BACKSTORY

Πειραιώς – MIG: Δημόσια πρόταση αλλά με τι τιμή; - «Κυνηγώντας» το επόμενο deal - Οι μαντεψιές στη Jumbo, ο ΟΤΕ και οι τράμπες στην ΕΧΑΕ - «Παίζουν μπάλα» ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος

08-02-2023 | 07:00
Μοιράσου το
Πειραιώς – MIG: Δημόσια πρόταση αλλά με τι τιμή; - «Κυνηγώντας» το επόμενο deal - Οι μαντεψιές στη Jumbo, ο ΟΤΕ και οι τράμπες στην ΕΧΑΕ - «Παίζουν μπάλα» ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος
Τράπεζα Πειραιώς

Πειραιώς – MIG: Δημόσια πρόταση αλλά με τι τιμή;

Τελικώς οι επιδιώξεις της Τράπεζας Πειραιώς θα της στοιχίσουν κάτι παραπάνω όμως όπως φαίνεται θα προχωρήσουν. Βέβαια υπάρχουν κάποια ζητήματα μάλλον καυτά. Αυτά δηλαδή που γίνονται στο Χρηματιστήριο είναι κάπως... Βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς τρία λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και ανακοινώνει ότι απέκτησε το ποσοστό της Ρολοπάκ αλλά τιμή δεν ανακοινώνει. Η συνεδρίαση ξεκινά κανονικά και άμα έχεις μπάρμπα στην Κορώνη μπορεί και να μάθεις ότι η συναλλαγή έγινε στα 0,099 ευρώ. Και αναρωτιέμαι εγώ, όταν γίνονται πακέτα δεν υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης και της τιμής δεδομένου ότι έχουν σχέση με δημόσια πρόταση; Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα καλά;

Μιας και ο λόγος για τη MIG εγώ δεν ακούω και πολύ αυτά που λένε για τις επιδιώξεις Ηλιόπουλου. Γιατί στα αυτιά μου φτάνουν κάτι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ριγμένο μέχρι πρόσφατα μέτοχο της ΑΝΕΚ. Δεν ξέρω τι εννοούν αλλά θα πειστώ άμα δω ότι αγοράζουν τις μετοχές του. Πάντως με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Πειραιώς δεν αλλάζει κάτι καθώς η μετοχή είναι πολύ ψηλότερα από την τελευταία συναλλαγή καθώς οι μανιώδεις αγορές συνεχίστηκαν και χθες. Εκτός κι αν η πλευρά Ηλιόπουλου ικανοποιηθεί και αποφασίσει να … αδειάσει.

Οι «μαντεψιές» στη Jumbo

Και ξαφνικά από τις 2 Φεβρουαρίου η Jumbo άρχισε να ξυπνά και να κάνει αυξημένους όγκους και από τα 16,3 ευρώ χθες βρέθηκε στα 17,8 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις έγραψε κέρδη 9,2%. Ειδικά χθες η μετοχή είχε τρελά κέφια και ενισχύθηκε κατά 5,33%. Τώρα αν όλα αυτά έχουν σχέση με την ανακοίνωση πωλήσεων του Ιανουαρίου τις οποίες κάποιοι μπορεί και να γνωρίζουν δεν είναι θέμα δικό μας να το γνωρίζουμε αλλά αυτών που εποπτεύουν την αγορά και έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο τυχόν front running. Θυμίζουμε πάντως ότι στις 11 Ιανουαρίου η Jumbo ανακοινώνοντας τις επιδόσεις του 2022 είχε αναφερθεί σε εξαιρετική πορεία πωλήσεων στις πρώτες ημέρες του 2023. Πότε πρόλαβε βέβαια να το δει μέσα σε επτά μέρες λειτουργίας των καταστημάτων είναι απορίας άξιον.

ΧΑ: Υψηλά 9 ετών «κόντρα» στους σορτάκηδες

Αν και ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, αναλυτές και οίκοι κάνουν λόγο για πιθανή διόρθωση στις μετοχές και «δείχνουν» προς τις ξένες αγορές ή τις κεντρικές τράπεζες, εντούτοις, το ΧΑ προς το παρόν «καίει τους σορτάκηδες». Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν το εννοούμε με την παλιά μορφή της έννοιας αλλά για αυτούς που περιμένουν ακόμα να «γυρίσει πίσω το τρένο». Βέβαια, κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, να είστε σίγουροι, αλλά το θέμα είναι «πότε», «πώς» και από «ποια» επίπεδα. Για την αφορμή μην ανησυχείτε, πάντα βρίσκεται στις αγορές. Με αυτά και με αυτά πάντως, ο Γ.Δ. «χτύπησε» σχεδόν ψηλά 9ετίας και μένει να δούμε τι θα φέρουν οι χτεσινές δηλώσεις Πάουελ (Fed).

«Κυνηγώντας» το επόμενο deal

Εδώ που τα λέμε, οι traders και τα ενεργά χαρτοφυλάκια που δεν «βλέπουν» μόνο τράπεζες και 4-5 blue chips, έχουν βρει, και με το δίκιο τους, νέα ασχολία και νέο «παιχνίδι». Βλέπετε, όπως σας έχουμε πει από καιρό, οι επιχειρηματικές συμφωνίες, τα σενάρια και οι φήμες είναι δίχως σταματημό στην αγορά, σε πολλά μέτωπα και ταμπλό. Τα έχουμε ξαναπεί. Οπότε, οι «παίκτες» τι να κάνουν, «κυνηγούν» που μπορεί αν κρύβεται το επόμενο deal. Και ρίχνουν κλεφτές ματιές σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Όχι, βέβαια, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα έχουμε συμφωνίες στα «βαριά χαρτιά¨, αντιθέτως, περιμένουν πράγματα εκεί. Αλλά έχοντας βγάλει μεροκάματο από τα blue chips στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε mid/small cap. Σε κάποια μπορεί να υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό», σε άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί και να «καούν».

Η κίνηση του ΟΤΕ

Δεν υπολογίζαμε να αναφερθούμε στον τίτλο του ΟΤΕ, πολύ περισσότερο στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για να δικαιολογήσουν την πορεία στο ταμπλό, αλλά μια και χτες οι brokers τον μνημόνευαν, θα καταπιαστούμε καθώς μόλις χτες λέγαμε ότι ακόμα η αγορά αναμένει πότε θα «μπει στο παιχνίδι». Είναι αλήθεια ότι δεν πέρασε απαρατήρητη η επιστροφή αγοραστών και η κίνηση χτες στο ταμπλό μονίμως σε θετικό έδαφος στη μετοχή του ΟΤΕ. Που για να πούμε όμως την αλήθεια, απλώς προσέγγισε εκ νέου τα πάνω (και πιο ψηλά) όρια μιας κίνησης, στα 14,8 ευρώ. Μένοντας μακριά από τα 14,3 ή 14,5 ευρώ που πρόσφατα έβλεπε ως κάτω όρια. Αλλά, όπως λένε και οι παίκτες, αν περάσει τα 15,1-15,5 ευρώ το ξαναβλέπουμε γιατί σοβαρεύει τεχνικά η κατάσταση.

Οι ανακατατάξεις στην ΕΧΑΕ

Σας είπαμε εγκαίρως ότι στην ΕΧΑΕ συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Χθες η Amber Capital ανακοίνωσε μείωση ποσοστού κάτω από 5% με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου. Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι η αρχή και θα δούμε και άλλους όχι με μειωμένα αλλά με αυξημένα ποσοστά αν και όταν θέλεις να αποκτήσεις στρατηγικά ποσοστά πρώτα μαζεύεις περιφερειακά. Άσχετο, αλλά καλό θα είναι να δει ο Κοντόπουλος πως δουλεύουν οι υπηρεσίες της ΕΧΑΕ γιατί η κατάσταση μου λένε θυμίζει σκορποχώρι και το ατύχημα είναι θέμα χρόνου.

Αλλαγές στον εξωδικαστικό

Για να ξέρετε στις αλλαγές του εξωδικαστικού θα ενταχθούν και κάποιες ακόμη παράμετροι. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει εντάξει την επιχείρησή του στον εξωδικαστικό αλλά ο ίδιος σαν συνοφειλέτης δεν εντάχθηκε και δεν μπορεί να ενταχθεί λόγω κριτηρίων, πλέον τούτο θα είναι δυνατόν.

Γήπεδο ΠΑΟ: «Παίζουν μόνοι μπάλα» (ως αναμένονταν) ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, και όπως προφανώς αναμένονταν, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων απέκλεισε την προσφορά από τον έτερο... διεκδικητή για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ», δηλαδή την εταιρεία «Cosmos» ως απαράδεκτης, λόγω μη υποβολής της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στο διαγωνισμό. Κατά συνέπεια, η προσφορά είναι μία, αυτή που σας είχαμε αποκαλύψει, της κοινοπραξίας των Τέρνα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) - ΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) - Μυτιληναίος. Ενστάσεις λογικά δεν θα υπάρξουν, άρα είναι στο χέρι του Δήμου Αθηναίων να «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε να ανακηρυχθεί σύντομα οριστικός ανάδοχος η προαναφερόμενη κοινοπραξία και το έργο να ξεκινήσει φέτος.

«Project Skyline»: Τι αποδόσεις περιμένει η αγορά real estate

Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσατε από το insider.gr για το νέο μεγάλο project ακινήτων «SkyLine» των Alpha Bank, Dimand, Premia. Απλώς θα επανέλθουμε με 2-3 οικονομικά στοιχεία. Τα 438 εκατ. είναι η επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) της Skyline και η αξία του χαρτοφυλακίου της, βάσει της οποίας θα γίνει η μεταβίβαση από την τράπεζα στην κοινοπραξία των επενδυτών. Εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις, μισθώσεις, πωλήσεις κ.α.) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, δύναται να φτάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για αναμενόμενη απόδοση της τάξεως του 18%. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της αξίας του εν λόγω χαρτοφυλακίου είναι μεγαλύτερη με την τράπεζα να υπολογίζει μια μικρή ζημιά από τη συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει στο μέλλον αφού διατηρεί ποσοστό στην Skyline.

Γεύση από Σεμέλη στο Davos

To Kτήμα Σεμέλη μεγαλώνει και επιχειρεί να δώσει στίγμα σε σημαντικές του ελληνικού επιχειρείν. Σε αναπτυξιακή τροχιά η επιχείρηση συνεχίζει να επενδύει στον οινοτουρισμό και σε σε καινούρια προϊόντα. Έτσι το Κτήμα Σεμέλη στήριξε το Greek House Davos το οποίο είχε παρουσία για δεύτερη χρονιά στην Ετήσια Συνάντηση του World Economic Forum 2023. Η Σεμέλη ήταν εκεί με τα εξαιρετικά κρασιά της σε ένα από τα πιο σπουδαία γεγονότα προβολής της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Περισσότεροι από 500 επιχειρηματίες στελέχη, πολιτικοί με συμμετοχή στα sessions του Greek House είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα εξαιρετικά προϊόντα του Κτήματος, που φέρουν πλήθος διακρίσεων που αποτελούν καλούς πρεσβευτές της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, του τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:45

Τσαπανίδου κατά Οικονόμου: Φέρεται σαν η κυβέρνηση να είναι αντιπολίτευση - Αφού το επιθυμεί, θα γίνει σύντομα

17:34

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

17:25

Ικανοποίηση Μελόνι για τις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόστα

17:24

Ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο ξεφύτρωσε μέσα από ένα ορυχείο πέτρας στη Σαντορίνη

17:21

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Μπαράζ ρευστοποιήσεων στις τράπεζες

17:16

Ρωσία: Σχέδια για αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες στην Ουκρανία

17:02

ΗΠΑ: Το εποπτικό συμβούλιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συγκαλεί η Γέλεν, εν μέσω τραπεζικών ανησυχιών

16:43

Μπούλαρντ (Fed): Οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων μπορεί να αντισταθμίσουν κάποιες συνέπειες των τραπεζικών αναταραχών

16:37

Μακρόν: «Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι οι πιο ανθεκτικές»

16:32

Σολτς για Deutsche Bank: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

16:26

Με νέα τιμή ο πλειστηριασμός του ακινήτου της Ριβιέρα στον Κηφισό

16:12

Πιέσεις στην Wall Street, καθώς η Deutsche Bank αναζωπυρώνει τον φόβο των τραπεζών

16:10

Εφορία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

16:09

Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

16:03

smart και NVIDIA ενώνουν δυνάμεις στον τομέα των υπηρεσιών κινητικότητας

16:01

Τυφλός απέκτησε ξανά την όρασή του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού

15:58

Μακρόν: «Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία»

15:57

BILD: Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία και Αυστρία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό

15:52

Σκρέκας: Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς εδραιώνουμε Ελλάδα και Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας

15:42

Eurobank Research: Ισχυρές οι γραμμές άμυνας των ελληνικών τραπεζών έναντι πιθανών εξωγενών αναταράξεων

15:33

«Φτωχότερος» κατά 526 εκατ. δολάρια ο Τζακ Ντόρσεϊ μετά το σορτάρισμα της Block

15:24

Τα 20 κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου – «Άλμα» για την Αθήνα

15:10

Στάση εργασίας στο Μετρό: Ποια ώρα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί

15:03

Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 με σταθερή κυβέρνηση -Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

15:00

ΗΠΑ: Πτώση 1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο λόγω χαμηλότερης ζήτησης για αεροπλάνα κι αυτοκίνητα

14:58

Tether: Εκτιμήσεις για κέρδη 700 εκατ. δολαρίων - Συνολικά πλεονάζοντα αποθέματα πάνω από 1 δισ.

14:42

Η Εσθονία ανακοίνωσε την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη που δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία

14:28

ΤτΕ: Αύξηση 72% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο - Διευρύνθηκε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα, ενισχύθηκε η εισερχόμενη κίνηση

14:24

BofA: Πιστωτική κρίση συνεπάγεται ύφεση - Πουλήστε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων

14:22

Morgan Stanley: Η νομισματική πολιτική αρχίζει να «δαγκώνει» - Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές να αποφύγετε και ποιες να αγοράσετε