BACKSTORY

Το ομόλογο της Εθνικής - Γρίφοι στις μικρές τράπεζες - Τι τρέχει με ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ

14-11-2022 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ομόλογο της ΕΤΕ - Γρίφοι στις μικρές τράπεζες - Τι τρέχει με ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ - Ποιοι σκανάρουν πακέτα

Σήμερα κληρώνει ομόλογο της Εθνικής

Σήμερα ή μάλλον σήμερα- ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος-, η Εθνική θα ανοίξει ένα βιβλίο προσφορών για ένα senior bond στο πλαίσιο των MREL. Το πήρε απόφαση ο κύριος Μυλωνάς πως πίσω άλλο δεν μπορεί να μείνει και σε κάποια πεδία θα πρέπει να βγει μπροστά. Δεν θα ναι μεγάλο λένε οι καλές γλώσσες. Προορισμός τα 300 εκατ. ευρώ ίσως και κάτι παραπάνω μιας και τα επιτόκια έχουν και αυτά φθάσει στους έβδομους ουρανούς και τα κόστη εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσουν και το 8%.

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, να το εξαντλήσω λίγο. Είδα πως είχε τις μικρότερες προμήθειες έναντι των άλλων τραπεζών. Και σκέφθηκα: Τι συμβαίνει; Λυπήθηκε τους πελάτες της και τους χρεώνει λιγότερο; Οχι καλέ! Δεν γίνονται αυτά... Απλώς έχει χάσει η τράπεζα πετράδια από το στέμμα της όπως η Εθνική Ασφαλιστική που βρέξει χιονίσει.... τα έσοδα προμηθειών που της προμήθευε η εταιρία ήταν μεγάλα.

Δεν προβλέπονται αποδόσεις

Δεν θα συνεχίσω σήμερα στα αποτελέσματα των τραπεζών, έγιναν γνωστά άλλωστε. Εκείνο που θα συμβεί πάντως είναι πως τόσο εδώ όσο και έξω αποδόσεις στις καταθέσεις κανένας δε θα δει κι ας επιμένουν οι υπουργοί οικονομικών μεταξύ άλλων και ο κ. Χρήστος.

Ερωτηματικά στο βασίλειο των μικρών τραπεζών

Με τις μικρές πάντως τράπεζες που εποπτεύονται εγχωρίως και επιτοπίως, ένα ζητηματάκι όσο να πεις υπάρχει. Οχι πως φτάει πάντα η εποπτεία... αλλά…

Ας πουμε στην περίπτωση της Viva και της JP Morgan μπορεί η γραφειοκρατία να αλάργεψε τους χρόνους αλλά μάλλον η δυστοκία είναι ζήτημα νέων απαιτήσεων από την πλευρά του κ. Καρώνη χωρίς και όλα αυτά να μπορούν να επιβεβαιώθουν.

Στην Παγκρήτια είναι σαφές ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την Χανίων. Απαιτούνται προϋποθέσεις και αλλαγές για να παραμείνει ζωντανή η συμφωνία έτσι ώστε να θεωρείται πλέον συμφέρουσα για την Παγκρήτια. Από την άλλη πλευρά πάντως, για το deal με την HSBC φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη θέρμη και πίστη και από τους νέους μετόχους.

Τώρα βέβαια τι θα γίνει η Χανίων αν μείνει… αμανάτι είναι ένα ζήτημα. Που εδώ που τα λέμε έχει και το… πολιτικό του ενδιαφέρον.

Όσον δε αφορά την Αττικής… τελίτσες, τελίτσες, τελίτσες, γιατί μαθαίνω για νέα θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν με την αύξηση να είναι ακόμη ανοιχτή. Αλήθεια θα περάσει σήμερα το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης όπως έχει προγραμματιστεί ή πάμε για άλλα...

«Σκανάρονται» εισηγμένες (ή μη), μετοχικά πακέτα και «οχήματα»;

Δεν ξέρω αν έχει για κάποιους λόγους «ανοίξει η όρεξη» σε εγχώριους επιχειρηματικούς πόλους και ξένα γκρουπ – funds να εισέλθουν στην αγορά ή και το Χρηματιστήριο, μια φορά πάντως οι φήμες και τα σενάρια για «σκανάρισμα» εταιρειών (εισηγμένων ή μη), αναζήτηση μετοχικών μεριδίων ώστε μέσω αυτών να εισέλθουν σε συγκεκριμένες μπίζνες ή για αναζήτηση «οχημάτων» αρχίζουν σταδιακά να «φουντώνουν». Ότι θέλετε έχει ακουστεί, από τράπεζες μέχρι υποδομές (γενικότερα, μαζί με κατασκευές – ενέργεια, απορρίμματα, ακίνητα κ.α.) και λοιπούς κλάδους. Αν και θεωρητικά (αλλά και πρακτικά) το κλίμα έχει επιδεινωθεί, τα σενάρια συνεχίζονται. Για να δούμε όμως αν υπάρξει και «φωτιά πέραν του καπνού» αλλά και σε ποιους τομείς.

Πάμε σινεμά;

Τελικώς η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο δυνατό αγαθό που μπορεί να προσφέρει το Δημόσιο. Ετσι λοιπόν ήλθε στα αυτιά μας ότι οι κινηματογραφόφιλοι «την έχουν πέσει» κατά το κοινώς λεγόμενο στον ΕΦΚΑ γιατί ο Οργανισμός θέλει να επισκευάσει τρία κτίρια τα οποία κατά τις πληροφορίες έχει την ευθύνη τους και τα οποία στεγάζουν ισάριθμα σινεμά (ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ). Το αίτημα των κινηματογραφόφιλων είναι να μην κλείσουν οι κινηματογράφοι.

Ο ΕΦΚΑ όμως απ' ότι κατανοούμε βλέπει με συμπάθεια το αίτημα των cinefil δεν πρόκειται ωστόσο να κάνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των κτιρίων. Ας σημειώσουμε πως για το IΝΤΕΑΛ είναι ο παλαιότερος κινηματογράφος στη χώρα μας ηλικίας 101 ετών ο οποίος ξεκίνησε ως Σαλόν INTEΑΛ το 1921.

Και αν αυτά είναι τα κακά νέα, τα καλά είναι πως τo φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Alpha Bank προσφέρει ίση πρόσβαση στο περιεχόμενο ταινιών διαμορφώνοντας ελληνικές ταινίες έτσι ώστε αυτές να μπορούν να τις δουν άτομα με ειδικές ανάγκες όρασης και ακοής. Τελικά ο πολιτισμός πρέπει να έρθει πιο κοντά σε εκείνους που τον έχουν στερηθεί.

REDS: Back to business και εξελίξεις στο real estate…

Όπως σας είχαμε πει, η ολοκλήρωση των μετοχικών (και διοικητικών) ανακατατάξεων που σήμαναν και το «τέλος εποχής» για παλιά χαρτοφυλάκια (Παναγιωτόπουλος, Διαμαντίδης) οδηγεί τη REDS, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ στο real estate, στην επιστροφή στις μπίζνες, με αυξημένες κατά πως φαίνεται, αρμοδιότητες και για τον Γ. Κωνσταντινίδη (Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος). Βλέπετε, ο πρώην πρόεδρος του γκρουπ ήταν ο μόνος που κατά βάση ασχολούνταν με τις δουλειές και τα ακίνητα στη Ρουμανία. Οπότε, θα τα αναλάβει λογικά ο CEO της εισηγμένης που θα πρέπει να ψάξει τι γίνεται στη Βαλκανική χώρα.

Για την ιστορία κρατήστε και αυτά: η Reds οσονούπω λογικά θα έχει νέα τόσο για την περίφημη ΚΥΑ που αναμένει για τη Μαρίνα Αλίμου, όσο και για τις λεπτομέρειες του master planγια το Campas Project (αναπτύξεις, χρονοδιάγραμμα κ.α.). Όχι βέβαια ότι δεν έχει και άλλα projects (π.χ. Smart Park) ή σχέδια. Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Θεωρητικά έως το τέλος του 2022 αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο «φιλέτο» στις Γούρνες (Ηράκλειο Κρήτης). Μέχρι πρότινος, δεν είχε λάβει σχετική πρόσκληση. Αλλά και από το Ταμείο είχαν θέσει ορίζοντα μέχρι το φίνις του έτους. Οπότε, υπάρχουν μπροστά μερικές εβδομάδες χρόνου. Για να δούμε γενικά τι θα φέρει το μέλλον (και) για το realestate που δείχνει να απασχολεί τον όμιλο αλλά και τον βασικό μέτοχο (Χόλτερμαν – Reggeborgh).

Παράταση για το «φιλέτο» του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Περίπου ένα μήνα παράταση έδωσε το ΤΕΕ στη διαδικασία του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου: «Αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ακινήτου», ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου. Οσοι θέλουν να υποβάλουν προσφορές στο project, ύψους 20 εκατ. ευρώ, επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού, Δήμου Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι), δηλαδή σε σημείο «φιλέτο», θα πρέπει να περιμένουν τελικά έως τις 13 Δεκεμβρίου.

«Τσίμπησε» το έργο λυμάτων Ύδρας η Μεσόγειος

Μπορεί το έργο να μην είναι μεγάλο, αλλά η εταιρεία Μεσόγειος που δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, «τσίμπησε με τη βούλα» τη σύμβαση του έργου «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΥΔΡΑΣ», προϋπολογισμού 10,7 εκατ. ευρώ, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής αποδέχτηκε τα στοιχεία περί επανορθωτικών μέτρων που έλαβε η εταιρεία. Η έκπτωση πάντως που είχε δώσει «δεν βγάζει μάτια», μόλις στο 1% ήταν.

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας

Αυτή η διεθνής οργάνωση εργασίας μήπως μπορεί να παρέχει κάτι πέραν των διαπιστώσεων.

Η ανεργία και η ανισότητα λέει αυξήθηκαν λόγω των επικαλυπτόμενων πολιτικών και οικονομικών κρίσεων. Θέλω να κάνω μια επισήμανση: Με τη διαρκή αύξηση των επιτοκίων και το κόστος του χρήματος να φθάνει στον έβδομο ουρανό (σ.σ. από τη χαρά του) πως θα δανειστούν οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρότερες εξ αυτών και πως δεν θα απολύσουν; Mήπως να επιμείνουν προσφέροντας κάποιες χρήσιμες υπηρεσίες, στις αλλαγές πολιτικών. Γιατί καλή είναι η καταγραφή αλλά δεν φτάνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Γαλλία: Ακροδεξιός δήμαρχος θεσπίζει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για παιδιά κάτω των 13

23:44

Ρωσία: Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων θα ελέγχει τo περιεχόμενο των βιβλίων που κυκλοφορούν

23:30

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

23:24

Tesla: «Βουτιά 55%» για τα κέρδη στο α' τρίμηνο - Κάτω από τις προβλέψεις και τα έσοδα

23:09

Στα «πράσινα» η Wall Street με ώθηση από το τεχνολογικό ράλι

22:45

Ρωσία: Συνελήφθη για διαφθορά ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ

22:31

ΕΕ: Ποινικοποιούνται o αναγκαστικός γάμος, η παράνομη υιοθεσία και η εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας

22:22

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

22:16

Μολδαβία: Κατασχέθηκε 1 εκατ. ευρώ από οπαδούς της αντιπολίτευσης που επέστρεψαν από τη Ρωσία

22:05

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

21:51

Δίκη Τραμπ: Ο εκδότης του National Enquirer κατέθεσε ότι είχαν συνάψει «άκρως εμπιστευτική» συμφωνία

21:40

ΗΠΑ: Ράλι 26% για τη μετοχή της HashiCorp μετά τις αναφορές για εξαγορά από την IBM

21:35

Γερμανία: Απαισιόδοξοι για το μέλλον και απογοητευμένοι από την πολιτική οι νέοι - Στρέφονται στην ακροδεξιά

21:29

Κλήρωση Eurojackpot 23/4/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:22

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

21:14

Νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές στην ΕΕ - Τι προβλέπουν

21:00

Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε ισραηλινές επιχειρήσεις στην Ιεριχώ

20:57

TikTok: Γιατί δέχεται «επίθεση» από ΗΠΑ και ΕΕ - Η παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και η απειλή απαγόρευσης

20:48

Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Έχετε τώρα έναν πιο εύκολο τρόπο να συμμετέχετε στις εκλογές

20:39

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

20:35

Πύργος: Πυρκαγιά σε εξέλιξη στην περιοχή Σχίνοι της Ζαχάρως

20:25

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μπροστά η ΝΔ με 18,1% - Προηγούνται Αυτιάς, Δήμας, Μπεκατώρου και Παππάς

20:08

Μιχαηλίδου: Η πρόκληση σήμερα είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας

20:05

Renault: Πάνω από τις προβλέψεις τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Αυξημένες οι πωλήσεις

20:00

Σούνακ: Η Βρετανία θα αυξήσει τις δαπάνες της στην άμυνα - Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

19:58

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Deloitte και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

19:53

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες ασφαλέστερες και ισχυρότερες

19:44

Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση

19:42

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

19:33

Μέση Ανατολή: «Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα» ζητά η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς