωπος δεν θα έχει δικαίωμα βέτο, ούτε θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε προέγκριση των θεμάτων.

Για να γίνει ωστόσο αυτό απαιτείται κατάρτιση νέων συμβάσεων που μέχρι στιγμής δεν υπάρχoυν.

Η τελική ευθεία

Kαι εισερχόμαστε σε αυτό που λέμε τελική ευθεία των ανακοινώσεων, καθώς ως τις 9 Αυγούστου όλες οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει εκπληκτικά -και όταν λέμε εκπληκτικά το εννοούμε- αποτελέσματα εξαμήνου αρχής γενομένης από σήμερα και αύριο.

Ο απόηχος των stress tests

Τα stress tests δεν τα σχολιάσαμε από τούτη τη στήλη καθώς δεν προλάβαμε (η αργία του ΣΚ). Ήταν όμως εξαιρετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε στην άσκηση την 5η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες 70, σκορ πραγματικά αξιόλογο.

Το βασικό πάντως είναι πως οι αρχές αρχίζουν να επικεντρώνονται στον επιτοκιακό κίνδυνο, θεωρώντας πως με αυτήν την κατάσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη.

Όσο για την Ελλάδα, αλήθεια ο κίνδυνος είναι μικρότερος μιας και δανεισμένοι είναι πλέον οι οικονομικά εύρωστοι και υγιείς.

Η... επιβράβευση

Από το 2,991% εν μια νυκτί ο κ. Σωτήρης Χατζίκος βρέθηκε να κατέχει το 5,887% της Μοτοδυναμικής. Πως συνέβη αυτό; Με την παροχή δωρεάν μετοχών. Τόσο απλά και τόσο εύκολα με τις διαδικασίες επιβράβευσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζίκος είναι μη εκτελεστικό μέλος από επιβραβεύτηκε για την πορεία του ως επικεφαλής της εταιρίας επί πολλά. Αυτή είναι επιβράβευση. Βέβαια χρειάστηκε να υποστούν ένα dilution οι λοιποί μέτοχοι αλλά αυτό μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια.

Εντεταλμένος Σύμβουλος στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Πέτρος Σουρέτης

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει ενισχυθεί μαζικά μόνο σε επίπεδο έργων αλλά και... στελεχών. Θα θυμάστε προφανώς ότι ο πρώην CEO της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, είχε πάρει μεταγραφή στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το πολύπειρο και ικανότατο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου, γνώστης του χώρου των υποδομών, ανέλαβε και καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου στην εισηγμένη. Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με τον Πέτρο Σουρέτη να καταλαμβάνει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου. Υπενθυμίζεται ότι το έμπειρο στέλεχος εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Δεν χαρίζουμε...

Ένα συνολικό πλαίσιο περί ευάλωτων θα κάνει όπου να 'ναι την εμφάνισή του, όπως προκύπτει από την έμφαση που δίδει στο θέμα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Από την έμφαση αυτήν θέλω να κρατήσω δύο σημεία: Η δυνατότητα ρύθμισης για όσους δεν θα μπουν στον εξωδικαστικό λήγει σήμερα. Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο για τη λειτουργία του φορέα δεν πλαισιώνεται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έγινε σαφής: Δεν χαρίζουμε σε κανέναν.

Σαν «ζεστό ψωμί» τα ελληνικά ακίνητα για τους ξένους

Τέλος εποχής για την «φτηνή» χρυσή βίζα, αφού από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του ποσού ελάχιστης επένδυσης από 250 χιλ. ευρώ σε 500 χιλ. ευρώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης μέχρι και την εφαρμογή της, εκτόξευσε κατακόρυφα τη ζήτηση με τους δυνητικούς επενδυτές να δίνουν προκαταβολή ίση με το 10% της αξίας του ακινήτου και να προχωρούν τα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία έως και τις 31.12.2023.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία της χώρας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Χάρη στην επικείμενη αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης δε, τα αιτήματα υπερδιπλασιάστηκαν - από Ιανουάριο έως Μάιο υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου έναντι 1.444 που κατατέθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, παραμένει έντονο και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στη χώρα ασχέτως της χρυσής βίζας. Όπως ανέφερε φίλος της στήλης από το μεγαλύτερο νησί της χώρας, Αμερικανοί και Ασιάτες αναζητούν ακίνητα φιλέτα και στους τέσσερις νομούς του νησιού για να περνούν τα καλοκαίρια τους σε αυτό. Μεταξύ αυτών δε περιλαμβάνονται και στελέχη μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών από την Ασία, που δραστηριοποιούνται για χρόνια στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Χαιρετίζει η Λάιεν

22:10

Axios: Το Ιράν αναμένει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία ανοίγματος του Ορμούζ

22:00

Εβδομαδιαία κέρδη 7% για τον χρυσό

21:52

Ισπανία: Η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών με κέρδη 24 εκατ. ευρώ

21:46

ΔΕΘ - HELEXPO: Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των 204,6 εκατ. ευρώ

21:39

Σκέρτσος: «Το ΠΑΣΟΚ υποκαθιστά την οικονομική ανάλυση με πολιτική προπαγάνδα»

21:27

Υπ. Παιδείας: 3,35 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

21:11

Η UEFA συνεχίζει το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ παρά την αναδίπλωση της FIFA

21:01

Τραμπ: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης της Λίζα Κουκ παρά το «μπλόκο» του Ανωτάτου Δικαστηρίου

20:42

Φωτιά στη Σητεία - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

20:32

Σχέδια Βελτίωσης: Υπεγράφη η ΚΥΑ - Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 263,5 εκατ. ευρώ

20:19

ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

20:11

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις μετά την τελευταία πληρωμή

20:00

AI: Η νέα μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι της επενδυτικής έκρηξης

19:45

ΕΛ.Α.Σ: «Η απροκάλυπτη ώσμωση δικαστικής αρχής και εκτελεστικής εξουσίας εκθέτει τη χώρα διεθνώς»

19:37

Δικαστικό μπλόκο στην αίθουσα χορού του Τραμπ στο Λευκό Οίκο

19:27

Μπάρκιν (Fed): «Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συμβαδίζουν με τις πρόσφατες τάσεις»

19:15

Καταβλήθηκαν 33,58 εκατ. ευρώ σε 67.746 δικαιούχους για την αγορά λιπασμάτων

19:10

Ευρωαγορές: Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου - Σε νέα υψηλά ο Stoxx 600

19:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Στο 100% η πληρότητα σε πολλά δρομολόγια για Κυκλάδες

18:56

Η Ιταλία απαντά στην Ισπανία: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» - Σε ισχύ οι συνοριακοί έλεγχοι