BACKSTORY

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...

31-07-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις

Ναι μεν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να αποκτήσει μειωμένες αρμοδιότητες, βάσει νόμου, στις τράπεζες, οι σχετικές ωστόσο συμβάσεις δεν έχουν αποσταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα μολονότι ο νόμος ισχύει εδώ και ένα χρόνο.

Δηλαδή, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εκπρόσωπος του ΤΧΣ θα συνεχίσει να υπάρχει στις τράπεζες έως ότου αυτές ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Όμως αυτός ο εκπρόσωπος δεν θα έχει δικαίωμα βέτο, ούτε θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε προέγκριση των θεμάτων.

Για να γίνει ωστόσο αυτό απαιτείται κατάρτιση νέων συμβάσεων που μέχρι στιγμής δεν υπάρχoυν.

Η τελική ευθεία

Kαι εισερχόμαστε σε αυτό που λέμε τελική ευθεία των ανακοινώσεων, καθώς ως τις 9 Αυγούστου όλες οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει εκπληκτικά -και όταν λέμε εκπληκτικά το εννοούμε- αποτελέσματα εξαμήνου αρχής γενομένης από σήμερα και αύριο.

Ο απόηχος των stress tests

Τα stress tests δεν τα σχολιάσαμε από τούτη τη στήλη καθώς δεν προλάβαμε (η αργία του ΣΚ). Ήταν όμως εξαιρετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε στην άσκηση την 5η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες 70, σκορ πραγματικά αξιόλογο.

Το βασικό πάντως είναι πως οι αρχές αρχίζουν να επικεντρώνονται στον επιτοκιακό κίνδυνο, θεωρώντας πως με αυτήν την κατάσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη.

Όσο για την Ελλάδα, αλήθεια ο κίνδυνος είναι μικρότερος μιας και δανεισμένοι είναι πλέον οι οικονομικά εύρωστοι και υγιείς.

Η... επιβράβευση

Από το 2,991% εν μια νυκτί ο κ. Σωτήρης Χατζίκος βρέθηκε να κατέχει το 5,887% της Μοτοδυναμικής. Πως συνέβη αυτό; Με την παροχή δωρεάν μετοχών. Τόσο απλά και τόσο εύκολα με τις διαδικασίες επιβράβευσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζίκος είναι μη εκτελεστικό μέλος από επιβραβεύτηκε για την πορεία του ως επικεφαλής της εταιρίας επί πολλά. Αυτή είναι επιβράβευση. Βέβαια χρειάστηκε να υποστούν ένα dilution οι λοιποί μέτοχοι αλλά αυτό μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια.

Εντεταλμένος Σύμβουλος στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Πέτρος Σουρέτης

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει ενισχυθεί μαζικά μόνο σε επίπεδο έργων αλλά και... στελεχών. Θα θυμάστε προφανώς ότι ο πρώην CEO της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, είχε πάρει μεταγραφή στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το πολύπειρο και ικανότατο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου, γνώστης του χώρου των υποδομών, ανέλαβε και καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου στην εισηγμένη. Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με τον Πέτρο Σουρέτη να καταλαμβάνει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου. Υπενθυμίζεται ότι το έμπειρο στέλεχος εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Δεν χαρίζουμε...

Ένα συνολικό πλαίσιο περί ευάλωτων θα κάνει όπου να 'ναι την εμφάνισή του, όπως προκύπτει από την έμφαση που δίδει στο θέμα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Από την έμφαση αυτήν θέλω να κρατήσω δύο σημεία: Η δυνατότητα ρύθμισης για όσους δεν θα μπουν στον εξωδικαστικό λήγει σήμερα. Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο για τη λειτουργία του φορέα δεν πλαισιώνεται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έγινε σαφής: Δεν χαρίζουμε σε κανέναν.

Σαν «ζεστό ψωμί» τα ελληνικά ακίνητα για τους ξένους

Τέλος εποχής για την «φτηνή» χρυσή βίζα, αφού από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του ποσού ελάχιστης επένδυσης από 250 χιλ. ευρώ σε 500 χιλ. ευρώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης μέχρι και την εφαρμογή της, εκτόξευσε κατακόρυφα τη ζήτηση με τους δυνητικούς επενδυτές να δίνουν προκαταβολή ίση με το 10% της αξίας του ακινήτου και να προχωρούν τα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία έως και τις 31.12.2023.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία της χώρας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Χάρη στην επικείμενη αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης δε, τα αιτήματα υπερδιπλασιάστηκαν - από Ιανουάριο έως Μάιο υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου έναντι 1.444 που κατατέθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, παραμένει έντονο και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στη χώρα ασχέτως της χρυσής βίζας. Όπως ανέφερε φίλος της στήλης από το μεγαλύτερο νησί της χώρας, Αμερικανοί και Ασιάτες αναζητούν ακίνητα φιλέτα και στους τέσσερις νομούς του νησιού για να περνούν τα καλοκαίρια τους σε αυτό. Μεταξύ αυτών δε περιλαμβάνονται και στελέχη μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών από την Ασία, που δραστηριοποιούνται για χρόνια στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:21

Εκρηκτική ρήξη: Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το Ισραήλ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν

11:54

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ακριβή ενέργεια

11:45

Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

11:40

Τέμπη: Μεγάλωσε η αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που διεξάγεται η δίκη

11:33

O Κιούμπαν ξεφορτώθηκε τα περισσότερα bitcoin του - «Δεν είναι ασφαλές καταφύγιο»

11:14

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε να περιορίσει την μείωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης

11:00

Άκαρπες οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων

10:53

Στην Ινδία ο Ρούμπιο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μόντι

10:30

ΗΠΑ: 40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Καλιφόρνια λόγω διαρροής σε δεξαμενή με χημικά

10:18

Καύσιμα: Οι Έλληνες κινδυνεύουν να πληρώσουν παντού «νησιωτικές» τιμές

10:12

ΣΕΒ: Πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

09:54

Κίνα: Στους 90 οι νεκροί από την έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο

09:49

Ρωσία: Πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ ύστερα από επίθεση ουκρανικών drones

09:41

Τουρκία: Νέα επιχείρηση κατά του CHP - Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για παρατυπίες

09:31

Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: Αδιάβλητες αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους - Να μην κρίνεται το μέλλον σε μία τρίωρη εξέταση

09:24

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

09:15

Ενισχύονται οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - ΗΠΑ - Το «στοίχημα» της αμερικανικής αγοράς και η σημασία του

09:11

Προ των πυλών το «PosoKanei»: Real time τιμές, ψηφιακοί έλεγχοι και ΑΙ στην μάχη κατά της ακρίβειας

09:01

Κόμμα Αλέξη Τσίπρα: Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα

08:42

Σενάρια για νέα πλήγματα στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Ο Τραμπ τροποποιεί το πρόγραμμά του

08:30

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Εμβληματική επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Βόλου

08:22

Επανεμφάνιση Alpha Bank στην Ιονική Ξενοδοχειακή με φόντο το «The Ilisian»

08:20

Νοσοκομείο Θεαγένειο: Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ.

08:10

Σιδηρόδρομος: «Μάχη» ΤΕΡΝΑ, AKTOR-ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ για σύνδεση ΟΛΘ και δυτικό προαστιακό Θεσσαλονίκης

08:00

Ακίνητα: Το ΤΑΠ φεύγει, το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης έρχεται - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου