BACKSTORY

Το καμπανάκι στην πληροφορική - Ο τουρισμός δοκιμάζεται - Οι χρησμοί των Κεντρικών Τραπεζιτών

25-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το καμπανάκι στην πληροφορική - Ο τουρισμός δοκιμάζεται - Οι χρησμοί των Κεντρικών Τραπεζιτών

Ο... «αέρας» της εξαγοράς της ΔΕΗ

Δεν έχει σταματημό η ΔΕΗ στη Ρουμανία η οποία πριν την ολοκλήρωση της απόκτησης της Enel πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο την εξαγορά 84ΜW που ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Lukoil, ο οποίος προφανώς αποχαιρετά την Δυτική Ευρώπη. Βέβαια θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε και το τίμημα της εξαγοράς αλλά και τα γενικότερα στοιχεία πλην του ότι το πάρκο είναι στο καλύτερο σημείο της Ρουμανίας. Από την ετήσια παραγωγή πάντως των 200GWh μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι το πάρκο έχει «αέρα άνω των 8 m/sec μέγεθος πολύ μεγάλο και σπάνιο που συναντάται σε ελληνικά νησιά και στη Σκωτία.

Το καμπανάκι στην πληροφορική

Κατά τα λοιπά βλέπω τις εταιρείες πληροφορικής να είναι αισιόδοξες για τα μεγέθη τους. Διαμαρτύρονται όμως ότι έχουν έλλειμμα προσωπικού. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν το λύνουν πληρώνοντας όταν φεύγουν καθημερινά από την Ελλάδα επιστήμονες του κλάδου και πηγαίνουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Είναι σίγουρες ότι με την τακτική ότι θα τελειώσουν τα έργα που αναλαμβάνουν ή θα βρεθούν προ εκπλήξεων πάνω στην προσπάθεια των μετόχων να καρπωθούν τα πάντα.

Ο τουρισμός δοκιμάζεται...

Όχι πως δεν ήταν επόμενο... Μετά την TUI και άλλοι tour operators όπως οι FTI, DER Touristik και Schauinsland ανακοίνωσαν την ακύρωση των ταξιδιών τους προς τη Ρόδο για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, μέχρι τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.538,9 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2023 και 2.330,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023. Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,8% τον Μάιο του 2023 και κατά 30,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023.

Hταν δίκαιο και έγινε πράξη...

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί 137 εργαζόμενους με συμβάσεις έργου να καταθέσουν δικαιολογητικά ως την 1η Σεπτεμβρίου προκειμένου να προσληφθούν
Πρόκειται για ένα πολυετές αίτημα των εργαζομένων που η νέα διοίκηση της εταιρείας υλοποιεί και μάλιστα όχι σε εύκολες εποχές.

Μπαίνουμε στην περίοδο ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου

Μια και χτες ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου 2023 η εταιρεία πληροφορικής Entersoft, να σας πούμε ότι κι εμείς εδώ στην Ελλάδα εισερχόμαστε σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο, ενώ σταδιακά «μπαίνουν στον χορό» τα πιο «βαριά» ονόματα του ΧΑ. Για παράδειγμα, και βάσει επίσημης πληροφόρησης και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, μεθαύριο 27 Ιουλίου έχουν προγραμματίσει σχετικές ανακοινώσεις οι Μυτιληναίος και Τιτάν (TITC).

Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Ιουλίου, θα έχουμε εξάμηνα (οικονομικά) από τις τράπεζες, εν προκειμένω τις Eurobank και Πειραιώς, αλλά μάλλον και από την ΕΧΑΕ. Και τον Αύγουστο κάνει την αρχή η Εθνική Τράπεζα (01/08) που ανακοινώσει τα δικά της οικονομικά μεγέθη του πρώτου «μισού» 2023. Όπως και να έχει το πράγμα, εν μέσω θέρους έχουν το ενδιαφέρον τους και για το χρηματιστήριο αυτές οι διαδικασίες, δίνουν τον τόνο τους στο ταμπλό.

Οι χρησμοί των Κεντρικών Τραπεζιτών

Να σας πω την αμαρτία μου δεν πρόλαβα να το τσεκάρω, αλλά για να το λένε οι αναλυτές έτσι θα είναι. Μέσα στις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν οι ΕΚΤ και FED, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Πάντα οι αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική παίζουν τον ρόλο τους και «ακουμπάνε» και τις χρηματιστηριακές αγορές. Μάλιστα, όπως λένε τα «παιδιά», δηλαδή οι traders, ενίοτε, περισσότερο κι από μια κίνηση με το ύψος των επιτοκίων ρόλο παίζουν οι χρησμοί τους, δηλαδή η ρητορική τους και οι διαθέσεις που αφήνουν να φανεί ότι έχουν. Οπότε, για να δούμε τι θα… ακούσουμε.

Aegean: «Πέταξε» σε ιστορικά υψηλά πριν τη γενική συνέλευση

Αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Aegean Airlines. Προφανώς και από μόνο του αυτό έχει το ενδιαφέρον του για μια εισηγμένη με ειδικό βάρος για τους τομείς τουρισμού – μεταφορών (υπάρχουν και τα warrants του δημοσίου), αλλά το θέμα έχει και μια άλλη σημειολογία. Χτες, η μετοχή της «πέταξε» σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 13 ευρώ, και σε κεφαλαιοποίηση άνω των 1,17 δισ. ευρώ. Και αν θυμόμαστε καλά, τον τελευταίο μήνα έχουν κυκλοφορήσει και 2-3 αναλύσεις που βάζουν τον πήχη για τη μετοχή από τα 13,9 έως τα 15,9 ευρώ.

Μη έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης Ξενία Κύθνου

Τι σημαίνει δεν το ξέρω, ας το βρούνε οι ενδιαφερόμενοι, μια φορά πάντως το υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή υποθέτουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του, αποφάσισε μέσα στον Ιούλιο τη μη έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης Ξενία Κύθνου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ (ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ), ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ, ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΧΩΡΟ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ» του ακινήτου Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου (στον οικισμό Λουτρά Κύθνου). Διότι, όπως λέει η απόφαση, δεν συνάδει με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο, δεν τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης όπως αυτή εγκρίθηκε με προ ετών απόφαση και δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μελέτες (στατική, Η/Μ, συντήρησης κ.α.). Αν θυμόμαστε καλά, το project σχετίζεται και με έναν παλιό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:36

OpenAI: Σε συζητήσεις με Amazon για πιθανή επένδυση 10 δισ. και χρήση των τσιπ της

08:26

Η Ελλάδα ξεχωρίζει στις ασφαλείς συναλλαγές - πληρωμές στην ΕΕ

08:17

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Κατηγορίες για 59 αδικήματα στον δράστη

08:04

Οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου για το 2025

08:00

Υπερταμείο: Αναζητάει στρατηγικό επενδυτή για τις «Ελληνικές Αλυκές» - Πωλητήριο για τουλάχιστον 51%

07:58

Πού ανοίγει νέο κατάστημα Taco Bell

07:55

Μείωση εισφορών και αύξηση μισθών οι στόχοι Κεραμέως για το 2026 - Οι προτεραιότητες του υπ. Εργασίας

07:51

Το αλφαβητάρι του επενδυτή

07:48

Metlen vs Aktor για το φοιτητικό ΣΔΙΤ 85 εκατ. στη Δυτ. Μακεδονία

07:44

Η ΕΕ ξαναγράφει τους κανόνες εκπομπών CO₂ για αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα

07:42

«Με το πόδι στο γκάζι» η ΔΙΑΣ - Από 15 Ιανουαρίου τα νέα όρια συναλλαγών σε IRIS

07:40

Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ξένη τρομοκρατική οργάνωση»

07:37

Λάμψα: Στο φουλ οι μηχανές για τα πρότζεκτ σε Παρνασσό και Μαρούσι - Καλή χρονιά το 2025

07:31

Βιομηχανικό ρεύμα: Έτοιμη η τροπολογία για τη στήριξη - «Ξεκλειδώνει» το ιταλικό μοντέλο

07:27

AKTOR: Διακριτός τομέας το LNG, έρχονται νέες συμφωνίες - Από Παραχωρήσεις, Ενέργεια το 75% των EBITDA

07:22

Επαγγελματίες: 1 στους 3 δηλώνει ετήσιο τζίρο έως 30.000 ευρώ

07:17

Στεγαστικό: Έρχεται μπαράζ παρεμβάσεων από Αθήνα και Βρυξέλλες - Τα μέτρα για ανακαινίσεις και Airbnb

07:16

Στάση εργασίας 11:00-17:00 στα λεωφορεία - Ποιες γραμμές θα λειτουργούν

07:06

Η χαρά των Κυριάκων στην Βουλή - Στοχευμένα βέλη Αλέξη από την Πάτρα - Ψυχραιμία λέει η Έλενα για Καρυστιανού

07:00

Deal στην αμυντική βιομηχανία - Στροφή στα telcos - Ο ύπνος των μηχανισμών

23:56

MS Estonia: Αποκαλύφθηκαν τα αίτια του ναυαγίου του 1994 με τους 852 νεκρούς

23:44

ΗΠΑ: «Ξένη τρομοκρατική οργάνωση» το κολομβιανό καρτέλ ναρκωτικών Clan del Golfo

23:37

Εκλεγμένος πρόεδρος Χιλής: «Ναρκοδικτάτορας» ο Νικολάς Μαδούρο

23:23

Η Αρκτική βίωσε την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

23:10

Μικτά πρόσημα στην Wall Street μετά τα στοιχεία για την ανεργία

23:06

Τσίπρας: «Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή»

22:55

Το Ισραήλ «απαιτεί» από δυτικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό

22:41

Δημοσκόπηση Alco: Σύννεφα απαισιοδοξίας για το 2026 – Οι πολίτες βλέπουν χειρότερο μέλλον

22:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη

22:22

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 16/12/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν