BACKSTORY

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...

31-07-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις - Ο απόηχος των stress tests - Δεν χαρίζουμε...
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κύριοι ετοιμάστε τις συμβάσεις

Ναι μεν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να αποκτήσει μειωμένες αρμοδιότητες, βάσει νόμου, στις τράπεζες, οι σχετικές ωστόσο συμβάσεις δεν έχουν αποσταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα μολονότι ο νόμος ισχύει εδώ και ένα χρόνο.

Δηλαδή, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εκπρόσωπος του ΤΧΣ θα συνεχίσει να υπάρχει στις τράπεζες έως ότου αυτές ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Όμως αυτός ο εκπρόσωπος δεν θα έχει δικαίωμα βέτο, ούτε θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε προέγκριση των θεμάτων.

Για να γίνει ωστόσο αυτό απαιτείται κατάρτιση νέων συμβάσεων που μέχρι στιγμής δεν υπάρχoυν.

Η τελική ευθεία

Kαι εισερχόμαστε σε αυτό που λέμε τελική ευθεία των ανακοινώσεων, καθώς ως τις 9 Αυγούστου όλες οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει εκπληκτικά -και όταν λέμε εκπληκτικά το εννοούμε- αποτελέσματα εξαμήνου αρχής γενομένης από σήμερα και αύριο.

Ο απόηχος των stress tests

Τα stress tests δεν τα σχολιάσαμε από τούτη τη στήλη καθώς δεν προλάβαμε (η αργία του ΣΚ). Ήταν όμως εξαιρετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε στην άσκηση την 5η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες 70, σκορ πραγματικά αξιόλογο.

Το βασικό πάντως είναι πως οι αρχές αρχίζουν να επικεντρώνονται στον επιτοκιακό κίνδυνο, θεωρώντας πως με αυτήν την κατάσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη.

Όσο για την Ελλάδα, αλήθεια ο κίνδυνος είναι μικρότερος μιας και δανεισμένοι είναι πλέον οι οικονομικά εύρωστοι και υγιείς.

Η... επιβράβευση

Από το 2,991% εν μια νυκτί ο κ. Σωτήρης Χατζίκος βρέθηκε να κατέχει το 5,887% της Μοτοδυναμικής. Πως συνέβη αυτό; Με την παροχή δωρεάν μετοχών. Τόσο απλά και τόσο εύκολα με τις διαδικασίες επιβράβευσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζίκος είναι μη εκτελεστικό μέλος από επιβραβεύτηκε για την πορεία του ως επικεφαλής της εταιρίας επί πολλά. Αυτή είναι επιβράβευση. Βέβαια χρειάστηκε να υποστούν ένα dilution οι λοιποί μέτοχοι αλλά αυτό μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια.

Εντεταλμένος Σύμβουλος στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Πέτρος Σουρέτης

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει ενισχυθεί μαζικά μόνο σε επίπεδο έργων αλλά και... στελεχών. Θα θυμάστε προφανώς ότι ο πρώην CEO της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, είχε πάρει μεταγραφή στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το πολύπειρο και ικανότατο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου, γνώστης του χώρου των υποδομών, ανέλαβε και καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου στην εισηγμένη. Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με τον Πέτρο Σουρέτη να καταλαμβάνει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου. Υπενθυμίζεται ότι το έμπειρο στέλεχος εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Δεν χαρίζουμε...

Ένα συνολικό πλαίσιο περί ευάλωτων θα κάνει όπου να 'ναι την εμφάνισή του, όπως προκύπτει από την έμφαση που δίδει στο θέμα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Από την έμφαση αυτήν θέλω να κρατήσω δύο σημεία: Η δυνατότητα ρύθμισης για όσους δεν θα μπουν στον εξωδικαστικό λήγει σήμερα. Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο για τη λειτουργία του φορέα δεν πλαισιώνεται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έγινε σαφής: Δεν χαρίζουμε σε κανέναν.

Σαν «ζεστό ψωμί» τα ελληνικά ακίνητα για τους ξένους

Τέλος εποχής για την «φτηνή» χρυσή βίζα, αφού από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του ποσού ελάχιστης επένδυσης από 250 χιλ. ευρώ σε 500 χιλ. ευρώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης μέχρι και την εφαρμογή της, εκτόξευσε κατακόρυφα τη ζήτηση με τους δυνητικούς επενδυτές να δίνουν προκαταβολή ίση με το 10% της αξίας του ακινήτου και να προχωρούν τα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία έως και τις 31.12.2023.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία της χώρας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Χάρη στην επικείμενη αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης δε, τα αιτήματα υπερδιπλασιάστηκαν - από Ιανουάριο έως Μάιο υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου έναντι 1.444 που κατατέθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, παραμένει έντονο και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στη χώρα ασχέτως της χρυσής βίζας. Όπως ανέφερε φίλος της στήλης από το μεγαλύτερο νησί της χώρας, Αμερικανοί και Ασιάτες αναζητούν ακίνητα φιλέτα και στους τέσσερις νομούς του νησιού για να περνούν τα καλοκαίρια τους σε αυτό. Μεταξύ αυτών δε περιλαμβάνονται και στελέχη μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών από την Ασία, που δραστηριοποιούνται για χρόνια στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:59

48 ώρες στη Ζυρίχη: Μια πόλη, πολλά πρόσωπα

08:51

Tim Cook: Ο άνθρωπος που απέδειξε ότι η Apple μπορούσε να ζήσει χωρίς τον Steve Jobs

08:46

Φθηνότερο ρεύμα: Ο ρόλος του νέου Χωροταξικού ΑΠΕ στον στόχο για μείωση 30%

08:37

Ένα «κρυφό» εμπόδιο στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης

08:29

Σούπερ μάρκετ: Οι νέες τάσεις στις αγορές - Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στα μικρά καταστήματα

08:26

Apple: Γιατί μπήκε τώρα στα foldables – Η αγορά που θέλει να ανατρέψει

08:20

ΚΑΠ: Πλούσια εμιράτα, φτωχά χωράφια – Ο «κόφτης» των 100.000€

08:08

Δημόσιο: Οριζόντια αύξηση 80 ευρώ το μήνα και «δώρο» 500 ευρώ έως το Ιανουάριο του 2028

08:00

Θεσσαλονίκη: Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός – Τα νέα δεδομένα και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι