BACKSTORY

Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης

10-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης

Ζήτημα ημερών

Θέμα ολίγων ημερών (ίσως και εντός της εβδομάδας) είναι, όπως πληροφορούμαστε, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κλουκίνας-Λάππας από τον όμιλο Ιντρακόμ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά των αγοραστών, δεν προέκυψε κανένα ζήτημα και αναμένεται με την ολοκλήρωση κάποιων τυπικών διαδικασιών να πραγματοποιηθεί και το πακέτο μεταβίβασης του ποσοστού της οικογένειας Λάππα στην Ιντρακόμ στο 1 ευρώ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Οι εκπλήξεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Διαβάζω στις οικονομικές καταστάσεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές της εταιρείας στις 31/12/2022 ανέρχονται σε ποσό 5.329 χιλ. ευρώ (φορολογικές υποχρεώσεις ποσό 2.897.489 ευρώ και ασφαλιστικές οφειλές ποσό 2.431.950 ευρώ) και ότι η Διοίκηση της εταιρείας έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να διευθετηθούν και να διακανονιστούν. Επίσης ότι «ανωτέρω εκδίκαση εκτελέστηκε (και η ελληνική γλώσσα μαζί) στις 19/10/2022 και μέχρι την έγκριση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2022, δεν είχε εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση. Όλα καλά εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών γεγονότων; Τι ακριβώς δικαστήριο είναι αυτό; Κατά τα λοιπά όλα καλά με τη συγκεκριμένη εταιρία που επί χρόνια εξυγιαίνεται αλλά η εξυγίανση αναζητείται. Σημειωτέον δε ότι η Σπύρου άλλαξε και οικονομικό Διευθυντή και Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης Μετόχων μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

O ήλιος και η διακτίνιση

Το επόμενο θέμα μας τραπεζικό και από τη Ρόδο. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος πως κατανόησα τι ήθελαν να πουν τα στελέχη τράπεζας με εκείνη την αναβάθμιση της διάστασης «ήλιος και θάλασσα» premium ώστε να «αξιοποιηθεί η αναδυόμενη τουριστική τάση για αποφυγή συνωστισμού». Λίγοι και καλοί; Ή Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου; Μια τραπεζική ανάλυση αλλιώτικη από τις άλλες!

Τα περί επιτοκίων...

Θα περάσω σε άλλο ένα θέμα με τραπεζική υφή. Την προσπάθεια οι τράπεζες να δώσουν μια εξήγηση για το δυσθεώρητο spread. Τη διαφορά δηλαδή μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και εκείνα των χορηγήσεων.

Αυτό συμβαίνει λέει... γιατί από τη μία μεριά της ζυγαριάς έχουμε τα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, πρώτης ζήτησης (σε όλον τον κόσμο όχι μόνον σε εμάς) και από την άλλη τα αυξημένα των δανείων (σε όλον τον κόσμο πάλι). Σιγά σιγά όμως οι καταθέτες μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε προθεσμιακές και αυτό μόλις τώρα άρχισε και δεν αποτυπώνεται... Κάτι για το γεγονός πως οι περισσότερες καταθέσεις στη χώρα μας είναι μικρές και όχι παρεμβατικές και τα επιτόκια του 1% δίδονται υπό όρους και για μεγάλα ποσά;

Περί ηλεκτροκίνησης

Κάποιοι σέβονται το περιβάλλον περισσότερο από κάποιους άλλους. Η Νορβηγία, όπου περίπου το 80 τοις εκατό των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται είναι ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας μετατόπισης από τα καύσιμα στον ηλεκτρισμό.

Βεβαίως κάποιοι έχουν και περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία.

Η γνωμοδότηση για το Commercial Hub της Lamda στο Ελληνικό

Η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Commercial Hub που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία Κτιρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης Εμπορικού Κέντρου, Γραφείων και Εμπορικών Καταστημάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μία από τις αναπτύξεις που προωθεί εκεί η Lamda Development, είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να συζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εφόσον δεν αλλάξει κάτι. Όπως αναφέρονταν στην πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Και θα περιλαμβάνει, βάσει αρχικών σχεδίων, εμπορικό κέντρο, γραφεία, καταστήματα κ.α. Να δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί τελικά το project γιατί ενίοτε τα πλάνα αλλάζουν αναλόγως των συνθηκών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:28

Χρυσός: Κατέκτησε την «κορυφή» των 5.100 δολαρίων - Νέο ιστορικό υψηλό και για το ασήμι

21:27

Κυρανάκης: Η υποχρέωση της αντικατάσταση παλαιών ταξί με ηλεκτροκίνητα αφορά μόνο 270 ιδιοκτήτες για το 2026

21:06

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από το πολικό ψύχος, πάνω από 800.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι

20:52

Τσάφος: Είναι απολύτως ξεκάθαρο το όριο εγκατάστασης ΑΠΕ σε κάθε περιφερειακή ενότητα

20:40

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες πτήσεις λόγω διακοπής στο σύστημα κρατήσεων

20:26

Γκουτέρες: Το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από τον νόμο της ζούγκλας

20:17

Κακοκαιρία: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή - Πάνω από 43.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

20:03

Ρούτε: «Όποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, ονειρεύεται»

20:00

Η «χρυσοφόρα» γκρίζα ζώνη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

19:59

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

19:57

ΗΠΑ: Επτά νεκροί και ένας τραυματίας από τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στο Μέιν

19:44

Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

19:37

Ζελένσκι: O επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία να διεξαχθεί πριν από την Κυριακή

19:23

Η Γερμανία επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα - Κονδύλια 3 δισ. ευρώ

19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή

18:50

Η Apple ανανεώνει το AirTag με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότερο ήχο

18:47

Τρίκαλα: Το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα

18:45

Κάρνεϊ: Οι τελευταίες απειλές Τραμπ για δασμούς συνιστούν τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων

18:39

MAIA 200: Η Microsoft χτίζει την επόμενη οικονομία ΑΙ

18:38

Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ευλογιά των προβάτων την Τρίτη

18:28

Ακροκόρινθος και Αρχαία Κόρινθος: Μια μονοήμερη εκδρομή στην ιστορία και τη θέα

18:15

Κρίση στον τομέα των τσιπ ελέω AI: Η έλλειψη θα διαρκέσει «έως το 2027»

18:03

ΧΑ: «Διακριτική» άνοδος και νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

17:58

Συρία: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από αεροπορική βάση στα βορειοανατολικά

17:45

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια - Οι πρώτες εκτιμήσεις

17:36

Γαλλία: Η αντιπαράθεση του με τον Τραμπ ενισχύει τη δημοφιλία του Μακρόν

17:35

Boυλή: 1,2 εκατ. ευρώ ανακτήθηκαν έως το 2025 από αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές ενισχύσεις

17:30

HAE: Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση της επικράτειάς μας για επιθέσεις εναντίον του Ιράν

17:25

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στέλνει στη Μινεσότα τον «τσάρο των συνόρων» μετά τη δεύτερη δολοφονία από την ICE

17:11

Μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες: Τι σημαίνει για ιδιοκτήτες με αυθαίρετα