BACKSTORY

Και επισήμως η Thrivest για Attica Bank - Πάμε για τετραπλή συγχώνευση; - Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου - Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

19-01-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και επισήμως η Thrivest για Attica Bank - Πάμε για τετραπλή συγχώνευση; - Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου - Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

Έχετε γράμμα

Kαι ξαφνικά εγένετο φως... Όπως άλλωστε αναμενόταν. Η Thrinvest εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για την Attica Bank. Πόσο πού πότε, αργότερα....

Προς το παρόν θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν τα θέματα. ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ είναι σίγουρα μέσα στην αύξηση. Για τους λοιπούς θα δούμε.

Σε ό,τι αφορά στην Παγκρήτια, την HSBC και πιθανόν τις Σέρρες ευλόγως συμπεραίνουμε πως το τελικό σχήμα θα είναι ένα και θα τους αφορά όλους. Πάντως εκεί στην ΤτΕ πρέπει να κάνουν κανένα τάμα ή καλύτερα τεμενάδες που εμφανίστηκε επενδυτής να τους ξελασπώσει από το βάλτο που δημιούργησαν λόγω της αποτελεσματικής τους εποπτείας στην Attica Bank.

Εν τω μεταξύ για τους παλιότερους, στη Βιλαρίμπα ακόμη τρίβουν τα καζάνια. Έτσι η Ellington θα διερευνήσει την είσοδό της στην αύξηση με μια μόνη προϋπόθεση: Την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων... Όπως σας είπα ακόμη τρίβουν....

Εσωτερική πληροφόρηση και νέο πλαίσιο

Η νομοθεσία σε ότι αφορά την εσωτερική πληροφόρηση αλλάζει και αλλάζει πανευρωπαϊκά. Επί το αυστηρότερον; Θα λέγαμε όχι. Επί το συνεπέστερον; Θα λέγαμε ναι. Και οι ευθύνες των τοπικών Κεφαλαιαγορών θα πρέπει να θεωρούνται περίπου δεδομένες. Έτσι λοιπόν η Κεφαλαιαγορά ζητά συνέπεια από τις εισηγμένες στην πληροφόρηση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι πολλές οι επιχειρηματικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα.

Enria στην Κύπρο και στην Ελλάδα

Το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, η χαμηλή κερδοφορία και το λειτουργικό κόστος των κυπριακών τραπεζών το οποίο παραμένει ψηλό ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησε ο επόπτης Andrea Enria με τις Κυπριακές τράπεζες και τραπεζικές αρχές. Επίσης συζητήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Από χθες ο επόπτης βρίσκεται στο δικό μας σπίτι... και τα θέματα είναι άλλα.

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μερισμάτων, τα κόκκινα δάνεια ασφαλώς και τα υπόλοιπα από τις συναντήσεις θα τα πούμε αύριο με λεπτομέρειες!

Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου

Όσοι παρακολουθείτε από κοντά το ΧΑ θα έχετε διαπιστώσει ότι για την ώρα παραμένει ουσιαστικά… «αδιόρθωτο», καθώς, τσούκου τσούκου και με τη βοήθεια δεικτοβαρών τίτλων (μην τους αναφέρουμε πάλι) συνεχίζει ανοδικά κόντρα στις εκτιμήσεις αναλυτών για τυχόν πισωγύρισμα μετά το ανοδικό σερί. Βέβαια, το θέμα είναι τι λένε οι αγορές και όχι οι αναλυτές, που πάντως, καλού κακού, παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αρρυθμίες, δηλαδή επιλεκτικές κινήσεις αποκόμισης κερδών. Βέβαια, χτες, είχαμε και ξαφνική έκρηξη συναλλαγών και τζίρου (πάνω από 190 εκατ. ευρώ συνολικά) στο τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες, χωρίς οι traders να θυμούνται κάποιο rebalancing.

Άλλωστε, για τις αλλαγές στον MSCI έχουμε ακόμα λίγο χρόνο, αν και από μέρες to ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στις μετοχές που είναι υποψήφιες για την είσοδο στον δείκτη MSCI Greece Standard (η αναδιάρθρωση των δεικτών θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου) Ωστόσο, οι ειδικοί μιλούσαν για αναδιαρθρώσεις από πλευράς συγκεκριμένου fund (Vanguard, με ενεργητικό μερικών τρις δολαρίων, το οποίο έχει θέσεις στην Ελληνική Αγορά), άλλοι μιλούσαν για 1-2 brokers από την αλλοδαπή που εσχάτως «παίζουν Ελλάδα» και άλλα διάφορα τέτοια. Σημειώστε, τέλος, ότι στον κύκλο της ανόδου και των συναλλαγών σταδιακά μπήκαν και άλλες μετοχές του «25άρη», πέραν των γνωστών (τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, βιομηχανία κ.α.), όπως ο ΟΛΠ, η Σαράντης κ.α.

Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

Τα όσα έχει αναδείξει η στήλη και το insider.gr γενικότερα για την περαιτέρω αποκρατικοποίησε του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μέσω του Χρηματιστηρίου, επιβεβαίωσε επί της ουσίας πλήρως ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Μίλησε για δημόσια προσφορά μετοχών 30%, εκ των οποίων το 10% θα πάει, με premium επί της τιμής, στον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΑΑ, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται από το Καναδικό Ασφαλιστικό Ταμείο PSP Investments, καθώς ήδη υπάρχει συμφωνία σε διάφορα θέματα. Αλλά όπως έχουμε αναδείξει, απαιτούνται κινήσεις και με τους άλλους μετόχους (π.χ. η οικογένεια Κοπελούζου με 5%) αλλά και το «ΟΚ» του Δημοσίου. Το Υπερταμείο κατέχει το 25% του αεροδρομίου. Όσον αφορά στην πιθανή αποτίμηση, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ «βλέπει» εύρος 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ και προσδοκά σε εξελίξεις εντός 6μηνου, αναλόγως συνθηκών. Μένει να φανεί αν κινηθούν άμεσα και από όλες τις πλευρές οι διαδικασίες αλλά και αν το θέμα «κάλπες» επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα.

Απόλυση ανήμερα των Φώτων και περονόσπορος

Ως γνωστόν τα Θεοφάνια είναι επίσημη αργία. Φαίνεται όμως ότι στην Αγροτικός Οίκος Σπύρος δεν έχουν αργίες. Έτσι μάθαμε χθες με κάμποσες ημέρες καθυστέρηση (αυτό είναι το αμελλητί που λέει ο νομοθέτης;) ότι η εταιρία διέκοψε τη συνεργασία της με τον Οικονομικό Διευθυντή ανήμερα των Φώτων. Πολύ θα ήθελα να δω την κοινοποίηση της διακοπής της συνεργασίας προς την Εργάνη ανήμερα των Φώτων. Βέβαια τα όργανα είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα (Πρωτάγιαση για τους θρήσκους) και παραμονή τριημέρου όπου είχε διακοπεί και η συνεργασία με τον εσωτερικό ελεγκτή. Παρεμπιπτόντως πέραν του περονόσπορου που δείχνει να έπεσε καλό θα ήτο και οι ανακοινώσεις να συνοδεύονται από διευκρινίσεις όπως αν είχαμε απόλυση, οικειοθελή αποχώρηση ή δεν ξέρω γιατί οικονομικός διευθυντής και εσωτερικός ελεγκτής να φεύγουν σχεδόν ταυτόχρονα δεν είναι και τόσο σύνηθες.

H Dimand, το ταμπλό, το buy back και τα projects

Σε απόσταση από την τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο παραμένει ο τίτλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand αρκετούς μήνες μετά το ντεμπούτο της στο ταμπλό. Η στήλη δεν γνωρίζει τι φταίει, αλλά μια και το συζητούν στην αγοράς σας το μεταφέρει. Βέβαια, σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία σχολίαζαν ότι η εταιρεία ενεργοποίησε και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέσω της ΒΕΤΑ Securities, αλλά δεν μιλάμε για κάποιες σημαντικές συναλλαγές, για 1.500 κομμάτια όλα κι όλα. Πάντως, εκτός ταμπλό η εταιρεία έχει μεγάλες αναπτύξεις που «τρέχουν». Και όπως έλεγαν στη στήλη, μπορεί άμεσα να έρθουν και νέες, όπως με τα Δικαστήρια Πειραιά ή κι ένα άλλο γνωστό μεγάλο project που είναι σε αναμονή.

ΤΑΙΠΕΔ: Μεγάλο ενδιαφέρον για τον Βόλο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα ζήτησαν παράταση για το timing της υποβολής εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που αφορά στην αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ μετέφερε τη διαδικασία (από τις 20/01) για τις 3 Φεβρουαρίου 2023. Σας το αναφέρουμε καθώς μόλις χτες η στήλη σας ενημέρωνε τόσο για το ενδεχόμενο παράτασης όσο και για το αυξημένο, αρχικό, ενδιαφέρον που εισπράττουν οι άνθρωποι του Ταμείου για το asset. Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. Α.Ε. λήγει το 2062. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας. Να δούμε βέβαια, ποιοι και πόσοι θα εμφανιστούν σε δύο εβδομάδες.

«Stop» στα αιτήματα παράτασης για το «φοιτητικό» ΣΔΙΤ της Κρήτης

Μια και έχουμε πιάσει γενικά τους διαγωνισμούς και τα χρονοδιαγράμματα, σας λέμε ότι δύο υποψήφιοι «μνηστήρες» για το μεγάλο ΣΔΙΤ έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (άνω των 200 εκατ. ευρώ), η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ζήτησαν παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Ωστόσο, σε πρώτη φάση έπεσε «άκυρο» από το Πρυτανικό Συμβούλιο που έκρινε ότι είναι επαρκής ο συνολικός χρόνος υποβολής προσφορών που έχει ήδη δοθεί (μαζί με παλιότερες παρατάσεις). Κατά συνέπεια, οι δύο προαναφερόμενοι επενδυτές, μαζί με τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat θα δώσουν ραντεβού την «ημέρα των ερωτευμένων», στις 14 Φλεβάρη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:16

Φιντάν: Λανθασμένη στρατηγική η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

00:09

Διεθνή ΜΜΕ: Νέος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν ο Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ

23:58

Η Ιρλανδία θα στείλει για πρώτη φορά στρατιωτικούς ακολούθους σε πρεσβείες της

23:47

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος δεν ήταν η επιλογή μας» - «Πυρά» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

23:35

Ανδρουλάκης: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη»

23:22

Γλύτωσε τα χειρότερα η Wall Street μετά την πρωτοβουλία Τραμπ

23:10

Μαρινάκης: Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό

22:57

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υπόγεια εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

22:44

Growth Awards 2026: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για επενδύσεις και καινοτομία

22:31

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,2 εκατ. ευρώ

22:19

Πιερρακάκης: Οι 3 βασικές προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

22:07

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:45

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

21:12

Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ του Ιράκ - Έκκληση Ομάν για κατάπαυση πυρός

21:10

Πάνω από 58.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο - Το Τελ Αβίβ θα πλήξει νέους στόχους της Χεζμπολάχ

21:03

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με ώθηση από τα Στενά του Ορμούζ

20:57

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός για την Αμυντική Πολιτική απέδωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

20:44

Ισραήλ: Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ετοιμάζεται για να επανεκκινήσει τις πτήσεις

20:31

Μητράκος (ΤτΕ): Στα 3 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια το 2026 - Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια

20:30

Πυρηνική ομπρέλα Μακρόν: Πώς ξεδιπλώνεται το νέο δόγμα - Επιταχυντής η Μέση Ανατολή

20:23

Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»

20:14

Από τα στενά του Ορμούζ στο καλάθι της νοικοκυράς

20:11

Καραβίας (Eurobank): Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

20:07

Ρούτε: «Στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

19:54

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο την Τετάρτη

19:53

Η TotalEnergies θα λάβει μέτρα για επαναπατρισμό των υπαλλήλων της από τη Μέση Ανατολή

19:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία