BACKSTORY

Και επισήμως η Thrivest για Attica Bank - Πάμε για τετραπλή συγχώνευση; - Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου - Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

19-01-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και επισήμως η Thrivest για Attica Bank - Πάμε για τετραπλή συγχώνευση; - Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου - Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

Έχετε γράμμα

Kαι ξαφνικά εγένετο φως... Όπως άλλωστε αναμενόταν. Η Thrinvest εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για την Attica Bank. Πόσο πού πότε, αργότερα....

Προς το παρόν θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν τα θέματα. ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ είναι σίγουρα μέσα στην αύξηση. Για τους λοιπούς θα δούμε.

Σε ό,τι αφορά στην Παγκρήτια, την HSBC και πιθανόν τις Σέρρες ευλόγως συμπεραίνουμε πως το τελικό σχήμα θα είναι ένα και θα τους αφορά όλους. Πάντως εκεί στην ΤτΕ πρέπει να κάνουν κανένα τάμα ή καλύτερα τεμενάδες που εμφανίστηκε επενδυτής να τους ξελασπώσει από το βάλτο που δημιούργησαν λόγω της αποτελεσματικής τους εποπτείας στην Attica Bank.

Εν τω μεταξύ για τους παλιότερους, στη Βιλαρίμπα ακόμη τρίβουν τα καζάνια. Έτσι η Ellington θα διερευνήσει την είσοδό της στην αύξηση με μια μόνη προϋπόθεση: Την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων... Όπως σας είπα ακόμη τρίβουν....

Εσωτερική πληροφόρηση και νέο πλαίσιο

Η νομοθεσία σε ότι αφορά την εσωτερική πληροφόρηση αλλάζει και αλλάζει πανευρωπαϊκά. Επί το αυστηρότερον; Θα λέγαμε όχι. Επί το συνεπέστερον; Θα λέγαμε ναι. Και οι ευθύνες των τοπικών Κεφαλαιαγορών θα πρέπει να θεωρούνται περίπου δεδομένες. Έτσι λοιπόν η Κεφαλαιαγορά ζητά συνέπεια από τις εισηγμένες στην πληροφόρηση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι πολλές οι επιχειρηματικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα.

Enria στην Κύπρο και στην Ελλάδα

Το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, η χαμηλή κερδοφορία και το λειτουργικό κόστος των κυπριακών τραπεζών το οποίο παραμένει ψηλό ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησε ο επόπτης Andrea Enria με τις Κυπριακές τράπεζες και τραπεζικές αρχές. Επίσης συζητήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Από χθες ο επόπτης βρίσκεται στο δικό μας σπίτι... και τα θέματα είναι άλλα.

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μερισμάτων, τα κόκκινα δάνεια ασφαλώς και τα υπόλοιπα από τις συναντήσεις θα τα πούμε αύριο με λεπτομέρειες!

Το «αδιόρθωτο» Χρηματιστήριο και η έκρηξη τζίρου

Όσοι παρακολουθείτε από κοντά το ΧΑ θα έχετε διαπιστώσει ότι για την ώρα παραμένει ουσιαστικά… «αδιόρθωτο», καθώς, τσούκου τσούκου και με τη βοήθεια δεικτοβαρών τίτλων (μην τους αναφέρουμε πάλι) συνεχίζει ανοδικά κόντρα στις εκτιμήσεις αναλυτών για τυχόν πισωγύρισμα μετά το ανοδικό σερί. Βέβαια, το θέμα είναι τι λένε οι αγορές και όχι οι αναλυτές, που πάντως, καλού κακού, παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αρρυθμίες, δηλαδή επιλεκτικές κινήσεις αποκόμισης κερδών. Βέβαια, χτες, είχαμε και ξαφνική έκρηξη συναλλαγών και τζίρου (πάνω από 190 εκατ. ευρώ συνολικά) στο τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες, χωρίς οι traders να θυμούνται κάποιο rebalancing.

Άλλωστε, για τις αλλαγές στον MSCI έχουμε ακόμα λίγο χρόνο, αν και από μέρες to ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στις μετοχές που είναι υποψήφιες για την είσοδο στον δείκτη MSCI Greece Standard (η αναδιάρθρωση των δεικτών θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου) Ωστόσο, οι ειδικοί μιλούσαν για αναδιαρθρώσεις από πλευράς συγκεκριμένου fund (Vanguard, με ενεργητικό μερικών τρις δολαρίων, το οποίο έχει θέσεις στην Ελληνική Αγορά), άλλοι μιλούσαν για 1-2 brokers από την αλλοδαπή που εσχάτως «παίζουν Ελλάδα» και άλλα διάφορα τέτοια. Σημειώστε, τέλος, ότι στον κύκλο της ανόδου και των συναλλαγών σταδιακά μπήκαν και άλλες μετοχές του «25άρη», πέραν των γνωστών (τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, βιομηχανία κ.α.), όπως ο ΟΛΠ, η Σαράντης κ.α.

Το IPO του ΔΑΑ στο ΧΑ και η αποτίμηση

Τα όσα έχει αναδείξει η στήλη και το insider.gr γενικότερα για την περαιτέρω αποκρατικοποίησε του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μέσω του Χρηματιστηρίου, επιβεβαίωσε επί της ουσίας πλήρως ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Μίλησε για δημόσια προσφορά μετοχών 30%, εκ των οποίων το 10% θα πάει, με premium επί της τιμής, στον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΑΑ, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται από το Καναδικό Ασφαλιστικό Ταμείο PSP Investments, καθώς ήδη υπάρχει συμφωνία σε διάφορα θέματα. Αλλά όπως έχουμε αναδείξει, απαιτούνται κινήσεις και με τους άλλους μετόχους (π.χ. η οικογένεια Κοπελούζου με 5%) αλλά και το «ΟΚ» του Δημοσίου. Το Υπερταμείο κατέχει το 25% του αεροδρομίου. Όσον αφορά στην πιθανή αποτίμηση, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ «βλέπει» εύρος 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ και προσδοκά σε εξελίξεις εντός 6μηνου, αναλόγως συνθηκών. Μένει να φανεί αν κινηθούν άμεσα και από όλες τις πλευρές οι διαδικασίες αλλά και αν το θέμα «κάλπες» επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα.

Απόλυση ανήμερα των Φώτων και περονόσπορος

Ως γνωστόν τα Θεοφάνια είναι επίσημη αργία. Φαίνεται όμως ότι στην Αγροτικός Οίκος Σπύρος δεν έχουν αργίες. Έτσι μάθαμε χθες με κάμποσες ημέρες καθυστέρηση (αυτό είναι το αμελλητί που λέει ο νομοθέτης;) ότι η εταιρία διέκοψε τη συνεργασία της με τον Οικονομικό Διευθυντή ανήμερα των Φώτων. Πολύ θα ήθελα να δω την κοινοποίηση της διακοπής της συνεργασίας προς την Εργάνη ανήμερα των Φώτων. Βέβαια τα όργανα είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα (Πρωτάγιαση για τους θρήσκους) και παραμονή τριημέρου όπου είχε διακοπεί και η συνεργασία με τον εσωτερικό ελεγκτή. Παρεμπιπτόντως πέραν του περονόσπορου που δείχνει να έπεσε καλό θα ήτο και οι ανακοινώσεις να συνοδεύονται από διευκρινίσεις όπως αν είχαμε απόλυση, οικειοθελή αποχώρηση ή δεν ξέρω γιατί οικονομικός διευθυντής και εσωτερικός ελεγκτής να φεύγουν σχεδόν ταυτόχρονα δεν είναι και τόσο σύνηθες.

H Dimand, το ταμπλό, το buy back και τα projects

Σε απόσταση από την τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο παραμένει ο τίτλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand αρκετούς μήνες μετά το ντεμπούτο της στο ταμπλό. Η στήλη δεν γνωρίζει τι φταίει, αλλά μια και το συζητούν στην αγοράς σας το μεταφέρει. Βέβαια, σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία σχολίαζαν ότι η εταιρεία ενεργοποίησε και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέσω της ΒΕΤΑ Securities, αλλά δεν μιλάμε για κάποιες σημαντικές συναλλαγές, για 1.500 κομμάτια όλα κι όλα. Πάντως, εκτός ταμπλό η εταιρεία έχει μεγάλες αναπτύξεις που «τρέχουν». Και όπως έλεγαν στη στήλη, μπορεί άμεσα να έρθουν και νέες, όπως με τα Δικαστήρια Πειραιά ή κι ένα άλλο γνωστό μεγάλο project που είναι σε αναμονή.

ΤΑΙΠΕΔ: Μεγάλο ενδιαφέρον για τον Βόλο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα ζήτησαν παράταση για το timing της υποβολής εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που αφορά στην αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ μετέφερε τη διαδικασία (από τις 20/01) για τις 3 Φεβρουαρίου 2023. Σας το αναφέρουμε καθώς μόλις χτες η στήλη σας ενημέρωνε τόσο για το ενδεχόμενο παράτασης όσο και για το αυξημένο, αρχικό, ενδιαφέρον που εισπράττουν οι άνθρωποι του Ταμείου για το asset. Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. Α.Ε. λήγει το 2062. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας. Να δούμε βέβαια, ποιοι και πόσοι θα εμφανιστούν σε δύο εβδομάδες.

«Stop» στα αιτήματα παράτασης για το «φοιτητικό» ΣΔΙΤ της Κρήτης

Μια και έχουμε πιάσει γενικά τους διαγωνισμούς και τα χρονοδιαγράμματα, σας λέμε ότι δύο υποψήφιοι «μνηστήρες» για το μεγάλο ΣΔΙΤ έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (άνω των 200 εκατ. ευρώ), η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ζήτησαν παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Ωστόσο, σε πρώτη φάση έπεσε «άκυρο» από το Πρυτανικό Συμβούλιο που έκρινε ότι είναι επαρκής ο συνολικός χρόνος υποβολής προσφορών που έχει ήδη δοθεί (μαζί με παλιότερες παρατάσεις). Κατά συνέπεια, οι δύο προαναφερόμενοι επενδυτές, μαζί με τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat θα δώσουν ραντεβού την «ημέρα των ερωτευμένων», στις 14 Φλεβάρη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:20

Ισραήλ: Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός - Προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες 35 δισ.

16:03

Meta: Συμφωνίες με USA Today, CNN, Fox News και Le Monde για χρήση περιεχομένου

15:52

Συνάντηση Λάιεν, Μερτς, ντε Βέβερ για το δάνειο προς την Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά assets

15:41

Τι ισχύει για εργαζόμενους που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας

15:40

Απλοποίηση διαδικασιών και παράταση στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

15:26

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης - Απάτες 435 χιλ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

15:21

Μητσοτάκης για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού: Πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή

15:15

ΕΞΑ: Πληρότητα 78,6% στα ξενοδοχεία της Αθήνας

15:15

Κακοκαιρία «Byron»: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

15:13

Google: Δωρεάν τα εργαλεία AI για φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων

15:11

Σύμπλευση ΑΜΚΕ: Ο απολογισμός της φθινοπωρινής αποστολής στο Καστελόριζο

14:59

Οι προτεραιότητες τρόπου ζωής διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τάσεις επενδύσεων και μετανάστευσης μεταξύ των UHNWIs

14:56

Στην Αγγλία 2,6 εκατ. κορίτσια έχουν πλέον πρόσβαση στο ποδόσφαιρο στα σχολεία

14:48

Κομισιόν: Πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στo «Χ» για το μπλε σήμα και «παραπλανητικές διαφημίσεις»

14:45

Κρεμλίνο: Ρωσία και ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Θεοχάρης για IMEC: Είναι αρκετά νωρίς αλλά η αξία του ως διαδρόμου είναι αδιαμφισβήτητη

14:35

Μπρατάκος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 ευκαιρία για μετατροπή της σταθερότητας σε ανάπτυξη

14:32

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Πούτιν αναμένει συνέχιση των παραδόσεων πετρελαίου στην Ινδία

14:28

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

14:27

Τσιάρας: Η μετάβαση στη γεωργία έντασης κεφαλαίου είναι το κλειδί για ανταγωνιστικό Έλληνα παραγωγό

14:19

Η Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros σε ένα deal 82,7 δισ. δολαρίων

14:17

Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί

14:17

Werner (Κομισιόν): Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

14:15

Ένα με τα σύννεφα: 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας

14:05

Υπερταμείο: Νέος διαγωνισμός για αξιοποίηση του ακινήτου «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου»

13:58

Ρωσία σε Μερτς: «Αποκλείστηκες λόγω πολεμοκαπηλίας και πεισματικής βλακείας»

13:55

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον

13:44

Ινδονησία: Πάνω από 860 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Στους 520 οι αγνοούμενοι

13:39

Axios: O Τραμπ στήνει κυβέρνηση στη Γάζα πριν τις γιορτές

13:39

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε το θέμα των δανείων με ελβετικό φράγκο