BACKSTORY

Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης

10-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζήτημα ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς- O ήλιος και η διακτίνιση - Περί επιτοκίων και ηλεκτροκίνησης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ζήτημα ημερών

Θέμα ολίγων ημερών (ίσως και εντός της εβδομάδας) είναι, όπως πληροφορούμαστε, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κλουκίνας-Λάππας από τον όμιλο Ιντρακόμ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά των αγοραστών, δεν προέκυψε κανένα ζήτημα και αναμένεται με την ολοκλήρωση κάποιων τυπικών διαδικασιών να πραγματοποιηθεί και το πακέτο μεταβίβασης του ποσοστού της οικογένειας Λάππα στην Ιντρακόμ στο 1 ευρώ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Οι εκπλήξεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Διαβάζω στις οικονομικές καταστάσεις της Αγροτικός Οίκος Σπύρου ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές της εταιρείας στις 31/12/2022 ανέρχονται σε ποσό 5.329 χιλ. ευρώ (φορολογικές υποχρεώσεις ποσό 2.897.489 ευρώ και ασφαλιστικές οφειλές ποσό 2.431.950 ευρώ) και ότι η Διοίκηση της εταιρείας έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να διευθετηθούν και να διακανονιστούν. Επίσης ότι «ανωτέρω εκδίκαση εκτελέστηκε (και η ελληνική γλώσσα μαζί) στις 19/10/2022 και μέχρι την έγκριση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2022, δεν είχε εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση. Όλα καλά εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών γεγονότων; Τι ακριβώς δικαστήριο είναι αυτό; Κατά τα λοιπά όλα καλά με τη συγκεκριμένη εταιρία που επί χρόνια εξυγιαίνεται αλλά η εξυγίανση αναζητείται. Σημειωτέον δε ότι η Σπύρου άλλαξε και οικονομικό Διευθυντή και Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης Μετόχων μετά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

O ήλιος και η διακτίνιση

Το επόμενο θέμα μας τραπεζικό και από τη Ρόδο. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος πως κατανόησα τι ήθελαν να πουν τα στελέχη τράπεζας με εκείνη την αναβάθμιση της διάστασης «ήλιος και θάλασσα» premium ώστε να «αξιοποιηθεί η αναδυόμενη τουριστική τάση για αποφυγή συνωστισμού». Λίγοι και καλοί; Ή Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου; Μια τραπεζική ανάλυση αλλιώτικη από τις άλλες!

Τα περί επιτοκίων...

Θα περάσω σε άλλο ένα θέμα με τραπεζική υφή. Την προσπάθεια οι τράπεζες να δώσουν μια εξήγηση για το δυσθεώρητο spread. Τη διαφορά δηλαδή μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και εκείνα των χορηγήσεων.

Αυτό συμβαίνει λέει... γιατί από τη μία μεριά της ζυγαριάς έχουμε τα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, πρώτης ζήτησης (σε όλον τον κόσμο όχι μόνον σε εμάς) και από την άλλη τα αυξημένα των δανείων (σε όλον τον κόσμο πάλι). Σιγά σιγά όμως οι καταθέτες μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε προθεσμιακές και αυτό μόλις τώρα άρχισε και δεν αποτυπώνεται... Κάτι για το γεγονός πως οι περισσότερες καταθέσεις στη χώρα μας είναι μικρές και όχι παρεμβατικές και τα επιτόκια του 1% δίδονται υπό όρους και για μεγάλα ποσά;

Περί ηλεκτροκίνησης

Κάποιοι σέβονται το περιβάλλον περισσότερο από κάποιους άλλους. Η Νορβηγία, όπου περίπου το 80 τοις εκατό των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται είναι ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας μετατόπισης από τα καύσιμα στον ηλεκτρισμό.

Βεβαίως κάποιοι έχουν και περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία.

Η γνωμοδότηση για το Commercial Hub της Lamda στο Ελληνικό

Η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Commercial Hub που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία Κτιρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης Εμπορικού Κέντρου, Γραφείων και Εμπορικών Καταστημάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μία από τις αναπτύξεις που προωθεί εκεί η Lamda Development, είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να συζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εφόσον δεν αλλάξει κάτι. Όπως αναφέρονταν στην πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Και θα περιλαμβάνει, βάσει αρχικών σχεδίων, εμπορικό κέντρο, γραφεία, καταστήματα κ.α. Να δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί τελικά το project γιατί ενίοτε τα πλάνα αλλάζουν αναλόγως των συνθηκών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:46

Φονική πλημμύρα στο Νεπάλ: Αγνοούνται 468 τουρίστες, οι περισσότεροι ξένοι

07:45

Τζαννετάκης: Η Ελλάδα προμηθευτής προϊόντων διύλισης για την ΝΑ Ευρώπη - «Τρελή» η φορολόγηση υπερκερδών

07:33

Οδικά ΣΔΙΤ: «Κληρώνει» για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR-METLEN, ΑΒΑΞ και συμβάσεις 700 εκατ. ευρώ

07:28

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

07:20

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: «Ραβασάκια» ΑΑΔΕ σε χιλιάδες επιχειρήσεις - Οι αλλαγές από 1η Οκτωβρίου

07:15

Δημογραφικό: Αδειάζουν οι τάξεις από μαθητές, καταργούνται σχολικές μονάδες στην περιφέρεια

07:12

Το νέο πλαίσιο της ΕΒΑ - Τα ιστορικά υψηλά του ΧΑ - Το εύπορο 20%

23:43

Η UEFA αίρει την απειλή μποϊκοτάζ των διοργανώσεων της FIFA

23:40

Nvidia: Σπάει τα κοντέρ με έσοδα 96,2 δισ. δολαρίων – Πάνω από τις προβλέψεις κέρδη και πωλήσεις

23:29

Salesforce: Ποντάρει στην AI και καθησυχάζει τη Wall Street – Άλμα 7% για τη μετοχή

23:24

Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση τιμών μετά το deal Ιράν-Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ

23:21

Ιράν: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα επισκεφθεί αύριο την Τεχεράνη

23:16

Wall Street: Επιφυλακτικότητα μετά τον πληθωρισμό

23:00

Βουλή: Ρυθμίσεις για την υλοποίηση του προγράμματος «Διπλή Ανάπλαση»

22:57

Η ΕΕ βρίσκεται σε διάλογο με τη Meta για τον εθιστικό σχεδιασμό των πλατφορμών της

22:41

Νεπάλ – πλημμύρες: Διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές

22:24

Χρυσός και Bitcoin μαζί στο «καταφύγιο» των επενδυτών – Ρεκόρ εισροών 7 δισ. δολαρίων

21:55

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Ισμαήλ

21:46

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν υπάρχει σχέδιο» για την ανατροπή που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη

21:38

Τουρκία: Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην απόφαση του ΕΔΔΑ για τον Οσμάν Καβάλα

21:25

Νεπάλ: Η κατάρρευση παγετώνα ενδέχεται να προκάλεσε τη φονική ξαφνική πλημμύρα

21:12

Γαλλία: Ο αριθμός των παιδιών που κοιμούνται στον δρόμο αυξήθηκε κατά 42% από το 2022

20:56

Η ιταλική κυβέρνηση παρατείνει τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και ετοιμάζει μονιμότερο μέτρο

20:45

ΕΔΟΑΟ: Η παραγωγή οίνου επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα

20:31

Νεπάλ: Σε 160 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες - Εκατοντάδες τουρίστες αγνοούνται

20:17

«Συναγερμός» στο αμερικανικό οπλοστάσιο

20:11

Apple: Στις 9 Σεπτεμβρίου το event για παρουσίαση του νέου iPhone

20:02

Εντοπίστηκε λέμβος με περίπου 60 μετανάστες νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων

19:51

Bloomberg: Η Ρωσία εξετάζει κλιμάκωση του πολέμου με χτυπήματα στο Κίεβο

19:47

Εντατικοποίηση ελέγχων στον αιγιαλό και αυστηρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις