BACKSTORY

Η Alpha, η Reggeborgh, ο Paulson - Το μεγάλο γκαλά των Ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου - Αγοράζει ΔΕΗ το CVC - Βούλιαξε η ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα;

07-12-2022 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Alpha, η Reggeborgh, ο Paulson - Το μεγάλο γκαλά των Ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου - Αγοράζει ΔΕΗ το CVC - Βούλιαξε η ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα;

Η Reggeborgh ήρθε για να μείνει

Θα επιχειρήσω μια mini αξιολόγηση των μετοχικών μεταβολών της Alpha Bank: Το ότι ο Paulson έπεσε κάτω από το 5% σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην Alpha Bank και το γεγονός πως Reggeborgh και ο Holterman εκφράζουν την ισχυρή συμμετοχή στην τράπεζα. Kαι για να εξηγούμαι: Για την Alpha Bank είναι ασφαλώς απολύτως θετικό πως το συγκεκριμένο σπίτι η Reggeborgh διαλέγει - όχι τυχαία- το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα για να χτίσει συμμετοχή. Και τούτο διότι ακούγεται πως το σπίτι αυτό θα αυξήσει το μερίδιό του στην Alpha αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Το πόσο μένει να φανεί. Όπως και να το κάνουμε άλλο ένας επενδυτής που ήρθε για να μείνει και έχει πλέον big business στη χώρα και άλλο ένας παίκτης των αγορών…

Τι οδήγησε τον Paulson να μειώσει ποσοστό;

Σε ό,τι αφορά τη ρευστοποίηση του Paulson αυτή δεν σχετίζεται με την Alpha Bank, έχει όμως και αυτή τη σημασία της διότι η επένδυση του συγκεκριμένου στην Alpha απ' ότι φάνηκε ήταν επένδυση όχι με στρατηγικό view για να το πω κομψά.. Ο Paulson θεώρησε πως θα βγάλει κάποια κέρδη γιατί στο άμεσο μέλλον δηλαδή από την καινούρια χρονιά το επενδυτικό σύστημα «φώναζε» με κάθε τρόπο ελληνικές τράπεζες. Ο συγκεκριμένος επενδυτής μπήκε λοιπόν για να βγει. Βγήκε πιθανόν νωρίτερα, αλλά πάντως εγκαίρως μιας και το κλίμα γι' αυτό που σχεδιαζόταν δείχνει να χαλάει, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» να πρέπει να καλύψουν την ευαλωτότητα των δανειοληπτών αλλά και να πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αποδόσεις στις καταθέσεις...

Και μιας και το μενού περιέλαβε Alpha Bank να σημειώσω την επιτυχία του ομολόγου της τράπεζας (περισσότερα κεφάλαια χαμηλότερο επιτόκιο).

Τι θα πει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Gala της HBA;

Και μιας και το θέμα των τραπεζών λαμβάνει μυθικές διαστάσεις έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πει επί όλων των παραπάνω ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, στο ξενοδοχείο Landmark ως κεντρικός ομιλητής που είναι. Το συγκεκριμένο Gala με περισσότερους από 300 προσκεκλημένους έχει άλλη μια σημειολογία μιας και στο τιμόνι της Ένωσης ως πρόεδρος και επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής βρίσκεται ο υπερδραστήριος Γιώργος Κάτσικας – Managing Director της UBS Investment Bank.

Και μιας και μιλάμε για Χριστούγεννα για Λονδίνο και για ένα Gala που θα συζητηθεί να μην ξεχάσω να σας αναφέρω πως τη μουσική επιμέλεια ως DJ έχει αναλάβει η Rania Kostaki C. και δεν περιγράφω άλλο.

Kαι Νέα Υόρκη έχουμε

Προς Νέα Υόρκη τώρα, για να ολοκληρωθεί τo tour, την Παρασκευή ξεκινάει το Capital Link με παρουσία και εκεί των τραπεζών Alpha, Εurobank και Εθνική.

Αγορές ΔΕΗ από CVC

Ακούω ότι το CVC εσχάτως έχει ενισχύσει τη θέση στη ΔΕΗ με αγορές μέσω του Χρηματιστηρίου. Ως γνωστόν το fund είχε εκφράσει την επιθυμία να αυξήσει τη θέση του στη ΔΕΗ με «επίσημο» τρόπο. Αυτό δεν έγινε και πλέον η αύξηση του ποσοστού γίνεται με τη μέθοδο τσούκου τσούκου. Οι πληροφορίες μιλούν για στόχο το 15%.

«Βούλιαξε» στον κυβερνητικό σχεδιασμό η Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος;

Για πολλά έργα ακούγονται και γίνονται διάφορα, μπαίνουν στη «λίστα» ή προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες και αξίζουν τα εύσημα στους αρμοδίους. Υπάρχουν και κάποια βέβαια για τα οποία τηρείται «σιγή ιχθύος» από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει, λόγω ιδιαιτερότητας, εκτιμώμενου ύψους αλλά και τοπικών αντιδράσεων που είχαν ξεσηκωθεί για παραμέτρους και όρους (ή και γενικά εναντίον της επένδυσης) η περίφημη Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος, σχεδόν 400 - 500 εκατ. ευρώ. Έργο που είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί με μοντέλο παραχώρησης. Εδώ και πολλούς μήνες δεν ακούγεται τίποτα για το έργο, τουλάχιστον από επίσημα χείλη και φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να έχει «μείνει πίσω» στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Πλευρές που παρακολουθούσαν την υπόθεση, σημείωναν εδώ και μήνες ότι απαιτούνται γνωμοδοτήσεις, υπήρξαν ενστάσεις και αντιδράσεις από πλοιοκτήτες, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της περιβαλλοντικής άδειας αποτέλεσε πεδίο διαβούλευσης, ζυμώσεων και αντιπαραθέσεων με τοπικούς φορείς που ζητούσαν προσαρμογές και αλλαγές. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που πραγματοποιήθηκε το 2016 είχαν προσέλθει τρία σχήματα, ειδικότερα οι Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ και Vinci Concessions - Vinci Highways - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Αυτοί συνέχισαν και περίμεναν τις εξελίξεις. Να δούμε αν… ελέω προεκλογικής περιόδου θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, έργα περισσεύουν για όλους.

«Πέταξε» σε νέα υψηλά η μετοχή της Μυτιληναίος

Προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους traders ότι η μετοχή της Μυτιληναίος διεύρυνε περαιτέρω το ανοδικό της σερί περαιτέρω και βρέθηκε σε νέα υψηλά, μια «ανάσα» από τα 18,5 ευρώ, που μάλλον είναι και ιστορικό ρεκόρ. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι βρίσκονταν κάπου στα 13 ευρώ και προ διμήνου στα 14,5 με 15 ευρώ. Πρόσφατα reports από Citi και Wood βάζουν τον πήχη για τη μετοχή στα 26 ευρώ, ενώ δεν έχουν περάσει και πολλές ημέρες από τότε που η BofA τον έβαζε στις top επιλογές της, αν και δίχως να δίνει τιμή – στόχο, για όποιος επιθυμεί να αναζητήσει τις αναλύσεις.

Πώς θα κινηθεί η μετοχή προσεχώς, η στήλη δεν έχει μαντικές ικανότητες για να το απαντήσει. «Τεχνικά» προς τα πάνω το χαρτί έχει «ανοιχτό γήπεδο» ως προς τις πιθανές αντιστάσεις, αλλά με αυτά η στήλη είναι προσεκτική. Προς τα κάτω, προ εβδομάδας είχε «γράψει» 17,7 και σε βάθος μηνός περί τα 16,7 ευρώ ως χαμηλά. Αλλά και πάλι, αυτά είναι για τους αναλυτές.

Η Prodea, η Εθνική και τα Χανιά

Μια και η στήλη προ ημερών αναφέρθηκε στο deal της μεγαλύτερης εγχώριας ΑΕΕΑΠ, της Prodea Investments, για την απόκτηση του ακινήτου στη Λ. Αμαλίας, έναντι 49 εκατ. ευρώ, να επανέλθει σήμερα με κάτι διαφορετικό για την εισηγμένη. Από τους μεγαλύτερους μισθωτές του ομίλου λογίζονται ονόματα όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Σκλαβενίτης, η Cosmote αλλά και το Ελληνικό και Ιταλικό Δημόσιο, εκ των οποίων η ΕΤΕ αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 10% των εσόδων από μισθώματα της ΑΕΕΑΠ. Τα έσοδα από μισθώματα για την εννεάμηνη περίοδο που έληξε την 30 Σεπτεμβρίου 2022 από την ΕΤΕ ανήλθαν σε 41,972 εκατ., ήτοι 37,7% επί του συνόλου των 111,3 εκατ. ευρώ (στις 30 Σεπτεμβρίου 2021: 40,45 εκατ., ήτοι 41,7%). Μιλάμε προφανώς για τραπεζικά καταστήματα και χώρους γραφείων.

Και από την ΕΤΕ να πάμε στα… Χανιά. Τον Φεβρουάριο του 2022 η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας ΕΠ Χανίων Α.Ε. αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 6,59 εκατ. ευρώ (με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής). Η Prodea κατέχει 40% στην εταιρεία ΕΠ Χανίων Α.Ε., ιδιοκτήτρια οικοπέδου στα Χανιά Κρήτης. Η ΑΕΕΑΠ εισέπραξε ποσό 2,63 εκατ. ευρώ κατά την αναλογία της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠ Χανίων Α.Ε. Η εύλογη αξία του οικοπέδου την 30 Σεπτεμβρίου 2022, ανέρχεται σε 3,77 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% κατέχει η Dimand. Αν δεν κάνουμε λάθος, οι δύο εταιρείες real estate σχεδίαζαν κοινή επένδυση, δεκάδων εκατ. ευρώ έλεγαν παλιά οι πληροφορίες (κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες χρήσεις είχαν ακουστεί) σε ακίνητο στα Χανιά, στο οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ. Αν σημαίνει κάτι αυτή η εξέλιξη, θα φανεί προσεχώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο