BACKSTORY

Στις 4 Αυγούστου η αρχή; - Τα λαβράκια των εικονικών τιμολογίων και η τοκογλυφία - Πώς γίνεται το κόλπο

20-07-2023 | 08:51
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα λαβράκια των εικονικών τιμολογίων και η τοκογλυφία - Πώς γίνεται το κόλπο

Μια ακόμη αύξηση επιτοκίων

Ως αρκετή κρίνει μια ακόμη αύξηση από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας. Κάποιοι όμως άλλοι βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις, ακόμη και αν κάτι τέτοιο βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πάντως, για την επόμενη εβδομάδα μια ακόμη αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης θα πρέπει να την θεωρούμε περίπου αναμενόμενη.

Το πάρτι στο Χ.Α. συνεχίζεται

Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο και πάλι χθες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 3.233,45 μονάδες. Οι τράπεζες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και τα ραντεβού που πραγματοποιούν συνεχώς τα πιστωτικά ιδρύματα με ξένους επενδυτές επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στις 4 Αυγούστου η αρχή;

Φαίνεται πως η Scope στις 4 Αυγούστου θα είναι ο οίκος που θα δώσει πρώτος την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Βεβαίως, η ΕΚΤ δεν έχει δώσει credit στον οίκο, αλλά θα είναι το πρώτο βήμα.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στηρίζει το σενάριο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, τονίζει η Scope στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της χώρας.

Η Scope βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η προγραμματισμένη αναθεώρηση του rating λαμβάνει χώρα στις 4 Αυγούστου.

Τα λαβράκια των εικονικών τιμολογίων και η τοκογλυφία

Η ΑΑΔΕ έβγαλε λαβράκια στο κέντρο της Αθήνας με εικονικά τιμολόγια. Βρήκε για παράδειγμα ότι επιχείρηση χονδρεμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας, βρέθηκε να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 780.000 ευρώ και κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνίας, στην Αθήνα, βρέθηκε να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια 621.000 ευρώ. Και μας λέει ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα. Όμως, τα πράγματα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται με τα εικονικά τιμολόγια. Γιατί πολύ απλά υπάρχουν εταιρίες που εμφανίζονται να έχουν δραστηριότητα στο χώρο αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τοκογλυφία.

Πώς γίνεται το κόλπο

Η τοκογλυφία γίνεται ως εξής: Πηγαίνει ο … ενδιαφερόμενος για να λάβει τοκογλυφικό δάνειο και του δίνουν για παράδειγμα 2.000 ευρώ σε μετρητά. Την ίδια στιγμή του κόβουν απόδειξη ότι αγόρασε προϊόντα 6.000 ευρώ (τα οποία φυσικά δεν παραλαμβάνει) και υπογράφει συναλλαγματικές ή δεν ξέρω εγώ για να πληρώσει σε κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως προϊόντα δεν βγαίνουν από το κατάστημα. Και το φούσκωμα πραγματικών αποθεμάτων και η δημιουργία δαπανών για να ξεπλυθεί η τοκογλυφία γίνεται με πάρε δώσε εικονικών τιμολογίων. Παλαιότερα το κόλπο γινόταν με πιστωτικές και ο τοκογλύφος δεν έπαιρνε κανένα ρίσκο αφού έδινε 2.000 και εισέπραττε άμεσα 6.000 και το ρίσκο πήγαινε στην τράπεζα. Δεν ξέρω ειλικρινά αν συνεχίζεται αυτή η πρακτική με εταίρους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά θα το ψάξω.

Τα μαγικά της Goldman Sachs

Έχω μπερδευτεί με τις ανακοινώσεις για τη συμμετοχή της Goldman Sachs στη ΔΕΗ. Ενώ η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο αυξάνεται τα δικαιώματα ψήφου από κατοχή μετοχών μειώνονται και αυξάνονται τα δικαιώματα από δανεισμό τίτλων. Και αναρωτιέμαι πώς συμβαίνουν όλα αυτά τα μαγικά στις ημερομηνίες που δηλώνονται από τη Goldman Sachs χωρίς να προκύπτει ότι οι συναλλαγές πέρασαν μέσω του Χρηματιστηρίου ούτε υπό μορφή πακέτων. Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία;

Τα έως της Τεχνικής Ολυμπιακής και οι Ανώνυμες REOCos

Δεν έχω καταλάβει επίσης τι είδους συμφωνία είναι αυτή που ανακοίνωσε η Τεχνική Ολυμπιακή για να αγοράσει έως 186 ακίνητα με τίμημα έως 19,8 εκατ. ευρώ που προέρχονται από πλειστηριασμούς. Τι θα πει έως; Συμφώνησε να αγοράσει ακίνητα χωρίς να ξέρει τον αριθμό και το ποσό; Επίσης δεν έχουν όνομα οι πωλητές που ονοματίζονται « εταιρείες ειδικού σκοπού (πωλήτριες),τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η «Intrum Hellas REO Solutions A.E.»; Γιατί αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για REOCos (Real Estate Operating Companies) που αγοράζουν ακίνητα σε πλειστηριασμούς δανείων των τιτλοποιήσεων .

Η Ελλάκτωρ, η Anemos RES και η MORE

Επειδή τελευταία κυκλοφόρησαν κάποια σενάρια ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχωρά στην επόμενη φάση αποεπένδυσης από την ενεργειακή Άνεμος, δηλαδή για τη μεταβίβαση του εναπομείναντος 25% της εταιρείας στη Motor Oil Renewable Energy (MORE), του ομίλου Βαρδινογιάννη, να πούμε το εξής. Κατ’ αρχάς, αν και κατά καιρούς από την εισηγμένη δεν επιβεβαιώνονταν, η αγορά αναμένει όντως να συμβεί κάτι τέτοιο στο κατάλληλο timing. Δεύτερον, μάλλον ότι είναι να γίνει θα προκύψει προσεχώς (όχι σήμερα – αύριο), τουλάχιστον βάσει όσων «ψυχανεμίζονται» κάποιοι στην αγορά. Τούτο, καθώς πέραν του χρόνου που απαιτείται για τέτοιες διαδικασίες, υπάρχει μια ακόμα εκκρεμότητα για τον όμιλο, η ολοκλήρωση της πώλησης της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ στην Intrakat. Για την οποία, μάλλον η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποφανθεί από Σεπτέμβριο και μετά. Οπότε, αν δεν έχουμε κάποια έκπληξη, για την ώρα… αυτά και βλέπουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται με τις μπίζνες.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη αναμένει η αγορά, όπως είχε προαναγγείλει το insider.gr σε σχετικά του θέματα, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της μεταβίβασης του πρώτου μεγάλου πακέτου μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταβίβασε το 75% της Άνεμος στην Motor Oil στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων, μέσω της οποίας η Motor Oil εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την τελευταία να κρατάει το 25%. Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της νέας εταιρείας είχε καθοριστεί σε 794,5 εκατ. και σε όρους enterprise value διαμορφώθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ.

ΤΑΙΠΕΔ: «Το γοργόν και χάριν έχει» για την Αττική Οδό

Επειδή ξεκινούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι αποσφραγίσεις κάποιων φακέλων με νομιμοποιητικά έγγραφα κ.α. (όχι οικονομικές προσφορές, αυτές φυλάσσονται… καλά ακόμα), αυτό που προκύπτει από το Ταμείο είναι ότι θέλουν να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς. Και να φτάσουμε ει δυνατόν σε ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή το φθινόπωρο. Σαφή… ημερολογιακό στόχο δεν βάζουν οι άνθρωποι και καλά κάνουν. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν υποβληθούν ενστάσεις και προσφυγές, οπότε μπαίνουν μόνο γενικοί χρονικοί στόχοι. Βέβαια, αν και νεότερα, τουλάχιστον επισήμως, θα έχουμε μετά το θέρος, αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να ποντάρουν σε νικητές και να κάνουν προβλέψεις. Η στήλη, ως θεσμική, θα περιμένει τα επίσημα στοιχεία, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν ακούει τα διάφορα που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Αλλά δεν έχει νόημα να μπει σε τέτοια διαδικασία.

Το rotation στο ταμπλό και τα «πουλέν»

Δεν ξέρω αν έχουμε παρατηρήσει σωστά, αλλά ενίοτε το ΧΑ «τραβάει» υψηλότερα άλλοτε με τις τράπεζες, άλλοτε με τις κατασκευαστικές και τις ενεργειακές (π.χ. Μυτιληναίος που έκανε νέο ρεκόρ χτες), άλλες στιγμές με βοήθειες από άλλα blue chips (Aegean, Jumbo), άλλοτε με τις μετοχές του ομίλου Viohalco, αν μη τι άλλο υπάρχει ενδιαφέρον. Κάπου μέσα εκεί μπλέκονται και νέα… «πουλέν», ακόμα και από τα «βαριά» χαρτιά, όπως ο Τιτάνας ένα πράγμα. Που τσούκου – τσούκου καβάτζωσε τα 18 ευρώ, όταν προ μηνών ήταν κάπως άτονος. Ποια θα είναι η συνέχεια, ρωτήστε τους αναλυτές που «διαβάζουν» fundamentals και τεχνικά στοιχεία. Μια φορά πάντως, το ΧΑ έχει το ενδιαφέρον του. Και υπάρχουν και μικρομεσαία χαρτιά που ιντριγκάρουν τους «παίκτες». Αρκεί να μη στραβώσει κάτι και μετά οι αγοραστές τρέξουν να φύγουν με τον ίδιο γρήγορο τρόπο που ήρθαν στο παιχνίδι.

Έρχεται περίοδος ανακοινώσεων για τον κατασκευαστικό όμιλο;

Κάτι μου λέει ότι για έναν κατασκευαστικό όμιλο έρχεται μια περίοδος… νέων ανακοινώσεων σε 2-3 μέτωπα. Βέβαια, επειδή ενίοτε τα πράγματα θέλουν χρόνο ωρίμανσης, ας μη βάλουμε χρονοδιαγράμματα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει με αυτά. Όχι τα «κλειδωμένα», τα άλλα που σχεδόν «κλείδωσαν». Αλλά ας περιμένουμε τα επίσημα και βλέπουμε μετά. Λογικά εντός καλοκαιριού θα έχουμε τα νεότερα.

Νέος γύρος «επισκέψεων» από τον Χρ. Σταϊκούρα

Πολύ δυναμικά ξεκίνησε ο νέος υπουργός Υποδομών & Μεταφορών που ήδη έχει κάνει κάποιες επισκέψεις στην Περιφέρεια. Και μάλλον ο καύσωνας δεν τον πτοεί. Για σήμερα, και εφόσον δεν προκύψει κάτι της τελευταίας στιγμής, μαζί με την Υφυπουργό αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έχουν προγραμματίσει να μεταβούν σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Νωρίς το πρωί θα επισκεφθούν το εργοτάξιο του αυτοκινητοδρόμου Ακτίου – Αμβρακίας, μετά θα μεταβούν στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πατρών – Πύργου, στη θέση Καμίνια. Για αργότερα έχουν προγραμματιστεί επαφές με τις Διοικήσεις των Αστικών ΚΤΕΛ Πάτρας και Αιγίου, αλλά και σύσκεψη στα γραφεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Ως «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε και μεσημεριανή επίσκεψη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στον Κρατικό Αερολιμένα στον Άραξο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:34

ΕΕ: Ζητά απαντήσεις από τη Ρωσία για την «απαράδεκτη» ενέργεια στα θαλάσσια σύνορα με την Εσθονία

19:27

Απώλειες στις ευρωαγορές στη «σκιά» των επιτοκίων

19:21

Έως και 21 σύγχρονα ελικόπτερα από την Airbus παραγγέλνει η LCI του Libra Group

19:15

Ουλές ακμής: Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες;

19:04

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο θα συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων

18:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

18:53

Trastor: Αποκτά εκτάσεις στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αποθήκης - Προκαταβολή 12 εκατ. ευρώ

18:46

Εγκαίνια για το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

18:45

Αυτοψία Ταχιάου στον οδικό άξονα Μπράλος – Άμφισσα

18:35

Μπορέλ για Διεθνές Δικαστήριο: Η ΕΕ να επιλέξει, σεβασμός στους διεθνείς θεσμούς ή υποστήριξη στο Ισραήλ

18:22

Ρωσία-Λευκορωσία: Πούτιν και Λουκασένκο υπόσχονται στενότερη συνεργασία εν όψει των δυτικών κυρώσεων

18:07

Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα

18:06

Με άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου «ξεκλειδώνει» η σύνταξη για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Ολόκληρη η ΚΥΑ

18:02

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

17:47

Νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

17:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στο κύρος - Δεν θα γυρίσουμε πίσω

17:26

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με βουτιά τζίρου

17:15

Βερολίνο και Λισαβόνα θεωρούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα» για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

17:00

Wall Street: Απόπειρα για rebound μετά τη χειρότερη μέρα του Dow Jones για το 2024

16:51

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - Η απάντηση είναι «όχι»

16:41

Γαλάζιες Σημαίες: Οι 625 πιο καθαρές παραλίες - 2η παγκοσμίως η Ελλάδα

16:31

Ευ. Σέκερης για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα

16:27

«Πράσινα Ταξί»: 13 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί

16:20

Κασσελάκης: Δεν λέγεται «λεφτόδεντρα» - Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα

16:14

Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

16:07

Θεοχάρης: Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια

15:57

Σολτς: Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:43

ΕΛΣΤΑΤ: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία τον Μάρτιο - Άλμα στο εμπόριο με την Ουκρανία

15:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα

15:31

Έβδομος νεκρός από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία - Αβεβαιότητα μετά την επίσκεψη Μακρόν