BACKSTORY

Πλαίσιο: Θαύμα! Βρέθηκαν οι επενδυτές - Οι διαπιστώσεις του Κεντρικού - Ενεργειακές: Η μάχη της κεφαλαιοποίησης - Attica Bank: Δύσκολα…

28-12-2022 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαίσιο: Θαύμα! Βρέθηκαν οι επενδυτές - Οι διαπιστώσεις του Κεντρικού - Ενεργειακές: Η μάχη της κεφαλαιοποίησης - Attica Bank: Δύσκολα...

ΧΑ: Η «μάχη» της κεφαλαιοποίησης για τις ενεργειακές

Μεγάλη «μάχη» γίνεται εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα στα «ψηλά πατώματα» του Χρηματιστηρίου και προφανώς στον FTSE 25. Μόνο που δεν μιλάμε γενικώς, μιας και εκεί η ΕΕΕΚ (Coca Cola) και ακολούθως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν ξεφύγει με κεφαλαιοποιήσεις 8,3 δισ. ευρώ, 6,4 δισ. και 4,7 δισ. ευρώ, ούτε για τις τράπεζες, αλλά ειδικώς, και για να γίνουμε πιο σαφείς, για τον χώρο της ενέργειας. Ο οποίος είναι γνωστό ότι προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, με διάφορα deals να γίνονται ή να «ψήνονται» και πολλά projects να έρχονται επί της ουσίας γίνεται εσχάτως re-rating σε αξίες, αποτιμήσεις και κεφαλαιοποιήσεις.

Για παράδειγμα, χοντρικά μιλώντας, ο Μυτιληναίος έχει κεφαλαιοποίηση κάπου στα 2,86 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ στα 2,5 δισ. ευρώ, η Motor Oil ακολουθεί με 2,4 δισ. ευρώ, όσα έχει και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (2,356 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Helleniq Energy πλέον) έπονται με κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ, με τον «μικρότερο» ΑΔΜΗΕ να απέχει πολύ (κάτω των 400 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αποτίμηση). Κάθε όμιλος βέβαια έχει τις ιδιομορφίες του, τις δράσεις του και τα δεδομένα του, ωστόσο, μέσα σε περίπου… 560 εκατ. ευρώ αποτίμησης βρίσκονται οι «αξίες» (στο ΧΑ) 5 μεγάλων ομίλων του ευρύτερου ενεργειακού χώρου που αποτελούν και μέρος τις ελίτ του επιχειρηματικού κλάδου και του Χρηματιστηρίου. Δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να αλλάξουν οι κεφαλαιοποιήσεις και η σειρά κατάταξης στις επόμενες –λίγες– συνεδριάσεις, μια φορά πάντως το 2023 θα έχει ενδιαφέρον (και) σε αυτό το μέτωπο, ήτοι της «μάχης» των κεφαλαιοποιήσεων.

Πλαίσιο: Θαύμα, βρέθηκαν οι επενδυτές!

Τελικά, έγινε το θαύμα, ή έστω βρέθηκε το «μυστικό» για να αυξηθούν συναλλαγές και εμπορευσιμότητα σε μετοχές εταιρειών όπως του «Πλαισίου». Πάνω από 856 χιλ. τεμάχια «άλλαξαν χέρια» χτες, επί συνόλου μετοχών (στο ΧΑ) 22,075 εκατ., ενώ έγιναν πάνω από 250 πράξεις, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ. Για την μετοχή της Πλαίσιο είναι… χαμός, τζίρος 20ετίας. Και στην αγορά αναρωτιόντουσαν χτες «μα καλά, που κρύβονταν τόσα χρόνια τόσοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές»; Ελα ντε, να η «μαγική» λύση, μια δημόσια πρόταση και ως δια μαγείας εμφανίζονται όλοι.

Ο φόβος του Πλαισίου φέρνει επιτάχυνση

Πάντως η ιστορία με την αποχώρηση του Πλαισίου επιταχύνει αλλαγές στο Χρηματιστήριο. Τώρα ακούγεται ότι πέραν από τα μέτρα ανακούφισης των φόρων για επενδυτές θα υπάρξουν και φοροαπαλλαγές για τα έξοδα που κάνουν οι εισηγμένες για να μείνουν στο Χρηματιστήριο. Αναρωτιέμαι όμως με ποιο τρόπο μπορούν να προσδιοριστούν αυτά τα έξοδα επακριβώς. Για παράδειγμα θα μετρηθεί το κόστος ύπαρξης Επιτροπής Ελέγχου; Πάντως στα γενικά έξοδα που έτσι κι αλλιώς εκπίπτουν η πατέντα υπάρχει από άλλες περιπτώσεις. Αφαίρεση στο διπλάσιο από τα έσοδα.

Ωραίες διαπιστώσεις…

Πολύ ωραία η διαπίστωση του Κεντρικού στο Βήμα της Κυριακής ότι «η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στερεί μια πρόσθετη πηγή εσόδων». Μόνο που ξέχασε να μας πει τις πταίει για την ολιγοπωλιακή κατάσταση των τραπεζών όταν έπεφταν τα λουκέτα - «βροχή» σε περιπτώσεις που δεν είχαν σχέση για παράδειγμα με το χάλι της Αττικής και είναι αμφίβολο αν ενείχαν συστημικό κίνδυνο.

Ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε

Συγκινητική πράγματι η δήλωση του Τάσου Αστυφίδη για την αύξηση της Lavipharm της οποίας ήταν ανάδοχος η Ambrosia. Και έκανε δήλωση ευχαριστώντας του πάντες ενώ είναι γνωστό ότι δεν καλύφθηκε όλο το ποσό. Προφανώς ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα γινόταν αυτό. Εξ ου και οι δηλώσεις για την κάλυψη έστω και 51 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35 εκατ. ευρώ ήταν τα εμπρός πίσω των βασικών μετόχων.

Οι τράπεζες βιάζονται

Οι τράπεζες βιάζονται να κλείσουν προθεσμίες για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται και δίδουν για το σκοπό αυτό επιτόκια που δείχνουν εξωπραγματικά σε σχέση με πριν. Προωθούν ως μικρότερο διάστημα το τρίμηνο. Όμως, μην τσιμπάτε γιατί από τις αρχές του έτους τα επιτόκια θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερα από τα τρέχοντα. Οπότε να κάνετε υπομονή....

Attica Bank στο δύσβατο μονοπάτι της αύξησης.

Οι δυσκολίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι γνωστές και γι' αυτό δεν θα τις επαναλάβουμε. Σήμερα είναι το κρίσιμο διοικητικό συμβουλιο της τράπεζας για το πλάνο σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Αν πάντως δεν υπάρξει συμφωνία να ξέρετε πως το ΤΜΕΔΕ για να καλύψει ολόκληρη την αύξηση κεφαλαίου δεν επαρκεί.

Η ΑΒΑΞ και ο «αγωγός» στη Δ. Μακεδονία

Δεν έχει περάσει ούτε δίμηνο από την υπογραφή της σύμβασης αλλά μάλλον «πέρασε στα ψιλά» ή δεν έγινε ευρέως γνωστό. Κάπου τον Οκτώβριο, εκτός αν άκουσε λάθος φίλος της στήλης την ημερομηνία, η ΑΒΑΞ υπέγραψε έργο μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζεται με τον ενεργειακό χώρο και ειδικότερα με την κατασκευή αγωγού (για μεταφορά αερίου) στον βορρά, ή καλύτερα στη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι και άσχημη δουλειά, αφήστε που η κατασκευαστική εταιρεία αρχίζει να «μαζεύει» εμπειρία και σε τέτοιους διαγωνισμούς. Όλα χρειάζονται. Μια και ο λόγος για την ΑΒΑΞ, να σας πούμε ότι «κλείδωσε» η ένταξη του έργου της «Κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας στο τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή» στο Πρόγραμμα «Μεταφορές» 2021-2027. Αναμενόμενο ήταν για το έργο άνω των 1,5 δισ. ευρώ, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους. Το λέμε καθώς μόλις πρόσφατα δόθηκε το «ΟΚ» για τη χρηματοδότηση καθώς η αξιολόγηση έδωσε το «πράσινο φως». Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1,37 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 328 εκατ. ευρώ (που δεν εγγράφεται στο ΠΔΕ) θα δοθεί από συμμετοχή άλλης «πηγής».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:22

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας έως 8 Δεκεμβρίου

21:15

«Ναι» λέει η Κομισιόν στις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

21:07

The Ellinikon Experience Park: Την Κυριακή η φωταγώγηση - Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι επισκέπτες

20:59

Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις - Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

20:47

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν και της ενίσχυσης της χειμερινής περιόδου

20:33

Τρ. Πειραιώς: Στο 6,875% η απόδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, το 74% σε διαχειριστές κεφαλαίων

20:23

Επιστροφή σε κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τα μάκρο

20:22

ΟΗΕ: Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός

20:14

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής - Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

19:55

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδάριθμου

19:53

Συνεδριάζει την Πέμπτη, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο

19:25

Γραμμή Καταναλωτή 1520: Περισσότερες από 7.500 κλήσεις σε ένα χρόνο

19:25

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

19:23

Κασσελάκης: Το συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του

19:09

ΥΠΕΞ Κίνας: Η επανέναρξη των συγκρούσεων στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή όλη την περιοχή

18:53

Το Papaki βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος υποστηρικτής των .eu Web Awards 2023

18:48

Φαρμακοποιοί για ελλείψεις: Εμφανή θετικά αποτελέσματα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών

18:47

Birkenstock: Για πρώτη φορά πάνω από την τιμή της IPO η μετοχή

18:44

Α. Γκουτέρες: Oι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βιώνουν μια «μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή»

18:41

Διάστημα: Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

18:40

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

18:35

Ν. Κεραμέως: Είναι πολύ σημαντικό να πιεστούμε για τους δείκτες απόδοσης των ΟΤΑ

18:26

Τζον Κέρι στη διάσκεψη COP28: Χωρίς την Κίνα και τις ΗΠΑ «δεν θα κερδίσουμε» τη μάχη

18:26

Κασσελάκης: Βάζει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν σε ερωτήσεις... to know us better

18:25

Ταξί: 48ωρη απεργία 5 και 6 Δεκεμβρίου

18:17

Γερμανία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος 15χρονου που φέρεται ότι σχεδίαζε «τρομοκρατική επίθεση»

18:01

Profile: Ο κ. Γιάννης Λίτσιος νέος διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

17:57

Υπουργική απόφαση για τα δικαιώματα των επιβατών - Αύξηση προστίμων για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ

17:54

Έξι στους δέκα Βρετανούς θέλουν επανένταξη στην ΕΕ

17:45

Eurobank: Αποκτά μειοψηφική συμμετοχή σε βρετανική εταιρεία fintech - Στα 5 εκατ. ευρώ η αρχική επένδυση