Wood & Company: Εξαιρετικό έτος μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wood & Company: Εξαιρετικό έτος μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες
Ο οίκος δηλώνει BUYER όλων των τραπεζών, αλλά βάζει τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές του.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει άνοδο 32% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη (στο +19%), σημειώνει η Wood & Company, σε report με τίτλο «Οδεύοντας προς μια εξαιρετική χρονιά».

Ο οίκος σημειώνει ότι το χάσμα αποτίμησης έχει συρρικνωθεί, ωστόσο εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως ακόμη. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E ίσο με 6 φορές της εκτίμησης του οίκου για το 2023 (ή με discount 25% έναντι των ανταγωνιστών τους).

Με «φόντο» το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, τη θετική επίδραση από τις αυξήσεις επιτοκίων, την υγιή πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων και τις «καλοήθεις» τάσεις στην ποιότητα των assets, η Wood & Company αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.

«Παραμένουμε αγοραστές όλων των τραπεζών, αλλά θέτουμε την Alpha Bank (νέα τιμή στόχος στα 1,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (νέα τιμή στόχος στα 3,40 ευρώ) στα top picks, χάρη στα μεγαλύτερα discounts που έχουν έναντι των ανταγωνιστών.

Μεγάλος καταλύτης τα καθαρά έσοδα από τόκους

Η Wood & Company προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τα λειτουργικά κέρδη από βασικές δραστηριότητες κατά 10% το 2023. Βασικός καταλύτης τα καθαρά έσοδα από τόκους. Σε προηγούμενες προβλέψεις του ο οίκος ανέμενε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξάνοντας κατά 10-12% κατά μέσο όρο, ενώ πλέον τοποθετεί τον ρυθμό μεγέθυνσης στο 10-12% κατά μέσο όρο.

Φθίνει η αβεβαιότητα για την core κερδοφορία

Ο οίκος αναμένει πως η ισχυρή ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους θα τροφοδοτήσει την κερδοφορία από βασικές δραστηριότητες, «παρά την υπόθεσή μας για άνοδο του κόστους κινδύνου» (εκτιμάται περίπου στις 90 μονάδες βάσης για το σύστημα το 2023). Το τρέχον περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό, με την Wood & Company να προβλέπει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υπεραποδώσει έναντι του μέσου όρου στην Ευρωζώνη με στήριξη από την αύξηση των επενδύσεων και την ισχυρή τουριστική περίοδο. Στο βασικό σενάριο του οίκου, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε θετική περιοχή, ακόμη και αν η Ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση.

Νέα τιμή -στόχος

Το χάσμα των αποτιμήσεων συρρικνώνεται, αλλά παραμένει ελκυστικό, σημειώνει η Wood & Company. Στα επικαιροποιημένα μοντέλα της, έχει μειώσει το κόστος ιδίων κεφαλαίων του κλάδου και πλέον το τοποθετεί στο 11% για την ΕΤΕ, στο 11,5% για τις Eurobank και Alpha και στο 13% για την Πειραιώς. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών-στόχο, με τον οίκο να «βλέπει» πλέον περιθώριο ανόδου για 30% για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank και πάνω από 40% για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Με βάση τους νέους στόχους για τις τιμές, η ΕΤΕ και η Eurobank διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική αξία και με δείκτες P/E στις 8-9 φορές για το 2023. Για την Alpha και την Πειραιώς προβλέπει περίπου 0,7 φορές, με δείκτες P/E περίπου 7-8 φορές, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Επιστροφή σε κέρδη στο τέλος του 2024 - Τι προβλέπει το  αναθεωρημένο Business Plan

gazzetta
gazzetta reader insider insider