BACKSTORY

ΔΕΗ: Προχωράει το deal με την Enel - CVC: Πιθανή η αλλαγή πίστας - Attica Bank: Το ασανσέρ προσγειώθηκε - Η ΜIG, ο Δαβίδ και ο Γολιάθ

14-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Προχωράει το deal με την Enel - CVC: Πιθανή η αλλαγή πίστας - Attica Bank: Το ασανσέρ προσγειώθηκε - Η ΜIG, ο Δαβίδ και ο Γολιάθ

ΔΕΗ: Προχωράει γρήγορα το deal με την Enel

«Μονή… ζυγή» στο project της Enel έχει πέσει η ΔΕΗ. Καθώς έχει ολοκληρωθεί το due dilligence εκτιμάται πως στο τέλος του μήνα θα πέσουν οι υπογραφές και το deal στο σύνολό του θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες.

CVC: Πιθανή η αλλαγή πίστας

Ωριμάζει ο χρόνος για το CVC και τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το fund στο χώρο της υγείας. Έτσι λοιπόν να μην εκπλαγούμε αν δούμε στην πορεία κάποιες ρευστοποιήσεις και στη συνέχεια νέα deal να λαμβάνουν χώρα διότι μαθαίνω πως το fund έχει ρίξει τις κεραίες του στην αγορά. Και του αρέσουν πολύ οι τηλεπικοινωνίες αν πωλούνται σε λογικές αποτιμήσεις όπως φάνηκε στην περίπτωση της Wind.

Attica Bank: Το ασανσέρ προσγειώνεται ισόγειο

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι, όπως είπαμε και χθες, έχει και τα όριά του. Και φαίνεται πως αυτά τα όρια ξεπεράστηκαν ίσως κατά πολύ. Αυτό άλλωστε φάνηκε από το γεγονός πως η μετοχή της Attica Bank κόλλησε χθες στο -30%. Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον δεν σημαίνει πως αυτό είναι ανεξάντλητο. Τουναντίον. Τώρα πόθεν είχε ανέβει η μετοχή κοντά στο 370%, μένει να το δούμε.

Η λογική της θεσμικής μπαχαλοποίησης

Μένω στην Attica Bank και αναρωτιέμαι. Με ποια λογική μια εταιρία σαν την Attica που είναι μόνιμα «μεταξύ ζωής και θανάτου» (να δοξάζουν το Θεό από την ΤτΕ που ενδιαφέρεται η Thrinvest που δεν επήλθε ο θάνατος) δεν διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης. Δώστε μου ένα επιχείρημα για να καταλάβω πως προστατεύονται οι μικροεπενδυτές. Δώστε μου επίσης το επιχείρημα γιατί μια όποια άλλη μετοχή έχει διασπορά 2% παίζει με διακύμανση συν πλην 10% και η Attica με συν πλην 30% ;

Η ΜIG, ο Δαβίδ και ο Γολιάθ

Μένει να δούμε και τι θα γίνει με τη MIG. Το σίριαλ θα εξελίσσεται σε δόσεις και στο μεταξύ διαπραγμάτευση. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Άλλωστε, όπως αναμενόταν, χθες η συνέλευση αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου. Είναι προφανές πως οι δύο παίχτες Ηλιόπουλος και Πειραιώς είναι άλλου μεγέθους. Είναι ωστόσο φανερό πως καμιά φορά οι άσοι στο μανίκι είναι αυτοί που τρέφουν τις βιβλικές ιστορίες όπως αύτη του Δαβίδ και του Γολιάθ.

Ανάπτυξη με τραπεζοκαθίσματα

Ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να αποδώσει στο κοινό κάποιους χώρους πιο οργανωμένα ώστε να υπάρχει ζωή και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην περιοχή. Αυτό αφορά την αναδιανομή τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια την οποία ενέκρινε και το Υπουργείο Πολιτισμού. Εγώ μόνον θέλω να προσθέσω πως η ανάπτυξη δεν έρχεται -στον Δήμο εννοώ- μόνον με τραπεζοκαθίσματα. Α! Και για να μην ξεχνιόμαστε καλό είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν που και που κανέναν έλεγχο μπας και καταστεί δυνατόν να αποδοθούν κάποια πεζοδρόμια στους πεζούς και τα ΑΜΕΑ που τα αδειοδοτημένα τραπεζάκια τα έχουν κλείσει εντελώς.

Δημόσιες προτάσεις: «Είναι να γελάει κανείς»

Έχουν … «πλάκα» εκεί στην Κεφαλαιαγορά. Γράφονται πληροφορίες ότι θα γίνει δημόσια πρόταση στην Μοτοδυναμική και η εταιρία απαντά ότι διαψεύδει «δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ετοιμάζει δημόσια πρόταση για “έξοδο” (delisting) της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών». Και προφανώς στην Επιτροπή αυτοί που έστειλαν την επιστολή χαίρονται που… έβγαλαν την υποχρέωση. Προφανώς τους διαφεύγει η λεπτομέρεια ότι συνήθως οι δημόσιες προτάσεις γίνονται από μετόχους και όχι από διοικήσεις. «Είναι να γελάει κανείς», που έλεγε και ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος.

Οι «γεμάτες» αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών

Σας τα έχουμε πει (και) για τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές του ξεχωρίζουν και ήδη δίνουν σημαντικότατες αποδόσεις μέσα στο 2023. Η δε Wood, αφήνει αν εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια… βελτίωσης στις αποτιμήσεις τους βάζοντας τις τιμές – στόχους 30%-40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Αlpha Bank, η σύσταση είναι buy ενώ η τιμή-στόχος είναι στο 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι buy και η τιμή-στόχος στα 3,40 ευρώ από 2,5 ευρώ πριν. Για τη Eurobank, η σύσταση είναι buy και η τιμή-στόχος στο 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ προγενέστερα. Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι buy και η τιμή-στόχος στα 6,2 ευρώ από 5,20 ευρώ πριν. Ο οίκος σημειώνει ότι το χάσμα αποτίμησης έχει συρρικνωθεί, ωστόσο εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως ακόμη. Να δούμε βέβαια τι λένε και οι «παίκτες καθώς το ΧΑ έχει «φύγει βολίδα» για τις 1.100 μονάδες (σημαντικό τεχνικό όριο) αλλά κάποιοι αναλυτές επιμένουν ότι η αγορά χρειάζεται μία εξαέρωση – διόρθωση.

Νέες ημερομηνίες και αλλαγές όρων για την επέκταση Μετρό προς Ίλιον

Στις 17 Μαρτίου (από 28/02) μεταφέρθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το μεγάλο έργο που προωθούν Αττικό Μετρό και υπ. Υποδομών & Μεταφορών για την «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΙΛΙΟΝ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Η/Μ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», με την αποσφράγιση του φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής να μπαίνει για τις 23 Μαρτίου. Ο βασικότερος λόγος της παράτασης που έδωσε η Αττικό Μετρό σχετίζεται με τροποποιήσεις σε όρους του διαγωνισμού άνω των 550 εκατ. ευρώ. Για να δούμε αν βοηθήσουν κάποιους ενδιαφερόμενους οι αλλαγές σε εμπειρία κατασκευής τέτοιων έργων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:24

Pfizer: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις έσοδα και κέρδη το πρώτο τρίμηνο - Αναβαθμίζει το guidance για το 2024

08:20

Ουκρανία: Οι αρχές του Κιέβου αποσυναρμολογούν μνημείο της σοβιετικής εποχής που υμνούσε τη φιλία με τη Ρωσία

08:19

Starbucks: Πτώση 16% της μετοχής μετά τo αδύναμο Q2 - Υποβαθμίζει το ετήσιο guidance

08:13

Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια - Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

08:08

Μεσανατολικό: Η Κολομβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

08:05

Optronics: Αύξηση εσόδων στα 2,5 εκατ. ευρώ το 2023

08:01

Την Βαρβάκειο Αγορά θα επισκεφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

07:56

Μπλίνκεν: Αξιώνει η Χαμάς να πει ναι στην κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

07:51

Μιχαηλίδου: 106.000 παιδιά θα κάνουν διακοπές μέσω των Παιδικών Κατασκηνώσεων ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

07:48

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών o πρωθυπουργός

07:48

Τράπεζα Πειραιώς: Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

07:45

Θα τρέχατε 3 χλμ την ημέρα για έναν έξτρα μισθό και γενναίο μπόνους;

07:40

Bloomberg για Ελληνικό: Η μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

07:38

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε την κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

07:36

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

07:30

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

07:28

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν τα «τέλη με το μήνα» στο myCAR για την άρση ακινησίας οχημάτων

07:25

Στα «τυφλά» προς το παρόν το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

07:24

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

07:22

Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών 

07:18

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγαίνει» το Master Plan ανάπτυξης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

07:15

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ: Οι στόχοι και οι δράσεις για την υγεία

07:11

Πράσινα τιμολόγια: Μειωμένες οι χρεώσεις Μαΐου – Στα 10,656 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ

07:05

Ενισχύει το οπλοστάσιο η Alpha - Γκάζι στους πλειστηριασμούς – Ποιος θα κάτσει στο «τιμόνι» του ΟΣΕ;

07:00

Άρη θες και λίγο αβοκάντο στο αυγό; Η Αχτσιόγλου βάζει δύσκολα στις μαμάδες, Στα βήματα του Αλέξη ο Στέφανος, Στην Μητρόπολη ο Κυριάκος

22:45

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

21:15

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

17:11

«Πράσινο φως» από Επ. Ανταγωνισμού σε ΤΕΜΕΣ, Premia Properties, Ελληνικά Οινοποιεία, Αμπελώνες Ναβαρίνο

14:07

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά - Περισσότερο θετικά από την ΕΕ 

13:45

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα - Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές