BACKSTORY

Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης

10-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης

Ζήτημα ημερών

Θέμα ολίγων ημερών (ίσως και εντός της εβδομάδας) είναι, όπως πληροφορούμαστε, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κλουκίνας-Λάππας από τον όμιλο Ιντρακόμ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά των αγοραστών, δεν προέκυψε κανένα ζήτημα και αναμένεται με την ολοκλήρωση κάποιων τυπικών διαδικασιών να πραγματοποιηθεί και το πακέτο μεταβίβασης του ποσοστού της οικογένειας Λάππα στην Ιντρακόμ στο 1 ευρώ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Οι εκπλήξεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Διαβάζω στις οικονομικές καταστάσεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές της εταιρείας στις 31/12/2022 ανέρχονται σε ποσό 5.329 χιλ. ευρώ (φορολογικές υποχρεώσεις ποσό 2.897.489 ευρώ και ασφαλιστικές οφειλές ποσό 2.431.950 ευρώ) και ότι η Διοίκηση της εταιρείας έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να διευθετηθούν και να διακανονιστούν. Επίσης ότι «ανωτέρω εκδίκαση εκτελέστηκε (και η ελληνική γλώσσα μαζί) στις 19/10/2022 και μέχρι την έγκριση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2022, δεν είχε εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση. Όλα καλά εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών γεγονότων; Τι ακριβώς δικαστήριο είναι αυτό; Κατά τα λοιπά όλα καλά με τη συγκεκριμένη εταιρία που επί χρόνια εξυγιαίνεται αλλά η εξυγίανση αναζητείται. Σημειωτέον δε ότι η Σπύρου άλλαξε και οικονομικό Διευθυντή και Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης Μετόχων μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

O ήλιος και η διακτίνιση

Το επόμενο θέμα μας τραπεζικό και από τη Ρόδο. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος πως κατανόησα τι ήθελαν να πουν τα στελέχη τράπεζας με εκείνη την αναβάθμιση της διάστασης «ήλιος και θάλασσα» premium ώστε να «αξιοποιηθεί η αναδυόμενη τουριστική τάση για αποφυγή συνωστισμού». Λίγοι και καλοί; Ή Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου; Μια τραπεζική ανάλυση αλλιώτικη από τις άλλες!

Τα περί επιτοκίων...

Θα περάσω σε άλλο ένα θέμα με τραπεζική υφή. Την προσπάθεια οι τράπεζες να δώσουν μια εξήγηση για το δυσθεώρητο spread. Τη διαφορά δηλαδή μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και εκείνα των χορηγήσεων.

Αυτό συμβαίνει λέει... γιατί από τη μία μεριά της ζυγαριάς έχουμε τα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, πρώτης ζήτησης (σε όλον τον κόσμο όχι μόνον σε εμάς) και από την άλλη τα αυξημένα των δανείων (σε όλον τον κόσμο πάλι). Σιγά σιγά όμως οι καταθέτες μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε προθεσμιακές και αυτό μόλις τώρα άρχισε και δεν αποτυπώνεται... Κάτι για το γεγονός πως οι περισσότερες καταθέσεις στη χώρα μας είναι μικρές και όχι παρεμβατικές και τα επιτόκια του 1% δίδονται υπό όρους και για μεγάλα ποσά;

Περί ηλεκτροκίνησης

Κάποιοι σέβονται το περιβάλλον περισσότερο από κάποιους άλλους. Η Νορβηγία, όπου περίπου το 80 τοις εκατό των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται είναι ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας μετατόπισης από τα καύσιμα στον ηλεκτρισμό.

Βεβαίως κάποιοι έχουν και περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία.

Η γνωμοδότηση για το Commercial Hub της Lamda στο Ελληνικό

Η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Commercial Hub που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία Κτιρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης Εμπορικού Κέντρου, Γραφείων και Εμπορικών Καταστημάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μία από τις αναπτύξεις που προωθεί εκεί η Lamda Development, είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να συζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εφόσον δεν αλλάξει κάτι. Όπως αναφέρονταν στην πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Και θα περιλαμβάνει, βάσει αρχικών σχεδίων, εμπορικό κέντρο, γραφεία, καταστήματα κ.α. Να δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί τελικά το project γιατί ενίοτε τα πλάνα αλλάζουν αναλόγως των συνθηκών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:16

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 12 νέες δράσεις για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων 60.000 εργαζομένων

18:06

Τι ισχύει με πάγια και χρεώσεις στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ

18:02

CrediaBank: Μεταβιβάζει merchant acquiring και ATMs στην Euronet

18:02

ΧΑ: Οριακή υποχώρηση με αδύναμο τζίρο για τον Γενικό Δείκτη

17:50

ΣτΕ: Υπό προϋποθέσεις οι μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων στις συμβάσεις υγείας

17:38

Ποιος είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος μουσικός για το 2025

17:23

ΑΑΔΕ: Από 01/01 η υποβολή στο Μητρώο του ετήσιου αρχείου εισοδημάτων

17:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τα προσεχή 24ωρα

17:19

Λειψυδρία στην Αττική: Πώς αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια από Πρωτοχρονιά - Πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ από ΕΥΔΑΠ

17:14

Oλοκληρώθηκε η επένδυση 40 δισ. δολαρίων από SoftBank στην OpenAI

17:09

Θεμιστοκλέους: Με σχέδιο και μεθοδικότητα μπορούμε να αναπτύξουμε την Ανατολική Αττική

17:03

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Πεζεσκιάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

16:59

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street λίγο πριν την αλλαγή του έτους

16:51

Συρία: Νεκρά ή αιχμάλωτα σχεδόν 25 μέλη του Ισλαμικού Κράτους από τις ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις

16:48

Μεντβέντεφ: Ο «Χάρος» φτάνει σύντομα για τον Ζελένσκι

16:33

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε λιμάνια της Οδησσού - Ζημιές σε εμπορικό πλοίο

16:30

Νέα δεδομένα στην εργασία το 2026 - Πρεμιέρα με 13ωρο, αυξήσεις και fast track προσλήψεις

16:27

Παιχνίδια εξουσίας και επίδειξη δύναμης στην Ταϊβάν

16:25

Χαλκός: Προς την καλύτερη χρονιά του από το 2009 - Οι παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές

16:16

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα υποβολής ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου

16:05

Μαρινάκης για μπλόκα: Το plan b προβλέπει κυρώσεις – Να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο

15:53

Επένδυση 54 εκατ. ευρώ για την Παιδεία στην Κρήτη

15:48

«Σταδιακή επανέναρξη» της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη σήραγγα της Μάγχης

15:31

Η Τουρκία σχεδιάζει συμφωνία με την Συρία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων

15:23

ΟΠΑΠ: Ενεργοποιείται η ειδική άδεια για τροποποίηση της σύμβασης με Allwyn

15:15

Από την ιστορία στο μέλλον: Manager of the Year 2025 ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος της ΚΥΚΝΟΣ

15:14

Μητσοτάκης: Από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου θα ακούσει τα κάλαντα αύριο Τετάρτη

15:13

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δωρεά 6 οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία

14:57

Κατά 40% αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας στους ανήλικους σε μια χρονιά

14:53

Ουκρανία: Εκκενώνονται 14 χωριά στο βόρειο τμήμα λόγω των ρωσικών πληγμάτων